2021-06-09 589 浏览
以為一間個名叫自己做燒鵝專門店嘅餐廳,唔會差得去邊啊!點知..............SURPRISE 🎉🎉🎉瀨晒嘢😭😭😭😭😭😭😭😭😭#啲燒鵝瘦過阿婆個囉Pat☹️!除咗啲燒鵝好瘦,叉燒仲瘦,啲雞又多毛碎骨又多!諗住飲下啲湯啦,個味道都正常嘅,飲到一半見到搭多條頭髮!以上評論只係搞笑,但作為一個好鍾意食燒味飯嘅人,食到一間咁難食嘅燒味真係好傷心,希望店舖可以改善!
SURPRISE 🎉🎉🎉

2021-04-29 304 浏览
一個字講晒 — 伏!衰懶同貪平,經xx送叫外賣,見有7折,就試下呢間嘅燒鵝5寶飯,折左都唔平,要成$80!但我覺得$50都比多佢!嗰幾件燒鵝得棚骨,冇肉的,不是燒鵝專門店嗎?連主打食物都咁曳!係得叉燒食得下,不過全部都係瘦叉!切雞都可以,夠滑!但飯係乾爭爭,好在有鹹蛋送下飯喳!跟餐送嘅老火湯,冇味架,又冇渣,飲左一啖即放低!如果呢個燒鵝五寶飯冇特價,賣成$11x的話,我覺得好搵笨,難聽啲講句,大x樂個四寶飯都好食過佢啊,一定唔會再幫襯!
一個字講晒 — 伏!
2021-04-29
2020-10-08 567 浏览
呢間燒味我一向都有食開,义燒係勁正,就算健康啲唔叫半肥瘦都好正,叫半肥瘦就當然更加滋味,燒鵝都一流~ 有朋友黎我都會去加料,個個都讚好味。今日見佢有二人餐$138,有燒味雙拼,小菜一個,例湯兩碗,白飯兩大盒。我加$20要燒鵝同$6 凍飲。小菜有成 20 款比你㨂,有魚有肉有蛋,大路嘢。今日好為食叫個椒炎豬扒,真係有兩大塊既份量,雖然就無咩菜碼洋蔥嗰啲,但味道好好,我返去沖涼後𡈼慢慢食都唔會凍曬咁。返到屋企一打開嘩好大盒,餸&飯都係,自己炒個菜其實夠一家四口食!讚!特登打夠200字比個好評。

讚!特登打夠200字比個好評。

外卖自取
2020-09-26 312 浏览
本身食客已不算多,再加埋疫情嚴重就更百上加斤,空虛寂寞的檯凳。食飯就食飯,搭檯就搭檯,見住您條友無帶口罩行入黎,坐低兩條阿叔狂噴口水!好采就快食完,急急成碗湯飯倒落肚,碗例湯剩半湯唔要,棄湯速逃!誠意拳拳行過黎幫襯個午餐,叉燒煎蛋飯?您本身已經係燒味飯店,整個午餐又係叉燒有咩意義呀!點解唔做 ABCD 餐全部叉燒、燒肉、切雞、燒鵝呢?我仲要睇錯係叉燒炒蛋飯,搞到我真係好那黯然神傷!凍檸茶少甜,通透亮麗的茶色,看得見的清新,飲落芳香帶著鮮檸味舒服可口。我要求只需半碗飯,嬸嬸竟然可以搭錯線變凍檸茶少甜架呢?就算飲我係要走甜,既然放低左就費事退,跟餐加 $2 蚊啫。力抗武漢肺炎勤食咖哩,信年幣證府百毒不浸!欖菜雞粒炒飯,份量多到食唔晒,應該免強夠兩位享用!雞丁大大粒,無醃既?有點雪藏味。即炒鑊氣噴射,粒粒飯乾爽嚥韌飽滿,每粒都沾有咸香欖菜,美味純淨!本可得 4 星級數,不幸雞丁強差人意。豉椒蒸排骨飯,普通蒸餸飯索價 $50 蚊真係有點高,同區應該 $40 蚊有找,不過份量較多,好多粒排骨呢!肉多骨少啖啖肉食極都有,我已細啖飯細啖飯來送排骨,但所有飯已消滅,仍有大量排骨,真心可以送到兩碗飯喎。

望一眼排骨深啡色使我心情跌一跌,不是我幻想白雪雪的蒸排骨,既然已點就硬著頭皮撈勻享用。竟然其貌不揚,但食得我滿心歡喜,停不下來地扒飯!甜甜的豆卜索汁一流,排骨綿綿香口油潤肉甜彈滑,濃濃惹味的豉椒汁不咸不嗆不過份,跟白飯根本天作之合,不知不覺全部掃光。

