4天前 0 浏览
Such delush dim sum..Especially the Cheung Fan, Ngau Yuk and Soy Bean wrapped pork in fish mawBut.... ALLLLL SOOOOO GOOD!70 Years in business, family restaurant... And still awesome!!!(and very reasonably priced... $176 for 3 people!!)
Such delush dim sum..
But.... ALLLLL SOOOOO GOOD!
5天前
$60 (其他)
2021-04-05 242 浏览
家乡咸水角 $𝟷𝟿 虽然唔系好多料 但个皮炸到好脆 外脆内软 好好食😍 记得趁热食古法炸蛋散 $𝟸𝟹 唔系好松化 上面仲洒满椰丝同花生粒 小嘴仔认为太甜 葱花虾米肠 $𝟸𝟺 肠粉好滑 啲虾米嘅份量好多 加埋上面啲葱花一齐食 好正 薄皮鲜虾饺 $𝟹𝟸 个皮好薄 虾肉好足 唔错

家乡咸水角 $𝟷𝟿

个皮好薄 虾肉好足 唔错
家乡咸水角
葱花虾米肠
2021-02-28 748 浏览
平时食点心去茶楼嘅总觉得点心专门店系流流地直至黎到一点心完全改观惊喜完全系抵食夹大件👍牛肉球劲足料大大个👍潮州粉果个皮好软熟 冻左都唔会死硬👍叉烧餐饱劲正 热辣辣嘅👍蛋散质地松化👍咸水角好烟韧哩个级数嘅点心 实在系好耐无预见过值得大大力俾掌声班点心师傅😋😋😋完全系推介大爱值得疯狂encore环境同服务唔系特别出色但总体舒服嘅 周围唔会黑妈妈残残旧旧即使新年期间去过 都唔会劲sell人买糕 问左唔买就算唔会黑我地面
平时食点心去茶楼嘅

2021-02-24
  • 叉烧焗餐包
  • 古法炸蛋散
  • 鲜竹牛肉球
其实之前都试过堂食,又试过外卖自取,点心都叫做有保证,以为疫情下大家支持下,都系一相情愿的事喔。系openrice 订咗外卖自取,真系开心呀有九折,晚市又无堂食唯有买多少少份量啦。 目测都系好新鲜,仲系热架。 忍不住一开盒就食粒烧卖先,真系好味。。。。系呢个时候,望下张单,有十蚊附加费用,差不多成碟点心价钱呀。 开头仲以为系盒钱或者餐具,点知打去问先最好笑,佢地话唔关佢地事,又话星期六日要多收,转头又话有最低消费,。。。。

