2020-07-24 391 浏览
收钱、落单、包外卖,就是将等位的食客待到最後😒,不是味儿。碰巧下雨及附近没太多食肆,否则我转身开门便去如黄鹤。三哥排骨菜饭,坐下到下单之後应该等了10分钟才到,相信都算是立即煮吧,因为端来的时候,温度也相当热。三哥排骨,也就即是猪扒,它的猪扒,你看看旁边的位置,根本没有什麽肉汁,而且都没有什麽脂肪,不要说肥瘦均匀,只要是肥一点的,也可接受;但是它的所谓「镇店之宝」三哥排骨,又瘦又乾,没有什麽油分脂肪,有没有什麽肉汁,即是近骨的位置,亦不觉得特别肥瘦均匀油香四射。菜饭,但是菜粒极少,比以往葵芳的上海店,菜粒小得多,扭转了菜饭的思想,而且它本身的镇江汁非常少,如果不问店员再拿来多一点汁的话,空口吃这个菜饭,应该挺乾後面食客下单时,店员也说,「排骨即是猪扒」,说穿了的三哥排骨菜饭,其实也只是炸腌过的猪扒及一碗混入菜粒的日本米饭。镇江汁,即镇江骨的汁,其实内里有些冬菇,其他就系有点酸,亦都有少许甜味,其余都说不出有什麽材料了。清热六花茶,是比起平日饮的菊花茶或是五花茶有少许不同,但又不知道了什麽材料🤷🏿‍♂️
收钱、落单、包外卖,就是将等位的食客待到最後😒,不是味儿。

碰巧下雨及附近没太多食肆,否则我转身开门便去如黄鹤

偏乾

虽然系2人限聚令下, 但我心情好去新港城开心食lunch,  点知会咁差. 永冇下次.楼面A安排座位我地入去坐, 另一个楼面B好大声话唔坐得. 个位吉左, 点解唔坐得?? booked? no.楼面 B 就同A讲你中意啦! 咁对D伙计真系O哂食左个担担面, 肚泻左两日, 差D要去睇医生. 食左咁多年呢间表示好失望!

楼面 B 就同A讲你中意啦! 咁对D伙计真系O哂
食左个担担面, 肚泻左两日, 差D要去睇医生.
食左咁多年呢间表示好失望!
题外话/补充资料: 真系想问个老板系边个. 我食左咁多年呢间, 真心以後唔会去. 亦会叫马鞍山既朋友唔好去.
2020-08-07
2020-07-23 172 浏览
呢排非常时期,大家都好注重乾净。呢间舖头嘅清洁都唔错,一入去佢会比酒精消毒液你搓手,然後就比杯热水你,俾你浸下啲匙羹同筷子。😀👍🏼佢午市有好多选择,平均50几蚊。担担面嘅份量好多,啲镇江骨好似猪软骨咁,好淋又有软骨,好好食,啲汁酸酸甜甜,有少少姜味,好好食!!!🤓💕(啲店员仲好贴心咁,会俾个碟你,放骨😳)(我见隔离枱个上海炸排骨,都好靓好大块,好好味咁。啲菜饭都好大碗,好抵食🤩~)佢啲豆浆系生磨,同平时百佳买嗰啲无豆味嘅,差好远!呢杯好好饮!!!😋💕另外,佢个要+$8嘅酸辣汤,都几好味,佢唔系正宗嗰只,啱香港人饮😀呢间真系隐世店妮🤩🤩🤩 估唔到咁jeng💕
呢排非常时期,大家都好注重乾净。

佢午市有好多选择,平均50几蚊。

(啲店员仲好贴心咁,会俾个碟你,放骨😳)

呢间真系隐世店妮🤩🤩🤩 估唔到咁jeng💕
镇江骨担担面配豆浆
镇江骨担担面配豆浆
呢间"三哥"系自家小店,唔系连锁品牌嗰间~ 老板娘成日都会喺舖头里面帮手,有几个侍应都好落力做嘢,又好礼貌👍🏼而家肺炎新措施,冇咗晚市堂食,咁就买外卖返屋企食。 拣咗自取外卖, 佢话今日比较多单,所以就需要大概半小时。次次都必定食红油抄手, 菜肉饺好食 个麻辣油一流 锺意食辣嘅可以叫佢加辣另外叫咗个红烧猪手菜饭, 猪手入味, 菜饭里面嘅菜就比较 大粒, 如果切碎啲,望落又多啲菜可能仲好啲~上汤津白 都好食,大碟,记得好耐以前系奶油津白🤔 如果奶油津白就更加好食!之前堂食食过其他餸都好好食,keep到质素嘅小店,会继续支持!😊

