2021-02-04 1038 浏览
这次在旺角想吃拉面🍜,看到这家终於不用等太久了,所以我们决定去吃东西😋。这家店舖的拉面价钱不贵,还有小吃供应😎。餐厅环境虽然不太大,但环境是挻舒适的。💥浓厚豚骨沾面 HKD$78,这家的沾面可选择冻/热食,另外加了叉烧和半熟蛋,看到这个满满的感觉很棒💕。汤底味道浓郁而不咸,里面还有豚肉令到口感更丰富,挂汁能力虽然一般,但吃起上来很惹味😋。叉烧肉质十分腍身,还要是半肥瘦的🙈。💥辛辣拉面 HKD$78,这个也是另外加了叉烧,所以也是满满的卖相😊。汤底味带少少辣,若果能选择不同辣度就更棒😆。这个汤底味道浓郁但不油腻,面质有小麦粒所以更有咬感。💥唐扬炸鸡 HKD$32 / 煎饺子 HKD$28,这两款小食是即叫即做,所以口感丰富味道也不错,外皮脆脆的挻惹味😋。两款小食加上配送的酱汁更加惹味,很快就被我们吃清光了🙈。食物质素不错,而且份量挻多的,我们也吃到很饱😋。在排队期间职员会预先给菜单,以便入座後可即时下单,节省很多时间😆。而面质就冇三款不同硬度选择,以迎合不同客人的口味🙈。

2021-02-03
2021-01-17 1200 浏览
不同的拉面店都有自己独特的汤底 ,所以有时要根据自己的口味来选择另外有些店不止有汤拉面,也有沾面,像这间位於旺角的一生悬面就是罗 星期六在开店时间12点後半小时来到已经有客人在排队,最後等了大约25分钟排队期间会先给点单纸,可以先划好单,待入座时给店员。除了可选汤/沾面外。面的软硬度也有三种程度可以选择另外可加配菜,也有数款小食和饮品。桌面则有冻柠檬水可自己倒。鱼介豚骨沾面 ($78/热) 有需要可选不要葱、荀上菜都几快~可能因为繁忙时间只有45分钟用餐时间,所以很快手。沾面汤底比我想像中的稀了些,沾面时基本上挂不到汤。只能在吃面时连汤一起喝,但这样子吃 ...汤又不能太多,不然惹味的汤会变成太咸。所以最後汤还剩下1/3碗适量的汤沾起来能嚐到鱼介的甜,不会受霸道的豚骨味道影响面条我是选标准,软硬度刚刚好~满有咬口的。叉烧有两片,算是厚身且肥瘦均匀,还有烧过喔!妈妈点的是 白汤豚骨拉面 ($68)汤底味道浓郁,但相对较清新~那面条也是幼身一点的。觉得拉面比沾面好吃些,可能我吃开的沾面汤都是十分浓稠那种。
排队期间会先给点单纸,可以先划好单,待入座时给店员。

除了可选汤/沾面外。面的软硬度也有三种程度可以选择

鱼介豚骨沾面 ($78/热) 有需要可选不要葱、荀
鱼介豚骨沾面 (热)

沾面汤底比我想像中的稀了些,沾面时基本上挂不到汤。
适量的汤沾起来能嚐到鱼介的甜,不会受霸道的豚骨味道影响

面条我是选标准,软硬度刚刚好~满有咬口的。
叉烧有两片,算是厚身且肥瘦均匀,还有烧过喔!

妈妈点的是 白汤豚骨拉面 ($68)
汤底味道浓郁,但相对较清新~那面条也是幼身一点的。
觉得拉面比沾面好吃些,可能我吃开的沾面汤都是十分浓稠那种。
白汤豚骨拉面
2021-01-16
2020-11-06 3858 浏览
一直都好想嚟呢度食拉面,因为见到好多人都话佢正!可是我不是常去开牛头角,所以其总店真系未找到机会去。当我发现原来旺角也有分店,就二话不说即刻走嚟食!好彩我周末6点嚟到,时间常早,没有人龙,可以直入✌🏻浓香樱虾油拉面 (HK$83).樱花虾:铺满整碗真系超级吸睛😻,脆口有咬口,𣎴会腍晒.叉烧:肥瘦均匀,入口即溶似的口感.拉面:可以拣硬度👍🏻,一定拣较硬,喜欢佢有些咬口嘅感觉.豚骨汤底:因有海量嘅樱花虾,汤底不只是豚骨味,更多一种虾嘅鲜甜味,好有层次嘅味道😋。建议加一些醋汁入汤底一齐食有另一番味道㗎!.半熟蛋:最正更系留系最後先食,不过可能汤太热嘅关系,到我食嘅时候,蛋已经7-8成熟,少咗流心啫喱状嘅效果,口感差一啲,不过味道不错👌🏻呢碗CP值咁高嘅拉面,我一定全部食晒,一只虾都冇啦😹😹题外话,嗰日食紧面时,有人入店,正常店员都会讲「いらっしゃいませ」,但有位厨师突然讲咗句「一生一世」😹😹