瑤柱肉鬆蒸水蛋,蒸餸要等十幾廿十分鐘,我早有心理準備,其實最好係餐牌上注明,免得有燥底食客發癲啦。突然想食住家蒸餸,瑤柱肉鬆蒸水蛋?幾乎 1 比 99 呢,瑤柱肉鬆只係點綴裝飾一下?比著我親手蒸,起碼肉同蛋要 1 比 2 才滿足,否則那食得到肉甜肉汁喎。主要甜豉油味道,滑滑震騰騰水蛋夾雜雞湯味,沒怎樣的豬肉甜及豬肉汁,間中咬得到少許肉碎或幾絲瑤柱,已是皇恩浩盪。濕濕水蛋有著甜豉油跟飯粒碰撞,大大啖塞滿嘴仔,味道真心不錯的,穩陣派蒸餸。

土魷蒸肉餅飯,即蒸請耐心等候,蒸肉需時約 15 分鐘才可以完成,苦候多時 20 鐘前送到。當然要先來一輪拍照留念動作後才可以起動﹗驟眼看以為係乾瑶柱,我想得太多喇。賣相討好美觀,感覺精緻熱騰騰新鮮出爐,香噴噴的肉香夾雜著海味氣味,誘惑萬分口水流。薄薄的鬆軟肉餅,滑嘟嘟的滲著肉汁,大量豬肉抱著幾片香口嚥韌土魷再淋甜豉油,多多肉少少飯地享用,心動震撼好好味啊﹗不得了的色香味俱全,撈飯絕頂美味,必須勒緊韁繩,否則我會變成脫韁野馬﹗這塊肉餅用來送兩三碗白飯濕濕碎,我要忍忍忍﹗

乾炒牛河全走,本想食魚香茄子炒麵,師傅回覆稱做唔到?此乃不為非不能也,我係其他茶記間中會食魚香茄子炆伊麵,炒河炒河炒麵炒烏冬架!就算麻婆豆腐炒粉麵都做到,不知幾鬼好食拍爛手掌。腍劈劈濃味𢲡牛肉,河粉顏色均勻,有點散有點濕,全部清晒半粒都無得留低,邊食邊抹嘴,油淋淋滋潤我乾枯的雙唇,超級油膩食完立即來罐可樂清清口腔及腸胃。

梅菜扣肉飯,眼測極大量梅菜,只得幾片五花腩,多菜少肉真係非常唔健康,西蘭花伴撞梅菜扣肉?有創意的九唔搭八。近來興五花腩薄切嗎?早前食過幾間都如此出品,討厭﹗要大大舊咬先原汁原味,夠鬆化夠軟腍夠啖啖肉,能保存更多肉汁。薄切無晒感覺,肉味淡油脂淡,存在感薄弱。大量兇湧的甜梅菜已將五花腩淹沒,多多菜少少肉少少飯撈醬油也廷可口的,味道香香甜甜絕對無問題。西蘭花刺身?生到有草青味,入口即吐﹗

冬瓜鴨腿湯飯,冬瓜爽腍綿三層享受,滲透湯汁。堅係鮮髀,香料清新,肉味非凡真鴨腿。薑味暖胃,菇味清甜,濃郁湯底有誠意。咖哩牛腩飯,夠熱夠香,滿滿的賣相得體。到底牛腩還是肉丁呀?切到方粒一樣,彈牙爽爽不鞋不乾,微甜少少牛羶味。牛粒夾著薯仔及濕滑咖哩撈飯灌入,茄味突出帶少少酸,香而不辣醒胃無比,茶記哩味濃,西蘭花依舊太生青味重重一啖放棄。

羅漢齋飯,賣相可怕使我滴汗打冷震,慘不忍睹!我腦海畫面完全係大家樂出品靚靚羅漢齋。鴛鴦蓮藕片?啡色腍啤啤仲有渣,白色爽脆白烚滾水味,紅蘿蔔爛溶溶。再挑戰西蘭花刺身一咬即吐,真係無烚過只係搵滾水淥一淥嗎?還是裝飾唔食得架?師傅您唔識煮齋就唔好搞咁多野啦,雲耳粉絲腐竹冬菇蓮藕格硬撈飯塞入吞落肚。粉絲碎濕腍,冬菇瘦瘦乾乾好似未浸發夠一樣。

