2022-02-12 1593 浏览
📍一瀧銅鑼灣金朝陽 「一瀧」@ichitaki_hk 由兩位來自福岡的日藉廚師當主廚 每天日藉主廚會親手寫上當天精選無法飛日本,來這裡也可一解思鄉之情. 餐廳空間感十足, 設計非常有心思門口是壽司吧,沿牆邊設餐枱位置餐廳設計以江戶年代作為背景,環境非常不錯 更設有VIP 房等, 朋友情侶家人嚟都好適合情人節未想好去那裡慶祝?這裡會有驚喜。一瀧唐場三瀨雞 ,黑色唐炸雞非常特別,師傅加了羅汁,外皮香脆,肉質很嫩滑,配上自家沙律醬,減輕了炸物油膩感,非常好吃,三瀨雞全奕一夜干 ,輕烤煮法,雞皮細薄不油膩,非常適合下酒。燒鳥:雞軟骨,軟骨軟脆,佐酒佳品。 月見免治三瀨雞肉棒 ,手打雞肉,沾上蛋汁,更見嫩滑可口。Bubble Ice Tea ,泡泡煙槍造成氣泡效果,非常Igable , 打卡一流。A4宮崎和牛壽喜燒 + 棉花糖,湯底甜度由你話事,要多甜就放多少棉花糖,A4宮崎和牛非常高質,肉味濃郁,鍋中有大量日本蔬菜、蘑菇、豆腐、麵條,大大鍋,吃完大滿足。由即日起至2月28日,main menu 有85折優惠優惠,Omakasa 第二位半價,第三位或以上就全個set有75折
📍一瀧

無法飛日本,來這裡也可一解思鄉之情.
餐廳空間感十足, 設計非常有心思
門口是壽司吧,沿牆邊設餐枱位置
情人節未想好去那裡慶祝?這裡會有驚喜。

燒鳥:雞軟骨,軟骨軟脆,佐酒佳品。
月見免治三瀨雞肉棒 ,手打雞肉,沾上蛋汁,更見嫩滑可口。

由即日起至2月28日,main menu 有85折優惠優惠,Omakasa 第二位半價,第三位或以上就全個set有75折,真係早食有著數😂
2022-02-12
午餐
很開心在禁晚市堂食的情況下依然吃到高質又性價比高的omakase。位於銅鑼灣的一瀧,環境寬敞,而且很具日式江戶前風格。除了有壽司提供之外,其實還有居酒屋、爐端燒、壽喜燒等料理提供,非常多元化。今次雖然吃的是lunch omakase,但竟毫不馬虎,照樣吃得到超多款式的高質食材,大滿足!lunch omakase menu包括3款前菜、11件壽司、揚物、煮物、手卷、湯和甜品。 前菜打頭炮就有冬季當造的鱈魚白子。搭配酸汁和蘿蔔蓉。滑溜溜的白子魚香十足,和酸爽的醬汁和蘿蔔蓉恰到好處。11件壽司都非常出色, 食材相當新鮮不在話下,而且師傅還會加入新穎的配搭,更可以凸顯食材鮮味之餘,亦更有特色。北海道活帆立貝。簡單用上清新的青檸、柚子皮,再撒上少許竹炭鹽,已經能夠帶出本身的貝鮮。半天然深海池魚。師傅配上山椒葉。深海池魚很肥美軟滑,配上山椒葉後味道層次更加豐富。地金目鯛。師傅特別加入了烏魚子作配搭,沒想到竟然有意想不到的效果。除了增添口感之外,亦多了一種鹹鮮。赤鯥。赤鯥魚是高級魚類之一,沒想到在這餐午市omakase能夠看到它的身影已經很令人驚喜!微微炙燒過後的赤鯥更能凸顯其魚脂香。壽司環節吃到將
位於銅鑼灣的一瀧,環境寬敞,而且很具日式江戶前風格。

前菜打頭炮就有冬季當造的鱈魚白子。

北海道活帆立貝。

半天然深海池魚。

地金目鯛。
師傅特別加入了烏魚子作配搭,沒想到竟然有意想不到的效果。
除了增添口感之外,亦多了一種鹹鮮。

赤鯥。

微微炙燒過後的赤鯥更能凸顯其魚脂香。

壽司環節吃到將近一半時,先來一份揚物。
名爲慈菇煎餅。
將慈姑片炸到金黃薄脆,味道口感和薯片相當接近,很特別香口的小吃。

京都手釣池魚。
池魚本身是一款魚味較爲濃厚的魚類,加入了一點薑葱蓉,除了有去腥的作用,亦可增添味道上的層次。

真鯖。
個人特別喜歡吃鯖魚壽司,這款壽司師傅采用了江戶前的傳統做法,配搭白昆布,酸甜的味道和鮮味的鯖魚相映成趣。

牡丹蝦。
是一件與衆不同的牡丹蝦壽司。面頭的是自家制的“蝦子”。
這些蝦子其實是用上蝦殼和蝦膏烤焗而成再磨成碎,背後功夫很多!
味道果然有驚喜!鮮味大大提升!

