2024-10-14 218 浏览
這間中菜廳的炸子雞外脆內嫩,令人一試難忘。香煎蓮藕餅,口感香脆,帶有淡淡的清甜。蛋白炒飯輕盈爽口,米飯粒粒分明,恰好吸收蛋香,絕對是配菜中的亮點。粉絲煲湯頭濃郁,粉絲入味,讓人一口接一口,吃得過癮。整體而言,菜品色香味俱佳。

2024-10-03 288 浏览
上網睇呢間幾多like 就試下星期五晚walk-in都唔駛等位冰鎮咕嚕肉❄️一嚟到 好大盤 賣相打卡一流而咕嚕肉食落去 外邊好冰但係咕嚕肉都脆酸甜味都夠🍍由於啲糖冰鎮咗 所以食落去脆卜卜凍冰冰不過青椒紅椒冰鎮咗 令到個草青味更加出🫑黑磚豆腐◼️炸豆腐 但個炸皮係黑色 食落去又唔覺得有啲咩特別嘅味道 不過一咬個豆腐好滑 而個炸皮都做得幾好胡椒豬肚芥菜煲🐖個湯胡椒味係重嘅 不過唔算太辣而芥菜就好多 豬肚都冇乜臊味比較煙靭雖然佢價錢唔算特別平 但勝在啲菜式都有啲特色 間唔中都可以一試
上網睇呢間幾多like 就試下

胡椒豬肚芥菜煲🐖
個湯胡椒味係重嘅 不過唔算太辣
而芥菜就好多 豬肚都冇乜臊味比較煙靭

2024-09-21 850 浏览
生日飯由我決定我喜歡的。他這家餐廳位於觀塘,雖然沒有豪華裝修,但尚算舒適,最可取係佢出品質素高,總括來說性價比冇得輸。重點推介風沙雞, 選材不肥不瘦, 肉質保留雞的香味和肉汁,外皮炸得鬆脆,用得上齒頰留香來形容。另外這裡的馳名菜是冰鎮咕嚕肉, 但個人還是喜歡熱食 。脆漿處理恰當, 肉質嫩滑 。我們還叫了兩個青菜,川味椰菜花和啫啫通菜,保持惹味之餘又不會過鹹。希望下次來的時候,還能保持質素!
生日飯由我決定我喜歡的。

希望下次來的時候,還能保持質素!
2024-09-06
  • 脆皮風沙雞
2024-09-05 1341 浏览
位置係apm行3分鐘就到🚶🏼‍♂️,環境都ok,比一般小菜館舒適,人多會安排梳化位有唔少特色粵菜,特別推薦佢個脆黑豆腐,脆口嘅外皮上面有少少炸蒜粒,外脆內軟,絕對係一道招牌前菜⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️冰鎮咕嚕肉造型特別,值得打卡,味道都ok⭐️⭐️⭐️⭐️雜菜粉絲煲加埋豬油渣,粉絲同蛋絲炒得好香同埋有鑊氣⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️風沙雞皮好脆,雞肉肥美但冇乜雞味 ⭐️⭐️⭐️整體係一間適合幾個人放工放假,輕鬆聚餐嘅地方🤤

冰鎮咕嚕肉造型特別,值得打卡,味道都ok
⭐️⭐️⭐️⭐️

風沙雞皮好脆,雞肉肥美但冇乜雞味 ⭐️⭐️⭐️

整體係一間適合幾個人放工放假,輕鬆聚餐嘅地方🤤
雜菜粉絲煲
椒鹽鮑魚
冰鎮咕嚕肉
脆皮風沙雞
2024-09-03 1442 浏览
和朋友的一年一次飯局 今年只約了三位 所以想簡單食餐飯就滿足 今次選擇了一個比較近大家嘅地方 因為大家都住在新界東 這區往新界東的巴士路線多選擇 所以就選這區 之前試過在工廠大廈的私房菜 今次就試吓在商業大廈的私房菜 之前已經透過開飯網訂了位 因為睇到佢啲食評好多都話會好爆 但其實我今日去嘅時候根本冇人 只有兩三檯客 樓面姐姐不停推銷龍躉套餐 但因為朋友唔喜歡食魚 所以佢哋才放棄 其實我們三人食簡單飯 沒有想過叫貴價海鮮🦞最後我哋點了以下菜式:這些菜式價錢還算合理 賣相都很好 份量充足 三人食剛好全部光盤 最後還點了一個特色甜點完結了今晚的飯局 走時飯店都唔係太多人 有個店員在門外介紹菜式 我都認真的看過菜式餐單 大部份都係貴價菜 可能這裡招待的都是商務客戶比較多吧

