2019-03-31 234 浏览
一向听闻怡东酒店的芒果拿破仑蛋糕好出名,专登系佢结业之前买咗一个返屋企试食。蛋糕盒包装好别致,简约得黎用上金色又加添几分贵气。一打开个蛋糕就见到红莓一粒一粒围住整个蛋糕,每粒莓都好新鲜好好味。蛋糕中间充满着吉士酱,酱中间有芒果粒,每层饼都好香脆。唯一美中不足说系成个蛋糕需要即刻食晒,放多过两小时就会开始冇咁脆。不过整体黎讲 真系好好味呀 希望有缘再会。。。
芒果拿破仑蛋糕

不过整体黎讲 真系好好味呀 希望有缘再会。。。
外卖自取
芒果拿破仑蛋糕
2019-03-25 125 浏览
真系有D唔舍得, 记得以前系怡东酒店谢师宴, 估唔到呢会结业😭可惜。今日晚饭後都专诚过黎饮杯野,怀缅一下, 顺便farewell, 呢度系旧咗D但有个种八九十年代怀旧感, 坐低饮杯热热嘅薄荷茶同朋友倾下计, 开心同怡东say goodbye 👋

2019-03-17
其他
怡东酒店就黎重建,我同屋企人特登book枱去食晚餐buffet! 话明食自助餐,我梗系唔系点拎熟食啦! 佢有张券,每人可拎一份花胶。我想讲嚿花胶真系好好味,够淋同埋够大嚿,个汁吊起到个鲜味。因为得一份,所以好珍惜咁品嚐。真系又大块又厚嫁!我都系集中海鲜类出发!首先拎左扇贝同烧蚝! 都系一定会好味既食物😋😋之後拎左鲍鱼因为鲍鱼都系好鲜味,所以我食左4只呀哈哈!海鲜当然唔少得蟹啦!反而寿司我真系冇咩点掂,因为望落唔够其他食物吸引!甜品位置梗系要食movenpick雪糕啦!其他甜品我都系见到吸引就试下冇咩太大特别。我都几锺意自助餐有葡挞食,好好味!呢盘就系我甜品第2轮既收获!自助餐既好处就系雪糕上面你可以加好多配料(其实好似系隔离朱古力火锅既配料黎😂😂) 我加左好多杏片,加上movenpick雪糕食完唔会口乾,所以都忍唔住食左几转🙈🙈🙈! 自助餐=海鲜+甜品😂😂咁就已经食到好饱了,连牛扒个d我都系同屋企人share食左一嚿仔!Fulfilling buffet dinner! 虽然呢间性价比唔高,但胜在地点方便同埋有几款食物高质已经好够!

真系又大块又厚嫁!

之後拎左鲍鱼

因为鲍鱼都系好鲜味,所以我食左4只呀哈哈!

海鲜当然唔少得蟹啦!

反而寿司我真系冇咩点掂,因为望落唔够其他食物吸引!

我都几锺意自助餐有葡挞食,好好味!
呢盘就系我甜品第2轮既收获!

自助餐=海鲜+甜品😂😂

• 生蚝
  • 海鲜
2019-01-23 4204 浏览
怡东的自助餐,说到底是小人吃过的第一餐自助餐。最好吃的谈不上,但就令小人知道自助餐的存在。知道酒店行将拆卸,指定动作必定要来怀缅一番。坐着面对海景的景观仍在,未知将来可还有重温的机会?食物都是很传统的冷热盘,只是略为有点退色了:冷盘不够冻、而热盘可能因为要保热的关系,烘的略乾。尚幸大部份都不差,咖喱饭尤为小人至爱。甜品选择不算多,当中最精彩的是Movenpick雪糕加朱古力脆米,非常正斗!正所谓由细食到大,健康又愉快;那理得他人喜欢与否,对於小人来说,等於楼下的Dickon's Bar,脚毛都不知留了多少条,情意结一定是永恒常存的。

坐着面对海景的景观仍在,未知将来可还有重温的机会?
沙律区

战利品、二
战利品、三
战利品、四
2018-12-29 5982 浏览
铜锣湾怡东酒店还有数月便要结业,説真的有些不舍。趁圣诞假期,我们又再次光临,打算在这里怀缅往昔的日子。因很早便订了座位,故识员也可安排靠窗位置给我们,让我们可一边欣赏海景,一边享受美食。自助午餐不及晚餐丰富,汤、沙律、芝士等头盆都不过不失。个人较喜欢它的冷盆,尤其是小龙虾和海虾,配合咯嗲汁能带出鲜味。热荤有青口、金沙骨、鱼,既然是圣诞节,当然要了一片火鸡肉及牛扒。个人原本不大喜欢火鸡肉,因肉质一般都较「鞋」,不过为了应节,多少也会品嚐一些,比想像中还好。喜欢节日到酒店吃自助餐,尤其是圣诞节,无论布置、摆设都有浓厚的节日气氛。甜品才是重点,有圣诞树头蛋糕、栗子吉士忌廉泡芙、朱古力喷泉等等都非常吸引,最後还有Movenpick 雪榚,大家都尽情享受了一个吃喝玩乐的圣诞节。
甜品才是重点
2018-12-27
2018-12-19 4052 浏览
公司有客圣诞前请吃buffet,第一次到怡东吃,想不到会这样令人失望😑首先,热盘方面,想吃些热的菜也不多,只在伊面上的一两条,有一盘较多西兰花,但因没有盖好,拿到位吃已冷冰冰,其他都是沙律菜。最後要到车仔面档哀求烚点菜吃,但被姐姐问长问短😅中式汤是雪耳木瓜排骨,但捞到底也只捞到一小件未熟(青色)的木瓜和骨,亦是不太热的。甜品方面较多款式,但选择得落的只有五款以内,唯有apple crumbles, cheese cake, mousse, 红豆沙比较像样。食物令人失望之余,座位也密麻麻,很迫,侍应收碟又慢,拿了几round食物也没来收,要自己叠高碗碗碟碟。想不到这酒店质素竟然这麽差。