芋頭炆豬肉飯,個名完全辭不達意,放到我面前先知道係荔芋炆五花腩。我要半碗飯架,平時半碗都食唔晒,仲要比成碗飯滿滿。有五舊五花腩可以食 5 啖飯,不吃芋頭的我,但芋泥可以接受,濕濕黏黏可以食 3 啖飯。五花腩層層相連緊扣,用上柱侯醬炆不是南乳醬實屬另類,滾埋汁連白飯一啖入口,甜醬中泛著重蒜味,五花腩爽夾滑,皮膏肉有層次,甜美不油膩。每次都係生坳坳的西蘭花,放係嘴邊已聞到草青味,放棄。

紅燒獅子頭飯,依個造形完全係 Q 太郎,要加少少日本原素無難度啦。那來的紅燒?只不過係玻璃芡,淡淡的蔬菜味,怪怪的芡使我不想再食落去。菜芯麻麻地沒有菜甜味,娃娃菜腍劈劈還可以。鬆軟肉球有著午餐肉的味道,感覺不到有炸完再炆的正宗獅子球,可能有煎過或煮輕炸,沒有香口的味道,白色一點點是馬蒂米嗎?存在感薄弱的隱形,芡汁加肉配著白飯同吃還可以。

冬瓜薏米水鴨湯,味道爆燈熱熱香甜越飲越想飲,湯渣都唔放過,全部清掉。眉豆紅蘿蔔瘦肉湯,配搭十分獨特,不過味道特濃甜美好好好飲,直灌落肚一飲而盡。

赤小豆瘦肉湯,例湯一向美味無投訴,濃稠湯汁使人回味,直頭有衝動想要多碗呢。專登行到老遠一心想食豆腐火腩飯,上星期明明見到仲有供應,好日唔諗住食,想食就竟然取消,連個天都唔喜歡我﹗因乜解究高朋滿座咁多人既?做節嗎?多人到要搭檯,政府話要食自己唔準搭檯唔準聚餐架喎!青紅蘿蔔排骨湯天然植物甜味,混入濃濃肉味,梗好飲啦!合掌瓜紅蘿蔔湯,蘿蔔本身濃甜,添上合掌瓜清新味道,更津津有味。
凍檸茶少甜
紅燒獅子頭飯
紅燒獅子頭飯
2020-03-27
2020-08-14 722 浏览
出門時間永遠都黑氣沖天,專程行到老遠林記想食腸粉,伯伯剛開檔未有耐有野食。沿路兜返轉頭去貴緣想食碗勁辣米線舒緩情緒但已爆晒場滿座,唯有再行過少少壹壹茶記都竟然要排隊!心諗隨便食碗丁麵填飽肚就算,路過唐人坊同樣無位,陰膠公咯﹗嬲嬲地直搗一龍食燒味飯,幸好食客不多有大量座位不用等。內籠有點似平民版太興,不過價錢屬中高位跟太興不分高低差不多。叔叔嬸嬸們夠熱情好客溫暖的,只是舖面偏細加檯凳密度高,舒適度免免強強。阿嬸們您地定實啲黎啦,只得一兩丁人等位已經亂到九彩騰晒雞!衝上衝落、講野無尾音,唔覺快得去邊!單唔睇清楚、檯號左調右調。我睇住係燒肉雞髀,阿嬸您話係普通燒肉雞咪燒肉雞囉,被對家食客舉手認頭食左!跟住要再做過碗髀飯我,師傅呱呱嘈問隻髀去左邊!咪就係益那左對面條傻佬囉。燒肉切雞髀飯,剛才那碗燒肉雞髀靚仔百倍囉!眼前燒肉脆皮香口,醃料味道醇美恰到好處,瘦肉咸鮮出眾回味無窮。切雞髀肌膚緊緻聞得到鮮雞體香,煮理及存放都做到超高質,皮嬌嫩不肥,鳳脂甘甜無比!白肉彈彈滑嘟嘟,肉汁清爽陣陣飄香。燒味豉油偏甜,幸好還算清新不混濁。一啖雞肉一啖豉油撈飯,靚燒肉整舊躺在豉油撈飯上擘盡口塞入,嘴內融合拍爛手掌