浓香樱虾油拉面 (HK$83)
.樱花虾:铺满整碗真系超级吸睛😻,脆口有咬口,𣎴会腍晒
.叉烧:肥瘦均匀,入口即溶似的口感
.拉面:可以拣硬度👍🏻,一定拣较硬,喜欢佢有些咬口嘅感觉

半熟蛋

呢碗CP值咁高嘅拉面,我一定全部食晒,一只虾都冇啦😹😹

2020-09-13
半熟蛋
浓香樱虾油拉面
今日午餐就系旺角女人街入面嘅呢间拉面店 叫一生悬面 !除普通汤拉面,沾面同样几款汤底选择,而且均可选冷热汤底非常贴心,价钱定位都算亲民!另赞一赞上菜速度好快而且仲热辣辣!4款沾面选择。二郎系拉面$73 海量葱花、芽菜、蒜头配两块大叉烧嘅浓郁猪骨汤拉面。柚子柠檬沾面 $88呢款沾面系期间限定款,亦可选冷或热汤底。面条软硬度都有3款选择。汤底的确有惊喜!汤底嘅柚子香气既清新又浓郁,配合爽弹面条,仲配埋溏心蛋添,值得推介!唐扬鸡 $324大件,炸皮唔厚咬落喷汁!鸡软骨棒 $28/2每次系日式放题都必点,配上大葱及甜甜酱汁更惹味!
今日午餐就系旺角女人街入面嘅呢间拉面店 叫一生悬面 !

另赞一赞上菜速度好快而且仲热辣辣!

4款沾面选择。

二郎系拉面
海量葱花、芽菜、蒜头配两块大叉烧嘅浓郁猪骨汤拉面。
柚子柠檬沾面 $88

汤底的确有惊喜!汤底嘅柚子香气既清新又浓郁,
配合爽弹面条,仲配埋溏心蛋添,值得推介!

唐扬鸡
4大件,炸皮唔厚咬落喷汁!

鸡软骨棒
$28/2
每次系日式放题都必点,配上大葱及甜甜酱汁更惹味!
2021-02-22
  • 柚子柠檬沾面
2021-02-23 0 浏览
旺角的黄店拉面主打的浓汤樱花虾沾面,望上去好浓,闻落去都好香,唔油腻好重虾的咸香味,只系入口不算特别浓,可以再浓少少,大量的樱花虾也为拉面添加了不少口感。叉烧是半肥瘦肉,嫩滑,肥瘦比例刚好,一层肥一层瘦的。面质够粗有口感,份量也很多,食完一碗竟然够饱。溏心蛋也好入味,另外个青柠唔系好知应该点食,拎左黎做青柠汁放入水饮😂(错误示范)另外加了章鱼小丸子小食,其实净食拉面都饱,丸子的皮可以再脆d,酱可以再多d
旺角的黄店拉面

2021-02-22 0 浏览
终於可以出街食晚饭啦,今晚喺旺角行完街,朋友心血来潮想食拉面,於是佢就带咗我去女人街嘅一间拉面店。我哋去到嘅时候已经八点几,但系舖头出面都仲有好多人排紧队,我哋大概等咗半个钟,先入到去。呢度嘅拉面款式都几多,锺意食辣嘅我点左辛辣拉面,而朋友就点左白汤豚骨拉面。拉面好大碗,上面有好多配料,有两块好厚嘅叉烧,仲有半只糖心蛋同大量蔬菜。辛辣拉面汤底好浓郁,辣度正常,一般人都会接受到。个种只系香辣,拉面吸收晒汤嘅精华,食到停唔到口。另外我哋仲嗌左两份小食,分别系鸡软骨棒同埋唐扬炸鸡。份量好大份,而且系即点即做,炸鸡外脆内嫰,配上沙律酱,超级好食。整体来讲,呢间拉面店性价比好高,下次会再返嚟🥰🥰🥰🥰🥰

