2020-11-27 0 浏览
今日 我和朋友去日式Cafe食Dinner我们提早一日打电话Book位店员安排了窗口位置给我们望附近写字楼 靓Cafe环境舒服🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽我叫了「炸豚肉流心蛋」、「北海道3.7牛乳松叶蟹脚锅」、「原条蒲烧鳗鱼炒饭」、「Purple Patato Latte」、「Milk Chocolate Hazeinut」炸豚肉流心蛋:薄薄一层豚肉包住流心蛋,做得好好北海道3.7牛乳松叶蟹脚锅:有粉丝,汤非常好饮,蟹脚要自己拆殻,非常麻烦,食落一般般原条蒲烧鳗鱼炒饭:一般般Purple Patato Latte:紫薯唔会超级甜,唔错Milk Chocolate Hazeinut:拉花好靓,榛子味非常出,好饮CP值🌟60%
今日 我和朋友去日式Cafe食Dinner

我们提早一日打电话Book位
店员安排了窗口位置给我们
望附近写字楼 靓

Cafe环境舒服

🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽

炸豚肉流心蛋:薄薄一层豚肉包住流心蛋,做得好好

北海道3.7牛乳松叶蟹脚锅:有粉丝,汤非常好饮
,蟹脚要自己拆殻,非常麻烦,食落一般般

原条蒲烧鳗鱼炒饭:一般般

CP值🌟60%

2020-11-23 45 浏览
晏昼行行吓街, 友人问我同 P san 一唔一齐食晚饭, 结果就一行四人, 由友人车咗嚟观塘搵食, 搵到喱间日式小店。虽然位处工厂大厦, 但系门口俾人一种舒服嘅感觉。 入到店家, 店员问我哋有无 book 位, 因为无 book 位, 所以要等店员安排入座。 入到去啲枱櫈比平时去嘅餐厅矮, 仲有日式榻榻米同矮枱坐, 有种令人好放松嘅感觉。 我睇完 menu 之後, 决定点原条蒲烧鳗鱼炒饭。 鳗鱼真系好大条, 但唔热亦唔暖, 所以食落质地比较硬, 亦无咩鳗鱼味同唔肥美, 炒饭好似用咗蒸鱼豉油加熟油一齐炒嘅味道咁, 食到一半就已经有少少腻唔想继续食, 饭粒亦唔多似系真正日本米咁短短肥肥胀卜卜同有饭味, 饭嘅份量都唔算多, 但店家都会贴心咁配埋少许生椰菜丝同两件腌萝卜, 可以俾人解吓腻。     我哋除咗各自点咗一个主菜之外, 仲点咗个七味墨鱼咀。 喱个墨鱼咀外皮炸得松脆, 而且七味粉平均散布喺每粒墨鱼咀度, 好惹味, 喱个系成餐饭我会比较推荐嘅菜式。 P san 点咗喱个神户野菜牛肉锅加一个杂炊, 我哋点完, 店员拎咗个炉上枱, 再等咗一阵就放埋个锅上个炉上面同点火, 我同 P san 等

原条蒲烧鳗鱼炒饭

七味墨鱼咀

P san 点咗喱个神户野菜牛肉锅加一个杂炊, 我哋点完, 店员拎咗个炉上枱, 再等咗一阵就放埋个锅上个炉上面同点火, 我同 P san 等啲汤滚咗先开始烚。 牛肉份量多, 而且有好浓牛味, 不过食落似系我哋平时打边炉嗰啲肥牛, 下面有粗粉丝、 菜、豆腐同鲜冬菇, 啲汤饮落好清甜而且有菜味, 应该系用味醂煮嘅, 喱个都不错食哦, 可以放埋个饭落去成为一个杂炊。

