2018-05-23 1100 浏览
每逢星期六都要去马鞍山上堂,难得今日妈妈话过黎同我食晚饭,决定带妈妈去食佢爱既上海菜。『三哥』我食过几次下午茶,价钱平又好味佢个位置唔系大街,如果唔系朋友介绍都唔知有餐厅系到,但每次都好多人,今日仲见到有人龙添。算多选择而且价钱合理必点之一三哥醉拿手真系好好味我可以一个人食晒成碟肉够‘林’猪皮爽口淡淡酒香酸辣汤年糕妈妈至爱好足料,味道唔算太辣,唔太食得辣既朋友都可以试试年糕好烟韧配埋酸辣汤一齐食三哥排骨粗炒第一次试味道不错,可惜排骨唔够脆食物份量多,两个人真系食唔晒🙈🙈

『三哥』我食过几次下午茶,价钱平又好味

算多选择而且价钱合理

肉够‘林’猪皮爽口
淡淡酒香

酸辣汤年糕
妈妈至爱
好足料,味道唔算太辣,唔太食得辣既朋友都可以试试
年糕好烟韧配埋酸辣汤一齐食

三哥排骨粗炒
第一次试味道不错,可惜排骨唔够脆

食物份量多,两个人真系食唔晒🙈🙈

• 三哥醉拿手
2018-04-19 1046 浏览
每次食上海菜都会点的餸、沙锅云吞鸡 、招牌上海粗炒、 鸡丝粉皮、总有客饭、今次点了 红烧猪手菜饭。上海客饭几时都好底食、菜饭大大碗、猪手入晒味又软身、煮得啱啱好。鸡丝粉皮汁就太多、但粉皮就好够爽。砂锅云吞鸡、云吞大大粒、又不会太油。上海粗炒就太油、但粗炒就系咁油先好味,好邪恶。

砂锅云吞鸡、云吞大大粒、又不会太油。

上海粗炒就太油、但粗炒就系咁油先好味,好邪恶。
2018-03-29 896 浏览
最近比较忙,所以迟左出post,呢间野系上几个星期前食嘅,因为朋友住附近,果头又冇咩好食就问下朋友有冇好介绍,佢话呢间野唔错值得一试,我就叫左个菜肉云吞试试,的确比出前果d好食,佢个汤就比较浓郁,下次再黎马鞍山再试其他
2018-02-21 971 浏览
平时比较少会来这边搵嘢食,咁啱今日要去快递公司取件,行咗一圈见这食店好光鲜,白雪雪欧陆风格布置,感觉好舒服,见时间尚早不用等位,就入去试下啦!"上海招牌上海粗炒"好大碟粗炒,面质有质感,又好多菜,即炒热腾腾,唔算太油腻,少咸,感觉系健康D咁。"酸辣汤年糕"好耐无食过,见到隔离枱叫咗,所以好想食,这家餐厅煮得唔错,酸辣汤够酸够辣唔太咸,仲好多材料,汤底唔会太(杰)身;年糕好烟韧,虽然会好饱肚,但也忍不住食多了,哈哈!"冰豆浆"相信全间餐厅都系走健康路线,连豆浆都系少甜,好滑,有豆香味,清清地好好饮。

2018-01-27
2018-01-23 948 浏览
问起马鞍山有咩食呢个问题,唔少住系呢边嘅同学都朋友都会叫我去食三哥,留意唔系谭仔嚟,而系一间上海小店上年装修完之後间舖大咗一半🙆🏻等位都快咗好多以前家家户户都会有嘅公鸡碗,呢度仍然用紧~~男友嗌咗猪手菜饭~投诉猪手无咩肉,大部分都系骨😕要一提!菜饭卖完就无~要就快手唯一抵赞系啲肉够晒软淋以前食得落一个面再跟餸嘅我今日只系嗌咗个净担担面,平唔唔钟意蒜末嘅我对呢度嘅担担面无抵抗力花生味十足~仲有虾乾好有咬口正常食一碗都好够饱~

