2019-10-03 616 浏览
因为等唔切带🇯🇵朋友食茶楼下午茶所以即刻谂起呢间朋友之前提过既一点心我地大概十二点半到,几好彩我地唔驶点等位😌一点心系好多游客推荐既🔥🔥🔥里面的确都几多日本人同内地游客咁岩今日唔驶排队!系好新式既一间点心餐厅唔似传统既茶楼🔥呢张点心纸几简简单单仲有呢张都几茶楼FEEL有国际翻译加图片既menu,抵赞!👍🏻🌟🌟香煎马蹄膏$2️⃣8️⃣🇯🇵朋友食唔惯佢话觉得呢个应该要系冻食既野黎有时食马蹄膏都几惊食到太甜我个人认为呢到马蹄膏做得几好因为一点心呢个系微甜😋👍🏻🌟蜜汁叉烧包$1️⃣8️⃣黎到个阵第一个反应系:得两只既🥺但同日本朋友食完之後佢同我讲:好味既野唔洗食太多架又好似几有道理呢到叉烧包又系松软既好味呀🌟鲜竹牛肉球$2️⃣1️⃣(记住问侍应姐姐拎喼汁)牛肉球正呀!弹牙啦同平时茶楼水准有过之而无不及🌟咖哩土鱿$2️⃣6️⃣因为宜家都唔多茶楼有整呢个咖哩土鱿所以我见到即刻叫返笼呀爽脆既土鱿,咖哩味都好入味🌟姜葱牛柏叶$2️⃣6️⃣都系爽脆既牛柏叶!好香姜葱味,入晒味呀!茶位每人$6️⃣系用马克杯,而唔系传统既茶壶同杯,会有侍应姐姐间中帮手补茶,几特别既🤪
因为等唔切带🇯🇵朋友食茶楼下午茶
所以即刻谂起呢间朋友之前提过既一点心
我地大概十二点半到,几好彩我地唔驶点等位😌
一点心系好多游客推荐既🔥🔥🔥
里面的确都几多日本人同内地游客
咁岩今日唔驶排队!

系好新式既一间点心餐厅唔似传统既茶楼🔥

呢张点心纸几简简单单
仲有呢张都几茶楼FEEL
有国际翻译加图片既menu,抵赞!👍🏻🌟
🌟香煎马蹄膏$2️⃣8️⃣
佢同我讲:好味既野唔洗食太多架
又好似几有道理
呢到叉烧包又系松软既好味呀
🌟鲜竹牛肉球$2️⃣1️⃣
(记住问侍应姐姐拎喼汁)
牛肉球正呀!弹牙啦同平时茶楼水准有过之而无不及
🌟咖哩土鱿$2️⃣6️⃣
因为宜家都唔多茶楼有整呢个咖哩土鱿
所以我见到即刻叫返笼呀
爽脆既土鱿,咖哩味都好入味
🌟姜葱牛柏叶$2️⃣6️⃣
都系爽脆既牛柏叶!好香姜葱味,入晒味呀!

茶位每人$6️⃣

2019-09-19
  • 咖哩鱿鱼
  • 蜜汁叉烧包
2019-08-24 798 浏览
饮茶食点心系香港人周末嘅指定动作虽然点心专门店款式较少,但CP值比酒楼高一点心名扬海外,门外有好多游客等位。柜台店员精通英语、普通话同日语 交谈流利,好厉害!一坐低店员就斟茶,并呈上辣椒油同豉油。1\古法马拉糕胀卜卜、好松软嘅马拉糕带有儿时嘅味道。我一口气食咗5/6个若要自己食晒成个都冇难度~ 2\蜜汁叉烧包饮茶无包不嗌嘅我又点会错过叉烧包呢Y(^_^)Y 味道同其他酒楼不相伯仲,胜在叉烧多,真材实料。3\鲜虾菜苗饺皮薄烟韧,菜苗份量多,而且冇一般酒楼嗰啲咁油。原只虾肉好爽口 配辣椒油唔错4\烧卖饮茶必嗌点心之一虾唔算好大🦐 但可接受。整体而言,唔油腻,肉质鲜美,价钱相宜。5\香芒奶皇卷用椰丝、奶黄同糯米粉搓嘅皮包住甜甜嘅芒果肉。个皮好烟韧,椰香奶黄味适中,唔会盖过芒果嘅香甜。总括而言,点心味道不错,馅料充足,无偷工减料。下次经过有时间可以再战!
饮茶食点心系香港人周末嘅指定动作
虽然点心专门店款式较少,但CP值比酒楼

