La.Patisserie.BAZI
芒果拿破崙天花板
HeraNg
2025-10-30
关注
為家人慶生,第一次訂這家的芒果拿破崙蛋糕,大大大大大驚喜!取餅時拿上手,重量超乎想像,份量十足!味道剛剛好,鬆化不太甜,芒果和吉士配合很很好,亦不會很重牛油味,一點都不膩,易入口,家人晚飯吃得飽飽的,都把這壓軸蛋糕全清。另外多訂了一個紅桑子石榴慕絲cake,有獨立小盒子,很細心。聚會前兩晚在網店下單,簡單準確,第二天一早就收到whatsapp確認,很放心;因為第一次光顧,有小疑問,回覆很快,很讚。還會再來!查看更多
or#tm66744646
芒果拿破崙🥭
or#tm66744646
2025-07-30
关注
今次去左Bazi 灣仔買甜品食,簡左芒果拿破崙。這道甜品不僅外觀吸引,其口味和質感都是中上。芒果拿破崙的外觀是葉子形狀,每一片酥皮都經過精心烘焙,呈現出完美的金黃色,光滑的表面上還撒上了一層薄薄的糖霜,讓人一眼就能感受到其酥脆的質感。濃厚的芒果口味,酸甜適中,搭配著軟滑的吉士醬,形成完美的味覺平衡,不會過於膩口,反而增添了整體的層次感。它的口感柔滑,與酥皮的鬆脆形成鮮明的對比,讓人每一口都感到驚喜,好食!查看更多
sothai_hkfoodie
洋菓子
sothai_hkfoodie
2025-02-27
关注
朋友推薦呢間網店的洋菓子蛋糕 係觀塘同灣仔有實體店 今次趁家人聚餐就買左唔同款既洋菓子開心分享洋菓子$52/個 每款造型特別 芒果拿破崙 & 草莓拿破崙 - 拿破崙酥皮好香脆 吉士醬香甜軟滑豆腐綠茶慕士蛋糕 – 豆腐味香甜 上面有抹茶 三葉草都可以食紅茶百利甜酒慕士蛋糕 – 紅茶味濃 百利甜酒可以按喜好自己調較加入蛋糕酸櫻桃黑朱古力撻 – 顏色鮮艷 入面係黑朱古力撻 黑芝麻麻糬慕士蛋糕 – 無糖的黑芝麻醬 入面有麻糬粒熱帶水果慕士蛋糕 – 幾款熱帶水果 有百香果 鳳梨 芒果等 酸酸甜甜粟子培茶慕士蛋糕 – 栗子慕士包住入面係香濃培茶蓉查看更多
avocuddle
豆腐黑芝麻麻糬mousse蛋糕🖤似芝麻湯圓x豆腐花?|味道創新🍰層次豐富
avocuddle
2024-09-29
关注
媽咪生日,經社交平台訂咗呢間蛋糕店最出名係「網格千層酥拿破崙」不過為切合屋企人口味,揀咗呢款😍另外有開心果、柚子蜜柑、抹茶、Tiramisu味等▶️ 豆腐黑芝麻麻糬慕士蛋糕 ($508)只有2 lb 一個size 蛋糕超重,好有份量,切到8-10件《蛋糕介紹》蛋糕面頭mousse螺旋形,好似藝術品咁,打卡一流主要係係黑芝麻mousse🖤外圍係豆腐mousse中間夾住一層海綿蛋糕,配合粒粒巨型煙靭麻糬最底部係曲奇餅底《蛋糕食評》採用本地無糖芝麻醬,黑芝麻味道濃郁好似芝麻糊/芝麻湯圓餡咁😍入口沙沙地豆腐mousse真係似食緊豆腐🤍好軟滑,健康又light鍾意佢mousse口感,唔會太泡泡,又減去一般忌廉嘅油膩感啱晒啲平時唔食忌廉嘅我哋🙈中間海綿蛋糕鬆軟🍰麻糬粒粒煙韌有拉扯度,平均分布,每件蛋糕都起碼有三至四粒曲奇餅底正!應該用消化餅加牛油,入口香趣🍪成個蛋糕層次豐富,Mix埋一齊係黑芝麻湯圓溝豆腐花😂配搭創新,意外地夾味又好食-每個人食完都話好食👍🏻的確好特別起灣仔攞蛋糕(修頓球場正對面)幾方便蛋糕盒同包裝靚,安全一個鐘內送達屋企😌服務唔錯,落單後有confirmation email 同Whatsapp message覆客人WhatsApp速度快價錢相對貴少少,但非常值得❤️‍🔥始終佢舖位唔平,蛋糕有質素食悶咗海綿蛋糕或巴斯克蛋糕,可以試試呢幾款mousse蛋糕🎂店舖唔淨止賣磅裝蛋糕,仲有洋菓子、燒菓子、手工曲奇、手工果醬、果仁等查看更多
