2017-07-10 428 浏览
沙锅云吞鸡$98食开啲鸡通常都煲到无晒味同啲肉好老,但呢间做得几好,啲鸡老唔晒😂仲有嫩既部分,同仍然有鸡味,唔会唔知自己食紧咩。三哥排骨粗炒$62啲肉够晒淋同入味,岩晒唔够牙力既朋友😆三丝炒年糕$62好白既一碟,想像得出个味,味道都好清淡,记住食左呢碟先食其他野,如果唔系会觉得佢无味。红烧猪手担担面$48猪手一样都系好够淋,佢系鲁水味既,无甜味。鸡丝粉皮$30啲汁好够醋味,好开胃,做前菜就岩晒
沙锅云吞鸡$98
三哥排骨粗炒$62
啲肉够晒淋同入味,岩晒唔够牙力既朋友😆
三丝炒年糕$62
红烧猪手担担面$48
猪手一样都系好够淋,佢系鲁水味既,无甜味。
鸡丝粉皮$30
啲汁好够醋味,好开胃,做前菜就岩晒
2017-07-08
2017-07-04 324 浏览
三哥排骨菜饭$48招牌上海炒年糕$52招牌担担面$30鲜磨豆浆$10落单问店员排骨菜饭拣咩汁,佢都会热心推介,分享下咁,最尾拣左牛腩汁,个汁就咁淋系饭上面,猪扒好香口,肉又好林身,做得几好,菜饭望落唔够菜,但食落正常啦加埋牛腩汁,都唔会太dry既~至於个上海炒年糕,望落好深色,好似会好咸咁,但食落又唔会喎,好好味,唔会好咸,都好大碟下,配料又够多,有菜有肉丝又有冬菇丝,都几丰富。个担担面劲香花生味,个汤做得好,好浓,作为花生迷既我,觉得好好味,正😋
三哥排骨菜饭$48
招牌上海炒年糕$52
招牌担担面$30
鲜磨豆浆$10

2017-07-04
外卖自取
2017-06-16 244 浏览
寻晚屋企人介绍嚟呢间餐厅食饭,响外面睇,店舖好光猛,好新式,唔知以为系食西餐,一推门,侍应好热情问几位,然後就带位坐低後,就睇下食咩啦,都几多选择,最後决定叫牛展清汤面,酸辣汤云吞面,上海粗炒,花雕醉鸡,上汤津白,菜肉云吞第一到嘅系花雕醉鸡:落单时,我问侍应会唔会好大碟好多,因为我怕食唔晒,侍应话系例牌果啲咁上下,嚟到,都唔错,唔会话特别大或特别小,个肚有位食其他野,个花雕味好香,饮落有小小甜甜地,因为之前响第二度食,总会有阵苦味,呢度唔会,而且鸡好滑,连平时我男人一见到啲鸡有红色就唔会食嘅佢,佢竟然食完又食,食左几旧鸡😅😅不过如果鸡肉冇咁好应该会好啲🤗🤗之後就到我嘅牛展面:侍应一放低枱,就闻到好香,牛展好滑好弹牙,个汤底唔会好咸,味道岩岩好😄😄😄跟住就系酸辣汤云吞面:酸辣汤酸酸地好开胃,不过就唔辣,建议可以辣小小,刺激下个味蕾🤔🤔跟住系菜肉云吞,好香麻油味,最欣赏佢用唐生菜做伴菜,平时其他店舖会用小棠菜,好大旧好硬,呢度用唐生菜,易食又吸晒啲汤味,正!✌✌最後系个上海粗炒:食落都有小小甜甜地,而且唔会炒到好油👍👍中途侍应会好勤力收碟,呢样比个赞👍简单装潢,但比人感觉好亲切😗😗😗
不过如果鸡肉冇咁好应该会好啲🤗🤗
最後系个上海粗炒:食落都有小小甜甜地,而且唔会炒到好油👍👍