神户野菜牛肉锅

最後, 饮品方面, 因为我唔饮汽水, 所以我点咗喱间店多人推荐嘅富士山特饮嚟打吓卡, 之後就俾咗 P san 饮, 而我就点咗个焦糖鲜牛奶朱古力。

喱个富士山特饮, 下面系梳打水加冰, 店家放咗一粒有灯嘅塑胶冰粒喺梳打水入面闪吓闪吓, 上面系云呢拿雪糕, 外貌做到同富士山相似, 当雪糕融咗喺梳打水之後, 更会做出富士山有不同层次雪景嘅状况, 等我哋无得去日本都可以欣赏到富士山解下旅行瘾。

富士山特饮

跟住喱个系另一个我会推荐嘅饮品, 用鲜牛奶冲泡, 而且满有香浓朱古力味, 又唔会苦, 奶味同朱古力味都饮得出, 好 balance, 上面有一层好轻嘅 cream, 再有少许焦糖吱咗喺层 cream 上面, 令朱古力更香滑。

焦糖鲜牛奶朱古力

总括, 喱间餐厅似 cafe 俾人倾计同 hea 多过一间餐厅, 店家有一种日式小店嘅感觉, 坐得舒服好 relax, 饮品比较吸引亦吸睛, 不过我哋星期日 7:00pm, 有 1.5 小时限时, 若大班朋友就最好 book 位。
2020-11-22
七味墨鱼咀
神户野菜牛肉锅
焦糖鲜牛奶朱古力
2020-11-22 0 浏览
同成班姊妹吹水,梗系要搵个地方舒服、仲可以坐得耐㗎啦!今次就拣咗下昼嚟呢一间观塘嘅餐厅食嘢,🥳大大碟㗎!大家可以睇吓面豉汤碗同个饭大细嘅对比🥰女仔会食唔晒罗!😛😋😍食完仲可以叫杯嘢饮一边吹水,不过今次大家都好饱,食完都成个钟。呢度嘅职员真系好好,唔会吹你走,(当然前提下餐厅系冇客等紧啦)有时做客人嘅嘢,又唔好有啲咩过分要求嘅,你好我好罗,搞到人哋,人哋做嘢都好辛苦,唔系话俾钱就大晒。Any肥,一定会再帮衬!
同成班姊妹吹水,
梗系要搵个地方舒服、仲可以坐得耐㗎啦!
今次就拣咗下昼嚟呢一间观塘嘅餐厅食嘢,

🥳大大碟㗎!
大家可以睇吓面豉汤碗同个饭大细嘅对比🥰
女仔会食唔晒罗!😛😋

😍食完仲可以叫杯嘢饮一边吹水,
不过今次大家都好饱,
食完都成个钟。

呢度嘅职员真系好好,
唔会吹你走,
(当然前提下餐厅系冇客等紧啦)
有时做客人嘅嘢,
又唔好有啲咩过分要求嘅,
你好我好罗,
搞到人哋,
人哋做嘢都好辛苦,
唔系话俾钱就大晒。

Any肥,一定会再帮衬!

2020-11-14 397 浏览
出去官塘做完野就谂住食埋晚饭先返屋企楼下派单张话而家有九折锦就上去试下佢系15楼但电梯只系上到14楼要转行楼梯一层至会到既去到出面个门口都几靓既锦入到去问有无book位我就紧系无佢就安排我坐榻榻米要除鞋既对鞋要放入柜锦又确实有d麻烦既😅味道都几好既唔算好平如果三五知己倾偈都舒服既我觉得都算多人有兴趣记住预先book位都唔紧要啦都上到黎其实都算多款式不过就如果一个人就无set dinner既二人餐就有我最後叫左个日式肥牛锅同冻烤榛子咖啡
出去官塘做完野