吞拿魚赤身。
口感軟滑的赤身,雖沒有拖羅般的肥美,但魚味同樣突出。

中間加插一款煮物。
蕪素朧煮。
原來是蕪素是白蘿蔔的一種,其外型圓鼓鼓,味道比起一般的白蘿蔔更來得清甜。
將蕪素和北海道豚肉一起熬煮,味道清甜又鮮味。

大拖羅。

這裏的大拖羅經過熟成,魚肉質感更軟滑,但無減其入口即化的口感。太肥美了!

北海道根室馬糞海膽。
賣相很精緻的海膽杯。
簡簡單單用上淡雪鹽和紫蘇葉已經充分帶出海膽的鮮甜味道。

海鰻。

特別之處用上店家自家製鰻魚汁,原來這個醬汁背後亦下了不少功夫,以海鰻魚骨熬煮12小時而成。
醬汁稠度剛剛好,香甜焦香的味道和軟滑的海鰻相當配搭。

手卷是葱吞拿魚蓉手卷。
滿滿的吞拿魚蓉口感豐富,很滿足。

連湯的蝦頭麵豉湯也不馬虎。
濃郁的蝦精華都滲透到麵豉湯之中。

甜品是焦糖雞蛋布丁。

用雞蛋形狀器具盛裝著很可愛呢。

整體來説,性價比真的很高!沒想到這個價錢竟然可以吃到高質、用心的料理,大推。
2022-01-31 519 浏览
呢間位於銅鑼灣登龍街嘅日本料理餐廳由兩位福崗師傅坐鎮,選用最新鮮嘅飛機直送食材,帶黎正宗嘅日本料理🇯🇵 店內裝潢充滿上古江戶時代風格,唔講以為去左日本🤣環境極具空間感,成餐用膳都相當舒服🥰 當日小編同朋友就試左廚師發辦🤩 依加仲有限時開業優惠🥳凡惠顧廚師發辦第二客可享半價! 午市omakase ($600)廚師發板套餐包括三款前菜、十二貫壽司、手卷、湯同甜品🥰當日魚生食材分別有金目鯛、深海池魚、油甘魚、帆立貝、赤鯥、牡丹蝦、穴子、赤身、拖羅同埋海膽🤤整體非常鮮甜,而且好新鮮👍值得一讚嘅係師傅對調味配搭非常講究而且充滿心思,令新鮮嘅食材味道進一步昇華🥳前菜分別有白子、慈菇煎餅同蕪煮物,前菜會以壽司隔住慢慢送上,呢種上菜方式非常特別,最令小編驚喜係慈菇煎餅,口感爽脆,有啲似薯片🤣卷物係拖羅蓉手卷😋香脆可口嘅紫菜包裹住油香滿溢而且相當足料嘅拖羅蓉,非常唔錯!店員最後送上焦糖布甸,口感滑溜,為豐富嘅一餐畫上完美句號🥰

午市omakase ($600)
廚師發板套餐包括三款前菜、十二貫壽司、手卷、湯同甜品🥰

店員最後送上焦糖布甸,口感滑溜,為豐富嘅一餐畫上完美句號🥰
2022-01-29 322 浏览
呢日就黎到銅鑼灣呢間新開既日式餐廳,餐廳有兩位日本福岡師傅,讓人走進江戶時代,品嚐日本福岡料理。呢度既料理非常精緻,好似呢個烏魚子温泉蛋瀑布瀧麵,口感軟滑既麵掛喺木棒上,好吸晴,點埋烏魚子汁同溫泉蛋一齊食好好味。仲有吞拿魚蓉松葉蟹肉卷,魚生好新鮮,而且口感豐富,正!另外,呢個博多牛腸鍋係福岡特產,用咗澳洲和牛,冬天食返碗熱辣辣嘅牛腸鍋真係好暖身。呢度既串燒都好正!好岩打卡既bubble ice tea!限時優惠:餐廳既main menu 2月28號前訂座都會有85折優惠,而Omakase 至到2月28日都有第二位半價,第三位或以上就全個set有75折。

仲有吞拿魚蓉松葉蟹肉卷,魚生好新鮮,而且口感豐富,正!
呢度既串燒都好正!
好岩打卡既bubble ice tea!

星期一先食完,已經立即介紹俾朋友,因為實在係太高質!又抵食,環境又靚,服務又好!呢間一瀧 Ichitaki採用咗古色古香江戶前風格,有土藏造町家棧道、障子門、江戶手描提燈、石燈籠、浮世繪等,庭園景觀配合懷舊裝修設計,一入到去就好似返咗鄉下咁!餐廳除咗有居酒屋部分,可以享用爐端燒、壽喜燒及福岡鄉土料理,仲有sushi bar,店員介紹兩個​areas都由日本福岡師傅主理!我今次lunch去食Omakase,$600有3款前菜、11貫壽司、手卷、湯及甜品,餐廳新開張做緊同行朋友半價優惠,變相每人只係$510,超抵食!開始料理之前,師傅先奉上是日Omakase嘅手寫menu,呢個細節位好加分,令我諗起日本食嘅會席料理,手寫餐牌充滿溫度!鱈魚白子第一道前菜有日本人嘅冬日之寶--鱈魚白子!白子緊緻爽滑,簡單配搭酸汁及蘿蔔蓉,唔需要花巧,最凸顯到白子嘅原味!北海道活帆立貝活帆立貝非常厚身,師傅用清新嘅青檸汁及柚子皮帶出帆立貝嘅甜味,再灑上少許竹碳鹽提升鮮味。因為食材本身非常新鮮,所以無太多嘅調味已經好好食!半天然深海池魚深海池魚油份豐腴,口感肥美,配山椒葉令味蕾增添刺激感。地金目鯛呢個巧妙地加上烏

鱈魚白子

北海道活帆立貝

半天然深海池魚
深海池魚油份豐腴,口感肥美,配山椒葉令味蕾增添刺激感。

地金目鯛
呢個巧妙地加上烏魚子,除咗增添爽脆嘅口感,烏魚子嘅鹹鮮亦同魚味清雅嘅金目鯛好夾!

