一期一會· 尋味

一期一會· 尋味 (已結業)

一期一會· 尋味 (已結業)
2K
nkyang10
健康午餐不二之選
nkyang10
2023-03-15
關注
觀塘係多嘢食,但大部份嘢食都好唔健康,尤其是茶記,當然多油,日日食嘅話好快就三高,所以我有時都會繼續黎一期一會食健康餐。最特別係有椰菜飯,咁就可以輕鬆咁樣無碳飲食,再加多隻蛋就比較飽肚查看更多
沙律餐椰菜飯
cheral_diary
😍丼物定食選擇多,食物質素幾唔錯,非常抵食👍
cheral_diary
2023-01-16
關注
返咗幾日工,食飯想自己一個靜下,有時都真係幾困難😞。特別係觀塘人真係超多,好多有質素嘅餐廳,午市時間都幾乎逼爆😵,要揾到一個安靜又抵食嘅地方食飯,基本上冇可能。今次依間萬中無一嘅小店,掙扎咗好耐要唔要喺度寫食評🤐,最後都係決定介紹比大家,始終好嘅餐廳就係要話比更多人知🤭~-💛照燒鷄肉定食【包四款自選配料 + 玄米茶】$60配料一 沙律菜 / 汁煮雜菜 +$8 /  溫泉蛋 + $7 / 玉子燒 +$7 / 涼拌豆腐 +$6 / 溏心蛋 +$6 -配料二【漬物】黃蘿蔔漬 / 柚子蘿蔔漬 / 手工泡菜漬 / 甜青瓜漬 / 辣蘿蔔漬 / 辣小米蟹 -配料三【涼拌】涼拌甘荀絲 / 涼拌青瓜絲 / 涼拌芽菜絲-配料四枝豆 / 和菓子 +$5-(加咗$6溏心蛋同$5和菓子=$71)定食方面,照燒鷄肉鹹甜適中,肉質鬆軟,洋葱香甜😝。溏心蛋有陣陣酒香味(如果我味蕾冇出錯),蛋黃軟糯香滑😋。柚子蘿蔔漬同涼拌青瓜絲食落好清爽開胃。唯獨我個人唔太鍾意和菓子,覺得口感有啲奇怪,下次會寧願叫枝豆🤔。-✏️後記日式定食有飲品、有得自己揀4款配料、價錢豐儉由人【$60起】、唔收加一、份量合理、而且仲要好食,依間小店單計性價比,就已經贏咗💯。再講,小店座位唔多,裝潢簡單走日系風,環境清靜,絕對係我心目中嘅lunch time 自摺好地方。😎-回頭推介度:5/5食物質素:5/5餐廳環境:4/5查看更多
+ 2
照燒鷄肉定食
照燒鷄肉定食
eateatplay
好味玉子燒
eateatplay
2022-10-21
關注
今日lunch黎左呢度,見openrice地址寫5樓,去到先知原來堂食2樓,之後又行樓梯落番2樓搵左一輪先搵到,我明明見唔到任何門口有寫餐廳名,原來係要望地下~ Lunch time13:00入到去已經full house,我揀左醬燒牛肉定食,可以揀唔同小食,如果揀沙律就唔洗加錢,但我揀左玉子燒要加$8,不過個玉子燒好好味,佢加左蛋黃醬喺面,個蛋仲好滑。佢飯量同飯素都可以揀,我鍾意~ 飯量我都係standard,食唔哂,但男仔食就話唔係好夠飽,個牛肉都好好味,不過飲品得幾款,如果可以再多啲就好啦~ 查看更多
玉子燒
Jayjim
隱世工廈美食選擇多性價比高
Jayjim
2022-09-27
關注
一期一會成業街成業工業大廈5樓13室原來而家喺2樓20室有個位可以堂食老闆仲話訂左又靚又舒服嘅座位枱櫈十月中會到又多個飯堂其實一直有幫襯開,50幾蚊日餐媲美尖沙咀大舖, 而家仲有麻辣燙同低碳沙律健康餐, 以前已經好多款式而家多到都唔知食邊樣先嚟到一定要試下京蔥牛舌定食同吉列豬扒定食牛舌又淋又入味吉列豬扒唔柴有少少胡椒好野味咁嘅價錢真係冇投訴今次試食牛肉湯麵個麻辣啱啱好媲美馬姐譚仔仲要50蚊有找查看更多
牛肉湯麵
吉列豬扒定食
京蔥牛舌定食
jasmineip68
抵食定食
jasmineip68
2022-09-20
關注