二人餐就有

我最後叫左个日式肥牛锅
同冻烤榛子咖啡

2020-11-13 317 浏览
好友生日饭局, 拣咗观塘工厦楼上cafe。印像中数年前嚟过, 摆设装修悠闲舒服。一早book咗位 用餐时间限1.5 小时, 对於我哋几个难得聚头嘅老友记时间好似唔多够。留意每位消费$150起 或者每人至少 order一款主菜。餐牌食物主打日式料理,锅物,炸物,串烧, 意粉沙律 等等。这杯焦糖朱古力(冻) 卖相讨好, 鲜忌廉唔算太甜, 朱古力味浓郁混合少许焦糖味道唔错, 唯一缺点系比较细杯😂朋友点了一杯『白桃乌龙茶』, 佢话味道唔错 不过又 只系 一个小茶杯, 仲以为有一壶畀佢慢慢斟~另一朋友点了『皇冠家啡』, 味道唔错 ,好惊瞓唔着 但系就好大杯。『北海道3.7 牛乳松叶f蟹锅』浓郁清甜嘅牛乳汤底, 蟹脚有唔少, 但比较偏瘦, 落手落脚食,但系冇较剪工具( 蟹壳比较软需要用到较剪, 但职员解释较剪工具未有货), 几位女士都有点狼狈。 这个『 洋葱牛油烧广岛蚝』非常惹味! 洋葱圈劲香带出蚝鲜味。『神户野菜牛肉锅』$118 也是热辣辣, 冬天最啱围炉取暖😍 牛舌串$35 一串一寸有四件左右, 但有些部位劲多筋位咬唔开。甜品试了蓝莓芝士蛋糕$38和红莓批$38, 卖相和味道好一般, 竟然也唔

好友生日饭局, 拣咗观塘工厦楼上cafe。
印像中数年前嚟过, 摆设装修悠闲舒服。

留意每位消费$150起 或者每人至少 order一款主菜。

餐牌食物主打日式料理,锅物,炸物,串烧, 意粉沙律 等等。

味道唔错, 唯一缺点系比较细杯😂

『北海道3.7 牛乳松叶f蟹锅』

牛舌串$35 一串
一寸有四件左右, 但有些部位劲多筋位咬唔开。

甜品试了蓝莓芝士蛋糕$38和红莓批$38, 卖相和味道好一般, 竟然也唔记得影相~

明太子蟹肉炒饭$118
炒得甘香美味不过份量稍为细。

菜式,饮品整体味道唔错, 不过份量偏细适合二人,小情侣, 大胃王分享要点多几份先够!

2020-11-13 291 浏览
今日经过观塘先发觉原来观塘咁多好嘢食一於拣咗一间好多好评嘅日式餐厅冇失望之余仲有惊喜由於我好少去观塘嘅工厦食饭所以间餐厅都要搵咗一阵入到黎好开扬阳光好够好光猛佢每张枱都hold咗原来真系俾人book晒好在我前一日喺OpenRice book咗枱如果唔系就冇得食啦果然系好受欢迎嘅人气食店装修好靓好日式仲有一个角落系卖日本精品由於我11:45到达店员话12:45前交枱就可以有八折优惠仲免加一绝对冇问题呀途中发生咗小插曲由於我叫咗个明太子酱烧松叶蟹肉寿司三文鱼子荞麦冷面但系店员话做紧外卖单呢个餸要等半个钟头但佢话会照计返八折俾我当然後来我转左另一个餐不过佢哋肯折返俾我都几好喎态度加分男朋友叫咗自家制宫崎唐扬南蛮鸡($108未折)好友日式家庭料理嘅感觉个南蛮鸡热辣辣啱啱炸好但绝对冇油腻嘅感觉加埋上面酸酸地嘅酱汁脆卜卜!好开胃好好食!!饭同埋汤都好够热当然前菜豆腐都好正呢个南蛮鸡真系推介好好食!至於我後来就转左秋之皇冠御膳($118未折)分别有汤啦前菜,烧玉子,汁烧鲭鱼,汁煮莲藕渍同埋腐皮乌冬烧肉玉子好好味够热够甜够松软!又有蛋香加埋沙律酱好好味汁烧鲭鱼都好食呀但似乎就唔系好够啦份量汁煮莲藕渍就
今日经过观塘

当然後来我转左另一个餐
不过佢哋肯折返俾我都几好喎

态度加分

自家制宫崎唐扬南蛮鸡

男朋友叫咗自家制宫崎唐扬南蛮鸡($108未折)
好友日式家庭料理嘅感觉
个南蛮鸡热辣辣啱啱炸好
但绝对冇油腻嘅感觉

加埋上面酸酸地嘅酱汁
脆卜卜!好开胃好好食!!

