2009-02-24 15 浏览
今日夜晚放工去食10:00燒野時段, 一去到就有位, 唔洗等.食食吓就開始有人係門口等位, 而我哋都差唔多食完, 咁就有個 waiter 埋嚟想我哋走咁.首先就收碟, 再問嚟齊野食未?, 再問我哋仲叫唔叫野食?, 洗唔洗咁快, 我都只係剛剛放底筷子唔夠5秒, 就想人走, 坐多一陣飲杯水都唔得咩.仲有最後埋張單, 俾完錢等咗11~12分鐘先找錢, 途中隔離兩張枱都走咗, 問過四次都仲要等咁耐, 分明就玩我啦, 見我頭先唔肯走就遲遲都唔找錢.下次都係唔去食, 態度唔好, 平都冇用.
下次都係唔去食, 態度唔好, 平都冇用.
2009-02-19 39 浏览
由推介宵夜壽司半價開始每晚搭車經過都見門口人頭湧湧,所以決定過左個浪遲少少先幫襯。早幾日與一班朋友一行五人到上址食宵夜,到達時間大概係十點半左右,侍應就由頭到尾就企店內舉手示意無位,果日落住毛毛雨,但仍不減我地既雅興,我地照等。大概等左十五分鐘終於有位,當我地仍然係興高彩烈之際,入到去就發現店內後排有好幾張吉檯,但為來要客人淋雨等,其實唔止我地一檯客係咁,每每有客人都要企足五至十分鐘,班侍應先安排入座!再講食物方面都係一般,唔係真係咁好!其實質量好,就自然客似雲來,何需要搵客人幫你做假象。
再講食物方面都係一般,唔係真係咁好!
其實質量好,就自然客似雲來,何需要搵客人幫你做假象。
$100 (宵夜)
是日09年2月16日晚上10:20同老婆來食壽司,本人對食物同服務的要求唔係太過高,因我同大多數的人和服務行業都係打工唔係老闆,所以無乜所謂。由10:30食到11:15左右都食0左好多壽司+酒煮蛤,老婆話不如食個火焰雪糕,好、叫一個食先,等了5-10分鐘,lastorder O.K. 多謝$2XX元。我個雪糕未到喎,好,主角出場,唔係雪糕、係男樓面(香港人個果)(特徵個鼻有記應),第一次他點唔著,然後冇出聲走0左去,應該係回去再拿酒再點過?等了1-2分鐘主角回來第二次燃點,都係唔著,然後冇出聲又走0左去,應該係再回去拿酒再點?然後等0左3-4分鐘無人回應,再周圍看,主角原來清潔其它Table,然後我們叫其他人拿匙羹,因為連匙羹都無唔通用手食咩。主角好像不滿我對他的不滿(做唔到火焰都講聲,大老、啞左、匙羹又無想點先!你用手食火焰雪糕、我未學過喎),還在我右邊大大力收碟,做樓面做到你咁 、咬住口煙D茶餐廳樓面都有禮貌過你la。高層人士如見本文章請注意,是在09年2月16日星期一晚上11:25左右,一名香港人樓面(男性)。本人一向都應為一壽司唔錯,但今次我真係入錯!
是日09年2月16日晚上10:20同老婆來食壽司
還在我右邊大大力收碟
  • 火焰雪糕,雪糕無火,個客有火
2009-02-08 9 浏览
今晚睇完戲,去咗銅鑼灣食半價宵夜時段壽司..二個人食咗18 碟壽司呀~4 碟蟹棒丫.... (好好味呀~ 同峰有得揮)2 碟三文魚...味道一般....1 碟特長海鰻...味道尚可,但凍咗d1 碟長腳蟹棒...原來係"生"" 架...... 唔好食1 碟火炙玉子.... 凍冰冰.... 好難食...(WAITER幫我吔換過....但都係唔夠熱..我記得以前食的時候係熱辣辣呀...)1 碟鰻魚壽司.... OK LA1 碟帆立貝... 一般者.... 都係峰好味D1 碟蟹肉牛油果... OK...1 碟辣汁加州卷.... 辣汁好好味...1 碟X 單蝦... (唔識寫...) 好好味, 好大隻...好新鮮丫 1 碟 藍鮨吞拿魚..... 我不懂欣賞丫........1 碟 加洲手卷.... OK啦..唔記得仲食過乜添.......
今晚睇完戲,去咗銅鑼灣食半價宵夜時段壽司..