赤鯥
赤鯥魚亦係唔少Omakase嘅常客。師傅稍微炙燒魚皮,令油脂釋出!

慈菇煎餅
乍看以為係薯片,原來係將慈菇片攞去油炸。由於新鮮炸起,所以口感好香脆。另外仲有兩條炸蕎麥麵作裝飾。

京都手釣池魚
池魚肉質厚嫩,魚味濃郁,配搭薑蔥蓉減低腥味。係其中一件我至愛嘅壽司

真鯖
用上江户前傳統做法,放上酸甜嘅昆布漬,更加食到真鯖本身嘅魚味!

牡丹蝦
前一件壽司用上江戶前做法,呢一件牡丹蝦壽司就大玩fusion!師傅以前喺法日餐廳工作過,用中國蝦子麵及法國龍蝦湯作靈感,將蝦殻及蝦膏焗數小時,再磨粉隔篩,製成充滿鮮味嘅『蝦子』。香脆濃鮮嘅蝦子與柔軟鮮美嘅牡丹蝦一齊放落口,口感豐富之餘,仲好似將所有蝦嘅精華通通放落口,毫不浪費呢!

吞拿魚赤身
漂亮嘅深紅色,入口新鮮柔軟,簡單用醬油更加托出赤身濃重嘅魚味!

蕪素瀧煮
即係北海道豚肉煮白蘿蔔。白蘿蔔通常都係配菜,但圓碌碌嘅『蕪菁』水分較少,煮熟後肉質變得鬆軟,反而係呢道前菜嘅主角!北海道豚肉碎做成嘅獻汁肉味香濃,蕪菁鮮甜入味,呢道菜好有鄉土料理嘅感覺!

大拖羅
潮流興熟成,今次omakase都加入熟成元素。熟成後嘅大拖羅,筋位變得柔軟,魚味亦更加突出!

北海道馬糞海膽
海膽完整飽滿,色澤金黃,由於海膽用料高質,入口鮮甜,所以師傅冇畫蛇添足去添加任何醬油,反而用淡雪鹽及紫蘇葉花去襯托,除咗令賣相更精緻之外,比一般鹽較淡口嘅淡雪鹽仲有提鮮嘅效果!

海鰻
呢件壽司嘅靈魂絕對係自家製醬汁,師傅話用咗海鰻嘅魚骨烹煮超過12小時而成,用時間去令醬汁變得濃稠,每個步驟都好花心思呢!醬汁香甜惹味,帶點焦香,同現成醬汁確係分別好大!

蔥吞拿魚蓉手卷
吞拿魚蓉下得慷慨。

蝦麵豉湯
麵豉湯多咗蝦鮮,味道唔錯!

一瀧布丁
布丁用蛋造型玻璃器皿盛載,非常精緻可愛。布丁反而去到最後有少少失色,如果蛋香突出d,口感再滑溜一D就好啦!

食Omakase我最看重兩方面,一係食物要新鮮,二係師傅與客人嘅互動性。一瀧食材高質之餘,服務都非常殷勤!是日招待我哋嘅師傅雖然唔係日本總廚,但一樣非常有實力。每道菜佢都詳盡講解,令我對唔同嘅日本食材都加深認識及了解!我最欣賞佢有主動了解我哋對舍利嘅口味,然後再作出調整。當日11貫壽司,有D用上江戶前做法,有D就加入fusion元素,令我可以一次過試到唔同風格!
2022-01-27 239 浏览
今次介紹比大家一間開業只有10日的「一瀧。居酒屋」!一瀧兩位日本人主廚,係由福岡親自黎香港主理菜式,真正食到「日本嘅味道」!而家飛唔到去日本玩,黎「一瀧」過下日本癮,當自己去左日本玩真係好有Feel!第一章 - 食事先介紹幾款小食先!⚫️Mocktail 青森萍果特飲點左一款好適合打卡的飲品,以蜜桃茶+青森萍果汁+荔枝蓉,製成特飲好好飲!⚫️一夜干。三瀨雞翼(每日限量供應)由福岡師傅主理,每日新鮮醃製處理的三瀨雞翼,劏好再獨立風乾,所以每日只能夠製作約50隻「一夜干」雞翼。雞翼食落皮特登脆身,雞肉又有濃濃雞油香,相當高質!好味!⚫️月見免治三瀨雞肉捧同樣以三瀨雞製作的雞肉棒,用上雞肉及雞軟骨製作,加上美味濃香的日本雞蛋沾上自家製醬汁,好豐富美味!⚫️活鰻魚鵝肝墨魚汁卷以墨魚汁混入日本壽司米,再捲上鵝肝肉,面頭鋪上新鮮活鰻魚片,非常美味又濃郁,可惜鰻魚同鵝肝都非常出色濃味,食落有點傻傻分不清楚在吃鰻魚還是鵝肝😂⚫️A4宮崎和牛配日本海膽壽司超華麗的日本和牛刺身先單面煎香,然入捲起壽司飯,外露出刺身部分,再鋪上日本海膽肉,超滿足鮮甜的口味!大愛!⚫️一瀧墨魚汁炸三瀨雞肉球以墨魚汁混合炸粉漿,再炸成一口
今次介紹比大家一間開業只有10日的「一瀧。居酒屋」!

