2016-06-08 1649 浏览
个个都话马鞍山系美食沙漠,无咩好野食,放假就发现左一间餐厅,系马鞍山警署对面,店铺细细既三哥厨房,於是带晋猪入去试下午餐,由於个人好锺意食上海菜饭,特别个镇江汁,捞饭一流,晋猪都话好食👍🏻真系好好味呀!最锺意叫佢地比多个镇江汁捞饭,一个餐够哂我同晋猪食😂
三哥猪扒饭
2016-06-02
三哥猪扒饭
  • 三哥排骨菜饭
2016-04-26 1716 浏览
今日在马鞍山发现了一家新开的餐厅,价钱合理!餐厅的装修是偏西餐,主打卖的是面食,担担面不知道为什麽没有红油,炸排骨觉得有点偏田了,口水鸡份量十足,不过太过麻,鸡丝粉皮还不错
今日在马鞍山发现了一家新开的餐厅,价钱合理!
担担面
2016-04-26
担担面
2016-03-26 1326 浏览
继续寻找上海野😛另一半陪我完成任务 招牌担担面($30)汤底清甜有虾米的味道,有浓浓花生酱味所以汤较稠身但绝不腻口👍🏼面既挂汤能力佳而且有榨菜碎加了点咬口但不会咸如果可以再加少少肉碎会更加好另外叫了小吃 五香牛肉($38)份量惊人😳有8片而且每一片都好大块中间有啲青瓜丝汁不浓味,似冷面汁咁好清新牛𦟌冧得黎唔会一夹就散保持应有口感👍🏼平日冇加一,星期日同公众假期就有
继续寻找上海野😛

另一半陪我完成任务

招牌担担面($30)

面既挂汤能力佳

而且有榨菜碎加了点咬口但不会咸

如果可以再加少少肉碎会更加好

另外叫了小吃

五香牛肉($38)

份量惊人😳

有8片而且每一片都好大块

中间有啲青瓜丝

汁不浓味,似冷面汁咁好清新

牛𦟌冧得黎唔会一夹就散

保持应有口感👍🏼

平日冇加一,星期日同公众假期就有
2016-03-26
2015-10-15 1584 浏览
我钟意食上海风味既担担面,呢间就好岩我心水都系第4次黎食拉个汤好惹味,少少稠,有花生香平时食都唔会加配菜今次就试左镇江骨汁好入味,肉都几滑但啖啖肉食到我好有罪恶感
我钟意食上海风味既担担面,呢间就好岩我心水
都系第4次黎食拉
担担面配镇江骨
个汤好惹味,少少稠,有花生香
平时食都唔会加配菜
今次就试左镇江骨
汁好入味,肉都几滑
但啖啖肉食到我好有罪恶感
题外话/补充资料: 温馨提示,星期一至五不设加一,但星期六、日就会收返
2015-09-27
担担面配镇江骨
2015-09-17 1267 浏览
排骨菜饭好食!炸得好食!d菜饭有三只味既汁你拣!拣左镇江汁!另外有卤水汁同猪手汁!鸡丝粉皮又好食!豆浆又好饮!其实食过几次冻盘都系好食的!系上菜耐左d!不过好野唔怕等!
2015-09-10
2015-09-02 1266 浏览
夜访马鞍山,居然有惊喜!嫩鸡煨面:大碗!上枱滚热!鸡汤味香浓!煨面质够软!唯独鸡肉太老!整体好味、连汤都清埋。三哥排骨担担面:炸排骨炸粉薄,肉质可以,味道较甜!担担面汤底花生味香,但又保留鸡汤味!满意!其实三哥未必系米线,可以系上海面!可retry!
夜访马鞍山,居然有惊喜!