中途侍应会好勤力收碟,呢样比个赞👍
简单装潢,但比人感觉好亲切😗😗😗
花雕醉鸡
菜肉云吞
酸辣汤云吞面
牛展清汤面
上海粗炒
好锺意食上海野真系食左出面集团式既都系锺意小店多dd野食黎得比较正宗 价钱又化算d今次搵食搵到马鞍山此三哥不同彼三哥个地方都有d难搵 唔太近火车站嗌左每次食上海野必嗌既酸辣汤一试便知龙与凤酸辣汤云吞($48)成煲汤一上枱即刻哗左声 个碗大到大过我个头几倍个汤好热 正而且个辣度同酸度都适中 唔会侧左一边料又够多 抵赞另外云吞有5粒 size又系几巨型 食哂都差唔多饱另外仲嗌左三哥排骨担担面($48)担担面个麻酱好正 成件事好香好好味排骨唔会得个炸字 都好酥脆不过略嫌上枱个下唔够热我觉得呢个价钱呢个质素真系好正仲要用哂公鸡碗咁成件事好似地道左十倍
好锺意食上海野真系
食左出面集团式既都系锺意小店多d
d野食黎得比较正宗 价钱又化算d

今次搵食搵到马鞍山
此三哥不同彼三哥

个地方都有d难搵 唔太近火车站

嗌左每次食上海野必嗌既酸辣汤
一试便知龙与凤

酸辣汤云吞($48)
成煲汤一上枱即刻哗左声 个碗大到大过我个头几倍

个汤好热 正

而且个辣度同酸度都适中 唔会侧左一边
料又够多 抵赞

另外云吞有5粒 size又系几巨型 食哂都差唔多饱

另外仲嗌左

三哥排骨担担面($48)
担担面个麻酱好正 成件事好香好好味

排骨唔会得个炸字 都好酥脆
不过略嫌上枱个下唔够热

我觉得呢个价钱呢个质素真系好正
仲要用哂公鸡碗咁

成件事好似地道左十倍

2017-05-08 496 浏览
马鞍山一向都被称为美食沙漠,但其实近一两年间都开咗好多新店,而哩间三哥就开得算比较耐,自我有印象以嚟都起码开咗两三年(应该系),而三哥我食过都不下三四次,通常食得第二三次间舖头都有番咁上下嘅。今次叫咗份炸猪扒菜饭加镇江汁,虽则猪扒唔系好大块,但肉质同味道都啱啱好,肉有咬口,外皮够脆。而菜饭就一向都用开珍珠米,本人喜爱珍珠米多过泰国米多多声,菜又够多,$48都算系咁啦!之後仲叫多咗份红油抄手,望落似无害,一食落去又麻又辣,麻得嚟好爽,辣味好快就散,唔会辣到食唔到食物本身嘅味道,一碟有六粒(好似系),临尾整多碗酸辣汤,够晒味,料又够多!哩间三哥整体我觉得系大件夹抵食,住喺马鞍山未试过嘅朋友不妨去下,不过太迟去有机会要等好耐位,因为舖头唔大,同埋都真系好多人食。

猪扒菜饭
猪扒菜饭
  • 三哥排骨菜饭
  • 红油抄手
  • 酸辣汤
2017-04-12 952 浏览
餐前小食叫左碟鸡丝粉皮,成碟份量都偏少,青瓜丝仲多过鸡丝...但个麻酱调得几好味,粉皮硬度都适中。嚟到三哥厨房点可以唔叫菜饭呢~之前食过排骨菜饭所以今次叫左镇江骨菜饭。镇江醋味浓,但唔会过酸。排骨数量都好够,有5-6嚿,肥瘦比例3:7,唔会太肥又有肉食。菜饭系招牌菜当然好正啦,饭唔会太硬太淋,粒粒分明,如果多d菜粒仲好。除左菜饭仲叫左个排骨炒年糕,竟然比菜饭更出色!炒得好惹味,又唔会好油,有d冬菇丝同菜,但d排骨就肥左少少,如果瘦翻d就好。整体成间餐厅既野都好抵食,份量多价钱又合理,但位置比较偏僻,第一次去个阵都搵左一阵,去开马鞍山都可以试下!