第一章 - 食事

先介紹幾款小食先!

⚫️Mocktail 青森萍果特飲

⚫️一夜干。三瀨雞翼
(每日限量供應)
雞翼食落皮特登脆身,雞肉又有濃濃雞油香,相當高質!好味!

⚫️月見免治三瀨雞肉捧

⚫️活鰻魚鵝肝墨魚汁卷

⚫️A4宮崎和牛配日本海膽壽司

⚫️一瀧墨魚汁炸三瀨雞肉球
以墨魚汁混合炸粉漿,再炸成一口雞肉球,沾上自家製沙律醬,好惹味!

首推【特上 燒活鰻魚丼】$428
由於係日本新鮮活鰻即製,價錢相對較貴,但其實你去日本食都差不多價位,原條活鰻絕對唔平,平價鰻魚9成都係中國鰻魚。
🍱日本活鰻,特色在於無咁重油脂,食到啖啖鰻魚香。不過如果你鐘意食油脂重的鰻魚,日本鰻魚未必滿足到你,因為日本鰻魚都係海岸養殖,活動量大,所以我係日本食都係偏少脂。

【棉花糖A4宮崎和牛壽喜燒】2人前

🥩整鍋超大份量的日本傳統家庭式壽喜燒,有超多蔬菜豆腐🥬。另有一盤雪花均勻的A4和牛片,肥瘦均勻煮完超級好食!真係好好好好食!雖然有少少貴,但物有所值!

【博多牛腸鍋】(澳洲和牛使用)$228
🥘博多特色鍋物牛腸鍋,以韭菜墊底,牛腸剪開睇到佈滿牛油脂,食落味道非常甘香,腸皮較韌,肥膏油膩感重!
🍻適合大家飲住啤酒咁食,兩者配合非常之夾。
但單食的話就相對油膩。

呢度有多個打卡位可以影到好似小日本咁,真係要趁佢未係太出名果時黎幫襯影下相,唔係紅左果時想影返幾張打卡相都人山人海呀🤣

2022-01-17
  • 活鰻魚丼
  • 宮崎A4和牛棉花糖壽喜燒
  • 一夜干雞翼
  • 鰻魚鵝肝壽司
銅鑼灣新開了一家日本餐廳,餐廳空間感十足,以屋簷做裝飾,還有楓葉,感覺像在楓葉樹下用餐。設有壽司吧,也有開放式座位,適合開派對和聚會,也有多間VIP房,適合家庭或朋友聚會,私隱度十足。廚師法辦一般沒有餐牌,但餐廳每日由日本師傅手寫餐牌,字體也十分有個人風格呢!餐廳新開張有優惠,第二個廚師發板有半價優惠。雖然無法跟師傅以日文溝通,幸好在場有師傅懂得日文,才能幫忙翻譯,太貼心了!⭐️ llanllyr source still water$48水入口甘甜順口。⭐️白子酸汁前菜是白子,白子奶滑的口感,就像牛奶般絲滑。之後開始吃壽司,壽司已經預先加入芥末和醬油,所以沒有提供鼓油和芥末。首先是左口魚壽司,以芽蔥和蘿蔔蓉點綴,加上芥末入口微辣爽口。深海池魚魚肉新鮮,爽脆肉嫩,吃來頗暢快。金目魚即金目鯛,加上自家醃製的烏魚子,絕對是畫龍點睛,魚肉非常甘香柔美。赤鯥表面燒過,魚油都逼了出來,加上芝麻和竹炭鹽點綴,魚味濃香,軟滑可口。揚物是慈姑煎餅,加上條蕎麥麵點綴。薄薄一片,入口脆如薯片。又開始吃壽司了。醋漬鯖魚,加上以薑汁和蔥磨成的蔥蓉,入口清新帶脆,也沒有搶走魚的味道,鯖魚的味道清爽而沒有腥味。牡丹蝦