燒肉切雞髀飯,剛才那碗燒肉雞髀靚仔百倍囉!眼前燒肉脆皮香口,醃料味道醇美恰到好處,瘦肉咸鮮出眾回味無窮。切雞髀肌膚緊緻聞得到鮮雞體香,煮理及存放都做到超高質,皮嬌嫩不肥,鳳脂甘甜無比!白肉彈彈滑嘟嘟,肉汁清爽陣陣飄香。燒味豉油偏甜,幸好還算清新不混濁。一啖雞肉一啖豉油撈飯,靚燒肉整舊躺在豉油撈飯上擘盡口塞入,嘴內融合拍爛手掌!普通燒肉切雞飯雙併 $50 蚊,食髀附加費 $30 蚊,實收 $80 大元。

肥叉切雞髀飯,聽聞依家潮流興食叉雞飯,我都唔執輸要潮食肥叉切雞髀飯!雞髀斬得太多太薄,想啖啖肉都唔得,想損下骨頭都唔得,食到成口都係骨碎。味道就真係非常出色,鮮氣怒洩雞味非凡肉嫩滑溜。肥叉無選擇錯,早前兩次普通叉燒乾硬鞋食到我嘴喵喵!依堆肥叉鬆化味濃帶肉汁,油脂甘露,焦香脆脆,厚切多汁,鬆軟肥美,焦香脂甜。薑蔥油鹽味剛好,還有薑辛甜味,略厭蔥花不夠幼細,大大粒太腥我食唔到架!伴碟凍菜芯大大碌超級爽甜,實在利害。

冬瓜薏米水鴨湯,冬瓜爆水鴨肉鬆軟。湯汁滾熱辣噴住煙狠狠灌入,越熱越和味香醇胃暖,燙住嘴清甜消暑解渴不油膩,陣陣鴨骨鴨肉味道,泛著冬瓜獨特香味,濃郁滿分一飲而盡爽到痺!

眉豆紅蘿蔔湯,味道質地都似粉葛湯,清香輕甜可口不膩。蓮藕八寶湯,最愛鱆魚蓮藕湯,此湯都有少少影子。豆既甜撞蓮藕香,清爽甜美。黃豆涼瓜排骨湯,其中一款我喜愛的湯中,甘甜順喉。好鍾意飲湯,為啖足料靚例湯而來,不要餐飲喇。

叉燒燻碲飯,各同事都食叉鵝、乳豬鵝,我就另類一點吧。斬大舊叉燒厚切,叉燒彈感十足,軟腍帶肉汁,不乾不硬香甜醒腦送飯一絕。伴碟菜芯亦不馬虎,葉軟帶汁散發菜甜味。燻碲最初幾片涼浸浸入口舒服莫明,尾幾片微溫暖暖的,冰火燻碲?非常神奇。膠黏軟塾的豬皮,綿綿瘦肉咸香可口,沾上輕酸略甜的現成浙醋,躺在甜豉油撈飯上食慾劇增!飯粒不太濕都免強夠清爽,不經易一啖接一啖停不了吞噬。

脆皮燒肉,掂得出奇﹗五層燒肉可遇不可求,1 = 脆皮香口、2 = 黏著薄薄一層幼滑脂肪、3 = 再來爽而不油膩的肥肉,甘香醇美、4 = 結實瘦肉嚥韌有咬口,肉味特濃、5 = 最後的嫩肉爆汁,咸香得宜食大增!五種質地及味道融合昇華,只能一件兩件三件地塞入口,停不了的美味!

咸蛋海蜇燻蹄飯,只給我一小碟浙醋,檯面只有乳豬醬及酸梅醬,懶得麻煩侍應再取,求其全部淋係面就算咯。海蜇涼浸浸爽脆索索聲,酸酸甜甜撈飯十分醒胃,食得暢快過癮。意料之外堅靚仔高質黃油咸蛋黃,無話烚到過火過老,回甘味強不是一味死咸到盡。黃甜咸鮮跟豉油撈飯搭塊燻蹄齊齊釀入嘴仔,慢慢嘴嚼細味,讓她們百份百合體。肉甜汁酸蛋咸飯香百味交錯,不經意地一啖接一啖全部飯都清掉,人家纖體中架﹗

乳豬油雞髀飯,師傅稱燒腩未有,那給我乳豬油雞髀飯吧!好采乳豬非常優質,終於有返點滴欣慰。乳豬先來原味,瘦肉香甜醇美,質地綿滑帶彈,黏著鬆化脆皮,不肥不膩做開運動,使我讚嘆不已!真的可以一滴醬都不用,已經頂級滿分無投訴。油雞皮淨食有少少咸,撈飯完全無問題。咸中散發出麥芽甜味,滑嘟嘟的白肉,每口都是雞汁,雞甜味非凡可口。