2017-04-11
  • 排骨炒年糕
2017-03-19 2908 浏览
假日刚好到了友人家玩,他们介绍位於马鞍山屋邨的上海菜。幸好有订位,我们大概七点左右到,之後都要等位了。前菜: 拍青瓜 $38蛮开胃的前菜,青瓜够入味!不过价钱有点少贵,而且感觉自己家中都可以做得到。鸡丝粉皮$28卖相还算精美,芝麻加上麻酱增添香味,这个价钱还算ok。椒盐烧卖 $28/9粒没想到上海菜馆竟然有炸烧卖,口感不错!红油抄手 $38算是有水准的一道前菜,辣油劲度够,而且够麻辣!喜欢麻的朋友一定爱。友人推荐他们家的担担面,所以我们点了不同配料的担担面。红烧猪手/排骨/镇江骨担担面$48店员将面送上,香喷喷的麻酱香气扑鼻而来。担担面和餸菜分开上桌,担担面汤底由花生、麻酱、辣油、香料等制成。上面铺着大量肉燥与葱花,热汤带有厚度,既浓香又惹味。炸排骨卖相炸得金黄,腌味甜香而且肉味浓郁、肉质松软。红烧猪手友人笑说这是无牙婆婆都吃得到的料理,因为肉实在炆煮得超软嫩,而且非常入味但不会过咸。镇江骨肉够入味,喜欢他们的肉每件都会有软骨,有咬口。最後还点了个五香牛𦟌清汤面$48不过不失,不算有惊喜但水准之上的面食。价钱不算贵,下次也可以再光顾。不过因为担担面分量有点大,建议先点几个分着吃。
假日刚好到了友人家玩,他们介绍位於马鞍山屋邨的上海菜。

幸好有订位,我们大概七点左右到,之後都要等位了。
前菜:

拍青瓜 $38
鸡丝粉皮$28
卖相还算精美,芝麻加上麻酱增添香味,这个价钱还算ok。
椒盐烧卖 $28/9粒
没想到上海菜馆竟然有炸烧卖,口感不错!
红油抄手 $38
友人推荐他们家的担担面,所以我们点了不同配料的担担面。

红烧猪手/排骨/镇江骨担担面$48
炸排骨
卖相炸得金黄,腌味甜香而且肉味浓郁、肉质松软。

红烧猪手
镇江骨
肉够入味,喜欢他们的肉每件都会有软骨,有咬口。
最後还点了个五香牛𦟌清汤面$48
不过不失,不算有惊喜但水准之上的面食。
2017-03-17 556 浏览
其实我一个月都食3,4次三哥排骨,因为刚开始写食评,都帮三哥写返篇先。我每次去亲都系食三哥排骨菜饭, 担担面,或者汤粗面, 汁一定拣镇江汁。最钟意排骨够肥,如果咁岩撞正块排骨好瘦我就一定唔开心, 同我男朋友换块肥既食未食过既朋友仔,e间店真系值得一试,侍应们都好nice, 厨师快手,铺头乾净,环境舒适。另外我都好钟意食佢地既醉猪手。正呀,酒够,猪手皮多,滑滑地,价钱合理,够大碟。午饭时候好好,有饮品送
其实我一个月都食3,4次三哥排骨

因为刚开始写食评,都帮三哥写返篇先。

另外我都好钟意食佢地既醉猪手。
正呀,酒够,猪手皮多,滑滑地,价钱合理,够大碟

午饭时候好好,有饮品送
  • 三哥排骨菜饭
2017-03-04 655 浏览
很久没有来三哥厨房,想不到还是依旧那麽多人。肚子饿,今晚又不想吃别的,就打包回家吃。点了个排骨担担面, 今次的排骨外层粉比较厚,有点失准,好在汤底依旧浓,花生味重。值得一赞的是外卖排骨担担面,排骨、担担面、及汤底三样都是分开盛载,所以排骨仍香脆,担担面不会太淋,赞!再来是红油抄手,这个抄手竟然是麻辣的,合晒胃口!这个辣不是一般货色,不吃得辣的朋友就不要试了。最後是红烧猪手菜饭,猪手入味非常,伴珍珠米菜饭一流!今晚在家吃外卖也大满足啊!