二個人食咗18 碟壽司呀~
4 碟蟹棒丫.... (好好味呀~ 同峰有得揮

2 碟三文魚...味道一般....

1 碟特長海鰻...味道尚可,但凍咗d

1 碟長腳蟹棒...原來係"生"" 架...... 唔好食

1 碟鰻魚壽司.... OK LA
1 碟帆立貝... 一般者.... 都係峰好味D

1 碟蟹肉牛油果... OK...
1 碟辣汁加州卷.... 辣汁好好味...

1 碟 藍鮨吞拿魚..... 我不懂欣賞丫........
1 碟 加洲手卷.... OK啦..
唔記得仲食過乜添.......
  • 蟹棒
天氣稍稍回暖,棄掉厚厚的大衣,暫時忘卻火煱,拉麵,煲仔飯等,吃點冷冰冰的壽司. 其實下午吃過八喜後,仍覺飽滯,但一句"吃壽司吧",便興奮過來,但已說好要晚一點好讓我的肚子消化一下. 久久沒來過一壽司,曾經也很喜歡這店,但因之前一次覺得魚生水準下滑,所以自那次後也沒有來,路過也不見有人龍,而生意亦較以前少. 這日來想再試試有沒有改善,驚訝何以10時多還有人排隊,原來10時後所有壽司,刺身一律半價驚人大發現,店員遞上order紙,兩口子也禁不住不停的剔剔剔.以好吃的次序來排一下 :火焰玉子($9 -> $4.5) - 最後一碟叫的,因為怕一早別吃會很飽肚. 幸好最後也點了,熱辣辣的厚燒蛋,煮得不會太老,很香滑,配合燒汁,味道剛好,是一個完美的句號,感覺很滿足(而且價錢超抵).劍魚($26->$13) - 劍魚是我最愛的魚生之一,先後要了刺身和壽司,劍魚味道濃郁,不會太淋,很有咬感.鱆紅魚壽司($18-->$9) - 很新鮮鯖魚($18-->$9) - 愛鯖魚的酸,而且配合薑蓉和蔥花,不俗.油甘魚 ($20 --> $10) - 第一碟質素較好,之後較

以好吃的次序來排一下 :

劍魚($26->$13) - 劍魚是我最愛的魚生之一,先後要了刺身壽司,劍魚味道濃郁,不會太淋,很有咬感.

鱆紅魚壽司($18-->$9) - 很新鮮
油甘魚 ($20 --> $10) - 第一碟質素較好,之後較一般.
汁燒三文魚腩壽司 ($22-->$11) - 三文魚肥美,燒汁太多有點咸.
灸燒三文魚壽司 ($12-->$6) - 不比三文魚腩好.
三文魚($9-->$4.5) - 一般,只以平取勝.
花之戀($23-->$16.5) - 三文魚較少,賣相不夠討好,一般.
帶子壽司($20 --> $10) - 帶子很大但不鮮不味美,失望.
辣味三文魚($15-->$7.5) - 不夠千兩好,三文魚本身不辣,只是在三文魚上加上辣醬,很普通.
吞拿魚壽司($20-->$10) - 不鮮甜.

共吃了$16碟,要注意的是他們不會數碟的.因他們用一般的碟來盛壽司,碟是會收回而且一隻碟也會放多於一款壽司刺身. 如果一下子點太多而又忘記怎麼來了怎麼沒來,他們的單也可能把你曾點的也計算在內,在我們身上雖沒發生,但大家也自己注意一下.