上年装修完之後间舖大咗一半🙆🏻等位都快咗好多

以前家家户户都会有嘅公鸡碗,呢度仍然用紧~~

唯一抵赞系啲肉够晒软淋

花生味十足~仲有虾乾好有咬口
正常食一碗都好够饱~
  • 担担面
2018-01-02 704 浏览
这店开张个多月,今天才来光顾,点了排骨担担面$48元排骨得一件唔香得个甜字,汤就得芝麻花生酱味又杰又唔够热面又淋,五香牛展汤面$45牛展薄薄几片,面又小,汤头麻麻,鸡丝粉皮$28细细碟一般般,价钱唔平,星期六日仲要加一
2018-01-01 678 浏览
会到三哥厨房,是因为看了TVB的马家开饭!在堪称美食沙漠的马鞍山搵食,第一时间就想起了三哥。听街坊说三哥平常都大排长龙(而且是六时多已经开始),但出奇地倒数之夜竟然没有人。▼三哥的餐点选择不算很多,都是基本上海菜。桌上有提供暖水,在凉凉地的天气下,可以饮到暖水,这个服务还满贴心的!▼三哥排骨菜饭 ($48) 排骨菜饭可以配以不同酱汁,是次选了牛腩汁,味道不算很浓,菜粒虽不少,可是饭质偏糊…但排骨则非常出色!炸得香脆,肉质够软腍,带一点点酥味,有些朋友可能不喜欢,但我是满喜欢这种香酥味的。(抱歉因为太饿,所以急不及待把它分了)▼招牌上海粗炒 ($52) 粗炒满满的一碟,颜色很深但是吃起来味道没有想像中的浓,材料也算多,但没有什麽特别。▼菜肉云吞 (6粒$38) 记得一般吃的菜肉云吞味道都会比较浓,但这里的味道却偏淡,只靠汤底的味道搭救。另叫了一个上汤津白 ($32),亦属正常味道,份量算多。▼小总结:说真的,整体菜式真的没有令人有惊艳的感觉,可是排骨真的炸得非常出色!因为那个排骨,我应该会再次光顾!

2017-12-31
  • 三哥排骨菜饭
2017-12-24 432 浏览
晚饭时间,又系同老婆搵新舖头食好嘢嘅时侯啦!最近新港城装修咗确实系多咗好多选择,不过真系人太多,今日行远少少避一避先,平时少D机会过嚟LEE边,又真系几静。入到舖头第一个感觉啱晒D美女们(我老婆眼睛闪一闪,赞咁话!),佢嘅装修系欧陆式感觉,白雪雪加上少许圣诞灯饰,感觉系相当舒服。舖头入面坐位都算多,又唔会太窄,又乾净。嚟到上海舖又点可以唔食下上海嘢呢,今日少少地都叫咗几道饱肚嘅嘢食:招牌上海粗炒:得喎,加埋个豆办酱掂,果然系招牌,上海菜粗炒系我至爱,LEE间嘅面,质感唔错,唔会太淋,有口感;另外,要比个LIKE佢嘅地方就系超多菜,一般上海舖好少可咁;系就系一定油,但系唔算超多嗰种,尚可接受。招牌担担面:老婆拣,本人一向麻麻地,所以无试,但睇落去个样唔差,亦都见好多人都叫,老婆就话钟意,只系个汤真系(杰)咗少少,但就话LEE间舖头个”麻辣油”好正,系又麻又辣又有惊喜,仲想买一瓶返屋企咁话,我试咗坚麻辣,无夸张。鸡丝粉皮:超级多青瓜丝,鸡丝唔算多,都好食嘅,粉皮整得啱啱好,又冻又爽口,真系唔错。 冻鲜磨豆浆:饮埋个豆浆我就发现,LEE间舖头系有HEART㗎,偏向有营嗰种,连豆浆都系少甜,我