交谈流利,好厉害!
一坐低店员就斟茶,并呈上辣椒油同豉油。

1\
古法马拉糕

胀卜卜、好松软嘅马拉糕带有儿时嘅味道。我一口气食咗5/6个
若要自己食晒成个都冇难度~
2\
蜜汁叉烧包

饮茶无包不嗌嘅我又点会错过叉烧包呢Y(^_^)Y
味道同其他酒楼不相伯仲,胜在叉烧多,真材实料。
3\
鲜虾菜苗饺

皮薄烟韧,菜苗份量多,而且冇一般酒楼嗰啲咁油。
原只虾肉好爽口

• 精制马拉糕
  • 香芒奶皇卷
  • 蜜汁叉烧包
2019-07-20 949 浏览
Heard this dim sum shop for long and finally got to try with my friends. We arrived the restaurant at 1pm and no need to wait! The place was not crowded  and quite spacious coz we were inside the room. Ordered few dim sum to share. Cha siu bao was good! The bun was soft and the filling was good, not too salty. The steamed dim sum were ok Nothing special. But the mango roll was quite dry.
2019-07-15 920 浏览
啱啱个星期去咗太子觅食 见到网上好多人都推介曾经攞过米芝莲嘅一点 心 就一於去试下其实一个月前 已经嚟过,当时系食饭时间好多人等位。今次我哋过咗繁忙时间先黎,人少好多等十五分钟就有位,好开心!呢间点心舖有好多外国人,佢哋全部都好似拎住本旅游书跟住佢哋嘅推介黎呢边度食野。四个人就叫咗八碟嘢有烧卖,虾饺,萝卜糕,炸两,奶黄包,蒸鸡饭 ,炸云吞同蒸粉果炸云吞好脆虾饺皮好薄萝白糕有好多萝卜丝烧卖都几juicy可惜奶黄包冇期望咁好,另外一间xx皇宫好食啲埋单都系二百零蚊都几抵 性价比都几高
啱啱个星期去咗太子觅食
见到网上好多人都推介曾经攞过米芝莲嘅一点 心 就一於去试下

四个人就叫咗八碟嘢

炸云吞好脆
虾饺皮好薄
萝白糕有好多萝卜丝
烧卖都几juicy
可惜奶黄包冇期望咁好,另外一间xx皇宫好食啲

埋单都系二百零蚊都几抵 性价比都几高
  • 虾饺
2019-07-07 635 浏览
曾几何时记得"一点心" 应该系唔错嘅点心餐厅,佢嘅大厨好出名,系出名门而且仲得咗好多传媒嘅追捧,所以每逢经过呢度都会入去食返啲点心。想讲就系出名并非偶尔嘅事,出名都系有原因嘅,呢度啲点心的确系有料到, 鲜虾菜苗饺真系做得好有水准,皮薄馅料多馅料又新鲜,虾又大大只,菜苗又鲜甜。北菇棉花鸡 ,北菇真系有冬菇味,鱼肚又鲜又入味又香,鸡肉有冇雪藏味,食落好有鲜味真系好好食,绝对唔系一般连锁式酒楼可以媲美。香芒奶黄卷,做到个外皮烟烟靭靭,芒果又鲜又甜唔系酸 ,奶黄做得又香又甜,真系好有高级甜品嘅水准,一啲都唔系乱嚟,味道真系好好。
用餐优惠
试食活动
2019-06-22 609 浏览
一入黎都见到做游客生意,侍应都系大陆人黎,同我地讲普通话😂地方算企理,近地铁站,坐都舒服既。点心选择ok,无特别出色,咸水角翻炸到好乾,蒸饭好细兜,叉烧餐包ok。