餐廳新開張有優惠,第二個廚師發板有半價優惠。

水入口甘甜順口。

⭐️白子酸汁

前菜是白子,白子奶滑的口感,就像牛奶般絲滑。

之後開始吃壽司壽司已經預先加入芥末和醬油,所以沒有提供鼓油和芥末。

深海池魚魚肉新鮮,爽脆肉嫩,吃來頗暢快。

揚物是慈姑煎餅,加上條蕎麥麵點綴。薄薄一片,入口脆如薯片。

又開始吃壽司了。

牡丹蝦上面的粉末是以蝦殼焗熟,再磨成粉,很有心思。蝦肉黏稠的口感結實鮮甜。

帶子加上酸汁和鹽調味,入口肥美而爽口,加上鹽更能將鮮味提出來。

本生鮪背厚切大大一片,再在赤身上劃上刀紋,入口魚味突出,魚肉爽脆。

煮物是蕪素朧煮,加上豚肉碎,彈牙,蘿蔔煮了兩日所以很入味。

之後是煮穴子壽司,鰻魚煮過,入口略帶柚子的清香

本生鮪腩羅表面滿佈滿精緻的魚油花紋,吃起來就像在吃一塊大肥肉,魚香濃厚肥美。

北海道海膽師傅將紫菜微微炙燒,香脆的紫菜配搭甘甜的北海道海膽很滋味。

之後是吞拿魚腩手卷,吞拿魚腩加入香蔥、芝麻香和日本醃製蘿蔔增加口感,入口QQ的魚肉實在可口。

之後是味噌湯,加入生青海苔和蝦頭熬煮,喝起來很滋味。

最後是甜品,一瀧布丁,布丁吃起來很滑,奶味很重。

▫️ 日本師傅的確相對細心和關心客人的感受,握壽司的手法亦掌握得頗到位,飯糰沒有一夾即散的弊病,值得一試。
2022-01-24 158 浏览
鰻魚鵝肝墨魚汁卷 188鰻魚超肥美!鵝肝超和口,成件壽司好重味!但又唔流口,食一舊即刻想食多件燒鳥:月見免治三瀨黑雞肉棒 48雞肉棒係師傅自己打,入面仲有雞軟骨,非常出色,最歡喜一定係個蛋汁,撈埋食超正一瀧唐揚三瀨雞 IFCx1 78黑蚊蚊既炸雞,外皮好香脆,入面仲保持到雞汁,性格比唔錯博多牛腸鍋(澳洲和牛) 228今日既重點,喺福岡食完已經好掛住牛腸鍋,見到呢到有就即刻叫泥食!用左和牛牛腸,所以味道同肥都係高水準。湯入面仲有9菜,椰菜芽菜,湯濃烈,好味到我飲左三碗!烏魚子温泉蛋瀑布瀧麵 98味道有啲似食平時既冷面,但呢個質地比較幼細,又不失彈牙口感Bubble lce Tea 平果荔枝蜜桃茶,飲落唔太甜,好清新
鰻魚鵝肝墨魚汁卷 188
鰻魚超肥美!鵝肝超和口,成件壽司好重味!
但又唔流口,食一舊即刻想食多件

燒鳥:月見免治三瀨黑雞肉棒 48

一瀧唐揚三瀨雞 IFCx1 78
黑蚊蚊既炸雞,外皮好香脆,入面仲保持到雞汁,性格比唔錯

博多牛腸鍋(澳洲和牛) 228

烏魚子温泉蛋瀑布瀧麵 98
味道有啲似食平時既冷面,但呢個質地比較幼細,又不失彈牙口感

Bubble lce Tea
平果荔枝蜜桃茶,飲落唔太甜,好清新
2022-01-22
  • 牛腸鍋
今次比朋友帶去食日本野,入到去依間餐廳,第一下真係哇一聲,因為真係好似去左日本咁!! 超級靚啊~~~ 😍😍😍不過今次朋友話帶我食鰻魚飯喎... 心裡有點沉默,因為我係唔食鰻魚飯的 ~ 點解? 因為香港大多數都係大陸鰻,好重泥同血味,聽講放血時處理不好就會這樣,每次食都想嘔㗎!! 不過佢話依度既鰻魚真係日本送過來,仲要係 「活 鰻 現 燒 」! 等我就試下佢有咩分別啦!!!🥴鰻魚燒到表面保持到脆身,肉唔算厚,食落去有點即溶既感覺~ 加上佢地秘製既醬汁,鰻魚的油脂加上醬汁既融合,一口一口既日本飯,不知不覺就食曬啦~~ 之後仲點多左一件手握大拖羅壽司點綴一下,完美既收場~~ 今次真係令我對鰻魚改觀~ 大家要試記得要BOOK 位啦~ 因為好限量㗎,仲有好多個位可以打卡,當去轉日本LU~~~ 開心曬😚😚
2022-01-23 137 浏览
今天朋友邀約,來銅鑼灣,走進江戶時代,品嚐日本福岡料理,一開始走去了一期,打聽後才知道,美食都集中在二期,趕緊出門右轉。今天特意為了餐廳的兩位日本福岡師傅,慕名而來。一位師傅負責前臺壽司,另一位師傅在後廚負責熱食,搭配起來可以吃到各種口味的美食。最近main menu 2月28號前訂座都會有85折優惠,特別抵。 環境很優美,一看就知道裝修花了大價錢。不用旅行,就可以體驗到傳統日本美食🎁簡直超級划算。省下來了機票錢。 吞拿魚蓉松葉蟹肉卷/鰻魚鵝肝墨魚汁卷 x 1吞拿魚卷鮮美入味之餘又有營養,一粒粒魚子晶瑩剔透,一口一個卷,滿足。 燒鳥:雞軟骨/雞頸/雞腎/月見免治三瀨雞肉棒 選2我們選了雞軟骨和肉棒,軟骨軟脆入味又有營養。肉棒沾著特製的醬油和雞蛋,特別鮮美。 一瀧唐揚三瀨雞 IFC x 1黑色的外皮是墨魚汁,炸了之後趁熱吃,一點都不會膩又鮮美入味。博多牛腸鍋(澳洲和牛) x 1第一次吃牛腸,不是普通的日料點裡面可以有的美食。鮮美入味配上特製辣椒,簡直是融合了日料的精髓。烏魚子温泉蛋瀑布瀧麵 x 1樣子很好看,掛麵,細嫩又美味。 Bubble Ice Tea x 1蘋果🍏汁配上其他調味,鮮

