2019-11-20 172 浏览
上海菜我一向不是特别喜欢,但不得不推荐这间的镇江骨菜饭,卤水鸡翼菜饭和鸡丝粉皮,这三款菜式每次光顾都是必点的!再配上他们的自家制凉茶,下次到马鞍山不知道吃什麽时,不妨试试😜
2019-08-02 683 浏览
餐厅系马鞍山警处对开左几年,装修很欧式别致,令人联想唔倒佢系做上海菜既所以起初见倒名以为系fusion菜点知人地就系做上海野做得好出色推荐佢地既担担面,汤底同出面试过任何一间都不一样,首先系唔辣既,再加上好多花生酱同虾米,味道鲜香浓,配其他任何小食都好好味
2019-07-02 689 浏览
今次HP帮衬下街坊小店😌因为有次经过见到唔少人等位 场面几墟冚😯应该有返咁上下水准🧐.猪手系HP common friend👫多种整法我地都觉得好正 南乳 花椒八角 卤水等等😇😇今次居然发现有口水猪手😋大家都好有默契一定要试😏.首先温度雪得够冻❄️冻食喺呢家既温度黎讲简直系爽呀🥶猪手大部份都拆晒肉 唔洗慢慢咬 懒人之选😅最重要既酱汁都认真唔错 又辣又香☺️餐枱上辣汁可以自己另外加 唔够辣既话就自便啦🤗仲落埋芝麻同葱 入口更加惹味🤤花生够脆 捞汁食味道赢晒😍价钱非常合理 正嘢👍🏻我地仲叫左个排骨菜饭(牛腩汁)腩汁香 花椒八角味重 捞饭确实系正确配搭👏🏻菜饭既菜粒比较少 HP觉得多啲口感会提升😉味道绝对唔咸 唔觉有加盐去吊味👍🏻主要靠腩汁令碗饭入味😌排骨炸得好脆 咬落去好有feel🤤味道就无乜特别 一般🤨不过Size认真大块😮抵食指数值得俾高分👍🏻
今次HP帮衬下街坊小店😌
仲落埋芝麻同葱 入口更加惹味🤤
花生够脆 捞汁食味道赢晒😍
价钱非常合理 正嘢👍🏻
口水猪手

我地仲叫左个排骨菜饭(牛腩汁)
腩汁香 花椒八角味重 捞饭确实系正确配搭👏🏻
菜饭既菜粒比较少 HP觉得多啲口感会提升😉
味道绝对唔咸 唔觉有加盐去吊味👍🏻
主要靠腩汁令碗饭入味😌
排骨炸得好脆 咬落去好有feel🤤
味道就无乜特别 一般🤨
不过Size认真大块😮
抵食指数值得俾高分👍🏻
三哥排骨菜饭(牛腩汁)
口水猪手
三哥排骨菜饭(牛腩汁)
2019-06-19 485 浏览
Yesterday,I, and my friend had dinner at this restaurant and it is really good.I love their sevice and dishes.
2019-06-18 529 浏览
我地一家平时都会去下三哥厨房, 平民价钱, 10星纸服务, 我都未见过一间小店, 有甘好的服务态度。 必试1. 上海粗炒, 你会发觉有肉排於当中(切了的), 一d 都唔hei .2. 担担面, 我觉得你可以配上不同的食物, 如肉排, 糖醋骨等。 如你对花生无敏感, 一家要饮其汤, 真系好好饮。 💕3. 菜饭, 大大碗菜饭, 一定够你饱。如果你想试得经济一点, 一至五去食, 因为免加一

必试

3. 菜饭, 大大碗菜饭, 一定够你饱。

如果你想试得经济一点, 一至五去食, 因为免加一
上海粗炒
镇江骨担担面
排骨菜饭
2019-06-15
上海粗炒
镇江骨担担面
排骨菜饭
2019-05-22 548 浏览
招牌上海粗炒  好大碟,但唔够镬气。  鸡丝粉皮红油抄手 卖相系唔错既,云吞外皮薄薄几滑溜,内里菜肉馅都几多,都有肉汁。红油汁系酱油加辣油再加蒜泥,味道偏咸辣,无乜甜味。 三哥排骨菜饭  系此店招牌菜,排骨热辣上台,份量唔少,菜饭用鸡公碗装住,都算大碗,饭面加上酱汁三选一,要左镇江汁。猪扒较薄,粉唔算厚,炸得几脆,肉质好松化软腍,味甜有肉汁,系唔错既。菜饭用上珍珠米,烟韧弹牙,加菜都几多,好送饭。镇江汁酸酸地好开胃。招牌担担面  汤底由花生、麻酱、辣油、香料等制成,面上铺着肉燥同葱花。汤底略嫌唔够浓郁厚实,有微花生香味。面质好腍好滑溜,挂汤都可以。整体唔算特出。 鲜磨豆浆 唔算太甜、有豆味,似系自家制。
招牌上海粗炒
好大碟,但唔够镬气。
 鸡丝粉皮