2019-06-19 638 浏览
呢间点心店以前我已经食开,渐渐地佢出咗名好多外国人走黎食,次次嚟到都冇晒位,不过有时都会叫下外卖,因为呢间野真系几好食。佢自从出完米之莲之後仲更加多人食。依家佢连舖都换埋,换咗间大舖,人流去得快啲就唔使等咁耐啦。睇一睇餐牌,虽然价钱比以前贵咗啲,但呢个价钱会平过茶楼,净系茶钱都净系收$6。我哋两个人唔系好大食,叫三四个都好够。次次嚟到都系叫北菇滑鸡饭,佢个鸡无骨好嫩口,个菇都好入味。虾饺就唔使讲啦,皮薄馅靓。呢个系牛肉球,加埋喼汁好好食。叉烧焗餐包都系佢嘅出名食品。埋单先百零蚊 满足
我哋两个人唔系好大食,叫三四个都好够。

呢个系牛肉球,加埋喼汁好好食。

叉烧焗餐包都系佢嘅出名食品。

埋单先百零蚊 满足
2019-05-29 838 浏览
超级中意食点心嘅我 次次经过太子都见到呢间点心专门店成日排晒长队难得星期五路经太子 下午一点半左右 午饭时段竟然唔洗等位!一入场依然系十分旺场 拣咗个角落位二人枱开始拣点心 我地二人同行共点了5笼点心1. 香煎马蹄糕好耐冇食过煎糕 点咗好耐冇食过久违了的马蹄糕煎得好香口 唔会太燶又好有咬感 糕之余仲有好多一粒粒嘅马蹄粒 甜得嚟又够热气 我中意2. 蒜香虾春卷食点心必食嘅炸春卷 一上枱就热辣辣 炸得脆卜卜 馅又够多料 size又适中 好满足3. 蟹皇蒸烧卖食点心必点其一 虾虽然唔算大只 但都叫适中因为比较中意食蒸笼点心 所以对佢是十分满意4.姜葱牛栢叶呢一款蒸点心唔系间间点心专卖店或茶楼会卖一见有蒸牛栢叶就谂都冇谂就点了牛栢叶一到就十分兴奋了 因为姜葱同牛栢叶是绝配好味到想整多几笼5. 精制马拉糕马拉糕又是我至爱的点心之一够松软 好好咬呀~~
难得星期五路经太子 下午一点半左右 午饭时段竟然唔洗等位!

一入场依然系十分旺场 拣咗个角落位二人枱

好味到想整多几笼
姜葱牛栢叶

5. 精制马拉糕
马拉糕又是我至爱的点心之一
够松软 好好咬呀~~

精制马拉糕

香煎马蹄糕
姜葱牛栢叶
精制马拉糕
  • 牛栢叶
2019-05-26 647 浏览
06:30pm前到达,不用排队。餐厅装修美观,座位舒适,有梳化坐。上菜快。叉烧焗餐包21元,轻飃飃,皮薄馅靓,叉烧软软地。香茜牛肉肠23元,肠粉滑,牛肉弹牙。香芒奶黄券29元,芒果冻冰冰,外皮软软。薄皮鲜虾饺30元,皮薄肉厚,虾肉爽口弹牙。总结:好满意的点心餐。
06:30pm前到达,不用排队。
餐厅装修美观,座位舒适,有梳化坐。
上菜快。
叉烧焗餐包21元,轻飃飃,皮薄馅靓,叉烧软软地。
香茜牛肉肠23元,肠粉滑,牛肉弹牙。
香芒奶黄券29元,芒果冻冰冰,外皮软软。
薄皮鲜虾饺30元,皮薄肉厚,虾肉爽口弹牙。
总结:好满意的点心餐。
2019-05-25
$62.5 (晚餐)
细舖搬大舖,生意keep住好👍🏽,味道依然好😋!朋友心急想食点心,拣嚟拣去🤔都系拣返食极都咁有水准嘅米芝连食肆🥢。当晚未够🕖已经攞咗位坐底咗,真系早坐早享受✌🏽坐底即刻点嘢食,餐牌上食物嘅选择都同之前一样,不过地方就真系大咗几倍,可以招待更加多食客,唔使等咁耐呀👏🏽!等阵几分钟,食物陆续送上,份量适中又热辣辣兼脆卜卜,味道仍然不变,一様咁好味,再配上香浓热茶,衬到绝!喺度食最紧要系CP值够高☝🏽,4️⃣个人叫咗10几様嘢食,连埋茶💰都唔使一旧水,你都咪话唔抵食罗🤣!📣不过提提大家,因为人流旺嘅关系,每枱食客预计品嚐1-1.5小时就要走下场,令更多自己人或者旅客可以嚟朝吓圣😊
细舖搬大舖,生意keep住好👍🏽,味道依然好😋!