吞拿魚蓉松葉蟹肉卷/鰻魚鵝肝墨魚汁卷 x 1

燒鳥:雞軟骨/雞頸/雞腎/月見免治三瀨雞肉棒 選2

一瀧唐揚三瀨雞 IFC x 1

博多牛腸鍋(澳洲和牛) x 1

烏魚子温泉蛋瀑布瀧麵 x 1
樣子很好看,掛麵,細嫩又美味。

Bubble Ice Tea x 1
蘋果🍏汁配上其他調味,鮮美。

Omakase 至到2月28日都有第二位半價,第三位或以上就全個set有75折。不要錯過

@ichitaki_hk

🍱餐廳:  一瀧
🏫地址:銅鑼灣登龍街1號金朝陽中心二期八樓
近來港島區真係開咗好多高質日本餐廳!好似有「日本美食街」之稱嘅登龍街,又有重磅新貴!那就是主打福岡料理嘅江戶前主題料亭「一瀧 Ichitaki」!​由2位福岡師傅坐鎮,還原一系列福岡傳統鄉土料理,好似牛腸鍋、棉花糖壽喜燒、鰻魚飯、一夜干三瀨雞、墨汁唐揚雞、燒鳥……等,原汁原味,菜式多樣,真係日本菜控嘅天堂!​小編好鍾意一瀧Ichitaki嘅裝潢,採用咗古色古香嘅江戶前風格,木色主調下,有著土藏造町家棧道、障子門、江戶手描提燈、石燈籠、浮世繪等裝置,庭園景觀配合懷舊裝修設計,唔講仲以為自己返咗鄉下!​✦ 棉花糖A4宮崎和牛壽喜燒 HK$488​壽喜燒相信大家食得多,但以棉花糖形式,將糖份融於湯汁,你又試過未?店員表示,原來呢種食法,近來係日本都挺流行!落棉花糖前嘗嘗湯汁,到落完棉花糖,湯底果然甜了不少!感覺好過癮!另外,抵讚位係用嘅A4宮崎和牛真心高質,大塊且油花分布均勻,輕灼約10秒即食得!香甜彈牙,肉味濃郁,咩都唔洗落,正呀!鍋中仲有好多日本蔬菜, 蘑菇、鴻喜菇、洋蔥、白菜、豆腐、京蔥及麵條…兩個人share都幾夠食!​主廚將壽喜燒原有嘅糖份抽走,放到棉花糖之中,當壽喜燒加熱後慢慢溶
✦ 棉花糖A4宮崎和牛壽喜燒 HK$488​
棉花糖A4宮崎和牛壽喜燒
主廚將壽喜燒原有嘅糖份抽走,放到棉花糖之中,當壽喜燒加熱後慢慢溶入鐵鍋中,味道及視覺既享受!
博多牛腸鍋
博多牛腸鍋
✦ 博多牛腸鍋 HK$228
福岡名物,湯底清甜,微辣,幾惹味!呢度用咗澳洲牛腸,肥美肉香,拌酒100分!不過,多食幾舊會覺得有啲膩,喜不喜歡就見仁見智。​

日本海膽配火炙A4宮崎和牛壽司

✦ 日本海膽配火炙A4宮崎和牛壽司 HK$188​
師傅先將A4宮崎和牛輕炙,再內卷米飯、舖上海膽!睇上去鮮色鮮艷,食落則有火炙香口,感受到師傅喺細節上相當用心。至於味道,只能夠話食材先決,料靚自然好味!​

鰻魚鵝肝墨汁卷

✦ 鰻魚鵝肝墨汁卷 HK$188​
店內挺多博多香口小食,如呢款墨汁卷!入面夾有厚厚嘅鵝肝及牛油果,上面有脆口蒲燒鰻魚,成件事香口十足!​

三瀨雞全翼一夜干

✦ 三瀨雞全翼一夜干 HK$78​
博多挺出名嘅三瀨雞,師傅先將雞吊起一晚,讓雞肉水份散失,雞皮自然呈現細薄、香脆嘅質感!之後再輕烤即可!個人鍾意佢唔油膩,無炸都到脆薄雞皮!雖然略嫌雞肉乾咗少少,但整體都唔錯!