今日去到觀塘一間隱世小店裝修簡約企理一睇個menu發現一個日式定食都只係一百蚊之內嗌左兩個定食 份量唔錯 女仔黎講好夠食前菜到主食都幾高質用料新鮮 豚肉夠juicy 推介👍🏻鯖魚夠乾身 一d唔腥 唔錯查看更多
豚肉生薑燒定食
li manore
美味扺食
li manore
2022-08-05
關注
由懲罰mee看到,大家都稱它好味,專登來捧場,來到才知道現在只做外賣,雖然我們住屯門,最後還是決定買外賣回家,幸好回到屯門,外賣仍暖,我点的是牛舌餐,牛舌餐還包日式沙律,珍珠米上還可揀日式飯素或韓式飯素,牛舌份量很多,做得很柔軟,入味,酱汁很惹味,先生就点了肥牛大盛,同樣的酱汁很美味。,也包飯素及日式沙律。其實餐廳本身裝飾得很日本feel,如果可以堂食,也是一種食的享受,希望餐廳可以找到地方,恢復堂食。查看更多
Fat Por 4
抵食好食😋
Fat Por 4
2022-06-05
關注
京蔥牛舌定食、日式咖喱雞飯經過觀塘想找一間觀塘區獨有的餐廳,工業大廈樓上餐廳,真係觀塘工業區飲食特色,今次來到一期一會點左以上兩個餐。京蔥牛舌: 夠入味牛舌柔軟👍👍👍👍👍日式咖喱雞飯: 落咗單餐廳職員通知我哋等得比較耐,大約10分鐘。10分鐘後準時有得食,啲雞入味香滑,我哋叫咗多飯,啲飯真係多到一個點🤣🤣👍👍👍👍👍所有餐飲都係半價。🥳🥳🥳點咗個麵豉湯都係$3🤩🤩🤩查看更多
京蔥牛舌定食
日式咖喱雞飯
3ways
喜出望外嘅日式定食
3ways
2022-06-04
關注
今日去觀塘工作關係,要到附近工厦區買外賣,發現有間食日式便當嘅餐廳叫一期一會.尋味,就專程去試下。今次order左吉列豬扒定食、醬燒牛肉定食、京蔥牛舌定食,小食有照燒芝麻雞翼、櫻花蝦餅、燒雞泡魚乾、溏心蛋、韓式辣蟹仔及蟹肉忌廉薯餅,飲品有朱古力特飲及抹茶特飲。每款定食都有蘿蔔絲同酸蘿蔔,而吉列豬扒外脆內軟、 醬燒牛肉好入味又柔軟、 京蔥牛舌好香口夠惹味,每款定食好有日式風味。小食方面, 櫻花蝦餅及蟹肉忌廉薯餅甘香可口又熱炙炙, 照燒芝麻雞翼就醬汁滲晒入嫩滑雞肉,好味!溏心蛋同樣入味,燒雞泡魚乾同埋韓式辣蟹仔就好有日式及韓式風味。查看更多
+ 7
Peko928
絕對抵食日式定食
Peko928
2022-05-14
關注
Throwback 一下去年幫襯嘅觀塘一期一會 • 尋味,因為店名實在太配合今日嘅心情。說了再見,是否真的可再見?呢間店以外賣為主,第一次幫襯,想揀和風醬油牛肉定食,問店員佢哋用咩牛?哥哥二話不說,走入廚房拮咗嚿出嚟畀我試,我覺得牛味夠濃,即刻扑鎚。定食嘅飯好多,上面鋪咗飯素,有誠意;牛肉頭先試過,牛味幾濃;醬汁入面有洋蔥,甜甜哋,除咗醬油味之外,仲有濃濃嘅酒香,同牛肉味幾夾,好食。味噌湯雖然係沖包,但質素比想像中高,唔錯。意猶未盡,食埋甜品,叫咗件朱古力辣椒蛋糕,呢個真係有驚喜:朱古力味濃而不甜,上面鋪咗辣椒細絲,令蛋糕嘅味道更 subtle 更有趣。查看更多
洛lok
💛疫情下更加要撐良心店
洛lok
2022-05-03
關注
💛地方都唔容易搵,都係上網睇介紹先搵到,但質素絕對唔差!!嗌左個牛飯,泡菜豚肉飯同埋雞翼; 另外加左豆腐同玉子燒首先因為去到無人,即叫即整已經期待,更加驚喜係雞翼,個味道入味得黎真係好惹味,睇賣相只係以為一隻普通炸雞翼,大推!其次就係個餸,當然有加飯素都吸引既😂牛肉就比較清淡,但個人中意淋既洋蔥所以完全good fit!泡菜豚肉就真係比較重口味d,辣得黎泡菜鹹左dd(可能因為豚肉無醃),但的確係幾夾!加左既豆腐同玉子燒都夠香好味😋會再encore💛疫情下更加要撐香港良心小店😊查看更多