紅腸叉燒出前一丁,以我多年丁麵迷豐富經驗,眼測碗丁麵已知道出事,專登浸多半分鐘先行動。靜蠅蠅微溫的湯底,湯汁清澈見底有層次,暖水白烚煮麵?想浸死個丁麵咩!依個溫度淥河粉都只係免強可以。麵條白晒晒,半生不熟索索聲黐晒牙,技巧劣評,試一次便夠!紅腸有種非常獨特的清香甜味,真的玫瑰紅腸有玫瑰味?皮脆肉嫩滑滑滲著肉汁。叉燒瘦猛猛乾柴硬掘掘,給多一點牙力趙吧!味道單調不甜美無焦香,善良的我比多次機會您,下次試肥叉燒。最好食係伴碟凍菜芯,爽嫩無渣兼多汁,菜甜味濃厚。

原隻燒鵝髀湯河,果然有蔥,我忘記叫走蔥啊,幸好輕易便全部挑走。高湯清爽美妙,寬寬河粉夠熱夠滑,堅廷索汁大啖啜,比出前一丁高質百倍!腳痛食隻髀補補去先!明明寫住原隻燒鵝髀唔係表示免斬架?唔係免斬寫住原隻仲咩呢?激死我。肥瘦適中,首次遇上不腍劈劈油淋淋的肥膏,爽彈有如燒肉的質地,十分神奇!隻鵝食咩大架?還是放養通山跑?或是按摩聽音樂呢?肉彈滑溜,緊致的肌膚有著薄脆甘香鵝皮,鵝汁甜美醇厚跟醃味融合,發揮極致!每節骨都被我損得乾乾淨淨,無話可說。鵝汁鵝油連燒味豉油跟湯河混合,味道更上一層樓,錦上添花!美味佳餚由此而來,湯都幾乎給我一滴不漏消滅掉。

煎蛋肥叉飯,經典黯然銷魂飯,無落蒜蓉既?唔係太陽蛋黎喎?加 $10 蚊有蛋食。例牌叉燒太瘦太乾不要得,轉攻肥叉。肥叉鬆軟膠黏唔油膩,蜜餞焦香互相輝映,大大舊叉燒搭細細啖啖豉油撈飯,絕頂美味!煎蛋接近九成熟,燙燙的兩面金黃微脆香口,還有少許蛋汁給我撈飯食,只能開心兩三啖飯,少食多滋味更會懂得珍惜。平時宅在家,兩隻荷包蛋加幾滴豉油已足夠送成碗白飯,諗起都興奮!

燒肉燒鵝飯,燒腩燒鵝飯?叮囑嬸嬸三次我要燒腩唔係燒肉,已表示明白我意思,但單據上打的係燒肉。叔叔送來時都嚷著燒肉燒鵝飯,不過眼前真身係燒腩黎喎!到底是否已取消燒腩貴十幾蚊呢?全部歸納為燒肉一個價嗎?燒腩骨啖啖肉,高質有著幾個層次,皮脆肉嫩,瘦肉彈咸肉爽脂肪滑,躺在豉油撈飯上享用,失控狂噬,美極拍手叫好!居然鵝胸都唔捨得比我,面前的只是下庄背脊位,骨多肉少骨杉杉!醃味較濃較多脂肪,搭啖飯一齊入口可減咸度及油感,估唔到夾得剛剛好喎。

紅腸蜜汁金沙骨飯,香甜潤澤的紅腸,皮脆肉彈點點腸汁,搭著豉油撈飯好食無投訴。最衰係薄切,要兩片一齊食先食到肥美口感。金沙骨骨杉杉,薄衣衣無肉食,柴皮乾爭爭比豬肉乾還更乾,塗上極甜蜜汁非常濃烈。不是用啖啖肉一字骨架?紅腸美味百倍。

原隻油雞髀免斬湯米線,米線煮得極盡彈滑嚥韌,熱騰騰高湯底濃稠味甜,不用再添任何調味,忍不住整碗拿起,全部米線連湯掃晒落肚,美味使我失控,失禮晒。何解煮米線及河粉同樣一流,但煮出前一丁就九流呢?雖然要使出渾身解數才能收復油髀怪,因為不想雙手並用拗開兩節,食到嘴邊都油淋淋狀甚狼狽。免切完整無缺原汁原味沒半點浪費沒半點流失,才是食髀的最高智慧最高境界。優質鮮味肥美不膩脹卜卜的雞髀,皮脆肉滑,玫瑰豉油煨得登峰造極,甜味芳香清純。大大啖一咬一扯,肉汁鳳脂四溢,盡顯原始狂野的獸性,霸氣外洩而不失高雅地享受著!