红油抄手
三哥排骨菜饭

招牌担担面
鲜磨豆浆 唔算太甜、有豆味,似系自家制。

2019-02-02 1042 浏览
今天有点累又不太饿,更不知食什麽好,试吓打电话三哥㕑房,有位,出发。简简单单,三个人叫了三丝炒年糕、酸辣汤云吞面、三哥排骨担担面。果然是三哥的招牌食物,排骨不乾,爽口,加上香口嘅麻酱,铺满满在面上,不油腻,啱哂一家大细嗌,份量都足够👍三丝炒年糕就是以清淡为主,味道正常水准,嫌唔够味可自加辣酱,辣酱算必试,香而不太辣。至於酸辣汤最重要是它是否平衡到味道,它味道刚刚好,酸中带辣,没有被任何一方盖过,面又够弹牙,不错,仲要劲大碗👍环境清静,简洁,侍应有礼,每人平均$60,间中去食也不错,加上它接受订位更方便,系马鞍山区上海菜一枝独秀。

酸辣汤面
三丝炒年糕
酸辣汤面
三丝炒年糕
  • 三哥排骨菜饭
  • 三哥排骨担担面
2019-01-25 739 浏览
系马鞍山依个美食沙漠搵到唔错嘅餐厅,点都要试试~铺头装潢一啲都唔似上海菜餐厅。星期日晚上食饭都排队等左大概半个钟。我地点左例牌嘅排骨菜饭,炸排骨炸到刚刚好,食到停唔到👅🤤制作需要二十分钟嘅砂锅云吞鸡,系全日最好食嘅菜式,鸡汤好浓郁,感觉超级足料,饮完好暖胃~云吞皮稍嫌厚左啲,不过饀料味道不错。口水鸡卖相同酱汁好好,不过啲鸡食落有冰鲜味😦雪菜肉丝炒年糕同镇江骨质素一般,无乜特别。
2019-01-01 722 浏览
偶尔去到马鞍山消防局附近,看见一间以提供上海食物为主的小店,门口有人排队,便与友人一试。由於食客衆多,不方便影相。以一间只可坐数十人的小店,可见店主花了不少心思。全店貎似一间西式雅致的餐厅,以白色为主,墙壁装有白色花纹的小架,餐具也特别精致,牙签筒也如附照般美丽。我们叫了2个套餐(三哥排骨菜饭$48- 和红烧猪手担担面$45-)及一个小食: 半份炸春卷($20-),套餐包饮品一杯,我们选了热豆浆。春卷新鲜炸起,热辣辣兼皮做得又薄又脆,内里包有椰菜及肉丝,很好味,椰菜更可减低油腻感,正。😋😋😋三哥排骨菜饭也很有水凖,猪棑厚度适中,不会太薄。食落仍松软富肉汁(juicy),好味。菜饭也ok。👍🏻👍🏻👍🏻豆浆热辣辣,有豆味:虽然不是很香浓,也很有水凖。整体而言,「三哥厨房」是一有诚意服务街坊的小店,值得支持。

豆浆热辣辣,有豆味:虽然不是很香浓,也很有水凖。

整体而言,「三哥厨房」是一有诚意服务街坊的小店,值得支持。

2018-12-07 564 浏览
无饭开既一日,周围左逛右逛,又唔多想去商场搵食,行行下,就发现呢间食上海野既店。六点多,无咩人,餐牌价钱都算合理,大部分都系$40-$60,想食清淡少少,就叫左个菜肉云吞清汤面。菜肉云吞有5粒,size偏细,馅料菜既分量比肉多,仲有都算多既生菜附送,清汤唔系好够味,面质都算弹牙,整体黎讲一般。
2018-12-06
2018-11-14 603 浏览
马鞍山一间难得好食嘅餐厅仲要系好食兼大份2个人,一人一碗面,已经ko咗招牌三哥排骨担担面每次黎都必食排骨炸得酥香,皮脆肉嫩,略带油香,正!担担面,麻香十足,有小辣,唔会腻又想饮酸辣汤,又想食云吞呢碗酸辣云吞面可以满足晒份量十足,味道啱啱好睇完就明明点解一人一碗面就已经够晒饱
马鞍山一间难得好食嘅餐厅
仲要系好食兼大份
2个人,一人一碗面,已经ko咗
招牌三哥排骨担担面
每次黎都必食
排骨炸得酥香,皮脆肉嫩,略带油香,正!
担担面,麻香十足,有小辣,唔会腻