雞翼
ricebucket_sis
一期一會 一定再會
ricebucket_sis
2022-03-20
關注
一期一會· 尋味醬燒牛肉定食($54) 8.5/10成個定食都好有口感! 啲牛有肥有瘦,唔會乾柴同韌,而且好入味🤤🤤 同時佢個汁唔係吉X家個啲死鹹,而係少少鹹多多趣,直頭有家的感覺💕然後佢個蔥都炒得好有驚喜😋,唔會多油或者好淋,而係有啲咬口得黎又Keep到甜味👍🏻Extra comment:•飯素都有得揀韓國版同日本版,仲有得免費加飯,利申揀咗日本版同冇加飯🍚飯都係珍珠米,粒粒煙韌,好好味🥰•Staff仲勁nice,見佢哋枱枱食完都會問啲嘢食o唔okay🙌🏻查看更多
polly poyicheung
會再去
polly poyicheung
2022-03-05
關注
店舖比較細 但食物質素好surprise 一個set送上黎 擺得好靚 一d都唔馬夫 以為去左高級餐廳 海鹽燒鯖魚定食有驚喜 條魚有小小炭燒味 十分推介!性價比高!下次再試其他野食查看更多
海鹽燒鯖魚定食
h0410232
舒服住家日本菜
h0410232
2022-02-13
關注
我想我和這店不只是”一期一會”吧! 在觀塘工業區邊陲的一角, 有著這家主打日式家常料理的食堂, 裝修相當簡約, 但餐具的和式風格中帶一點高貴的味道, 形成一種少少的反差. 菜式定價四十至五十多元, 吃得飽同時也吃得舒服.我點的是汁煮牛肉定食, 與吉野家比較, 價錢其實相差不遠, 但牛肉質素這裏好得多, 更厚更有脂香, 也沒有雪藏味, 啖啖肉而不會像吃紙皮, 當然同聲同氣也是重要的. 醬汁甜鹹度適中, 說是濃厚醬汁的味道與濃稠度算是溫和, 沒有膩感. 飯身挺實但不會乾硬, 加上五目飯素更有口感更香. 牛奶抹茶甘香順滑, 跟餐加八元算是相對超值, 這裏吃的當然不是驚為天人的美味, 就是吃一種在尋常人家吃到的溫暖和舒服.查看更多
mark_yang
觀塘少有既平價日式飯堂
mark_yang
2021-11-29
關注
先去圖正常日式野, 魚唔會太油, 我有叫佢少油, 老細話佢一般都落好少KEEP FIT 既朋友可以考慮試下攻略完個 menu 糖心蛋係最抵食, 跟餐加三蚊就可以叫間舖頭唔大, 十零個位, 不過亦唔多人, 好多人都買外賣聽講叫得多會外送, 不過日式野都係現場食開心啲講番道菜, 鯖魚食到既地方比較多, 秋刀魚係比較少會多少少骨, 如果驚骨既朋友可能食番鯖魚好啲或者再懶啲就叫原鰻魚啦有啲特飲揀但我無叫到, 可以加錢叫汽水, 又或者自己針水飲環境不過不失, 都係食堂一間, 觀塘茶記夠哂多, 日式店比例上太少,而且都貴, 呢間五十零蚊午飯都OK, 鍾意食日本野既朋友不妨支持下, 人唔多都怕佢捱唔住查看更多
原條秋刀魚定食
EatWithLocal
💛觀塘良心日式家常料理
EatWithLocal
2021-11-08
關注
餐廳位於工廈一條巷嘅最尾,門面好有日本風嗰間就係喇!入面地方唔算好大,但都有幾張枱可以堂食,環境都幾整齊豚肉生薑燒定食 • HKD$48定食包左主菜、伴碟同飯,加多幾蚊有埋飲品~生薑味好出,個汁甜甜地好啱送飯😋洋蔥吸晒d汁,我係全部清晒🤪豚肉就係腩肉黎,但配椰菜絲沙律食就唔會覺得好油膩😉算係暫時喺香港食過比較出色嘅豚肉生薑燒!💕仲要幾樣野加埋先40幾蚊,真係抵到爛😆手工泡菜 • HKD$8同出面買嘅泡菜味道上有啲唔同~呢個冇咁酸同埋冇咗蝦醬嘅鹹香,但夾埋豚肉食都好啱送飯😜餐廳仲做外賣㗎,如果買指定數量嘅餐就有七折~查看更多
+ 2
豚肉生薑燒定食