一瀧唐揚炸三瀨雞

✦ 一瀧唐揚炸三瀨雞 HK$78​
黑色唐揚雞真係好少見!師傅喺表面加咗墨汁,外表雖然怪怪的,但喺入面釀有芝士!充滿誠意!食時外皮香脆,雞肉Juicy,再配以自家製沙律醬,好味!​

月見免治三瀨雞肉棒

✦ 月見免治三瀨雞肉棒 HK$48​
呢度嘅免治雞肉棒都係師傅親自製作,雞肉比較鮮甜,帶點彈牙口感,幾得意!個人仲好鍾意個蛋皇醬,令雞肉棒有層黏糯質感!​

✦ Bubble Ice Tea HK$88​
全晚比較令我意外係呢款Bubble Ice Tea!據說入面用嘅水果,會按時令變更,無固定配方!今次我就係桃茶,再加青森蘋果汁及荔枝蓉,成杯無加糖都夠甜!勁正!​
呢款特飲會加上酸味煙,據說隻煙都會定時換味,今次我係Citrus,好清爽!​

2022-01-16
日本海膽配火炙A4宮崎和牛壽司
月見免治三瀨雞肉棒
2022-01-22 90 浏览
整體上食物都好新鮮,同埋好有特色,裝修得好靚,冇得去旅行就當自己去咗日本。仲有獨立房,私隱度甚高!雖然新開,服務也很好,不停有人斟茶!都食咗好多嘢,鵝肝鰻魚壽司非常邪惡,但係好好食,仲有好多特別野,一夜雞翼干真係第一次食非常香脆。有個蔬菜條,平平無奇,原來又好好食全部日本運到的蔬菜,醬汁三種,但芝士同明太子係最正。
仲有獨立房,私隱度甚高!
雖然新開,服務也很好,不停有人斟茶!
日本蔬菜
日本蔬菜
今日去呢間享受咗一餐靚lunch🥰餐廳裝修充滿和風格調,裝修裡裡外外都靚到靚不絕口🤩📸餐廳主打日本福岡料理,每碟菜式都做到色香味俱全以為會好貴,但價錢比相像中合理親民得多🥰 🍣鰻魚鵝肝墨魚汁卷(6件)$188第一次試鰻魚同鵝肝嘅卷物組合🤩鰻魚同鵝肝都好厚切肥美墨汁飯創意得黎有特色📸,意外之外咁美味💯 🍲博多牛腸鍋(澳洲和牛)$228話明福岡料理又點可以唔試牛腸鍋🤤採用澳洲和牛牛腸去製成嘅牛腸鍋牛腸油香真係不得了🤩,腸壁超彈牙有嚼勁😊更有韮菜、椰菜、芽菜作為配菜連湯底嘅牛味都特別香濃而且帶點清甜🥰好似仲正過以前去當地食咁樣🤣 🍢月見免治三瀨雞肉棒$48 ×2餐廳師傅手打親手製作,極具誠意👍🏻當中夾有少少雞軟骨,口感更豐富 🐥瀧唐揚三瀨雞 IFC$78黑色炸皮超有特色,炸得外皮香脆內裡雞肉嫩滑多汁,雞肉仲好有彈性😍配埋表面嘅辣椒粉和蛋黃醬食真係好撘配👍🏻 🍜烏魚子温泉蛋瀑布瀧麵$98擺盤賣相極具奢華感覺🤩📸瀧麵口感煙韌有彈性配温泉蛋和冷麵汁食一流😋 🍹Bubble lce Tea蘋果荔枝蜜桃茶呢個bubble tea並唔係珍珠奶茶嘅bubble🤣而係而家潮流幾興嘅泡泡煙槍打卡幾靚架📸
今日去呢間享受咗一餐靚lunch🥰
餐廳裝修充滿和風格調,裝修裡裡外外都靚到靚不絕口🤩📸
餐廳主打日本福岡料理,每碟菜式都做到色香味俱全
以為會好貴,但價錢比相像中合理親民得多🥰

🍣鰻魚鵝肝墨魚汁卷(6件)$188
第一次試鰻魚同鵝肝嘅卷物組合🤩
鰻魚同鵝肝都好厚切肥美
墨汁飯創意得黎有特色📸,意外之外咁美味💯

🍲博多牛腸鍋(澳洲和牛)$228
話明福岡料理又點可以唔試牛腸鍋🤤
採用澳洲和牛牛腸去製成嘅牛腸鍋
牛腸油香真係不得了🤩,腸壁超彈牙有嚼勁😊
更有韮菜、椰菜、芽菜作為配菜
連湯底嘅牛味都特別香濃而且帶點清甜🥰
好似仲正過以前去當地食咁樣🤣