冻鲜磨豆浆:饮埋个豆浆我就发现,LEE间舖头系有HEART㗎,偏向有营嗰种,连豆浆都系少甜,我本身就好好甜,幸好够冻,所以我都好钟意佢嘅重豆浆味道。
2017-12-19
2017-12-14 398 浏览
前几日参加了朋友公司活动, 由大水坑出发去行山, 参观下以前的矿场, 再由马鞍山效野公园行落山, 行了4,5个小时..好累~2点在附近搵地方食午餐/下午茶, 太累, 见到三哥就入去, 我发现坐满晒人, 是因为其他行山人士都来食?还是平时都好好生意??左边午餐, 右边下午茶, 都差了10蚊~唔知份量会差几多~我点了下午茶镇江骨米线份量一般, 味道正常~ 不过我要赞下旁边有麻辣的油, 加了辣油好食好多, 很香的麻辣味$38蚊的炸鸡翼得2只.....好似贵了D罗, 个米线又只系清汤咁, 计埋加一, 要42蚊@@....2只鸡翼....我要的热豆浆都OK朋友汽水ZERO要另加3蚊总括来说, 食物正常, 价钱偏贵, 不过我应该也不会在这附近出现~

左边午餐, 右边下午茶, 都差了10蚊~唔知份量会差几多~
镇江骨米线

我点了下午茶镇江骨米线

炸胵翼米线

热豆浆

我要的热豆浆都OK
朋友汽水ZERO要另加3蚊
2017-12-09
2017-12-08 305 浏览
三人行叫三样野:排骨菜饭(镇江汁另上)、酸辣汤云吞面同猪手担担面。 排骨菜饭黎先,每人食啲share。个人喜好锺意镇江汁捞菜饭,开胃啲。猪排几松软,唔错。食左几啖,侍应就上左两碗面。佢叫我地食左担担面先,唔系会发涨。听完拿拿林掉低碗菜饭,食左个面先。个面花生味几浓,有啲虾米仔,面质ok,个味就冇咩特别,冇话好好食。个猪手有三旧,骨仲多过肉,不过几林嘅。食完担担面就食返菜饭,最尾先食酸辣汤。 食酸辣汤时个面已经发涨左, 不过个味都唔错嘅,个人觉得唔够酸,再加左几滴醋,食到後尾超饱。结论:share食汤面要注意面会涨。
排骨菜饭
红烧猪手担担面
排骨菜饭
2017-10-29 561 浏览
马鞍山可以话系一个美食沙漠,要系沙漠中搵食,必需身经百战!间间都去搵食!今次就拣咗上海菜为主既餐厅嚟试,等咗一阵就有位啦,叫咗酸辣汤(大)好足料有豆腐丝、笋丝、冬菇丝同木耳丝,酸辣适中,正!之後叫咗个口水鸡,个汁较得好好,辣得嚟又好香,D鸡仲好嫰滑!三哥醉拿手,好香酒味,重点仲要去埋骨,啱晒锺意啖啖肉既人!招牌上海粗炒,好够味,够晒镬气,份量好足仲要好足料(推介)之後叫埋三哥排骨菜饭,猪扒好大块,好松软,唔会好似街个D咁拿到冇晒未!呢间小店真系值得推介,服务一流!
2017-10-28
  • 招牌上海粗炒
  • 三哥醉拿手
2017-09-07 682 浏览
很想很想吃菜饭的一个晚来,很少来到马鞍山,并不熟悉这个美食荒漠,搜寻上海菜时找到这间小店来⋯ 由於不熟路看到地址不易找,走了不少冤枉路。($48)红烧猪手担担面,担担面的汤底十分香浓而且花生味很重,所以汤煮得很好。面上有少许虾米和菜碎,面也煮得很软跟汤底很配合。猪手煲得很软身很入味,虽然酱汁应该配饭一流,但亦不想错过担担面。($48)三哥排骨菜饭配牛腩汁,可以选择镇江汁、猪手汁、卤水汁和牛腩汁,由於对酱汁没有概念所以经店员推介後选择了牛腩汁。排骨炸得很香,肉也很嫩,份量亦不少。原来酱汁加在菜饭上的,菜饭不会很油腻,加上牛腩汁亦不会乾乾的。($52)招牌上海炒年糕,好味道的一味菜,经典的上海炒年糕以酱汁去烹调,年糕入味煮得软身,配料亦不少,作小菜一流,份量很多,两人吃不完都要打包了⋯