次次都必定食红油抄手, 菜肉饺好食
个麻辣油一流

红烧猪手菜饭
上汤津白
  • 红油抄手
2020-06-11 371 浏览
又系谂唔到食咩就叫外卖系列-送货速度出餐速度都几快(●°u°●)​ 」可惜叫六花茶但系最後俾咗豆浆😤-以下外卖平台价👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻📌三哥排骨菜饭(💰60)有得配镇江汁/卤水汁/猪手汁等等(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)打开盒饭觉得啲菜可以多啲🥺镇江汁酸酸甜甜好开胃💕仲有少少肉粒猪扒好脆‼️而且仲几大份厚身‼️-📌招牌上海炒年糕(💰65)年糕软硬度啱啱好💕而且唔会话好咸✨仲配埋豆瓣酱可以俾你额外点🤤都多过菇菇同埋肉粒👍🏻肉粒同年糕一样都好烟韧(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)如果可以多啲津白就好啦‼️津白好吃-年糕口感好好💕炸猪扒都一定要食‼️都几抵既
又系谂唔到食咩就叫外卖系列
送货速度出餐速度都几快(●°u°●)​ 」
可惜叫六花茶但系最後俾咗豆浆😤
以下外卖平台价
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
📌三哥排骨菜饭(💰60)
有得配镇江汁/卤水汁/猪手汁等等(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
打开盒饭觉得啲菜可以多啲🥺
镇江汁酸酸甜甜好开胃💕仲有少少肉粒
猪扒好脆‼️而且仲几大份厚身‼️

📌招牌上海炒年糕(💰65)
年糕软硬度啱啱好💕而且唔会话好咸✨
仲配埋豆瓣酱可以俾你额外点🤤
都多过菇菇同埋肉粒👍🏻
肉粒同年糕一样都好烟韧(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
如果可以多啲津白就好啦‼️津白好吃

年糕口感好好💕炸猪扒都一定要食‼️
都几抵既
外卖送餐
2020-06-03 285 浏览
返到马鞍山,谂一谂呢度有特色又好味既餐厅莫过於「三哥」,唔好误会呀,唔系谭仔呀!呢间餐厅主打上海菜,而我最钟意食既,反而系佢既小食😊位置唔算方便,系马鞍山狗屋对面,离马铁站都要行成10分锺所以唔系区内人,都好少识搵到黎🙊🟠三哥醉拿手 $65🐷个名好肉好得意,其实即系醉猪手🥃呢个猪手好特别,系用无骨猪手配上梅子花雕酒,猪手皮十分爽脆又入味,系我每次食饭必点菜式🟡三哥排骨担担面 $50🍜特浓花生酱担担面,而面既分量亦都唔少排骨炸到外脆内淋,仲有少少咬口不过就略嫌个炸皮偏甜🟢炸鸡翼担担面 $50其实个皮同上海排骨既系一样,同样地偏甜。担担面亦都一样,但做得好好既就系⋯个鸡翼一啲都唔乾,仲好juicy如果唔锺意食担担面,仲可以拣菜饭或者白饭架🍚
返到马鞍山,谂一谂呢度有特色又好味既餐厅
莫过於「三哥」,唔好误会呀,唔系谭仔呀!
呢间餐厅主打上海菜,而我最钟意食既,反而系佢既小食😊
位置唔算方便,系马鞍山狗屋对面,离马铁站都要行成10分锺
所以唔系区内人,都好少识搵到黎🙊