2017-03-03
2017-01-08 869 浏览
再次食番呢一间,味道依旧好味,可以话系马鞍山最好味既几间餐厅之一。今次试左个醉猪手,口感味道都有水准😁面同菜饭就水准依然,佢个担担面d配料好有个人特色,mix埋晒一齐简直不得了。另外鸡丝粉皮都
今次试左个醉猪手,口感味道都有水准😁
另外鸡丝粉皮都
2016-12-07 868 浏览
自从三哥厨房搬离粉岭区之後,好难食得返咁既水准,难得入马𩣑山行下原来搬左黎d到,终於都可以食返我最爱既醉拿手,搵返几年都食唔到既味道,仲有老板娘三嫂系一个热情好客既人,同佢倾住食真系好开心,好满足既一晚!
2016-10-08 1031 浏览
同老婆两个去食,就算马鞍山系美食地狱,都冇理由会觉得呢的野叫好食. 用正宗上海菜标准来睇,菜饭菜不对,切得太细. 镇江汁唔系用正宗镇江醋. 口水鸡个麻汁唔够辣. 个汁整个阵时炒八角炒燶左. 年糕坊间超市货. 分量细就唔讲了. 上海家常野. 又唔系叫你整腌笃鲜. 咁gar水平. 2人3样野200蚊. 香港系饮食全面退步,性价比都冇理由要低成咁.
2016-09-10 1251 浏览
一个星期六,无所事事,就决定入去几年未到过的马鞍山行番个大运。去到五点几,开始觉肚饿,Openrice就速速search,见到附近有间上海菜馆,仲要唔系连所经营,呢啲店,点可以唔去支持吓。红油抄手,份量可以有六只,底层配上红辣油,而外皮还算薄,内里的用料也很足,有肉汁,也有清新的菜馅,唯一是觉得有点不久辣。镇江排骨菜饭,菜饭一直是我的至爱,这店做出的菜饭用心程度比大店的马虎,真的没法相比,不过如果可以再加入上海的咸肉,一定会更出色。镇江排骨炆得很淋、很入味,加上镇江汁的独特酸味,配饭是一流的选择。三哥排骨担担面,汤底既有花生味,也保留了一定的鲜甜味,加上面上放了小店制的调味碎碎材料,为这担担面加了不少的分数。上海炸排骨,外层的炸粉薄薄的,不能不赞,而且肉质也较嫩,不过味道有点偏甜。
2016-08-27
2016-08-07 1168 浏览
马鞍山冇嘢食就系人都知,估唔到有间上海菜担担面又几出色,有水准👍🏻今次食三哥排骨担担面,其实就系炸猪扒😂面质唔错,汤底够浓🙂起码唔洗成日食连锁店先啦🙈
2016-07-06 1406 浏览
自从有一日女朋友发现左呢间上海舖,发觉唔贵又好食,我既晚饭好多时都系呢度过。每次我都有叫鸡丝粉皮,唔系话特别好食,但就觉得上海舖要食呢一味前菜。女朋友唔食正餐,叫左一个猪扒菜饭两份食,加多个镇江骨。呢个菜饭佢上次都话想食,今次终於食到,好满意系珍珠米,仲好大碗,唔太油,加埋枱上既辣酱系超正。当然猪扒都好好食,女朋友钟意食骨位,我负责食肉,好好味呀,一D都唔硬,又唔会好似台湾鸡扒咁好多粉。镇江骨好多汁,好冧又唔肥,我整完牙食呢个真系好GOOD
鸡丝粉皮
女朋友唔食正餐,叫左一个猪扒菜饭两份食,加多个镇江骨。
菜饭
猪扒
镇江骨
镇江骨好多汁,好冧又唔肥,我整完牙食呢个真系好GOOD
2016-07-02
菜饭