+ 6
豆腐黑芝麻麻糬慕士蛋糕
h0410232
不錯,但有改善空間
h0410232
2024-06-15
6K 浏览
关注
之前老婆生日, 因為吃過太多餅店的蛋糕, 所以在選擇上有些困難, 今次找到的百子, 不是平時會在酒店餅房點的類型, 而是先以網店模式經營, 在走到實體舖經營的餅店, 老實說網店的水準有點參差, 但能夠以實體店經營的, 應該不會太差就是, 吃罷老婆也算滿意, 那就好了. 這店主打的是網格的千層酥, 香港會比較多用拿破崙這名字, 但其實和拿破崙沒有關係, 只是將Napolitain也就是拿玻里的製法, 音譯成拿破崙. 先要讚這裏的千層酥, 香脆挺身, 賣相不錯, 而且中間餡料的士多啤梨吉士醬, 再加上麻糬, 口感對比和味道的調配做得很好. 可惜的是千層酥過於挺身, 咬下去層次沒有內餡般明顯, 偏向走牛油餅乾路線, 酥而欠層, 有點可惜.查看更多
mochi_hkfood
٩(๑❛ᴗ❛๑)۶人氣網店「百子」分店開到灣仔啦
mochi_hkfood
2024-03-21
5K 浏览
关注
百子既撻/餅之前試過,多數都唔錯~呢次屋企人生日所以試下喺到訂蛋糕😌。原本想試佢signature既拿破崙,不過見呢款豆腐芝麻蛋糕幾特別所以就試左先。前一日whatsapp都成功訂到😳,必須一讚店員覆msg又快又nice~放工6點左右去拎蛋糕,平時蛋糕個紙盒拎耐左會𠝹到隻手紅晒🙈,但店員好好會用層膠包住拎個位,幾貼心👍🏻🔅豆腐黑芝麻麻糬慕士蛋糕(2lb) ($508)蛋糕面頭係芝麻mousse,芝麻味好香好濃🖤。外層白色既就係豆腐mousse,食落幾Q彈,balance返芝麻既膩~中間有黑芝麻&麻糬>海綿蛋糕>黑芝麻&麻糬,麻糬偏軟糯,加埋蛋糕口感唔錯😍。不過餅底如果係脆既就更好💬整體都幾滿意,雖然價錢唔算平,不過蛋糕都靚靚仔仔😝,店員又貼心💮查看更多
+ 1
pancyy
大愛拿破崙蛋糕
pancyy
2024-03-15
关注
白色情人節買左個拿破崙蛋糕慶祝下,一入到舖頭見到不少貓貓公仔擺設,好可愛好治癒~ 櫥櫃放左好多精美嘅原個蛋糕,仲有細嘅西餅,另一邊就放左一樽樽products,包括果仁、朱古力、餅乾等,都有幾多款式😍拿破崙蛋糕我揀左焙茶麻糬口味,見到裡面放左粒粒紅豆做襯托🫘本身有d驚好難切,但呢間舖頭嘅拿破崙比想像中易Handle,切完都仲keep到個shape🧡焙茶味有驚喜,茶味甘香,唔會太膩,加埋煙韌麻糬口感一流🤤重點係個拿破崙皮夠脆口,加晒分💯6吋都切到8-9件,好啱同家人/朋友share🤩查看更多
+ 4
杜比人
絕對令人驚艷嘅味道
杜比人
2023-12-12
关注