整体来讲,呢间拉面店性价比好高,下次会再返嚟🥰🥰🥰🥰🥰
2021-02-17 0 浏览
我咁锺意食日本菜冇得飞去食当地美食留晌香港都要搵美味嘅和食呀!实在太耐冇食拉面心瘾到(手震👋🏻兼流鼻水👃🏻💧)早前陪阿妈去办年货嚟到食店临立嘅旺角女人街搵到哩间人气拉面店试吓味道同服务都好😊🔸白汤豚骨拉面($68)先饮一啖汤,浓浓嘅猪骨汤,质地浓而不涸喉,温和顺口,又不会过咸,汤面没有厚厚的油脂,饮落冇负担。面质弹牙,份量颇多,还有烧过嘅厚身叉烧,荀同糖心蛋。🔸浓香樱虾油拉面($83)(*推)一上枱就香气扑鼻,阵阵樱花虾嘅香,而面多的确加了十足嘅樱虾,汤头非常鲜、香、浓,口味比刚刚嘅白汤浓味一点,但亦更惹味,我比较锺意哩款。🔸唐扬炸鸡($32)炸鸡几大件,而且系即炸,热辣辣又香脆,鸡肉依然嫩身唔乾,唔错。。🔸煎饺子($28)(*推)皮薄馅多,煎完脆身香口,食落蒜香味几出,同埋内馅啲肉几滑,好食!

我咁锺意食日本菜
冇得飞去食当地美食
留晌香港都要搵美味嘅和食呀!
实在太耐冇食拉面
心瘾到(手震👋🏻兼流鼻水👃🏻💧)
早前陪阿妈去办年货
嚟到食店临立嘅旺角女人街
搵到哩间人气拉面店试吓
味道同服务都好😊

🔸白汤豚骨拉面($68)

🔸浓香樱虾油拉面($83)(*推)

🔸唐扬炸鸡($32)

🔸煎饺子($28)(*推)
嚟过几次,几次都要排,但真系值!樱花虾沾面啲虾多到满泻,啖啖都系鲜味而且面条好挂汤,好惹味!面嘅硬度亦可以自己拣😋叉烧烧到好香,入口接近即溶嘅程度,但又唔会太肥腻,好岀色!溏心蛋无过熟,无黄同白分离,合格!如果你系芽菜控,记住点名古屋二朗系拉面,都好好味!至於小食,我哋点咗鸡软骨棒同八爪鱼小丸子,表现中上,价钱亦抵!
嚟过几次,几次都要排,但真系值!
樱花虾沾面啲虾多到满泻,啖啖都系鲜味
而且面条好挂汤,好惹味!面嘅硬度亦可以自己拣😋

叉烧烧到好香,入口接近即溶嘅程度,但又唔会太肥腻,好岀色!
溏心蛋无过熟,无黄同白分离,合格!
如果你系芽菜控,记住点名古屋二朗系拉面,都好好味!

2021-02-16 42 浏览
今天和朋友去办年货,本想大约三点才去一生悬面吃个午饭,因为平时这间食店比较多人排队,所以迟一点过去希望不用等,但最後还是要等5分钟才可以入座。坐下来看看餐牌,一看便知道樱花虾就是这里的招牌菜,看见餐牌上的图片就已经很吸引,我们点了一个樱花虾汤面和樱花虾沾面,非常其待。我比较锺意浓汤,所以点的是沾面。食物送上枱的一刻,真的很有惊喜,浸在汤内的樱花虾是比图片的更多,好真材实料。那片烧豚肉也是特厚的,肉脂分明,脂肪的部份好香滑,沾面弹牙。把沾面浸在浓汤内,再吃一口,满口都是樱花虾,每一口的咀嚼都带着樱花虾的香甜,口感独特,加上香浓的汤底,实在太好味了。烧豚肉层次分明,脂肪位香滑,肉质没渣,有水准👍🏻我们还点了一些小吃,这些都是吃日本面的时候不能缺少的,章鱼小丸子和煎饺子。这间食店的樱花虾面的确很值得回味,难怪平日要排长龙才可以得到。