原隻燒鵝髀免斬出前一丁,這位師傅煮麵較上次那位專業百倍,滾熱辣送上而且不是白烚,用上清雞湯烹調,色香味無得頂!我當然整包湯粉整包麻油落晒撈均勻,再等多半分鐘給她們溝通下,隨即行動!雖然麵條還未能完全熟透,只差一丁點,爽爽彈滑少少黐牙,鮮煮充滿活力,拖著特濃麻油湯,原味已非常舒服滿足,不需要辣油的了!奇怪地丁麵竟然散發微微羶嗅,到底從那裡來的?食多幾啖鵝髀試真一點,已確認完全沒半點羶味。思前想後,應該係我剛才唔小心將少許碟上鵝油豉油跣落湯麵度,那陣陣羶嗅味幸好只係微微還頂得住。腳痛來招半邊燒鵝髀補補去先﹗厚厚的白色雲霧肥膏,邊咬邊油滴滴,食得嘴仔反晒光立立令!質感可怕要咬掉才能安心食用。皮脆脆肉滑滑,散發香料的幽香,原汁原味沒受過刀鋒所沾污,完美無缺。

燻蹄切雞髀飯,白飯好多飯焦,係咪唔應該刮比客呢?我唔係食緊煲仔飯。師傅您好得閒咩?都話唔好斬我隻髀咯,雞髀已經細隻再斬得細細舊,食到滿口骨碎邊食邊吐,仲要慢慢續小續小細細啖食,用牙撕緊雞絲一樣,食到無鬼晒癮!十分白切的白切雞,白雪雪味道非常清淡,實實的質地。乳豬切雞髀免斬飯,點解全部肥膏?瘦肉薄到幾乎見唔到,幸好油香滑滑加皮香脆,沾點乳豬醬配豉油蔥油撈飯都可以!其實我喜歡食厚厚瘦肉位架。

化皮乳豬五寶飯,叫得五寶飯就已做足心理準備斬晒頭頭尾尾,我最有冒險精神,果然不負所望,我是對的!無皮鞋鞋雞胸、肥膏薄片乳豬皮。賣不去的乾硬咸燒排骨、硬實咸蛋半隻,最好食係紅腸薄切。蔥花太大粒勁腥食唔到,大部份都係蔥白更加食唔到!其實是否應該倒轉思考一下呢?食客叫拼盤叫雜錦都係想試多幾款,想知道那款最好食,食過翻尋味下次可以直頭叫一份享受。依家全部強差人意地難食,即係唔洗返轉頭幫襯啦!

一龍燒鵝五寶飯,啖啖肉厚厚鵝胸,不是背脊骨杉杉已心滿意足,嚥嚥韌韌滲著鵝汁,醃料味濃搭上酸梅醬及油香鵝皮配啖白飯,中規中矩。終於無斬最難食既燒排骨,老懷安慰。有皮雞胸總比早前無皮的好,薄薄清甜鳳脂雞皮。凍凍的咸蛋是否吹得冷氣太耐?硬實連刮出黎都有點困難。薄切瘦叉燒跟薄切紅腸一樣薄衣衣,欠缺啖啖肉肥厚感,唯有兩片兩片地享用。

煎蛋叉燒飯,無叫肥叉都滿足,鬆軟夾彈,豬肉甜蜜汁香,厚薄適中啖啖肉。即煎蛋熱辣辣,比荷包蛋熟少少都十分可口。蛋黃汁的重要性,撈飯搭舊大叉燒,多多肉少少飯,開心享用。求那求食完就閃,食剩大半碗飯實在罪過罪過,本想食個蒸餸一碗仔飯已經足夠,燒味太大碗飯喇!