又想饮酸辣汤,又想食云吞
呢碗酸辣云吞面可以满足晒
份量十足,味道啱啱好
睇完就明明点解一人一碗面就已经够晒饱

2018-10-21 606 浏览
每次在马鞍山吃饭,都会来这家。无他的,两个字,好吃。点的都是那三样:酸辣汤面 - 用料十足,笋、豆腐、冬菇等等,面底系生面。如果有得拣米线就好。由於锺意食醋,就算佢系酸辣都会额外再加点醋,更酸更好味。上海炒粗 - 好锺意呢只粗面,有咬感得黎唔会太淋,刚刚好。而且唔会过咸,要狂饮水。菜同肉份量适中。另外必点上海排骨菜饭,排骨外皮酥炸香脆,甜甜的。肉质不会乾巴巴,保留了肉汁。菜饭可以淋上镇江汁一起吃,酸酸甜甜的,很适合送饭。
每次在马鞍山吃饭,都会来这家。无他的,两个字,好吃。

点的都是那三样:

2018-07-28 1211 浏览
今晚约左屋企人食饭, 一行六人, 家人决定去呢间舖食, 舖头唔算大, 十分整洁, 服务员好有礼貎, 虽然细舖, 但如果人多可以提早致电留位, 但有时去到都可能要等, 今日点了花雕醉鸡, 招牌上海粗炒, 酸辣汤面, 炸春卷, 镇江骨菜饭, 三哥排骨担担面, 上海粗炒同担担面就一般, 醉鸡够入味, 镇江骨肉质够软, 平日排骨系好正, 今日就有少少逊色, 炸得唔够香, 酸辣汤不过不失, 面底煮的时间掌握得好好, 推介炸春卷, 虽然无肉, 只有菜, 但炸得香脆, 大家都赞不绝口, 结果再追加多一客, 人少都有半客叫, 整体价钱合理, 提提大家, 星期六, 日及公众假期会有加一服务费
2018-07-27
2018-06-06 1408 浏览
有一段时间都没有写评语啦。眼见近排有空,就继续寻找好食处。於是继续在食物中的沙漠区寻找好食处。不断行不断找,终於搵到一间啦。为什麽会找这间呢?这就是因为它的名字叫三哥。当然想一想是否跟三哥谭仔一样那麽出名呢?亦想想是否同一老板开的店呢?都说了一段话了,现说说选择了什麽东西啦。先选择镇江骨,担担面再选择上海排骨,担担面。豆浆。原先想选择上海菜饭,但见到店铺内其他食客都选择了担担面,就跟他们选择担担面。果然跟风是跟得对,担担面香浓又不结。花生或麻浆很好,面又很有弹性。再加点他们提供的辣椒酱及辣椒油,更香浓更美味。至於镇江骨呢。。。。本人十分怕酸的,但这店舖所调味的酱汁很吸引我,不醋,带点甜。肉又不硬,很软。如果夹菜饭会更为出色。再说上海排骨,一点都不肥腻,而且份量算是正常,不会太少。除此之外,排骨没有雪味,很香脆。配担担面是绝配。概括而言,这三哥不同其他上海菜店,具自己的风格,本人认为可再在此食饭。
有一段时间都没有写评语啦。
眼见近排有空,就继续寻找好食处。
於是继续在食物中的沙漠区寻找好食处。
不断行不断找,终於搵到一间啦。
为什麽会找这间呢?这就是因为它的名字叫三哥。
都说了一段话了,现说说选择了什麽东西啦。
先选择镇江骨,担担面
再选择上海排骨,担担面。
豆浆。
镇江骨
担担面
上海排骨
  • 镇江骨
  • 三哥排骨担担面
  • 豆浆
2018-05-23 1093 浏览
每逢星期六都要去马鞍山上堂,难得今日妈妈话过黎同我食晚饭,决定带妈妈去食佢爱既上海菜。『三哥』我食过几次下午茶,价钱平又好味佢个位置唔系大街,如果唔系朋友介绍都唔知有餐厅系到,但每次都好多人,今日仲见到有人龙添。算多选择而且价钱合理必点之一三哥醉拿手真系好好味我可以一个人食晒成碟肉够‘林’猪皮爽口淡淡酒香酸辣汤年糕妈妈至爱好足料,味道唔算太辣,唔太食得辣既朋友都可以试试年糕好烟韧配埋酸辣汤一齐食三哥排骨粗炒第一次试味道不错,可惜排骨唔够脆食物份量多,两个人真系食唔晒🙈🙈

『三哥』我食过几次下午茶,价钱平又好味

算多选择而且价钱合理

肉够‘林’猪皮爽口
淡淡酒香

酸辣汤年糕
妈妈至爱
好足料,味道唔算太辣,唔太食得辣既朋友都可以试试
年糕好烟韧配埋酸辣汤一齐食

三哥排骨粗炒
第一次试味道不错,可惜排骨唔够脆

食物份量多,两个人真系食唔晒🙈🙈

• 三哥醉拿手