2018-11-13 6497 浏览
来这间酒店食buffet, 目标绝对要非常清晰及明确😂普遍对於食量不大的女性朋友们,食buffet当然要有策略,而来到这里,我极力建议大家除了鱼生,冷盘海鲜外,必定要留肚吃葡挞及雪糕对!是一盒盒movenpick雪糕耶要一坐下就留意雪柜入面的雪糕味道,因为每次只有2款味道选择,而随後再添的会是不同的新口味,故要吃不同味道的雪糕,定必要坐近雪糕柜之位置,而且经常观察着有没有新口味添加😂😂😂鱼生不过不失有自助咖啡机,可以冲不同口味之咖啡及朱古力葡挞很值得一赞,是来自安德鲁之葡挞,不用去澳门也能吃到其皮脆蛋香之味道,但唯一挑剔就是不够热🤢buffet还包一杯餐饮,识选一定选热柠蜜🤣怡东酒店於明年3月便会拆掉,能够於海景中享用buffet, 真在物有所值呀!大家要快去喔
对!是一盒盒movenpick雪糕耶

鱼生不过不失

有自助咖啡机,可以冲不同口味之咖啡及朱古力
葡挞

柠蜜
buffet还包一杯餐饮,识选一定选热柠蜜🤣
葡挞
柠蜜
2018-11-04 5361 浏览
酒店行将拆卸,相约朋友到此下午茶叙,缅怀一下昔日时光,两星期前已经订座抵达时,吿之并没有订位,幸好,自己keep有电话纪录...安坐後,发现所有电讯网络,都接收不到电话,获悉可用hotel wifi,但password 三番两次追问,及至埋单时仍未送上...着名English tea set ,有三层,先攻eye level中层,咸点:迷你三文冶,表皮及内馅,又乾又硬 ,sausage roll ,皮不脆及咸,三文鱼饼乾,不新鲜上下层,甜点:scone 不松软,cup cake 劲甜,不好吃惟一可取,coffee 及earl grey tea Service 劲差,从未见过Hotel 为下一场dinner buffet ,毫不客气地赶人客走的...当时5:00 ,dinner buffet 6:00 才开始,而且,不是坐在dinner buffet 的范围内....

抵达时,吿之并没有订位,幸好,自己keep有电话纪录...

惟一可取,coffee 及earl grey tea

2018-10-25 4494 浏览
平日找朋友倾偈,最好就系去食lunch buffet,可以慢慢食又可以食好多唔同嘅嘢 , 呢度坐得都几舒服又有海景睇, 都有好多唔同类型嘅嘢食而且食物质素都几好。但可惜冇我喜欢食嘅生蚝,佢嘅椰子煲鸡汤 都唔错, 值得一试。
2018-10-23
2018-09-13 6860 浏览
今日行街,行累了就到就近怡东酒店食自助午餐。我哋被安排坐喺kids corner, 好嘈罗! 好多小朋友走嚟走去。侍应倒左杯水,但个杯劲多迹食物款式不多,虽然唔知咩主题,但我见有泰式沙律,四川水煮鱼,印度咖哩食品…我可以估计系多国美食。其中沙律不错,有几款已捞好的沙律供选择-吞拿鱼沙律,烤牛肉沙律,猪肉沙律。另外亦有沙律配料如粟米,黑豆,多种蔬菜供自行配搭。其实热食部份就唔系好吸引到我喇!事关嗰啲越南春卷、胡椒猪肚汤、粉丝南瓜我觉得个卖相唔讨好。 所以我行咗好多次,都冇夹到。食物名牌冇放系当眼位咖哩嗰部份更加唔使预我喇 !一啲兴趣都冇仲有一啲粥粉面,都系丸类,冇惊喜。我都系专攻甜品,榴槤芝士蛋糕做得最出色,入口有芝士味和好浓烈榴槤味,我想等佢清哂第一盘再出第二盘个阵再攞,好可惜唔够时间。芝士蛋糕味道适中,饼底都可以。至於榴槤菠萝包,入口有榴槤香味,但菠萝包皮是冻又唔脆。
今日行街,行累了就到就近怡东酒店食自助午餐。