2019-05-15
  • 蟹皇蒸烧卖
  • 蒜香虾春卷
  • 香芒奶黄卷
2019-05-16 480 浏览
成日搭车经过都见到呢间米芝莲点心好多人等位,今日突然想饮茶,所以就去试下。大慨7点钟去到,好多唔洗等好耐就有位。menu上既野唔算多,离不开点心,蒸饭,粥,同甜品。叫左烧卖,虾饺,炸两肠粉,菜苗饺,鲜虾腐皮卷,牛柏叶同奶皇包。炸两肠粉入面既炸两明显系新鲜炸起,入面仲十分脆卜卜,但系职员落既豉油太重手,食落得豉油味。鲜虾腐皮卷都系脆卜卜,又唔会好油,食落乾身,好味。但系牛柏叶就有啲烟韧,不值得一试。最後叫左个香芒奶皇卷,芒果好甜,果然系最受欢迎既甜品。但呢个等左有啲耐,本来仲以为佢漏单添。呢间一点心真系好多外国人黎食,侍应都识小小英文,反而我地用广东话,佢地又用返普通话答返我地。

2019-05-08
  • 鲜虾腐皮卷
2019-05-14 405 浏览
第一次写食评 因为真系太差忍唔到唔讲出黎同朋友3个人黎 食左唔够半个钟已经不停问d野食到齐未 心谂我地已经食得好快 野食到齐姐我未食完呀嘛点心完全无特别 食唔出同普通酒楼有咩分别价钱比较贵 虾饺都三十蚊一笼完全唔明点解会咁多人去食3个人比张二人台我 坐都坐得唔舒服总之就系咁赶你走 态度超差 全部员工都当你乞衣咁应该无乜餐厅系你未食够半个钟就催你买单野食一般 咁既服务一定唔会再去劣评劣评劣评劣评劣评劣评劣评劣评劣评劣评
第一次写食评 因为真系太差忍唔到唔讲出黎
应该无乜餐厅系你未食够半个钟就催你买单
野食一般 咁既服务一定唔会再去
劣评劣评劣评劣评劣评劣评劣评劣评劣评劣评
2019-05-06 1828 浏览
我话想食点心男朋友就上网搵到呢间餐厅话有米芝莲,咁就试试佢。我地三点左右到餐厅门口,已经见到外面有超多人等紧!两边都有长长既人龙,都系好多外国人黎食!拎左飞仔之後门口个叔叔话大约等15分钟,最後我地等左半个钟先入得🤦🏻‍♀️饿死人。入到餐厅见到有几幅大璧画,关於香港旧有境象,都几有趣。叫左咸水角,入面啲内馅就比得有少少孤寒🥴味道都唔错既。而虾春卷我夹一旧时见到啲油不停渗紧出黎,见到都惊,味道普通。仲有叫左棉花鸡,奶皇包,咖哩土鱿同姜葱牛栢叶。咖哩土鱿几入味,而且唔会淋晒,有咬口,不过咬到尾硷水味颇重。而且食到尾佢仲未去晒啲软胶😓呢个要扣分。牛栢叶味道okay, 不过蒸得有少少老,咬落时有少少un。棉花鸡就好食既,鸡肉好滑唔会蒸过龙。奶皇包啲奶皇都唔会过甜,馅料亦唔会太多/太少。最後埋单$150。米芝莲的话就感觉较不值啦,仲要等半个钟先有得食,如果下次好肚饿又唔洗等位都可以再食佢既。

