2007-08-16 4 瀏覽
前幾日去沙田做嘢,記得上幾個禮拜睇地鉄報紙介紹新城市廣場一期新食肆就走去。一落電梯就見一間紅色又坐咗好多人嘅新Shakey’s pizza ,隔籬就有博多拉麵。兜個圈有Pokka 同Hip sushi…3 間以前都食過,咁就揀新嘢食pizza 啦! 我哋一行5個,等咗10零分鐘啦…嗰陣係5:30左右首先叫咗3杯Mocktail特飲:-Green Light -綠茶果凍加七喜- 幾解渴唔太甜,可以多D綠茶味。Mangoccino -芒果特飲-唔錯飲落幾特別。Purple Party -巨峰提子果凍沙冰-試咗一啖好正,女仔一定鍾意。雜錦拼盤- 脆薯+吉列炸蝦+黑椒雞翼跟沙沙醬&田園醬(每款4件)Mojo脆薯-原隻薯仔切片加多種香料炸脆,外面好脆,入面好薯仔,勁好味。 第一啖有啲唔識形容好似有少少咖喱香料味但唔太辣,好特別。肯定你未試過!吉列炸蝦–點沙沙醬幾好食,口感唔錯黑椒雞翼–麻麻啦,唔喺好辣,入面唔夠滑主菜:King Lobster Pizza深海龍皇-超抵!! $198有成隻龍蝦,忌廉汁好好味同好多磨菇,賣相相當吸引。個pizza皮夠薄好脆,熱辣辣,自己加芝士粉同黑椒仲好味。

首先叫咗3杯Mocktail特飲:-
Mangoccino -芒果特飲-唔錯飲落幾特別。

吉列炸蝦–點沙沙醬幾好食,口感唔錯
黑椒雞翼–麻麻啦,唔喺好辣,入面唔夠滑

主菜:

意粉三重奏-一睇就想自己食哂! 佢地將3種意粉用3種煮法,以意大利國旗3種颜色放在一碟極有心思。其中我最愛煙肉蛋忌廉汁長通粉(白),跟著香草天使麵(綠)同鮮茄海鮮意粉(紅)都好味。一個價錢3款口味,超值!

Baby Back Ribs豬肋骨-賣相good。D肉偏廋但唔韌又唔太淋,有蜜糖BBQ汁跟上,點咗好食D(我個人喜歡豬肉肥D同濃味D)

甜品Pizza Raspberry Pearl…幾吸引,就叫個試試。果然好靚好得意! Size 只有6吋上面有Raspberry,荔枝同有D好似cream cheese,唧咗朱古力&士多啤梨糖漿,唔漏又唔太甜,得! 一定再食

結賬時經理問意見,又推介炸脆雞話下次一定要試,係佢地嘅招牌菜之一。裝修好有美國feel,有條柱型磚牆印咗Shakey’s Logo寫since 1954。老字號噃~~