嫩鸡煨面

其实三哥未必系米线,可以系上海面!可retry!
三哥排骨担担面
2015-09-02
嫩鸡煨面
2015-07-16 1427 浏览
星期日六点几左右,店门外已经有十几人等紧,但店员话如果唔系等大台会好快,我地等左三个字左右,其实人流真系好快,上菜快,大家食完就走唔会霸住啲位,几好!锺意呢度够光猛,睇落都好乾净我地叫左鸡丝粉皮、口水鸡、鸡丝煨面,全部都好味道。特别系个口水鸡,够麻辣,好惹味开胃。另外想讲鸡丝煨面,个汤好好饮,好多菜,不过鸡皮太多XD

锺意呢度够光猛,睇落都好乾净

口水鸡

另外想讲鸡丝煨面,个汤好好饮,好多菜,不过鸡皮太多XD

鸡丝煨面
2015-06-07
鸡丝煨面
2015-05-20 1488 浏览
朝早系中大上完堂,午饭就约左男朋友一齐闯荡十八区食肆!今日先去搭程巴士过格沙田海就到嘅马鞍山!我地当然吾会去新港城广场呢d高级地方觅食啦xd我地嘅目标反而新港城住宅个边地下嘅小店今日系我强烈嘅渴求底下就拣左呢间食上海菜嘅铺头地方虽然细左少少但系胜在够光猛所以睇落都吾会太挤逼=]老板娘服务好好我地问野都会好耐心甘答我地^^我叫左菸鸭胸担担面午市仲可以跟餐有野饮食担担面就梗系跟杯甜甜地嘅豆浆最正啦xd豆浆好快就到(其实都系即刻斟出黎嘅啧lol)对於豆浆本身都吾会特别大期望因为见到佢将一大袋manufacture好嘅豆浆倒入机所以都算系咁啦我最期待嘅担担面都吾使好耐就到啦xddd见到全个碗都系个种花生色真系令我即刻流晒口水lol食落个阵花生味够晒浓郁简直系正呀!面方面都处理得好好份量足够之余口感亦都吾错吾会煮到太lum而痴埋一旧旧至於鸭胸就无咩野讲啦lol中式煮法都吾expect会有咩特别以40几蚊一个lunch set黎讲绝对系好评尤其系中意食担担面嘅朋友更加一定要黎试下!唯一失望嘅只有无谂过担担面会系完全吾辣如果可以有辣就更正啦=]
朝早系中大上完堂,午饭就约左男朋友一齐闯荡十八区食肆!
今日先去搭程巴士过格沙田海就到嘅马鞍山!

我地当然吾会去新港城广场呢d高级地方觅食啦xd

我地问野都会好耐心甘答我地^^

我叫左菸鸭胸担担面
午市仲可以跟餐有野饮
食担担面就梗系跟杯甜甜地嘅豆浆最正啦xd

豆浆好快就到(其实都系即刻斟出黎嘅啧lol)
对於豆浆本身都吾会特别大期望

至於鸭胸就无咩野讲啦lol
中式煮法都吾expect会有咩特别

以40几蚊一个lunch set黎讲
绝对系好评
尤其系中意食担担面嘅朋友更加一定要黎试下!
唯一失望嘅只有无谂过担担面会系完全吾辣
如果可以有辣就更正啦=]
2015-05-12
  • 担担面
2015-05-18 1352 浏览
系马鞍山依个美食沙漠,要搵一间好野食好难,但最後都俾我搵到,依间系我巧合地搵到,因为有一日突然间想食上海菜如菜饭,担担面,咁岩望到就入左去。之後入到去拣左三哥排骨菜饭,配镇江汁,好似系佢地ge经典招牌菜。我发觉原来真系好好食,镇江汁酸酸地好开胃,排骨淋得黎又好好食,豆浆唔算太甜有豆味又好好饮。价几合理绝对岩大家食
三哥排骨菜饭 镇江汁
豆浆
三哥排骨菜饭 镇江汁
豆浆
2015-05-04 1039 浏览
周不时都会经过呢间三哥厨房~~ 唔算好起眼因为佢唔系新港城入面, anyway 我同我老婆叫咗佢地既三哥排骨菜饭, 份量都okay! 菜饭用d米系好似珍珠米, 岩晒我胃口, 而佢d镇江汁系淋系饭上面, 排骨就另外碟上, 唔会俾d汁浸稔晒我地仲叫咗碗南京牛肉面, 哗! d牛腩出其地稔! 汤底都唔错!之後我地仲叫咗个招牌酸辣汤同杯豆浆最後埋单$158连加一, 都算合理!