外卖自取
2020-12-22 1361 浏览
我第一次写食评,就系要写呢间野有几差。啲嘢食唔系平,但系就贴钱买难受。星期二中午叫咗糯米鸡,咸水角,菜心。质素唔系特别好食,价钱唔系平过人都唔讲啦。最过分嗰样嘢系坐咗半个钟阿姐就开始赶人走。饮紧杯茶剩低一件咸水角,阿姐就走过来问系咪要食咗佢定系要包起佢,我心谂关你乜事啫,我锺意食就食唔锺意食就唔食,唔使你喺度催我。大佬我食嘢食得快先至可以食剩一件姐如果我食得慢咁点呀?系咪要外卖走啊?个老细走过来问你仲使唔使加野啊,我话唔使,就响我张单度画个记号,我知呢啲嘢啦,你都系话俾啲夥计知张枱要催佢走姐。买单$75蚊,其实啲咁嘅服务态度,我不如去对面麦当劳食,平又平啲,又唔会俾人赶。我行出嚟,老细见我神色唔对,有讲唔好意思,但系我唔收货罗。同我讲冇用㗎喎,你要培训好你啲人,如果唔系就系纵容。另外茶钱$6一位,你饮紧个杯系有茶颜色嘅水。我冇预期米芝莲推介嘅餐厅系咁嘅质素。虽然我唔谂住再帮衬,但系我希望佢有改善啦。
我第一次写食评,就系要写呢间野有几差。
虽然我唔谂住再帮衬,但系我希望佢有改善啦。
2020-12-22
  • 阿姐同老细嘅服务态度
2020-11-27 1352 浏览
据说呢间「一点心」以前拎过米芝莲一星🌟上次同朋友一齐食完佢嘅外卖之後觉得唔错又抵食 今次就试下堂食两个大食积 总共叫咗8样嘢😆:鲜 竹 牛 肉 球 $ 21 薄 皮 鲜 虾 蛟 $ 32 播 沙 炸 煎 堆 $ 19 蟹 皇 蒸 烧 卖 $ 30香 芒 奶 皇 卷 $ 29 蜜 汁 叉 烧 肠 $ 25 黑 椒 牛 仔 骨 $ 32 健 康 素 饺 $ 24啲嘢食好快就上枱💨 鲜竹牛肉球好大粒(出面真系好少见有咁大粒)🤩 牛肉混合马蹄粒、芫茜 份量十足 虽然大多都为面粉😅 烧卖同虾蛟都够饱满 但虾蛟皮今次做得厚同粉咗啲😣😣 入面嘅虾亦都冇咩味😔 整体食物味道比第一次失色😢🤨Even as a relatively low-key dim sum restaurant, 𝑶𝒏𝒆 𝑫𝒊𝒎 𝑺𝒖𝒎 had once garnered a Michelin star for its reasonably priced dim sum. We decided to pay a visit to its physical store after having some yummy take
据说呢间「一点心」以前拎过米芝莲一星🌟

两个大食积 总共叫咗8样嘢😆:
鲜 竹 牛 肉 球 $ 21 薄 皮 鲜 虾 蛟 $ 32
播 沙 炸 煎 堆 $ 19 蟹 皇 蒸 烧 卖 $ 30
香 芒 奶 皇 卷 $ 29 蜜 汁 叉 烧 肠 $ 25
黑 椒 牛 仔 骨 $ 32 健 康 素 饺 $ 24

Even as a relatively low-key dim sum restaurant, 𝑶𝒏𝒆 𝑫𝒊𝒎 𝑺𝒖𝒎 had once garnered a Michelin star for its reasonably priced dim sum. We decided to pay a visit to its physical store after having some yummy takeaway from the restaurant last time. We ordered 8 kinds of dim sum in total and the serving speed was fast. Although the beef balls were mainly flour, their sizes were like 1.5 times bigger than the ones we usually have. The skin of Har Gow was a bit thick and the shrimp inside was tasteless and mushy. Food wasnt as yummy as we had last time. Nothing stood out to be super tasty. 😔
鲜竹牛肉球
鲜竹牛肉球
2020-10-25 1290 浏览
11点到入位,11:05落单6个点心,10分钟到开始上点心,奶黄包变马拉糕,11:40分钟到枱面仲有四笼点心有个阿姐已经问仲加唔加单,我同佢讲成枱未食完喎,阿姐就好似败退咁,再过5分钟枱面得返两笼点心,阿姐又黎进攻又问又执枱,食埋最後两笼阿姐出进清场行动,连杯茶都想执埋,我直接问阿姐我话你想就收埋,星期六,日要收加一服务费就系比呢种赶客服务,我起身走睇表系11:45,食物最好食都无用,我去食麦记好过,星期日都好似赶返工咁