入到餐厅见到有几幅大璧画,关於香港旧有境象,都几有趣。

仲有叫左棉花鸡,奶皇包,咖哩土鱿同姜葱牛栢叶。

牛栢叶味道okay, 不过蒸得有少少老,咬落时有少少un。

棉花鸡就好食既,鸡肉好滑唔会蒸过龙。

奶皇包啲奶皇都唔会过甜,馅料亦唔会太多/太少。

2019-04-09 642 浏览
堂家姐由澳洲来香港,佢话想吃点心,於是决定带佢试下米之莲的太子一点心,起初以为要等好耐,不过大约十分钟就可以入去。我地等位的时候已经拣好点心,所以点心都好快上枱,省却不少等待时间。蟹黄蒸烧卖,烧卖有四大粒,猪肉的质感嫩滑。薄皮鲜虾饺,虾饺皮真的很薄,而且不会黏纸,虾肉亦足料。鲜虾菜苗饺,口感清新,饺皮亦比较容易入口。我地仲点左鸡包仔、凤爪排骨饭、山竹牛肉、咸水角、虾米肠,整体质素唔错,环境乾净卫生,难怪吸引不少外国游客前来品嚐。一点心地址:太子通菜街209 A至209 B号地舖

蟹黄蒸烧卖,烧卖有四大粒,猪肉的质感嫩滑。

薄皮鲜虾饺,虾饺皮真的很薄,而且不会黏纸,虾肉亦足料。

鲜虾菜苗饺,口感清新,饺皮亦比较容易入口。

一点心
地址:太子通菜街209 A至209 B号地舖

2019-04-08 470 浏览
讲起食点心,通常只会谂到系酒楼饮茶、食一笼笼点心,又或者系微波炉叮叮点心。反而好少去一啲点心专门店,所以对我而言系几新鲜。当晚我同同行人都算颇早到店,大约5、6点左右,唔使等位就入得。店铺都几光猛,枱与枱之间唔算太逼,坐得都算舒服。我地点咗几样点心:酸甜炸云吞、蒜香虾春卷、蟹皇蒸烧卖、薄皮鲜虾饺、肠粉、北菇滑鸡饭等。酸甜炸云吞附有好似泰式辣酱嘅甜酸酱,云吞蘸上酱料後几开胃。炸云吞热辣辣,几香脆,唔会太油腻。不过个人觉得炸云吞块皮太大,有啲抢咗馅料风头嘅感觉。蒜香虾春卷春卷几香口,炸得金黄,不过不失。蟹皇蒸烧卖几大粒,烧卖口感弹牙。薄皮鲜虾饺呢款都系普普通通,鲜虾几香,稍嫌虾饺皮太乾。肠粉唔太记得系叫咗边款肠粉,但肠粉皮反而令我印象都几深刻。同以往食开嘅质感好唔同下,皮薄之余带种烟韧,而且几入味。北菇滑鸡饭呢碗饭睇落细细份,但其实都够饱肚。北菇同鸡件都几香,鸡件滑嫩。
反而好少去一啲点心专门店,所以对我而言系几新鲜。

店铺都几光猛,枱与枱之间唔算太逼,坐得都算舒服。

酸甜炸云吞
附有好似泰式辣酱嘅甜酸酱,云吞蘸上酱料後几开胃。
炸云吞热辣辣,几香脆,唔会太油腻。
不过个人觉得炸云吞块皮太大,有啲抢咗馅料风头嘅感觉。

蒜香虾春卷
春卷几香口,炸得金黄,不过不失。

蟹皇蒸烧卖
几大粒,烧卖口感弹牙。

薄皮鲜虾饺
呢款都系普普通通,鲜虾几香,稍嫌虾饺皮太乾。

肠粉
唔太记得系叫咗边款肠粉,但肠粉皮反而令我印象都几深刻。
同以往食开嘅质感好唔同下,皮薄之余带种烟韧,而且几入味。

北菇滑鸡饭
呢碗饭睇落细细份,但其实都够饱肚。
北菇同鸡件都几香,鸡件滑嫩。
2018-12-15