2015-05-02
  • 南京牛肉面
2015-04-26 1505 浏览
马鞍山近年转变非常大, 连锁店多左, 就连食肆都系UCC、和民、翡翠...同外面大商场无咩分别。自从搬离呢区, 已经好少系度食。星期日度度都多人排队, 即管OPENRICE有咩新野好食, 就见到呢间开左近1年既三哥厨房。我谂同谭仔冇关系挂?今次三个人一共叫左2个主食1个配菜, 埋单唔驶$150, 我谂同去快餐店食差唔多钱, 就当支持一下小店都值得既。排骨饭有3个汁可选, 今次要左镇江汁, 原来汁系落左下饭面, 菜饭颇大碗几好食; 排骨热辣上台, 稍薄肉, 粉唔算厚, 都炸得几好。猪手担担面入面面条唔多, 猪手炆稔而入味, 如果可以再多几旧就正啦! 唔够辣可以再落台面有既辣油, 重麻味, 唔错。
猪手担担面
2015-04-25
猪手担担面
2015-02-09 1432 浏览
加入会员多年 第一次写食评 因为呢间三哥厨房 ! 老板娘服务好好 ! 同男朋友第一次食, 本身想叫大既酸辣汤。但系老板娘面带笑容讲解话:「2个人食大既会食唔晒,因为细既都有3碗既份量」(实际上有4碗 ;D)良心餐厅 同埋呢间D野食真系好好味 ! 本身仲有牛展($38) 但系佢最後先上 食到冇影相 ;D 牛展就一般般
加入会员多年 第一次写食评 因为呢间三哥厨房 !
招牌酸辣汤
左:三哥排骨菜饭, 右:招牌担担面

2015-02-09
招牌酸辣汤
左:三哥排骨菜饭, 右:招牌担担面
  • 酸辣汤
  • 担担面
2014-11-20 1846 浏览
三哥厨房在马鞍山区是新开的担担面与菜饭专门店******************每次由马鞍山市中心乘小巴回家,透过车窗佻望总会看到一家新开食肆灯火通明,食客永远如云,尝试观察食店名牌总被檐篷遮挡视线,有个下午的起心肝探险去,这时候人潮没晚上般挤拥,抬头一望,店名为三哥厨房,提供是川沪菜式。室内时尚设计,简洁小巧,有别於一般老店传统装潢,令人感到舒适和温暖。室内设计令笔者意外,她并非传统老格局,反而换上清新白色,如纯白墙上的鸟屋、小钟摆设或优雅花花装饰,配合柔和小灯都为整家小店增添不少亲切和温暖感。 这里菜式不少,经典的酸辣汤、炒年糕、粗炒或口水鸡都有供应午市和下午菜特价套餐以面食为主,价钱由30元至48元是日午餐: 三哥排骨配担担面和红油抄手,十分精彩呀!望望餐牌得知这里主打担担面面和菜饭,午市和下午茶特价套餐款式不少,如大路的酸辣汤云吞、雪菜肉丝和镇江骨等都不缺,引得笔者口水直流,什麽都有兴趣一试,要了份三哥排骨配担担面 HK$48,其实亦可选菜饭、清汤面或白饭、红油抄手 HK$38及热豆浆两杯 (一是套餐奉送,另一是额外点的HK$10)。****************一客三哥排骨
三哥厨房在马鞍山区是新开的担担面与菜饭专门店

******************

这里菜式不少,经典的酸辣汤、炒年糕、粗炒或口水鸡都有供应
午市和下午菜特价套餐以面食为主,价钱由30元至48元
是日午餐: 三哥排骨配担担面和红油抄手,十分精彩呀!

一客三哥排骨配担担面份量不少
芝麻酱与花生磨研香气怎能不引人垂涎?