饭同埋汤都好够热
当然前菜豆腐都好正
呢个南蛮鸡真系推介

好好食!

秋之王冠御膳

至於我後来就转左秋之皇冠御膳($118未折)
分别有汤啦
前菜,烧玉子,汁烧鲭鱼,汁煮莲藕渍同埋腐皮乌冬
烧肉玉子好好味

够热够甜够松软!又有蛋香
加埋沙律酱好好味

汁烧鲭鱼都好食呀
但似乎就唔系好够啦份量

汁煮莲藕渍就硬咗少少但都好食嘅~
腐皮乌冬非常好食

性价比唔够高
如果唔折嘅话其实就真系几贵
但食得出系用心煮嘅料理
当然值得笑笑啦

下次都想来试吓其他嘢~
大家记得嚟之前要book位啊
食紧嘅途中听到好多人打电话嚟都话冇位
自家制宫崎唐扬南蛮鸡
秋之王冠御膳
2020-11-04 691 浏览
朋友介绍嚟到呢间喺工厦嘅cafe, 虽然搭lift只系可以去到14楼,仲要自己再行多一层,但系一推开餐厅门,已经觉得好舒服,好有空间感🥰 晚餐有二人套餐,但系怕太丰富食唔哂,我地决定散叫!我地拣咗牛肉锅,牛肉三文鱼子冷面,仲有烧牛脷🐗🤤牛肉锅用火热住,好大份🤩除咗有好多肥牛,仲有唔少配菜(两种菇🍄两种菜🥦豆腐同粉丝)结果饱到冇加到饭🤣 目测附近嘅人都有叫锅物🤣牛肉三文鱼子冷面用嘅系薄切牛肉,比起肥牛锅嘅牛有更浓嘅牛味🤤加埋三文鱼子配冷面真系唔洗落太多冷面酱已经好正(可以扮食得健康啲😂)烧牛脷超推介!实物比张相仲要大,烧得好香又juicy,好有咬口,锺意食牛脷嘅会好满足😚另外仲散叫咗两杯饮品,比较特别嘅系Tiramisu latte (冷热佳可)喺热嘅咖啡上面加咗冻嘅厚cream同可可粉🤩 饮落虽然冇Tiramisu 嘅芝士味,但饮到系好浓嘅奶油加比较甘嘅可可咖啡味🥰餐厅有最低消费每人$150或一个主食。以呢间cafe嘅环境同食物质素,个人觉得价钱系合理嘅。顺带一提,呢间餐厅嘅厕所喺返店入面,仲非常乾净,完全唔怕去楼上cafe遇上污糟公厕嘅问题😂

2020-11-03
  • 牛脷串
  • 神户野菜牛肉锅
2020-10-31 496 浏览
里面嘅环境好舒适,入到餐厅里面感觉好似去到日本咁,人好多但一啲都唔嘈,大家都自律咁细细声讲嘢。嘢食我点左我好钟意嘅炸鸡,佢喺炸鸡面上淋左啲自制嘅沙律酱,十分之好食,令到我不知不觉地食晒成个餐。佢嘅嘢食好大份,系会食到饱肚好满足(留意番我系女仔,可能男仔会唔够饱?),环境气氛完全令到成个人好开心,啲櫈都好正。呢度唔大机会比出面等位嘅人仇视,因为全部都预留晒book枱位置,所以要黎食嘅记得book枱先吖
2020-10-31 398 浏览
多数要book位,wall in预左未必有,黎左好多次,终於坐到窗口位,自然光射入黎真系可以坐一个下午,好舒服好悠闲。Pefer食lunch,性价比高,加上有日光,成间店气氛更日式,而晚餐食过一次,有点贵呢。不过之前同同事黎,佢地就略嫌细份,我谂可能睇下你嗌咩餐吧。外卖我也试过,炒饭热辣辣,唔错唔错。