🟠三哥醉拿手 $65🐷
个名好肉好得意,其实即系醉猪手🥃
呢个猪手好特别,系用无骨猪手
配上梅子花雕酒,猪手皮十分爽脆
又入味,系我每次食饭必点菜式

🟡三哥排骨担担面 $50🍜
特浓花生酱担担面,而面既分量亦都唔少
排骨炸到外脆内淋,仲有少少咬口
不过就略嫌个炸皮偏甜

🟢炸鸡翼担担面 $50
其实个皮同上海排骨既系一样,同样地偏甜。
如果唔锺意食担担面,仲可以拣菜饭或者白饭架🍚
2020-05-28
2020-02-29 633 浏览
上海店来说,以午餐餐牌嚟睇,三哥厨房主打汤面、菜饭和担担面!三个排骨镇江汁菜饭:菜饭分量十足,适合大胃王。排骨算大件,不过炸过头,略为硬和乾!菜肉云吞汤面:有云吞五只,汤面亦算多,最喜欢有三两条生菜点缀。菜肉云吞馅料比较实净,口感一般,味道可以!酸辣云吞面:同样地有三只菜肉云吞,酸辣汤味道浓郁,酸度适中带点微辣,不过较为杰身呈糊状,个人不太喜欢这个质感。不过酸辣汤材料算丰富,有朱红、豆腐、猪肚丝、笋丝和鸡蛋。我们坐的位置很多乌蝇和蚊子,不再骚扰进食和有碍观瞻!$50午餐可以配冻豆浆和桂圆红枣茶等饮品,算是不错套餐!

我们坐的位置很多乌蝇和蚊子,不再骚扰进食和有碍观瞻!

$50午餐可以配冻豆浆和桂圆红枣茶等饮品,算是不错套餐!
2020-02-19 349 浏览
马鞍山素有美食沙漠之称一系就食连锁店,都咪话唔闷但系呢间小店三哥厨房,开左几年一直都几旺场,有时仲要等位👍🏽👍🏽👍🏽质素有一定保证近期home office ,多左留喺mos, 同屋企人去食下tea, 我叫左炸鸡翼米线。唔洗叫都分上,好细心。鸡翼系即炸,非常香脆!而且割开左层皮,好香!米线方面,软硬适中,唔会煮到稔bad bad!!!like!!!!!!嘢饮可免费配豆浆or 六花茶,由於六花茶系茶包,所以拣左豆浆。但都真心appreciate 铺头嘅用心,想大家饮得健康啲!

马鞍山素有美食沙漠之称
一系就食连锁店,都咪话唔闷

2020-02-10 318 浏览
虽然马鞍山仍是美食沙漠,越来越多连锁餐厅进驻,想搵一间又抵食,性价比高的小店已经好难,三哥菜饭系其中一间。入面装修简简单单,但唔似一般上海餐厅或中菜馆,好多年轻人都会入去食。星期日的午饭时间,距离马铁站较远的三哥菜饭唔算多人,等5分钟就入咗去,大多数人都叫外卖。午饭时间有套餐,当然会点三哥排骨菜饭,今次拣咗配镇江汁,酸酸咸咸甘手,好开胃,排骨热辣辣,食完人都会暖返。跟餐可以拣豆浆,六花茶,红枣桂圆茶。50蚊加一的午餐,在马鞍山黎讲已经好抵喇
三哥排骨
三哥排骨
2019-11-20 576 浏览
上海菜我一向不是特别喜欢,但不得不推荐这间的镇江骨菜饭,卤水鸡翼菜饭和鸡丝粉皮,这三款菜式每次光顾都是必点的!再配上他们的自家制凉茶,下次到马鞍山不知道吃什麽时,不妨试试😜
2019-08-02 931 浏览
餐厅系马鞍山警处对开左几年,装修很欧式别致,令人联想唔倒佢系做上海菜既所以起初见倒名以为系fusion菜点知人地就系做上海野做得好出色推荐佢地既担担面,汤底同出面试过任何一间都不一样,首先系唔辣既,再加上好多花生酱同虾米,味道鲜香浓,配其他任何小食都好好味
2019-07-02 871 浏览
今次HP帮衬下街坊小店😌因为有次经过见到唔少人等位 场面几墟冚😯应该有返咁上下水准🧐.猪手系HP common friend👫多种整法我地都觉得好正 南乳 花椒八角 卤水等等😇😇今次居然发现有口水猪手😋大家都好有默契一定要试😏.首先温度雪得够冻❄️冻食喺呢家既温度黎讲简直系爽呀🥶猪手大部份都拆晒肉 唔洗慢慢咬 懒人之选😅最重要既酱汁都认真唔错 又辣又香☺️餐枱上辣汁可以自己另外加 唔够辣既话就自便啦🤗仲落埋芝麻同葱 入口更加惹味🤤花生够脆 捞汁食味道赢晒😍价钱非常合理 正嘢👍🏻我地仲叫左个排骨菜饭(牛腩汁)腩汁香 花椒八角味重 捞饭确实系正确配搭👏🏻菜饭既菜粒比较少 HP觉得多啲口感会提升😉味道绝对唔咸 唔觉有加盐去吊味👍🏻主要靠腩汁令碗饭入味😌排骨炸得好脆 咬落去好有feel🤤味道就无乜特别 一般🤨不过Size认真大块😮抵食指数值得俾高分👍🏻
今次HP帮衬下街坊小店😌
仲落埋芝麻同葱 入口更加惹味🤤
花生够脆 捞汁食味道赢晒😍
价钱非常合理 正嘢👍🏻
口水猪手