烧豚肉层次分明,脂肪位香滑,肉质没渣,有水准👍🏻

2021-02-03
  • 浓香樱虾沾面
2021-02-16 35 浏览
今日食乜好🤫去左一间吾好睇门面,但系你入到去食嘅嘢真系超乎想像中,同平时食拉面🍜唔同😛我叫在碗~鱼介豚骨沾面(特别之处系冻/热食)再配碗清汤🥣(汤🥣亦可以自由选~浓、清、辣🌶️)面都好弹牙、好有咬咁😚👍🏻👍🏻👍🏻朋友叫在碗白汤豚骨拉面🍜,佢呢排食嘢真系好鬼得意😎、话似回锅肉🤣🤣🤣猛咁赞碗面好好味😋再嗌多两个小食~我最锺意食嘅鸡软骨、章鱼🐙烧👍🏻👍🏻👍🏻😘由於疫情关系😷我哋食饱就即刻走🏃🏾🏃🏻‍♀️因为睇舖头细细但系好多人排队食、环境又乾净👏唔怪得知咁多人黎食啦👏
今日食乜好🤫
再嗌多两个小食~我最锺意食嘅鸡软骨、章鱼🐙烧👍🏻👍🏻👍🏻😘
2021-02-07 82 浏览
六点前要食饭其实胃口唔算好好所以而家多数系下午茶时间轻食今日嚟到旺角朋友想食面我见一生悬面好多人 就带朋友嚟试下叫左辛辣沾面浓厚豚骨沾面 章鱼烧 唐扬鸡块我之前食过拉面觉得好好食今次是沾面都冇令我失望其实沾面最紧要其中一样嘢就系嗰个汤底因为同面分开装可以自己控制用几多面去沾汤 浸几耐 软硬度 欣赏佢嗰个汤底做得够浓郁够辛辣又唔会过咸而且温度可以食到尾段都可以保持得好热 面嘅份量非常足够 而且好弹牙质素非常唔错朋友直情连个汤都饮埋 之後再食小食都一样好高质素即叫即整新鲜热辣炸鸡炸得好香脆真系外脆内软一啲都唔油腻 连畀你唧柠檬汁嘅柠檬都系好新鲜章鱼烧卖相都好靓调味调得非常好

六点前要食饭

真系外脆内软一啲都唔油腻
连畀你唧柠檬汁嘅柠檬都系好新鲜章鱼烧卖相都好靓
调味调得非常好

2021-02-05 73 浏览
一生悬面日日经过都好多人排队今日难得经过竟然见到可以直入即系坐返个好位食一个好拉面依度除左都有唔同款式嘅拉面之外呢度仲有沾面不同嘅小食我就叫咗个樱花沾面加埋左小丸子啦讲明系沾面酱汁就梗系同面分开想啦一上黎见到真好开心因为入面樱花虾系沾酱铺到成个山咁高酱入面仲有葱同埋叉烧粒成个味好香龙浓拉面质地软硬适中而叉烧竟然仲有一种炭炉嘅味道沾上沾酱虾就好似系拉面上游仲有就系我口腔里面蕴合而一仲有我最锺意嘅半熟蛋愈食愈幸福小丸子细细地一粒啱啱两啖一粒一碟有5.6粒分量好大难怪平时咁多人去下次可以尝试其他口味既拉面同沾面
一生悬面日日经过都好多人排队

分量好大

难怪平时咁多人去
下次可以尝试其他口味既拉面同沾面
2021-01-30 122 浏览
旺角呢间拉面日日都排长龙,今日见到人龙比较少,即刻试下先小店以木式装修为主,大约有20个座位白汤豚骨拉面汤底味道浓郁,面条软硬适中,厚厚嘅叉烧充满炭烧味,烧到表面微焦,糖心蛋都好好味浓香樱虾油拉面碗面铺满晒樱花虾,非常足料,真系忍唔住「哗」左一声虾汤质感浓厚,劲香虾味两款汤底好好味,而且唔会特别咸,食完都唔会觉得口渴,份量一啲都唔小唐杨炸鸡刚刚炸起热辣辣,肉质嫩滑又Juicy煎饺子个皮煎到脆脆地,里面仲有肉汁㗎下次再嚟一定要是鲣鱼沾面
旺角呢间拉面日日都排长龙,今日见到人龙比较少,即刻试下先