La.Patisserie.BAZI 係灣仔有實體店,今日路經,就跑過來抱個蛋糕回家🫶🏻🫶🏻 蛋糕廚櫃非常吸引,由最經典的拿玻崙蛋糕, 到海綿蛋糕, 慕絲蛋糕,每款造型精緻優雅, 顏色搭配悅目😍😍. 灣仔店更有其他產品比客人選擇, 軟糖、朱古力、餅乾、曲奇等,連甘草檸檬都有😂😂 無論大小朋友見到都一定會愛上😍.我就買咗個慕絲蛋糕🎂💫柚子蜜柑慕絲蛋糕 $488/2磅💫.以柚子色為主色, 再配搭上新鮮草莓顏色搭配非常賞心悅目。草莓🍓非常新鮮,而且好大粒,係真係好大粒😂😂 入口多汁新鮮,慕絲蛋糕非常香滑,入口係介乎雪糕與布甸之間,我非常大愛,柚子味好清香😍😍水果蛋糕向來都係我心頭好, 這個以柚子造出來蛋糕,清香柚子味,再配搭上甜美蜜柑, 帶出酸酸甜甜的味道, 蛋糕面再放上新鮮草莓, 令到造型更見甜美可人💞💞查看更多
+ 6
lokyanyan
😍 爆紅! 2000+層酥皮! 網格拿破崙蛋糕
lokyanyan
2023-12-11
关注
喜歡吃拿破崙的朋友仔😚,相信對於 百子𝐁𝐀𝐙𝐈 洋菓子 & 燒菓子專売店(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎),並不陌生。蛋糕店在𝐢𝐧𝐬𝐭𝐚𝐠𝐫𝐚𝐦上爆紅,曾月售多達𝟑𝟎𝟎𝟎 +件,超級無敵受歡迎呀💓!!最近有人生日🎂,朋友又愛吃拿破崙,便預早預定啦🥰! 百子首間地舖門市,在灣仔地鐵站附,地理位置好方便~除了有招牌拿破崙蛋糕,也有小蛋糕、曲奇🍪、禮盒🎁等等,可以買來送禮囉~☆ 𝐇𝐎𝐉𝐈𝐂𝐇𝐀 𝐱 𝐌𝐎𝐂𝐇𝐈 拿破崙蛋糕🎂$𝟒𝟖𝟖/個蛋糕超大一個,足夠多人分享!!! 多達𝟐𝟎𝟎𝟎多層的酥皮,果然酥化又酥脆🥹,好得我歡心(≧▽≦)!!! 夾著濃香焙茶忌廉和煙靭麻糬,好吃耶~☆ 聖誕限定曲奇🍪$𝟏𝟔𝟖聖誕限定的曲奇籃,好有氣氛呀😙! 曲奇有聖經老人🎅🏻、雪人、聖誕節🎄、薑餅人等圖案,好可愛呀~查看更多
+ 8
biscuit_nic
人氣拿破崙
biscuit_nic
2023-12-01
关注
知道呢間鋪最出名係拿破崙. 但個人又愛抺茶. 所以之前有次老闆請時就買左件抺茶的蛋糕. 食完覺得不過不失.轉下眼又有同事請食. 今次唔理了點都要試返最出名的拿破崙. 可惜單件的拿破崙只有芒果同士多啤梨味.既然有人請梗係要食時令的栗子麻糬網格拿破崙. 原來除左芒果外, 其他兩磅或以上的網格拿破崙都必需要預訂.不過佢地係可以今日訂明天就有. 四四方方約15cm x 15cm的網格拿破崙. 面層的網格背後原來有朱古力醬. 千萬不能睇少. 超好味. 又脆口.然後就到栗子醬及麻糬層. 栗子醬中有濃濃的酒味. 睇返介紹先知原來係落左蘭姆酒.  麻糬加左落去令個口感更好. 而重點係底層同埋中層的拿破崙.酥皮十分鬆脆,   簡直食到唔想停.  若果呢d款能出細件裝必定會好吸引. 整體係除左價錢有點貴外. 味道係令人一試回味. 再想試埋其他口味. 查看更多
栗子麻糬網格拿破崙
拿破崙
新地食記
【灣仔 人氣網絡爆紅 拿破崙蛋糕】
新地食記
2023-11-28
关注
人氣網絡爆紅百子拿破崙蛋糕,有足足2304層酥皮網格,入口鬆脆,有好多不同口味✧ 『 芒果 』 網格拿破崙🥭✧ 『 草莓麻糬 』 網格拿破崙🍓✧ 『 藍莓軟芝士 』 網格拿破崙🫐✧ 『 焙茶麻糬 』 網格拿破崙🍃✧ 『 栗子麻糬 』 網格拿破崙🌰✧ 『 榛子朱古力 』 網格拿破崙我今次揀了『 藍莓軟芝士 』 網格拿破崙🫐|$508 (15cm x 15cm)網格拿破崙以3層酥皮做成,酥皮焦香酥脆,內餡用上了意大利軟芝士Mascarpone Cheese制作上層,如乳酪般順滑的質感,口感輕盈底層是帶點微酸的藍莓吉士醬,好好味,還有粒粒藍莓,還加入了荔枝肉作襯托,酸酸甜甜,配會得好好,為味蕾帶來愉悅的享受除了拿破崙蛋糕,百子還在新鮮做的果醬、小蛋糕🍰、磅蛋糕🎂、手工曲奇🍪、焦糖果仁🥜,全部都好靚,下次要再試埋其他款式和口味查看更多