燻蹄燒肉飯,撞上優質燒肉可不可求,眼測已使我流晒口水。化皮脆卜卜,白肉滲著肉汁及油脂立立令反晒光,層層相連瘦肉肥肉平均分佈,入口幽香咸鮮,配飯一流滋味無窮。中國五千年永垂不朽的燒味絕技,見到有咖哩牛腩飯先行入黎,一坐低就剛賣晒,原來比對面海個阿伯截足先登,唯有求那其燒味。涼浸浸的燻蹄淋上麻油特別滋味,麻香咸鮮肉甜,嚥韌彈彈搭埋酸醋撈飯十分開胃!
冬瓜薏米水鴨湯
原隻油雞髀免斬湯米線
原隻油雞髀免斬
蓮藕八寶湯
2020-08-01 432 浏览
紅磡燒味店不少,競爭也頗大,今次介紹嘅是高水準的一龍燒味。每份燒味飯都附送時令例湯,沒有味精,消暑一流。主角燒味當然也絕不遜色,燒鵝皮脆肉亂嫩,叉燒半肥瘦、白切雞也很滑亂嫩而且多姜溶、多汁也可按喜好要求,店員一一辦妥,店舖的衛生情況良好,餐牌清晰,落單快捷妥當,紅磡區首選

2020-07-08
2020-03-31 497 浏览
第一次光顧、慈雲山新開張店、買外買上庄烧鵝118元、望住明檔吾兄師傳斬鹅、暗檔取出細钣盒包装、回家,1望皮黑肉質系鸭肉、又霉、又咸、真想吾到新開張就欺世盗名、祝福佢生意日日升

2020-03-16 930 浏览
雖然坐落同一條街, 但係左右兩旁相對嘅鋪位, 係風水上已經唔同, 最起碼, 所對嘅東西南北方向已經唔同.好似一龍為例, 位處馬頭圍人流唔多嘅一邊, 相反對面紅磡廣場果一邊就旺得多.由於一龍位處人流較少嘅一邊, 中意食燒味嘅我都係等一龍開業一段時間先留意上, 襯 Lunch 即刻冲入去試試.我點肥叉鴨同叉油雞...."sorry, 我地無鴨, 只賣燒鵝!"都係自己衰, 人地寫明燒鵝專門店啦! 叫燒鴨擺明玩嘢啫! 於是轉為乳豬肥叉.乳豬係一種好奇怪嘅食品, 總係食極都唔夠喉,雖然一龍寫明燒鵝專門店, 但乳豬都唔錯, 肥豬肉唔多, 皮脆肉嫩, 唔需要點乳豬甜醬已經好香口好吸引.喂? 唔覺唔覺又食哂? 點解總係唔夠喉?我講明要肥叉, 上枱嘅都係肥叉, 對辦! 肥叉味濃夠甜, 入口夠軟夠冧而且juicy肉汁豐富, 滿意.對於我嚟講, 成碟飯嘅重中之中緊係蔥蓉啦! 一龍嘅蔥蓉雖然咸咗少少, 但仍然惹味, 蔥蓉配上香甜嘅叉燒簡直一絕.下次試下燒鵝, 食完再出寫評.

我點肥叉鴨同叉油雞....

"sorry, 我地無鴨, 只賣燒鵝!"

乳豬係一種好奇怪嘅食品, 總係食極都唔夠喉,

喂? 唔覺唔覺又食哂? 點解總係唔夠喉?

下次試下燒鵝, 食完再出寫評.

• 乳豬肥叉飯
2019-06-13 1045 浏览
因為湊住小朋友又夠近,所以幫襯過外賣好多次,我通常買乳豬飯,唔係度度有得食但每次嘅食感都係一樣:就係好鬼難食一係就俾哂啲肥到極嘅皮、叫佢哋唔好咁肥,就俾哂啲真係半點肥都冇、柴到無論嘅嚟,啲皮仲要有陣燒燶咗嘅苦澀味,又係難食到大半盒都食唔到另外都試過啲燒鵝,唔差但都唔特別,未去到值呢個價位囉⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
因為湊住小朋友又夠近,
所以幫襯過外賣好多次,
我通常買乳豬飯,唔係度度有得食
但每次嘅食感都係一樣:就係好鬼難食
又係難食到大半盒都食唔到

2019-06-13
外卖自取
2019-06-05 659 浏览
本來無諗住寫呢篇食評,因為都係咁啱去開附近,求其坐低食野既茶記,應該無咩好寫;不過呢,佢啲燒味又認真好味乳豬拼燒鵝(例):已經食到一半先忍唔住覺得要寫食評同影相,個燒鵝做到皮香肉嫩,仲好香肉汁;相比之下,乳豬唔夠脆皮,切得又細片咗少少,不過味道都算係中上油菜:唉。。。油菜我都寫埋。。。明顯呃字數😂😂 還可以啦,啲菜上枱夠青綠,不過淥到淋咗少少餐廳真係茶記裝修架,不過燒味有水準,已經係短期內第二次幫襯,算抵食又好食

乳豬拼燒鵝(例)