2017-07-04
2017-08-14 608 浏览
必点三哥排骨菜饭酸辣汤云吞面平日下午茶时间吃三哥感觉最划算!不用加一,又有豆浆送,价钱又较便宜。每次必点排骨菜饭,脆脆的排骨外层,配上镇江汁,甜甜的味道,肉质鲜嫩。排骨没有炸到乾巴巴的。在酸辣汤加入黑醋,令味道更突出,酸酸辣辣的,很开胃。幼细的面条,滑滑的云吞,跟酸辣汤很搭。
必点
三哥排骨菜饭

2017-07-28 737 浏览
星期日family day 同一家人行咗过去马鞍山警署对面食上海野!星期日都唔洗等位!间餐厅感觉好舒服,装修好靓,无论系装筷子兜抑或装牙签,食野只碟都好靓首先黎咗个口水鸡,尚算大碟,本人好爱麻既感觉,呢个好麻好正👍🏻又唔会太油,仲有成只鸡脾系到好足料呀👍🏻拣咗招牌担担面,比较细碗,不过味道真系好浓郁,好香花生味食物黎得都几快,上咗个酸辣汤面,几大碟下,我觉得酸辣面就系要重口味先好食,呢个就啱啱好,如果味太淡就唔好食,呢个有酸又有辣好开胃镇江骨菜饭,呢个强烈推荐,镇江骨酸酸甜甜真系好好味👍🏻最後黎咗个招牌上海粗炒,呢道菜不过不失好难得好食既上海菜,仲要系美食沙漠入面!!!极力推荐!

拣咗招牌担担面,比较细碗,不过味道真系好浓郁,好香花生味

镇江骨菜饭,呢个强烈推荐,镇江骨酸酸甜甜真系好好味👍🏻

最後黎咗个招牌上海粗炒,呢道菜不过不失

好难得好食既上海菜,仲要系美食沙漠入面!!!极力推荐!
2017-07-23
  • 镇江骨菜饭
  • 口水鸡
2017-07-15 595 浏览
系沙漠入面,要搵到绿色植物已经好难,仲要搵到线洲就难上加难系公认美食沙漠(马鞍山)要搵到非连锁而好食嘅野系比较难,好在有地头虫指路,黎到偏远的三哥厨房食正野间野位置坚唔就脚,系警署对面,正路都路会行过果边间舖嘅气氛同装潢都好家庭化,入去食好有家的感觉食物呢度就食上海野嘅,我地叫左三样野食都系百几蚊,认真大众化先黎食个醉鸡,有酒香又唔会无肉味,虽然唔识分新鲜鸡同冰鲜鸡,但食得出个肉质唔系霉鸡例牌size有噤嘅分量认真抵赞上海粗炒高抄都见到佢个高度,睇得去佢分量足够。色香味都好啱我地口味,系嫌佢油少少第二主食叫左镇江骨菜饭。味道够香浓,煮得够入味,配合埋个菜饭,真系要搵机再encore绝对系必试精选最後要讲讲嘅系佢啲碗,批评佢并非唔乾净或有烂,而系个公鸡图案(事关本人对飞鸟类有恐惧😂)
系沙漠入面,要搵到绿色植物已经好难,仲要搵到线洲就难上加难

间野位置坚唔就脚,系警署对面,正路都路会行过果边
间舖嘅气氛同装潢都好家庭化,入去食好有家的感觉

醉鸡
例牌size有噤嘅分量认真抵赞