2024-07-02
2024-08-17 1614 浏览
環境嘈咗少少(其實好多餐廳都好嘈,所以呢個冇得唔接受)都清潔整齊,啲杯杯碟碟都乾淨侍應都好有禮貌,我哋入咗單過一陣,想取消一味餸,轉食佢嘅冰鎮菠蘿咕嚕肉,侍應就即刻幫我哋去廚房取消單,出嚟就幫我哋轉單,好有熱誠,有禮! 中間發生咗小插曲,有人唔小心打爛咗嘢,玻璃喺我哋張枱附近,佢即刻自動波幫我哋換一碟新餸(冰鎮菠蘿咕嚕肉). 雖然合情合理,不過有啲餐廳可能就得過且過,唔會幫你換! 上菜速度,時間合理!食物,都幾特別,味道可以,好吃,可以再光顧! 黑磗豆腐,應該係必食,記得意,脆卜卜!椒鹽魷魚,中間配咗個醬汁,酸酸鹹鹹,唔錯!黑松露蛋白炒飯,啲飯炒得好均勻,好乾爽!冰鎮菠蘿咕嚕肉,展示得好特別,好靚,打卡必用! 不過就咕嚕肉仲係熱嘅, 放係冰上, 完! 我試過喺其他地方食,咕嚕肉即場搵冰水浸,即場撈起身,咁食就外冷內熱,呢一點佢哋就未做到! 但係佢哋味道都唔錯!啫啫通菜,金銀蛋浸莧菜,冇乜特別,合格 。豬油渣椰菜粉絲煲,真係炒得乾身,我覺得份量細咗啲,如果大煲啲就好啦! 熄咗八樣嘢食,六個人,每人平均$190左右,真係唔貴!
環境嘈咗少少(其實好多餐廳都好嘈,所以呢個冇得唔接受)

都清潔整齊,啲杯杯碟碟都乾淨

上菜速度,時間合理!

食物,都幾特別,味道可以,好吃,可以再光顧!

黑磗豆腐,應該係必食,記得意,脆卜卜!

椒鹽魷魚,中間配咗個醬汁,酸酸鹹鹹,唔錯!

黑松露蛋白炒飯,啲飯炒得好均勻,好乾爽!

啫啫通菜,金銀蛋浸莧菜,冇乜特別,合格 。

熄咗八樣嘢食,六個人,每人平均$190左右,真係唔貴!
2024-08-16
  • 冰鎮新鮮菠蘿咕嚕肉
  • 椒鹽鮮魷
2024-07-20 2174 浏览
朋友介紹的三小漁,我哋選擇了觀塘的分店,點餐是一些特色菜式。我最欣賞的是竹炭黑磚豆腐以及黑蒜蒸大龍躉件,豆腐皮脆,不妨一試;龍躉片都非常惹味。但其他菜式例如豬油渣野菜粉絲煲、話梅骨、脆皮風沙雞、冰鎮新鮮菠蘿咕嚕肉以及椒鹽鮮魷。這些菜式都是一般般,現在已不是一啲特色菜式,有點過時,其他好多食肆都會有啦。如果以美食去衡量這間食肆,廚師手藝創意只屬合格。但是食肆服務方面就不合格了,就以客人要求服務員攞一個冰桶雪啤酒為例子,服務員都諸多切詞,話會整濕地方跣親下轉來的人客,雖然最終都有攞到這個冰桶,但之後就諸多說話,說話當中藏有刺骨。話雖如此,但傳菜姐姐的服務態度就合格啦!如果各位介意食肆服務的話,敬請三思。
如果以美食去衡量這間食肆,廚師手藝創意只屬合格。
如果各位介意食肆服務的話,敬請三思。