服務當然不能要求太多,壽司來得很快,他們打烊執拾就更快.
這價錢,這種經濟環境,也可以吸引不少人. Close at 12, 11:30pm last order.
  • 火焰玉子
  • 劍魚
2009-01-11
今天去一壽司吃遲來的午飯。菜單比千兩易明,但選擇不多,很難點菜。小食類另有卡紙奉上,縱使想吃炸一口芝士,卻沒有圖片,三十八塊實在冒險,因此沒有點。帆立貝壽司($20)不夠甜。厚燒蛋($9)醬汁美味,稍嫌濃得蓋過蛋味,價錢相宜。腐皮蟹肉蟹子壽司($12),腐皮的甜已蓋過一切,若看不見蟹肉的話吃不出來。珍寶帆立貝壽司($35),說起來豈有此理,看見鄰檯點了這壽司,明明有柚子鋪面,本人點菜時指著圖片,說「珍寶帆立貝」,而圖片說明是「珍寶帆立貝配柚子」,上桌時卻沒有柚子。除了體積大了三分一,肉也較厚外,沒有甚麼特別。碎拖羅海膽壽司($35),入口即溶,但海膽像小指頭大,簡直可有可無。明明連加一是$122.1,他們竟然收$123,真好賺!
今天去一壽司吃遲來的午飯。
菜單比千兩易明,但選擇不多,很難點菜。

帆立貝壽司($20)不夠甜。

厚燒蛋($9)醬汁美味,稍嫌濃得蓋過蛋味,價錢相宜。

除了體積大了三分一,肉也較厚外,沒有甚麼特別。

明明連加一是$122.1,他們竟然收$123,真好賺!
  • 厚燒蛋
2008-12-15 3 浏览
之前要閉關溫書所以成半個月都冇出去食野所以一考完就係咁出番去食~~ 要寫番d 食評!!!其實呢間野我唔係第一次食.不過呢個星期食左2次.所以決定寫番下啦!!一直覺得一壽司係一間幾好既店雖然好多人會等佢地十點半價先lai食但食果round要等食個鐘而且佢本身都唔係話貴所以我次次都係食正價的對比起來.佢d食物夠新鮮、價錢夠平而且唔駛等位!!!環境亦好令、cwb同尖咀果間都有魚睇.黑色又夠格調~ 所以如果有得choose我都會食呢間!!星期5同個fd食完之後星期日又同男友走左去食2次叫既食物包括三文魚、帆立貝、蟹棒、鰻魚牛油果捲、海膽、三文魚子、玉子、劍魚黑魚子、手捲等等...都唔係好記得啦個三文魚真係抵食.9元有2件而且仲新鮮 帶子就不過不失啦蟹棒反而係推介.因為真係唔止係蟹柳、而且12元2件 個鰻魚牛油果 22元有4件.飽肚又美味 其他都不過不失係個玉子就真係....唔推介啦....同女友人果次每人食左70元已經係超飽同男友果次就每人100元不過男人就唔多滿意 所以可能男同女食既份量唔同啦....但我都係強烈推仲呢間啦!!btw 聖誕期間 (24 - 1月1) lai 食仲送你一杯hag
之前要閉關溫書所以成半個月都冇出去食野
所以一考完就係咁出番去食~~ 要寫番d 食評!!!

其實呢間野我唔係第一次食.
不過呢個星期食左2次.所以決定寫番下啦!!

一直覺得一壽司係一間幾好既店
雖然好多人會等佢地十點半價先lai食
但食果round要等食個鐘而且佢本身都唔係話貴
所以我次次都係食正價的

對比起來.佢d食物夠新鮮、價錢夠平而且唔駛等位!!!
環境亦好令、cwb同尖咀果間都有魚睇.黑色又夠格調~
所以如果有得choose我都會食呢間!!

星期5同個fd食完之後星期日又同男友走左去食
2次叫既食物包括三文魚、帆立貝、蟹棒、
鰻魚牛油果捲、海膽、三文魚子、玉子、
劍魚黑魚子、手捲等等...都唔係好記得啦

個三文魚真係抵食.9元有2件而且仲新鮮

帶子就不過不失啦
蟹棒反而係推介.因為真係唔止係蟹柳、而且12元2件

個鰻魚牛油果 22元有4件.飽肚又美味

其他都不過不失

係個玉子就真係....唔推介啦....

同女友人果次每人食左70元已經係超飽
同男友果次就每人100元不過男人就唔多滿意

btw 聖誕期間 (24 - 1月1) lai 食仲送你一杯haggen daz!!!
所以有機會短期我都想食多次!!!