小店以木式装修为主,大约有20个座位

白汤豚骨拉面

唐杨炸鸡

刚刚炸起热辣辣,肉质嫩滑又Juicy
煎饺子

个皮煎到脆脆地,里面仲有肉汁㗎
下次再嚟一定要是鲣鱼沾面
  • 白汤豚骨拉面
  • 浓香樱虾油拉面
  • 煎饺子
  • 半熟蛋
  • 唐扬炸鸡
2021-01-21 159 浏览
#double👧🏽👧🏻吃在旺角【#double_沾面 系列💛• 旺角】-#🥭👧🏻..🔸浓香樱虾沾面🦐($83)🔸鱼介豚骨沾面🐟($78) *<加面底+$15>两款沾汁唔算好浓同好咸 (通常喺日本食嗰啲系唔可以就咁饮👀) 樱花虾份量都几多🤤 半肥瘦叉烧真系几平均😋脂肪位食落有入口即溶嘅感觉 溏心蛋整得几入味👍🏼面条挂汤能力中等🥢有咬口唔会太淋 不过因为👧🏻拣咗冷面 (再叫埋加底)所以最後就越食越冻😖 沾汁温度不足呢个位扣咗少少分..---------
#double👧🏽👧🏻吃在旺角

【#double_沾面 系列💛• 旺角】
#🥭👧🏻
🔸浓香樱虾沾面🦐($83)
🔸鱼介豚骨沾面🐟($78) *<加面底+$15>

---------
  • 半熟蛋
2021-01-14 231 浏览
呢间拉面热店成日都要排队呢排咁冻更加想食拉面🍜所以今日day off就过嚟排下果然无令我失望呀我哋2:00嚟到都要排咗20分钟先入到去店内典型日式装修位置唔多店员都好有礼貌佢唔系冰水嚟㗎系柠檬水我叫咗浓香樱花虾沾面($83)一嚟到真系好香好香虾味先讲吓佢正嘅地方先个沾面汁好香浓仲有劲多笋!!! 利申我系一个好锺意食笋嘅人!佢真系好大方仲好入味跟住仲连埋个青柠令到佢味道更加清新糖心蛋真系糖心蛋黎你都知出面有啲会半熟㗎嘛我试过食间拉面店佢变咗全熟蛋.........所以我觉得个糖心蛋都好重要面底亦都好弹牙碗底唔会有水呢个好紧要出面有啲拉面店整得唔够乾碗底好多水个感觉好核突......呢度绝对冇呢个问题好啦咁梗系讲吓啲唔系太好嘅地方啦首先个沾面汁真系唔够热变咗摆埋个面落去就冻哂同埋个肉虽然有烧焦过但系太大阵火枪味呢样野真系可以改善下男朋友就嗌左个浓香樱花虾拉面($83)我想讲佢嗰个真系好食好多!!!面底系唔同佢嗰个系九州拉面底嚟汤底当然一样啦但系佢嗰个超热超热!!!冬天咁冻食真系好正出面好多拉面店都唔够热呢一间嘅拉面呢方面做得好好!唔怪之得个个都食拉面我蠢咗啦食沾面好想下次黎食埋个鱼介汤底拉
呢间拉面热店成日都要排队

店员都好有礼貌

佢唔系冰水嚟㗎
系柠檬水
浓香樱虾沾面

我叫咗浓香樱花虾沾面($83)
一嚟到真系好香好香虾味

先讲吓佢正嘅地方先
个沾面汁好香浓

仲有劲多笋!!!
利申我系一个好锺意食笋嘅人!
佢真系好大方
仲好入味

跟住仲连埋个青柠
令到佢味道更加清新
糖心蛋真系糖心蛋黎
你都知出面有啲会半熟㗎嘛

我试过食间拉面店佢变咗全熟蛋.........
所以我觉得个糖心蛋都好重要

面底亦都好弹牙

碗底唔会有水
呢个好紧要
出面有啲拉面店整得唔够乾
碗底好多水个感觉好核突......
呢度绝对冇呢个问题

同埋个肉虽然有烧焦过
但系太大阵火枪味

呢样野真系可以改善下

浓香樱虾油拉面

男朋友就嗌左个浓香樱花虾拉面($83)
我想讲佢嗰个真系好食好多!!!

面底系唔同
佢嗰个系九州拉面底嚟
汤底当然一样啦
但系佢嗰个超热超热!!!

冬天咁冻食真系好正

出面好多拉面店都唔够热
呢一间嘅拉面呢方面做得好好!
唔怪之得个个都食拉面
我蠢咗啦食沾面

好想下次黎食埋个鱼介汤底拉面!!

煎饺子冇乜特别

环境OK
服务唔错侍应好有礼貌
食物质素好!性价比高
系值得再嚟嘅
特别推介拉面🍜!

但如果排好耐我就觉得未必值得lu
浓香樱虾沾面