2024-07-15
2024-07-13 1859 浏览
超用心製作小菜👍👍 冰鎮咕嚕肉脆口好食價錢唔貴風沙雞好惹味 價錢比起出邊抵食蓮藕好脆口好特別 👍👍👍👍👍 牛柳嫩口 連醬汁都好特別一定要試 玫瑰花茶加烏龍茶都幾好飲款式多 喺觀塘裏面係超級驚喜
超用心製作小菜👍👍

• 冰鎮咕嚕肉
  • 黑蒜蒸海斑件
  • 鮮菠蘿芝士焗大蝦球
2024-07-03 1299 浏览
都有一段時間無來三小漁食晚飯,今次都係例牌幾個小菜,佢嘅雞係做得幾好嘅,不過今次想食得清啲唔想太多肉所以無叫🐔😜,上次食過佢新出一個小炒味道幾好,不過裏面嘅白蝦仔(連殼)就唔係炸脆嘅,所以跟本食唔到,(同食蔗一様)😕不如落蝦米或者銀魚仔啦!今次再叫來試一次都係一様唔脆就連腰果、花生都唔脆☹️好彩韮菜花夠嫩同味道鑊氣都夠,配料唔好真係浪費廚師的好手勢🧑‍🍳其它要讃廚師嘅炒粉絲👍同蠔餅👍都保持到水準,不過蠔餅份量好似比以前小咗啲🙄😁
2024-07-01
  • 酥炸特色脆蠔餅
2024-06-28 924 浏览
前排有一晚喺觀塘做完嘢,朋友推薦咗一間有特色嘅中菜館。佢哋係以粵菜為主,食粵菜最緊要就係夠鑊氣,餐廳係呢方面我覺得做得幾好好抵讚,而且佢嘅價錢都好親民屬於抵食之選。👏🏻**冰鎮咕嚕肉**呢個咕嚕肉係佢哋招牌菜之一。咕嚕肉炒到熱辣辣,再放喺冰鎮盤上面上碟,冰火交融之下嘅咕嚕肉係外脆內嫩,外凍內熱,好好食。糖醋汁亦都係恰到好處,唔會太酸或者太甜。🔥❄️**黑皮炸豆腐**呢個炸豆腐係驚喜之選,估唔到佢咁好食。唔好睇佢上枱睇佢黑萌萌唔係咁靚仔,其實咬入去入面白雪雪好香口。😋**避風塘炒蟹**呢度餸咗真係展現到餐廳嘅鑊氣係夠勁,港式避風塘風味,如果鑊氣唔夠係好食,但係呢度嘅避風塘炒蟹就相當出色,一嚟到已經聞到勁香。亦都好好彩當日隻蟹啲肉好結實,肉質本身好鮮甜再配合埋避風塘風味真係一流。🦀

