2025-06-09
今次同朋友去咗中環嘅「一汁一菜」,餐廳主要以日式定食為主,特別有好多款湯品選擇,價錢喺中環來講算合理,整體來講都幾有驚喜🤩和風定食 $75我哋叫咗兩份和風定食,有湯+小菜+主菜+主食,好豐富😎櫻花蝦雞肉枝豆濃湯 一上枱就聞到好香櫻花蝦味🦐飲到枝豆嘅叶味道但唔會好重草青味,飲落去好暖胃 日本馬鈴薯豚肉煮 雖然話係小菜,但係都唔細份😳馬鈴薯煮到好淋,吸晒豚肉同醬汁嘅精華,豚肉入味又唔會韌,呢個配搭好傳統日式家庭風味🍱野菌味噌豆乳雞扒雞扒幾大件,豆乳味噌醬幾特別,仲有野菌增加層次,係感覺幾健康嘅選擇😌醬油菇菌飯 +$10醬油同菇菌嘅香氣好夾,唔會太鹹🍄🟫另一set定食就叫咗:北海道產南瓜周打濃湯南瓜味超濃,帶少少奶香,質地creamy,飲落去好順滑🎃醬燒北海道十勝豚扒豚肉肥瘦適中,醬燒味道香甜,肉質鬆化,唔會乾柴,配飯真係無得輸🐷和風雞肉燴厚揚豆腐有四件厚豆腐,上面就淋咗啲雞肉碎,充滿居酒屋風味🍶日本味付溏心蛋飯 +$10溏心蛋流心效果完美,入晒醬油味,蛋黃撈飯超邪惡,簡單但好味🍳野菜天婦羅魚餅 +$10另外加咗個關東煮小食,呢個魚餅入面係野菜同魚肉混合,口感豐富😗
和風定食 $75
我哋叫咗兩份和風定食,有湯+小菜+主菜+主食,好豐富😎
櫻花蝦雞肉枝豆濃湯
日本馬鈴薯豚肉煮
野菌味噌豆乳雞扒
醬油菇菌飯 +$10
醬油同菇菌嘅香氣好夾,唔會太鹹🍄🟫
另一set定食就叫咗:
北海道產南瓜周打濃湯
南瓜味超濃,帶少少奶香,質地creamy,飲落去好順滑🎃
醬燒北海道十勝豚扒
和風雞肉燴厚揚豆腐
有四件厚豆腐,上面就淋咗啲雞肉碎,充滿居酒屋風味🍶
日本味付溏心蛋飯 +$10
野菜天婦羅魚餅 +$10