侍应倒左杯水,但个杯劲多迹

另外亦有沙律配料如粟米,黑豆,多种蔬菜供自行配搭。
食物名牌冇放系当眼位
咖哩嗰部份更加唔使预我喇 !一啲兴趣都冇
仲有一啲粥粉面,都系丸类,冇惊喜。
芝士蛋糕味道适中,饼底都可以。
至於榴槤菠萝包,入口有榴槤香味,但菠萝包皮是冻又唔脆。

2018-08-26 5070 浏览
💋 美味四式: ¤ 好味😋唔系全部都系甜食,中间果层有的咸食,好似三文鱼饼乾咁,味道唔错。啲甜品都唔算好甜,唔会好腻。 📢忠告:最好打电话预订, 因为有机会卖晒冇得食😆
💋 美味四式: ¤ 好味😋
甜品都唔算好甜,唔会好腻。
📢忠告:
最好打电话预订, 因为有机会卖晒冇得食😆
afternoon tea set
用餐优惠
优惠券
2018-08-10 3877 浏览
怡东酒店自助餐都算Ok, 但食过好多次A-La-Carte质素好差!虽然每隔一段时间就有新季节性嘅食物推出,今期推出黑松露餐,几款选择但我对黑松露冇乜兴趣,所以冇拣到! 但其他嘅A-La-Carte就成日都无变,而且唔好食!食过鳕鱼,啲汁就过甜,牛腩就好韧,啲汁都系个甜,普通一杯冻柠檬茶都系唔好饮,完全冇茶味,茶餐厅都好饮过佢,西柚汁就苦到死,Pizza又太多芝士,乾炒牛河就一啲火气都无,Burger啲薯条就好似火柴咁乾, 啲酱又唔好食,星洲炒米里面啲叉烧就好似一条条丝咁,一块叉烧都无,啲辣椒酱就炒到一嚿嚿,好难食,海南鸡饭啲鸡完全冇味,唔新鲜只靠自己点酱汁,啲鸡又少,个卖相又唔大体,一个碟仔加几条菜上👎🏻!每次坐低都唔会主动比水啲客人,要求吓仲要等好耐先有,飮完又唔会再加,牙签又系叫先攞嚟,员工服务态度极差,一啲都唔似酒店服务!
2018-07-03 3307 浏览
I had a very busy day running errands and seeing a movie the entire day that when I finally had time for a sit-down meal, it was already half past four. Amidst the hustle and bustle of Causeway Bay, I thought it would be easier to get an afternoon tea set at the Excelsior so I dashed to Café on the 1st and asked the reception if they had afternoon tea set for one. Didn't even bother to check the menu, I ordered a set and a pot of Earl Grey tea.The food was really delicious and I liked the squid

The food was really delicious and I liked the squid crostini for being different. The desserts were all really yummy and there were a lot of chocolate items, even a chocolaty custard puff. There were the usual scones but also a mini Portuguese egg tart. I didn't realize it was Café on the 1st X Weiss Chocolate afternoon tea crossover until I looked up their Instagram account later.

Even though it was more expensive for one person,  it was a nice treat with pleasant service and the best thing was it was not too crowded.
2018-05-20
2018-06-16 3181 浏览
同朋友黎到铜锣湾,又想揾个地方倾下偈,就黎咗怡东既咖啡室听说呢度既下午茶不错哦tea set for two ($428)美美的tea set应该系朱古力主题,连食个mini ham burger 都食到微微既朱古力,奇怪既系呢个配搭系岀奇地好食呢外个scone 都好正,好松软,点埋忌廉同呢度先有既洛神花无花果酱一齐食,酸酸甜甜十分开胃!甜品都做得好靓好精致,唯独是觉得所用既朱古力确实有点过甜好彩叫咗茶,可以消消滞感觉冇咁漏
同朋友黎到铜锣湾,又想揾个地方倾下偈,就黎咗怡东既咖啡室
听说呢度既下午茶不错哦
tea set for two ($428)

美美的tea set

甜品都做得好靓好精致,唯独是觉得所用既朱古力确实有点过甜

好彩叫咗茶,可以消消滞感觉冇咁漏
Tea  set  for  two
Tea  set  for  two
2018-06-14 2585 浏览
二、三十年前香港的靓酒店没现在多,铜锣湾怡东酒店的自助餐当时可是该区龙头之一,当然,时至今日,人老珠黄,虽不至销声匿迹,但声价也大不如前了。昨午我与一位朋友到那里吃午餐,怀旧一下。我们事先要求临窗座位,可望海景,座位是很舒适,但台与台之间太密集,出入有些不方便。整个餐厅很大,七、八成满,可见其地点方便及食物质素不差,在市场上仍具吸引力。食物种类的确比以前少,但也中规中矩,应有尽有,味道很好。最值得欣赏的是这里的烧牛肉质素非常高,入口甘香丰腴,汁香味美,吃完再吃,已値回票价。另方面,餐碟花纹古典美丽,或许是以前沿用至今,可见往日如何风光!非常开心丰足的一餐,埋单是四百多元,平宜是因为某信用咭有七折。
2018-06-13
用餐优惠