**冰鎮咕嚕肉**

**黑皮炸豆腐**

**避風塘炒蟹**
2024-06-22 790 浏览
同朋友去觀塘食晚飯, 朋友推介三小漁, 餐廳以粵菜為主. 點了的菜式都不錯沒有中伏. 最驚艷是招牌菜黑磚豆腐, 外脆內軟豆腐味香濃, 非常特別!話梅骨也有驚喜, 很入味又不會太鹹!甜品也好吃及有特色!
2024-06-19 795 浏览
今次帶朋友黎,好彩仍然冇失望,最愛沸騰魚、豬油渣雜菜粉絲煲,正!😍再試埋店員介紹嘅打咭咕嚕肉,發現唔係淨係打咭,都好味😋店員親切有禮,樂意詳細介紹,感覺舒服
再試埋店員介紹嘅打咭咕嚕肉,發現唔係淨係打咭,都好味😋
店員親切有禮,樂意詳細介紹,感覺舒服
  • 沸騰魚
  • 豬油渣野菜粉絲煲
🐟🥢🍚午市精選小炒/龍躉☑️青麻剁椒蒸龍躉件 -$75食龍躉好似好奢侈,但係午市套餐一個人食龍躉黎講,呢個價又唔算特別貴,除咗呢隻味仲可以揀黑蒜味或者欖角紫薑味,而呢隻味酸酸辣辣咁樣超好食,好開胃,個汁撈飯都一流,下面有粉絲墊底,龍躉件大約有五件,有骨的,肉嘅份量都算對得住個價錢,最緊要係好食,魚肉都幾滑,幾值得推薦。午市套餐仲會包白飯同飲品。☑️豬油撈飯 -+$5轉豬油撈飯要加$5 ,豬油會用隻細碟另上,白飯係砵仔蒸絲苗白飯黎,粒粒分明,撈埋豬油食真係冇得頂。🆗酸菜魚片配白飯 -$62魚片嘅數量都算多,而且無骨幾滑,而配料有啲奇怪,係大豆芽、紅蘿蔔絲,同埋蔥,反而冇萵筍、金菇嗰啲。至於個湯底就一般般,有好多酸菜所以都夠酸,但係就唔係好夠辣,同出面嘅酸菜魚比冇咁惹味,魚片亦都唔入味。☑️黑磚豆腐(一件)- $18外表真係好吸引,黑色嘅脆皮,配上金色嘅炸蒜,下面有沙律菜墊底。黑色嘅脆皮真係好脆口,而入面嘅豆腐超級嫩滑,整體嘅配搭同味道都好好😌。☑️熱華田午市套餐包熱飲,凍飲+$3,呢杯阿華田沖得好濃味,好飲過其他餐廳好多。
🐟🥢🍚

☑️熱華田
2024-06-16
青麻剁椒蒸龍躉件
黑磚豆腐
提前咗一星期book位,尋日收到電話話叫我落訂金$200,原本都已經諗定要去食,咁俾訂金冇乜所謂,主要係今次嘅員工態度太差,我訂左12位,明明去到有大枱唔肯俾我,我出聲要求好意思同我講兩張枱一樣,我指咁要坐嗰張大嘅,又改口話嗰張係14人枱我哋得12人唔俾坐,最尾見我嬲嬲地先肯轉張大枱俾我,落單原本我想散叫,個經理就不斷游說我哋叫我哋叫套餐,我先生唔想諗食乜,就按佢意思叫咗一個4000幾嘅套餐,原本之前食過幾次我對佢哋食物係有信心嘅,點知今次中晒伏,個套餐最貴嗰個龍蝦伊麵超級無敵鹹,之後個蒸魚又係勁鹹,最尾個炒飯都超級鹹,同個經理反映,一開始安撫我哋就話送甜品送嘢飲,叫我哋自己去雪櫃拎雪梨水,點知小朋友攞咗兩支雪梨水入嚟就即刻有另外一個經理好緊張,問我哋係咪要加嘢飲,之後我哋同佢講話係你哋同事話叫我哋自己去攞因為啲食物太鹹太難食賠償俾我哋,我哋叫呢個經理試吓食物,佢話龍蝦敏感唔敢試,試咗個炒飯竟然同我哋講話自己食得鹹覺得OK唔覺得鹹,搞到好似我哋特登去搞事咁,原本應承咗送甜品明明話蒸緊,我買完單等咗一陣都未有,再問返又話同事冇落單,真係非常搞笑,奉勸一句今時今日咁嘅服務態度只會令啲客走晒 ,我就一定唔會再去,同價錢香港大把比佢好嘅選擇
2024-05-09 908 浏览
呢間其實已經book mark咗好耐,今次終於湊齊人去食啦。我就試咗佢個招牌菜,冰鎮咕嚕肉。呢一道菜真係唔試唔知有幾好味,冰火二重天,食落去一開頭好凍,咬到中間就會開始熱辣辣。勁好食。而且咕嚕肉本身唔係炸定,炸漿薄身,咬落去唔會一舊舊炸漿,非常出色。而第二道出色既菜係椒鹽鮮魷,炸漿簿身,份量適中,炸皮唔會淋曬,亦都唔會好油膩。總括黎講,呢間餐廳值得一試,但係一定要多啲人去食先最平,可以叫多幾道餸試試。