油菜

2019-06-05
乳豬拼燒鵝(例)
油菜
  • 燒鵝
2019-05-13 544 浏览
嗰日同老公漫無目的行落街,原本諗住去飲茶,點知過馬路睇到呢間 一龍 ,又心思思想試新嘢,俾到我驚喜。冇味精住家湯,份量十足嘅切雞飯,有誠意又好服務!埋完單攞埋佢外賣紙,難得附近有咁樣間高質食肆,多左選擇。
2019-03-05 730 浏览
2:15 pm  左右坐下,原來這裡2點便開始已有下午茶。燒味雙拼飯$42 包熱飲,如燒鵝雙拼就$45。燒鵝义燒瀬粉燒鵝义燒各有5-6塊,均是厚切,仲有幾條菜,份量唔算少。此店主打燒鵝,店內亦有廚窗展示,牆上也繪有鵝的設計吃落燒鵝皮相當酥化,皮下脂肪不多,鵝肉很厚,且幾JUICE。义燒反而較美味,肉質軟腍,唯一敗筆是义燒上有筋。瀬粉爽滑,清清地配濃味的燒味一起吃相當夾。熱檸水總括來說,燒味都做得唔錯。
燒鵝义燒瀬粉

燒鵝义燒各有5-6塊,均是厚切,仲有幾條菜,份量唔算少。

此店主打燒鵝,店內亦有廚窗展示,

牆上也繪有鵝的設計

吃落燒鵝皮相當酥化,皮下脂肪不多,

鵝肉很厚,且幾JUICE。

义燒反而較美味,肉質軟腍,

唯一敗筆是义燒上有筋。

瀬粉爽滑,清清地配濃味的燒味一起吃相當夾。

熱檸水

總括來說,燒味都做得唔錯。
  • 义燒
2019-02-09 552 浏览
小妹好小寫食評,但遇到好食既餐廳都想讚一讚。由於是農曆新年,好多餐廳都唔開。肚仔巳經打哂鼓,於是四處去搵食。與好友路經紅磡,落車就見到一龍燒鵝。全新裝修加上人龍,令到我地決定去試一試。燒鵝外脆內軟,肉汁Juicy. 以下午茶$40幾蚊呢個質素巳經好優惠。值得推薦👍👍👍對於奶茶精既我黎講,一飲就知用黑白奶沖。令我再對呢個餐廳再加分。香滑甘香☕️友人見到隔離枱份西多都巳經流哂口水呢個份量真係有啲誇張友人飲熱檸茶,茶味夠都不錯!環境都好乾淨光猛,唔會有一般燒臘店既感覺。
小妹好小寫食評,但遇到好食既餐廳都想讚一讚。
由於是農曆新年,好多餐廳都唔開。
肚仔巳經打哂鼓,於是四處去搵食。
與好友路經紅磡,落車就見到一龍燒鵝。

全新裝修加上人龍,令到我地決定去試一試。

燒鵝湯米

燒鵝外脆內軟,肉汁Juicy.
以下午茶$40幾蚊呢個質素巳經好優惠。
值得推薦👍👍👍
香滑奶茶

對於奶茶精既我黎講,一飲就知用黑白奶沖。
令我再對呢個餐廳再加分。香滑甘香☕️

友人見到隔離枱份西多都巳經流哂口水

呢個份量真係有啲誇張

友人飲熱檸茶,茶味夠都不錯!

環境都好乾淨光猛,唔會有一般燒臘店既感覺。

2019-02-06
燒鵝湯米
香滑奶茶
2019-01-15 415 浏览
門外有條龍的燒味茶餐廳我超喜愛吃燒鵝雖然這裡有個燒鵝雙拼餐 58$包湯和茶但我大破慳囊:直接叫燒鵝飯55$仍送菜乾湯覺得汁燒鵝汁不夠問侍應非常感謝:全部有禮意誠招待周到燒鵝-新開張分量多加4$ 一杯熱奶茶值88 分燒鵝夠質素鮮口林肉多可惜少少燶⋯⋯呈黑褐色隔離男客的簡直是太黑了但他叫五寶飯有紅腸油雞燒肉等看起來很好餸其實我除笨有精一碗燒鵝飯只有燒鵝一味應該不好意思給晒乾和燶的部分給客啩⋯⋯一龍目前生意興隆希望維持價實貨真 !
門外有條龍的燒味茶餐廳

一碗燒鵝飯
只有燒鵝一味
應該不好意思給晒乾和燶的部分給客啩⋯⋯
一龍目前生意興隆
希望維持價實貨真 !
2019-01-15
  • 燒鵝