我地仲叫左个排骨菜饭(牛腩汁)
腩汁香 花椒八角味重 捞饭确实系正确配搭👏🏻
菜饭既菜粒比较少 HP觉得多啲口感会提升😉
味道绝对唔咸 唔觉有加盐去吊味👍🏻
主要靠腩汁令碗饭入味😌
排骨炸得好脆 咬落去好有feel🤤
味道就无乜特别 一般🤨
不过Size认真大块😮
抵食指数值得俾高分👍🏻
三哥排骨菜饭(牛腩汁)
口水猪手
三哥排骨菜饭(牛腩汁)
2019-06-19 589 浏览
Yesterday,I, and my friend had dinner at this restaurant and it is really good.I love their sevice and dishes.
2019-06-18 681 浏览
我地一家平时都会去下三哥厨房, 平民价钱, 10星纸服务, 我都未见过一间小店, 有甘好的服务态度。 必试1. 上海粗炒, 你会发觉有肉排於当中(切了的), 一d 都唔hei .2. 担担面, 我觉得你可以配上不同的食物, 如肉排, 糖醋骨等。 如你对花生无敏感, 一家要饮其汤, 真系好好饮。 💕3. 菜饭, 大大碗菜饭, 一定够你饱。如果你想试得经济一点, 一至五去食, 因为免加一

必试

3. 菜饭, 大大碗菜饭, 一定够你饱。

如果你想试得经济一点, 一至五去食, 因为免加一
上海粗炒
镇江骨担担面
排骨菜饭
2019-06-15
上海粗炒
镇江骨担担面
排骨菜饭
2019-05-22 643 浏览
招牌上海粗炒  好大碟,但唔够镬气。  鸡丝粉皮红油抄手 卖相系唔错既,云吞外皮薄薄几滑溜,内里菜肉馅都几多,都有肉汁。红油汁系酱油加辣油再加蒜泥,味道偏咸辣,无乜甜味。 三哥排骨菜饭  系此店招牌菜,排骨热辣上台,份量唔少,菜饭用鸡公碗装住,都算大碗,饭面加上酱汁三选一,要左镇江汁。猪扒较薄,粉唔算厚,炸得几脆,肉质好松化软腍,味甜有肉汁,系唔错既。菜饭用上珍珠米,烟韧弹牙,加菜都几多,好送饭。镇江汁酸酸地好开胃。招牌担担面  汤底由花生、麻酱、辣油、香料等制成,面上铺着肉燥同葱花。汤底略嫌唔够浓郁厚实,有微花生香味。面质好腍好滑溜,挂汤都可以。整体唔算特出。 鲜磨豆浆 唔算太甜、有豆味,似系自家制。
招牌上海粗炒
好大碟,但唔够镬气。
 鸡丝粉皮

红油抄手
三哥排骨菜饭

招牌担担面
鲜磨豆浆 唔算太甜、有豆味,似系自家制。