🍢月見免治三瀨雞肉棒$48 ×2
餐廳師傅手打親手製作,極具誠意👍🏻
當中夾有少少雞軟骨,口感更豐富

🐥瀧唐揚三瀨雞 IFC$78
黑色炸皮超有特色,炸得外皮香脆
內裡雞肉嫩滑多汁,雞肉仲好有彈性😍
配埋表面嘅辣椒粉和蛋黃醬食真係好撘配👍🏻

而係而家潮流幾興嘅泡泡煙槍
打卡幾靚架📸
2022-01-22
午餐
紀錄新一年嘅第一餐Omakase🧡依間剛開業嘅日本菜不論環境定食物都俾到好大驚喜我!裝潢彷似穿越喺江戶時代嘅街道當中,佈置相當有心思,而且枱之間距離寬闊,空間感好大唔會有壓迫感。總廚為兩位來自日本福岡嘅師傅,食出日本正宗嘅味道😌• Omakase $600午市嘅Omakase包咗三款前菜、十一貫壽司、手卷、湯同甜品,幾特別嘅位係佢哋前菜唔係一次過咁上,而係喺每四貫壽司之間作為間場。壽司款式不算花巧,舍利尺寸適中,酸度溫和又不至淡味,魚料非常新鮮,調味恰當,當中有唔少都令我印象好深刻😚- 鱈魚白子第一款前菜係白子配上柚子酸汁嘅不敗組合,好鐘意白子獨特嘅creamy口感✨- 平目魚將平目魚油份較重嘅魚邊位炙燒,再放喺平目魚上,佐以辛嘅蘿蔔蓉同少許蔥花,淡雅嘅魚味中帶點香氣,配搭有層次😳- 深海池魚口感同之前食過嘅有少少唔同,爽彈得嚟又有啲柔軟,萬能蔥嘅襯托帶起鮮味又唔會喧賓奪主,係近期食過最回味嘅深海池魚🧡- 金目鯛正值金目鯛最肥美嘅季節!魚皮做咗燙熟處理,令肉質更有咬口✨- 赤鯥赤鯥喺白身魚之中算係油脂比較高嘅魚,師傅將魚皮炙燒以迫出魚油嘅香味😌- 慈菇煎餅食完四貫壽司就到第二道前菜,慈
紀錄新一年嘅第一餐Omakase🧡

• Omakase $600

- 鱈魚白子

- 平目魚

- 深海池魚

- 金目鯛
正值金目鯛最肥美嘅季節!魚皮做咗燙熟處理,令肉質更有咬口✨

- 赤鯥

- 慈菇煎餅
食完四貫壽司就到第二道前菜,慈菇煎餅即係將慈菇片拎去油炸,口感有啲似厚切薯片😆

- 帆立貝
以竹炭鹽、檸檬汁調味,非常大膽地冇落任何嘅醬油,可見餐廳對於食材新鮮度好有信心!適量嘅鹹同酸味點綴更能突顯出帆立貝嘅鮮甜,味道可以話係赤裸裸咁呈現🤤

- 油甘魚
表現較為平庸,搭配柚子胡椒帶有辛辣同刺激感😗

- 牡丹蝦
新鮮嘅牡丹蝦只需要落少少昆布醬油簡單調味已經非常出色,肉質軟糯有彈性😚

- 藍鯨吞拿魚赤身
外表呈深紅色而且好有光澤,係睇得見嘅新鮮,魚味濃郁清爽,一啲腥味都冇😋

- 蕪煮物
蕪菁近似於白蘿蔔,質感偏泥狀一啲,水份較少。浸喺用咗木魚碎、昆布同豚肉碎煮成嘅羹之中,有種日式家常料理嘅感覺😳

- 穴子
自家製醬汁做法講究,係成件壽司嘅靈魂,聽師傅講係用咗穴子嘅魚骨再加上多款香料烹煮超過十二個鐘而成,食落帶點焦香回甘,一食就知同現成醬汁嘅分別!

- 熟成四日大拖羅
終於喺鮨店食到熟成魚!一般嚟講拖羅嘅魚味唔會有赤身咁濃郁,算係拖羅嘅一少少缺點,熟成過後拖羅嘅旨味更突出,口感軟滑,比平時食到嘅拖羅滋味百倍😚

- 北海道根室馬糞海膽
見到一排排滿滿嘅海膽真係好治癒,私心放咗做cover photo🧡將成件海膽軍艦啪入口,鮮甜濃郁嘅味道充斥住口腔,感覺實在太幸福了🥺

- 拖羅蓉手卷
脆卜卜嘅紫菜包住幾乎滿瀉嘅拖羅蓉,蔥花同拖羅嘅油香好配合,除咗增加口感之外食落亦都冇咁膩😌

- 青生海苔味噌湯

- 一瀧布丁
2022-01-19 78 浏览
New restaurant spotted in causeway bay Very spacious with a jap scened decoHearted servicesThe acidity and seasoning of the sushi rice can be adjusted accordingly at your own preference-MiltI believe this is the right season for milt The texture is silky smoothMelting right inside your mouthMinimal amount of tendonNot too thick and creamy like the othersA nice appetiser to start off the omakase-Silvery pomfret A very subtle startFull of umami and extremely chewy-ehime Horse mackerel,ginger filli
Hearted services

-Milt
The texture is silky smooth
Minimal amount of tendon

-Silvery pomfret
A very subtle start

-ehime Horse mackerel,ginger filling
The ginger fillings and greeneries definitely added texture to the fish

-Pagrus major
With Slightly less fat than toro
Love how it’s slightly grilled on top
Bringing out more flavour from the flesh

-homemade taro chips fried at 180deg

-ark shell
With charcoal salt and yuzu skin it becomes extraordinary

-hamachi
Slightly progression of flavour
The choice of cut is excellent

-spot shrimp
shrimp shell and paste block is baked and crashed into powdery form then sprinkled on top
Giving you an extra layer to the sushi

-kochi tuna
Thin area
Amazingly no tendon

-minced pork and white radish
The radish has been soaked in the broth for so long that it tastes extremely moist and meaty
But without losing its own essence at the inner part

-mid toro aged 5 days
No tendon at all
Not too fat but still melted perfectly inside your mouth

-Hemicentrotus pulcherrimus
Size is relatively small but with a thicker and heavier texture , prolonged aftertaste

-minced toro roll
Already filling very satisfied at this point

Lunch $600/pax
Limited time offer
50% off for the second customer