2020-10-18 1149 浏览
收工收夜咗, 突然想食点心, 於是就拣咗这间点心铺。到步时已经夜晚 11 点, 餐厅入面都仲有几枱客 🍵 🔻 鲜虾腐皮卷 ($26)上枱嘅时候热辣辣, 无扁塌或油冧冧嘅问题 外皮酥脆, 馅料份量多, 但主要以菜同猪肉为主 每件腐皮卷入面有一粒虾仁, 整体味道正常 🔻 蟹皇蒸烧卖 ($30)肉馅嘅调味唔错 食到有冬菇, 但菇嘅香味唔突出肥猪肉份量亦正常, 整体口感唔会过淋 🔻 山竹牛肉球 ($21)Size 非常大粒, 应该有平时牛肉球嘅 1.5 倍.. 食落味道正常但非常淋, 感觉沟咗好多粉.. 有时会食到有筋💰 最後埋单连茶芥共 $83 所有点心都系新鲜蒸起, 而且好大件 虽然味道只系一般, 但绝对系抵食
收工收夜咗, 突然想食点心, 於是就拣咗这间点心铺。
到步时已经夜晚 11 点, 餐厅入面都仲有几枱客 🍵

🔻 鲜虾腐皮卷 ($26)
上枱嘅时候热辣辣, 无扁塌或油冧冧嘅问题
外皮酥脆, 馅料份量多, 但主要以菜同猪肉为主
每件腐皮卷入面有一粒虾仁, 整体味道正常

🔻 蟹皇蒸烧卖 ($30)
肉馅嘅调味唔错
食到有冬菇, 但菇嘅香味唔突出
肥猪肉份量亦正常, 整体口感唔会过淋

🔻 山竹牛肉球 ($21)
Size 非常大粒, 应该有平时牛肉球嘅 1.5 倍..
食落味道正常但非常淋, 感觉沟咗好多粉..
有时会食到有筋

💰 最後埋单连茶芥共 $83

所有点心都系新鲜蒸起, 而且好大件
虽然味道只系一般, 但绝对系抵食

2020-10-16
$83 (宵夜)
  • 蟹皇蒸烧卖
2020-10-05 678 浏览
朋友突然想食点心就app到叫咗「一点心」嘅点心外卖 朋友好钟意食一点心 话佢价钱唔贵得黎又好好味 果然冇介绍错😋每样都足料🤩尤其牛肉球 劲大粒❗️系必点架😆虾蛟同烧卖都胀卜卜 皮薄涵靓 啖啖肉🤤估唔到外卖都会食到咁有水准嘅点心🥰 质素比一般酒楼好味呢!
朋友突然想食点心
就app到叫咗「一点心」嘅点心外卖

每样都足料🤩
尤其牛肉球 劲大粒❗️系必点架😆
虾蛟同烧卖都胀卜卜 皮薄涵靓 啖啖肉🤤
估唔到外卖都会食到咁有水准嘅点心🥰 质素比一般酒楼好味呢!
2020-10-04 740 浏览
过咗晚上九点!又唔太饿!但又未食晚餐!尼渡会系一个好选择!份量都算多!两个人叫咗3碟点心虾肠!皮唔太厚!虾算都爽粥都算大碗!但可能胡椒粉捞得唔太平均!朋友觉得咸,我就觉得OK咖喱土鱿味道都好味不过朋友觉得硬咗啲
2020-10-03
2020-10-03 607 浏览
礼拜六晏昼两点去到,好好彩唔洗排大队,只系等咗5分钟店员就安排入座,喺等嘅期间店员俾咗落单点心纸我哋。点心纸嘅纸质有啲粗鞋再加上绿色字同埋红色底板,感觉怀旧!间舖都几大,被安排咗去房仔嗰边,环境清洁,唔会坐得太迫。虾饺烧卖系我每次饮茶必嗌嘅,今次当然唔会例外。点心全部都大大粒,两个人食咗6个点心1碟菜,要捧住个肚走👫🏻▫️虾饺系必食,虾够大粒又爽身。个皮整得好好,果然系薄身,唔会太粉太痴身 👍🏻▫️烧卖都系好食,肉够实净,唔会太多肥猪肉太油腻亦都唔会太粉 👍🏻▫️呢个都系我会再嗌嘅,个皮比虾饺嘅厚身少少,虾够实净弹牙唔会霉 👍🏻▫️正常发挥嘅素菜饺,可以一试☺️▫️鱼汤味唔算太浓郁,鲜竹卷入边系猪肉,好实在。可以一试☺️▫️虾肠,肠粉皮够滑唔会粉,虾够大只。▫️点可以唔食菜。▫️垫枱用点心纸,有埋价钱。▫️怀旧落单点心纸😏