+ 7
ca321
出名嘅芒果拿破崙
ca321
2023-10-22
关注
上網睇片香港拿破崙大比拼認識咗百子呢一間餅店,佢嘅拿破崙被推介同受歡迎,賣點係蜂巢盈千層酥。身為拿破崙愛好者,當然要去試一試。第一次就試下佢散件裝嘅芒果拿破崙,$52一件。賣相幾靚,葉嘅造型,有三層酥皮,中間夾有吉士同芒果。買一件都有包裝盒,金色嘅盒造型非常靚。酥皮比較硬身,雖然味道亦唔錯,但冇網上講到咁酥脆,個人覺得比較似餅乾。中間嘅吉士味道偏淡,芒果新鮮。三層酥皮好難一次過進食,一定要分開食。整體感覺一般,不過不失,未有太大驚喜,無二訪嘅衝動。唔知散件同完整大拿破崙口感會唔會唔呢?查看更多
Ching10728
【⭐️ 人氣網店·招牌拿破崙 ⭐️】
Ching10728
2023-08-30
关注
【⭐️ 人氣網店·招牌拿破崙 ⭐️】店舖位於📍灣仔地鐵站C出口附近,之前想試好耐,因為網上好多介紹,講到好吸引好好食咁,又想試下真定假🤣.佢地憑住辨識度高「網格拿破崙」,由網店做到灣仔開地舖😎 相信應該唔差既~佢地網格拿破崙以超過2000層的焦糖酥皮製成,好似真係好吸引🥰🥰 🥰不過今次我買細既小蛋糕Size就算喇 💰52。..⭐️ 整體黎講,可試可不試🥲 味道偏淡,酥皮最頂個層的確好酥脆~ 但係吉士唔夠香,酥皮無咩牛油同焦糖香,幾失望🥲🥲🥲見到佢其他Cake賣相好靚,有機會都可以再試下既~查看更多
Nutty Life
【網紅。拿破崙酥】
Nutty Life
2023-07-12
关注
剛剛weekend經過港島遇見早前IG網紅店進駐灣仔再下一城新開另一間實體店。 深信好多人都食過佢地人氣網格拿破崙,所以今次買左另一暢銷手作菓子試食,一盒十件獨立包裝。❈ 花生醬拿破崙酥 HK$ 128 (10件入) Peanut Butter Mille Feuille (10 pcs)打開包裝時傳出淡淡既花生醬味、 咬落鬆化酥脆、甜度恰到好處,中間合桃碎帶來驚喜點綴。但花生醬味並無想象中黎得濃烈。花生醬控可能會有少少失落。一盒10件包裝精緻,再配上抽屜盒子,送禮自食都係一個好選擇。店員仲話可以室溫/冷藏食用架。 查看更多
trygoodfood_hk
性價比唔錯👍🏻
trygoodfood_hk
2023-06-16
关注
爸爸生日既大日子,佢係一個口味挑剔既人,唔係款款蛋糕都岩食,今次難得同意食拿破崙蛋糕,我地就簡左百子甜品店。百子甜品店既拿破崙以2304層既焦糖酥皮製成而聞名,外皮好鬆脆,牛油香味都相當濃郁,蛋糕夾層係香滑既吉士醬,同埋酸酸甜甜菲律賓呂宋芒果🥭。據說,百子甜品店用料上乘,為客人們食得健康點,所有甜品都係用日本麵粉、法國AOC牛油,海藻糖,可謂非常用心。值得一提既係,佢性價比真係唔錯,兩磅蛋糕都係$458,6個人食岩岩好👍🏻而大家,以及壽星仔評價都不俗,只係對於牙齒唔係咁好既佢黎講,外皮鬆脆係雙刃刀,可能相對會硬d,所以如果訂俾老人家食就要注意下。查看更多