不过之前同同事黎,佢地就略嫌细份,我谂可能睇下你嗌咩餐吧。
外卖我也试过,炒饭热辣辣,唔错唔错。
2020-10-13 758 浏览
系周围食饭都好逼既星期六晚上,想搵个地方好坐,啲野又好食既地方同另一半二人世界💕首选当然系楼上cafe!睇左好耐openrice,决定拣观塘呢间cafe试下!日系装修同用日文歌做background music,感觉有啲似去左日本😂冲住呢杯富士山特饮而来,当然要叫黎试下!点左两杯饮品,一堆小食,重有主菜牛肉锅🥘🥛3.6牛奶雪糕球+梳打水 $52内有闪粒冰块好适合打卡影相😂无咩甜味🤔🥛3.6牛奶榛子 $32味道中规中矩🤔前菜部分试左,🥗和风温泉蛋田园鸡肉沙律$72前菜岩岩好🥰重有温泉蛋既小惊喜❤️🍤他他酱炸鱿鱼圈 $68热辣辣既他他酱配鱿鱼圈好好味😋大概7-8旧一碟🤔🍘日式炸酱油年糕 $48上网见人推荐所以试下食,一开头黎到觉得好细旧😂但比想好食😳唔会好un重咸淡适中😳🥘神户野菜日式牛肉涮涮锅 $118想像中系寿喜烧汁,结果系豉油汁🤔加饭最後倒埋落锅食岩岩好🥰好食但无咩特别惊喜🤔遇上openrice订座有7折感觉更抵食🥰如果想坐得舒服,环境舒适又可以打卡,野食都ok咁呢度系几好既选择!🥰✅日式靓餐厅✅凳下有篮摆袋✅倾计好地方✅食物排盘靓
系周围食饭都好逼既星期六晚上,
想搵个地方好坐,
啲野又好食既地方同另一半二人世界💕
首选当然系楼上cafe!
睇左好耐openrice,
决定拣观塘呢间cafe试下!
日系装修同用日文歌做background music,
感觉有啲似去左日本😂
冲住呢杯富士山特饮而来,
当然要叫黎试下!
点左两杯饮品,一堆小食,
重有主菜牛肉锅🥘

🍤他他酱炸鱿鱼圈 $68
热辣辣既他他酱配鱿鱼圈好好味😋
大概7-8旧一碟🤔

🍘日式炸酱油年糕 $48
上网见人推荐所以试下食,
一开头黎到觉得好细旧😂
但比想好食😳唔会好un重咸淡适中😳

🥘神户野菜日式牛肉涮涮锅 $118
想像中系寿喜烧汁,结果系豉油汁🤔
加饭最後倒埋落锅食岩岩好🥰
好食但无咩特别惊喜🤔

遇上openrice订座有7折感觉更抵食🥰
如果想坐得舒服,环境舒适又可以打卡,
野食都ok咁呢度系几好既选择!🥰

用餐优惠
优惠券
  • 日式他他酱吉列鱿鱼
2020-10-04 627 浏览
近来好多朋友都会食韩烤当去了韩国,食寿司当去了日本,所以都会选择一些装饰特别有风格的小店,希望感受一下外游嘅感觉。今次午餐时段无意中选了日本风情食店,在人潮如泉涌的巧明街,走上工厦顶楼,门口已经是日文门牌,配上可爱小老鼠,整间店都是浅木色的设计,门口有一角落售卖日本土产化妆品,及小老鼠精品。最令我欣赏的是富士山摆设,回想起河口湖畔欣赏富士山日出的美景。坐好点餐,一份御膳,一份南蛮鸡饭。御膳包括有面豉汤、冻豆腐、炸薯饼、照烧鸡扒及荞麦面,份量十分,虽然不是日本便当的精致,但绝对能满足口腹之慾。南蛮鸡便当,鸡件炸得香口,配上日式塔塔酱,食完一件接一件,一大碗日本米饭就清了。最後以一杯香浓嘅拿铁完成这顿日本之旅午餐。