等了一会店员呈上面食,香喷喷的麻酱香气扑鼻而至,一碗担担面和排骨分开上桌,前者汤底由花生、麻酱、辣油、香料等制成,材料早已磨研得幼细,面头铺着大量肉燥与葱花,热汤略带厚度,夹起的面条挂满汤汁,热腾腾、既浓香又惹味,而面质亦滑溜,份量充足让客人吃得饱足。
大大块连骨排骨特别甘香多肉汁

即叫即制的炸排骨十分"巨型",卖相金黄讨好,腌味带甜香,肉味浓郁、肉质松软,咬下不时流出肉汁,经典款式面食却做到出色水准的惊喜。

****************
另一份红油抄手 (HK$28) 一客6只,每只都圆润饱满,浸在闪亮亮的鲜红辣油当中,真教人食慾大增,最喜欢这里以老式公鸡怀旧碗碟,吃起来特别有味道,外皮薄薄滑溜,内里猪肉馅嫩滑、肉汁也丰腴不臊,加入菜蔬增添清新口味,配上惹味刺激的红油,肉香昇华,连续吃3、4只也属等闲事。

****************
标明是自家制的热豆浆(HK$10),豆味也算浓郁,甜度不过高,低温下来一杯袪寒补暖,喝得人十分舒服,同时又能解油解腻。
小试牛刀後方明白"三哥"在晚市经常大排人龙的因由,她的出现的确为马鞍山区带来具质素的川沪菜,很欣赏店员细心为人客讲解每款菜式的煮法,并提示由於人多大可先打电话来订座,有礼细心又讲解详细。

价钱也不过由汤粉30余元至最贵小菜的98元,下次再光顾会选有份量的沙锅云吞鸡、镇江骨、花雕醉鸡和酸辣汤等,不过相信要吃完招牌菜式,应要陆续分多次前来啦。

*********

希望facebook fans page能得到您的支持啊 ♡(*'∀`*)人(*'∀`*)♡ : https://www.facebook.com/LizsTaste

2014-10-30
2014-11-09 1171 浏览
黎开马鞍山食饭 商场果d吾岩食 所以专登走远d试下呢间上海野~如果吾系之前经过过 都吾识搵呢间 太偏远喇其实吾知呢间三哥同云南米线间三哥有冇关联呢?一去到就有位~一入到去已经feel个d人招呼好好装修吾错 餐具令 又乾净 第一印象非常好我地2人点左个镇江骨担担面同酸辣汤年糕酸辣汤年糕一黎到有d吓亲..大碗到不过食落好开胃 酸酸辣辣 仲好足料而个担担面都好正 面有d软 好番花生味不过镇江骨就麻麻 虽然味道ok一旧淋既吾错 但系另外2旧超硬吾好食总体黎讲 呢间系几好既尤其d员工 好nice 会同你倾计会有下次
如果吾系之前经过过 都吾识搵呢间 太偏远喇
其实吾知呢间三哥同云南米线间三哥有冇关联呢?

一去到就有位~
一入到去已经feel个d人招呼好好
装修吾错 餐具令 又乾净
第一印象非常好

我地2人点左个镇江骨担担面同酸辣汤年糕
镇江骨担担面 酸辣汤年糕

酸辣汤年糕一黎到有d吓亲..
大碗到

会有下次
2014-11-07
镇江骨担担面 酸辣汤年糕
2014-08-18 1097 浏览
听住在马鞍山的朋友说, 马鞍山开了一间很好咪的上海式店舖, 人就是贪新鲜, 总要试试.这店给我的感觉是新店舖, 新食具, 环境光洁. 红烧猪手菜饭猪手很腍, 很入味, 看似肥腻, 吃下没这肥腻的感觉. 但太腍好像已没有嚼口, 老人家或小朋友没牙也可吃下, 整体而言水准之作.这菜饭的米是用珍珠米, 米粒椭圆、颗粒饱满, 但个人不太爱吃珍珠米, 米变饭後, 感觉有着说不出的陌生, 可能珍珠米要配日本菜或鱼生才熟识吧.三哥排骨菜饭+猪手汁排骨热腾腾很香口, 好味, 但菜饭也是珍珠米, 下次会选择面类, 哈哈!
这店给我的感觉是新店舖, 新食具, 环境光洁.
三哥排骨菜饭+猪手汁
2014-08-13