间舖都几大,被安排咗去房仔嗰边,环境清洁,唔会坐得太迫。

蟹皇蒸烧卖

鲜虾菜苗饺

▫️正常发挥嘅素菜饺,可以一试☺️
健康素菜饺

鱼汤鲜竹卷

▫️虾肠,肠粉皮够滑唔会粉,虾够大只。
韭王鲜虾肠

▫️点可以唔食菜。
白灼青油菜

▫️垫枱用点心纸,有埋价钱。

▫️怀旧落单点心纸😏
蟹皇蒸烧卖
鲜虾菜苗饺
健康素菜饺
韭王鲜虾肠
白灼青油菜
2020-09-10 650 浏览
点了山竹牛肉、虾饺、虾肠、叉烧包。除了叉烧包外,样样大件,大粒!不过谦虾唔够大只。不过都爽口。叉烧包那蚝油味不错。而我亲眼见到店铺很认真洗刷厕所。卫生程度已取不少分数!值得一去!
点了山竹牛肉、虾饺、虾肠、叉烧包。

除了叉烧包外,样样大件,大粒!
不过谦虾唔够大只。
不过都爽口。
叉烧包那蚝油味不错。

而我亲眼见到店铺很认真洗刷厕所。
卫生程度已取不少分数!

值得一去!
2020-07-05 1348 浏览
同朋友上堂之前去饮茶拣咗呢间点心小店.🔸鲜虾肠粉🔸牛柏叶🔸小笼包🔸芒果糯米糍🔸虾饺.无叫到饱点 所以可以叫多几碟芒果糯米糍除咗夹起黎会散晒之外其他点心都几好味😋
同朋友上堂之前去饮茶
无叫到饱点 所以可以叫多几碟
芒果糯米糍除咗夹起黎会散晒之外
其他点心都几好味😋
2020-06-30 1022 浏览
Unabashedly addicted to Dim Sum, landing in Hong Kong always puts a huge smile on my face. My first stop is to my hotel, and then it's straight out for some food. Inevitably, depending on what area i'm staying in, its a toss up between Dim Dim Sum, Tim Ho Wan, Din Tai Fung or One Dim Sum. All of them have their jewels in their respective crowns, and all of them suffer small defeats.One Dim Sum, for the price you pay, serves some of the best Dim Sum you'll find in Hong Kong. A crowd favourite, an

One Dim Sum, for the price you pay, serves some of the best Dim Sum you'll find in Hong Kong. A crowd favourite, and rightly so, they churn out plates of delicious, steaming, inviting food consistently.
Turnip Cake
Shrimp and Leek Rice Roll
  • Har Gao
  • Siu Mei
2020-06-19 1224 浏览
很多年前已经帮衬「一点心」由对面街细舖开始,由没有名气开始,由没有人排队开始,到现在搬了一间大的舖头。我记得以前细舖的年代,在收银处附近有两至三个好似老板的男士负责招呼和收钱,记得当时他们非常 留意食物出品和食客的每一个细节,感觉系做到一丝不苟尽善尽美,价钱平兼且非常非常好食。可惜,近两次帮衬,都很失望,我估计他们已经卖盘转了手。由入门口开始的秩序混乱,里面的服务员各有各大声倾偈,食物质素奇差👎,全部走晒样,唯独是只有价钱不变 !
可惜,近两次帮衬,都很失望,我估计他们已经卖盘转了手。
蟹黄蒸烧卖
香芒奶黄卷