御膳
南蛮炸鸡便当
御膳
南蛮炸鸡便当
2020-10-02 572 浏览
假日的brunch搜寻一下观塘区的楼上cafe 这间餐厅评分唔错 还可以在openrice订枱十分方便大厦电梯只到14楼 要另外行楼梯上15楼装修十分有日式风格 门口还有一个小角落贩卖日本化妆品/小精品 有兴趣可以看看点了两个餐西式All day breakfast:种类丰富 令人很有食慾蒲烧潮鲷鱼腩定食:有啲似平时鳗鱼饭的汁 甜甜的很开胃美中不足是餐饮比较失色 冻柠茶冇茶味 富士山特饮虽然IGable不过味道很普通总括而言还是不错的 行开观塘可以上来食餐饭记得预约 今日所见假期还是很多人呢
假日的brunch

大厦电梯只到14楼 要另外行楼梯上15楼

点了两个餐
蒲烧潮鲷鱼腩定食:有啲似平时鳗鱼饭的汁 甜甜的很开胃

总括而言还是不错的 行开观塘可以上来食餐饭
记得预约 今日所见假期还是很多人呢
2020-10-02
2020-09-19 559 浏览
一早订左枱食lunch , 都几多人下,如果普通街边行过都未必留意到有间装修日风餐厅系工厦入面。坐得几适服,服务态度好好,所以,食得几开心。佢得lunch set, 我就叫左明太子海鲜意粉有D虾、蚬肉、明太子及青口。斎睇样担心冇乜味,食落就唔同啦⋯好香好够味下次来想食佢个牛肉锅

佢得lunch set, 我就叫左明太子海鲜意粉

下次来想食佢个牛肉锅

2020-08-25 974 浏览
系观塘工厂大厦又搵到间正嘢,平日午餐时段去都要等位,证明系有质素嘅餐厅啦(可以致电book位的),收银处旁边有个小小嘅商店,售卖一些得意饰物,等位嘅时候可以逛下😂。呢间日式咖啡店装修简洁,简单得嚟带有日本特色,仲有一张怡系榻榻米,要除鞋👠入去架!食物亦好吸引,今次我点咗日式咖喱吉列猪扒饭,卖相已经好吸引,咖喱汁劲多,唔太辣,I like it👍,即叫即整,吉列猪扒好松脆,唔太乾,薄薄脆浆锁住肉汁,唔错😋 ,定食配有渍物、面豉汤,渍物系麻酱豆腐,普普通通啦☺️,最後叫埋杯冻朱古力,有点失望嘅系好细杯,以为冻饮系大杯啲,点知系咁细😞整体来说,都算ok,会再嚟😊

整体来说,都算ok,会再嚟😊
  • 日式咖喱吉列猪扒饭
2020-08-12 826 浏览
ねずみの王冠 吃茶店位於观塘工业区既隐世日本style餐厅,一入去就有成阵日本味扑出黎装修,摆设都十分日系,同日本cafe都一样感觉,店员都亲切有礼食物攞盘认真,而且味道不钱,咖哩系日式咖哩砖既味道,炸猪扒刚炸好,新鲜热辣。餐厅如果无新客都唔会赶人走,可以轻松坐一个下午,几好
ねずみの王冠 吃茶店

餐厅如果无新客都唔会赶人走,可以轻松坐一个下午,几好