• 蟹棒、海膽
2008-12-12 4 浏览
好耐無黎喇,咁黎下啦.點解咁小黎,因為怕左呢度d waiter/waitress?! 呢度d service 吳係咁好架炸,佢地收碟係突然係你兩個中間伸隻手出黎羅,原全無打聲招呼架.我地點了好多款壽司,火灸三文魚,海膽蟹子軍艦,芒果蟹子沙律,辣味三文魚手卷.,燒玉子,珍寶帶子壽司,海鰻壽司,海老卷,芒果加州卷.珍寶帶子壽司,那珍寶帶子都幾厚身,配合了西柚皮粒,好清香,好好味道!辣味三文魚手卷,呢個我覺得幾味,冰凍三文魚配合一個特別辣汁,好野味。海鰻壽司比想像中薄,一條開兩件,都okay, 有鰻魚味,不過$35一份好似唔係好抵.都係板前的那些好d.燒玉子,一碟三件,個汁幾甜.,熱辣辣,都幾好味道.海膽蟹子軍艦d海膽就略細粒,吳抵食.芒果蟹子沙律,吳及已往咁大碟,d菜絲同蟹柳絲都切得好幼,唔錯,不過菜嗟,咳咪可以比多d。芒果加州卷,都okay, d 芒果都好甜.咁食下食下就$300喇.

燒玉子,一碟三件,個汁幾甜.,熱辣辣,都幾好味道.

海膽蟹子軍艦d海膽就略細粒,吳抵食.

芒果加州卷,都okay, d 芒果都好甜.

咁食下食下就$300喇.
2008-12-06 11 浏览
以前都知呢間嘢有10:00半價優惠,但只限旺角同尖咀~最近返工經過門口見到CWB都有得做~ (但有條款每人最低消費係65 (不包括加一)今晚終於約咗我既朋友仔嚟呢度食晚餐呀~ 10:30 嚟度都要 排~ 等咗一陣就入得喇二個人叫咗: 火焰玉子~ 必食~ 熱辣辣 好好味(叫咗二碟呀) 帶子壽司~ KEEP 住咁新鮮~ 好味 北寄貝壽司~ 我無食呀 蟹棒壽司~ 好味~ 好似同峰差不多呀 蟹肉壽司~ 第一次食,又好好BOR鰻魚壽司~ 好味丫,D肉好淋,GOOD辣汁加州卷~ 辣汁好味辣汁三文魚手卷,天婦羅手卷 (我朋友話唔夠板 長脆喎)清酒蜆~ 32 味道一般者香芒甜蝦壽司~不是紫菜 包住...感覺好FRESH$合共148 好抵呀~ 仲好飽添..... 狂食都係咁既價~一定再嚟 YEAH呢攴不用錢, 有人請 變咗我的生日反呀
以前都知呢間嘢有10:00半價優惠,但只限旺角同尖咀~
今晚終於約咗我既朋友仔嚟呢度食晚餐呀~

10:30 嚟度都要 排~ 等咗一陣就入得喇

二個人叫咗:
火焰玉子~ 必食~ 熱辣辣 好好味
(叫咗二碟呀)
帶子壽司~ KEEP 住咁新鮮~ 好味
北寄貝壽司~ 我無食呀
蟹棒壽司~ 好味~ 好似同峰差不多呀
蟹肉壽司~ 第一次食,又好好BOR

鰻魚壽司~ 好味丫,D肉好淋,GOOD

辣汁加州卷~ 辣汁好味
辣汁三文魚手卷,天婦羅手卷 (我朋友話唔夠板 長脆喎)
清酒蜆~ 32 味道一般者
香芒甜蝦壽司~不是紫菜 包住...感覺好FRESH

呢攴不用錢, 有人請 變咗我的生日反呀
我評壽司店,是由一個不吃魚生或刺身的角度。那天晚上和友人七時到達,店內只有零落的一兩檯客人。我點了的,已經全在相片見到了。 蟹棒壽司﹕雖然我知道應該是普通貨色,但我就是覺得比蟹柳好吃得多了! 火炙玉子﹕賣相恰到好處,蛋也不會燒得太乾,但始終沒有魚一丁做得出色。但如果加入價錢的考慮,這絕對是超值了。 海膽雞軟骨﹕其實即是炸雞軟骨加一碟海膽調味汁。我不吃海膽,但每次來光顧點這個時都覺得是即炸的,不錯。 炸軟殼蟹﹕炸粉太厚,而賣相實在有點奇怪。但同樣,應該是即炸的,挽回不少分數。整體而言可列入少數我喜歡的壽司店之一。
我評壽司店,是由一個不吃魚生或刺身的角度。

那天晚上和友人七時到達,店內只有零落的一兩檯客人。

我點了的,已經全在相片見到了。

整體而言可列入少數我喜歡的壽司店之一。
我最喜歡吃這兒的蟹棒壽司
火炙玉子
海膽雞軟骨
炸軟殼蟹
2008-11-03
由於千兩太多人,想起這裡有壽司吃,便走了過來!不用等位便可入座,我們坐bar台,侍應亦好好人主動幫我寄存花束!由於朋友不吃生冷食物,所以要多了熟食!三文魚,同火炙三文魚不夠肥美,但新鮮!軟殼蟹手卷的紫菜很淋身,但我們已第一時間吃!燒玉子,玉子香但不滑辣味三文魚,醬汁有D奇怪!炸蝦卷,ok好味,炸得好香!鰻魚卷,面的皮幾好吃,鰻魚不腥!服務幾好,走的時候侍應記得拿花出來,反而我們忘記了!謝謝朋友請客~~~
由於千兩太多人,想起這裡有壽司吃,便走了過來!
由於朋友不吃生冷食物,所以要多了熟食!
三文魚,同火炙三文魚不夠肥美,但新鮮!
軟殼蟹手卷的紫菜很淋身,但我們已第一時間吃!

燒玉子,玉子香但不滑
辣味三文魚,醬汁有D奇怪!
炸蝦卷,ok好味,炸得好香!
鰻魚卷,面的皮幾好吃,鰻魚不腥!

服務幾好,走的時候侍應記得拿花出來,反而我們忘記了!
謝謝朋友請客~~~
2008-08-21 11 浏览
愛吃壽司的我,每當想不到吃甚麼好,就會來吃一壽司。喜歡它的壽司細細件,魚生和飯的比例剛剛好,不會好像其他壽司店的,一係大大舊飯但魚生小小 (或相反)。 欣賞它這一點。而味道呢,覺得這裡尚算保持水準,珍寶帶子更是每次必吃,好大件,好鮮甜喔。 個人認為以迴轉壽司店來說,這裡就比較新鮮。至於環境,就算坐bar 台的椅都大大張的,很舒服。
愛吃壽司的我,每當想不到吃甚麼好,就會來吃一壽司

個人認為以迴轉壽司店來說,這裡就比較新鮮。

至於環境,就算坐bar 台的椅都大大張的,很舒服。
  • 珍寶帶子壽司
2008-08-05
第一次去呢間野係有次同朋友經過, 覺得個氣氛很好所以入去.價錢係比普通的壽司店稍微貴, 不過食落去就知道一分錢一分貨.而且種類很多, 食多幾次都食唔曬咁多種類, 甜品仲正, 看得出有比心幾整.不過唔係間間都得, 水準而言呢家最高所以去了好多次, 以後都會繼續.
第一次去呢間野係有次同朋友經過, 覺得個氣氛很好所以入去.
2008-07-13 9 浏览
因為星期五7點半去到,所以即有位。 overall黎講食物都ok, d位好舒服呀~
好味wor~
好味wor~
2008-05-11 8 浏览
例牌點了幾款壽司: 和牛, 吞拿魚腩, 牡丹蝦, 蟹棒, 三文魚, 海膽蟹子軍艦, 軟殼蟹卷, 吞拿魚腩手卷. 另外叫了劍魚刺身, 蝦天婦羅, 燒玉子. 美少年清酒.剌身和天婦羅都一般. 玉子個汁好甜. 壽司沒有一款係有驚喜的. 和牛壽司同海膽蟹子軍艦都好似未發育般 清酒的味道不同上次的好味, 因為用了差一點的美少年清酒, 不是之前用的純米. 今次有點失望因為各樣都退步了, 難怪星期五晚都只係等左一陣就有位 .....入座後門口都無人排隊了 .....

今次有點失望
和牛,軟殼蟹卷,劍魚刺身
燒玉子, 海膽蟹子軍艦
蝦天婦羅