中文 | English
leotse
我是住在將軍澳的leotse。我最常於銅鑼灣旺角將軍澳出沒,最鍾意粵菜 (廣東)港式日本菜小食店大牌檔西餐廳壽司/刺身海鮮甜品/糖水
食評會員 12次成為首位寫食評會員
leotse  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2018-06-15
類別 : 日本菜拉麵

為咗揀部Notebook出國,少不免要去做高登仔,坐住部神駒去到北河街落車,啱啱好喺呢間舖對出,本來我係想食雲吞麵嘅,又不過呢度有個平日限定嘅午市套餐,時間啱啱好又無謂miss咗佢吖,咁變心快過打針嘅我就入咗去食喇。

四款拉麵可以選擇,基於海老湯底喺香港較少人做,就揀佢試試。叉燒都可以揀厚切或火炙,當然火炙比較吸引。配菜可以揀蔥或椰菜,椰菜似乎唔太夾就揀返蔥。麵都係揀返硬身啱我口味。小食除咗炸雞外就唔太吸引我,再加支汽水,$78真係同茶餐廳唔會差太多。

汽水估唔到會係用玻璃樽裝,雖然容量少啲但啲汽係比罐裝多,所以我係鍾意樽裝多啲。

一個人食就通常會坐吧枱位,可以見到廚房嘅運作,因為我揀咗個煮麵位坐,有女職員問我會唔會覺得熱,幾細心唔錯。

炸雞先到,我從來無期望過跟餐嘅炸雞會係即炸,果然一食就知係預先做起,微暖同唔太脆。雖然肉汁唔多但肉厚,感覺似係來貨唔係自家做,沒有期望就沒有失望。

拉麵嚟到,估唔到舖到咁滿,仲有預計以外嘅蔥白同肉碎添。

叉燒有經過充份火炙程度,亦有一定厚度,但咬落去除咗火炙香外,叉燒嘅調味唔太明顯。由於肥膏唔多,就算火炙咗佢都唔會話好有油香,好睇但又未到好食。

湯底就相當濃郁,蝦味極重,以價錢計我好難想像佢會咁濃蝦味,但又唔會話好鹹,飲完又唔會口好乾。櫻花蝦就浸到軟晒唔脆口,可能佢地係放櫻花蝦乾去煮所以咁濃味掛?總之湯底我就好滿意。

拉麵顏色比較雪白,食落去好似唔喺硬麵質地,唔通我剔錯?除咗硬度之外個麵就無話太特別,滑係幾滑但唔夠咬口,無咩碱水味算係優點,但佢係全碗麵最大缺陷。

價錢而言呢間拉麵店算係偏中下游,湯底質素我都幾欣賞,可惜啲麵整成咁晒咗碗湯啦。
是次消費: 每人約$78 (午餐)

2018-05-24
類別 : 日本菜拉麵

前排去觀塘食蛇,咁啱見到間蛇舖對面有間拉麵,作為偽日本人當然要去八下間拉麵店主打啲咩,原來係醬油拉麵系,而唔係香港最主流嘅豬骨拉麵。仲要有數量限定嘅slow cook叉燒拉麵,喺日本食過slow cook雞肉叉燒後念念不忘嘅我梗係唔會放過呢間舖啦。

門口嘅告示牌雖然有大大張拉麵相,但吸引我嘅其實係左上角唔起眼嘅真叉燒拉麵,賣slow cook叉燒嘅拉麵全香港應該一隻手數得晒。因為我嘅目標只有一個仲要限定廿份,入去前先同店員確定無賣晒先入去,真係有種一係唔食一係我就要食最好嘅霸氣,咳咳。

既然只有一個人,坐喺吧枱位就好正常,我都好鍾意睇住廚房嘅運作,呢種位置啱晒我。睇到枱頭有蒜頭辣醬胡椒粉同醋,再加埋個水壺真係日本常用嘅冰水壺,未食加定分先。

拉麵嘅湯頭就分濃淡兩種,濃嘅會加入背脂即係豬肥,雖然京都系嘅拉麵係以濃厚見稱,不過食醬油湯底就梗係食清湯,我覺得醬油湯底唔應該落豬肥,好易冚過醬油味嫁嘛。

等咗唔係好耐碗拉麵就嚟到,睇落幾大碗而且叉燒份量唔少,計落幾抵食喎。Slow Cook嘅叉燒梗係要帶啲粉紅色啦,但因為湯係熱湯,浸係湯裡面都會變熟好似生牛河咁,所以第一時間梗係食返塊叉燒。

Slow Cook叉燒量多之餘並非燈影級,唔會一下就畀熱湯淥熟,帶微粉紅嘅叉燒食落的確夠軟熟,而且會多一份煙韌嘅口感,除咗醬油味外,仲會畀你一種類似風乾火腿嘅味道,無令我失望。

粉嫩叉燒係耍家

粉嫩叉燒係耍家

麵係最常見果隻黃色鹼水麵,醬油湯底十居其九都配呢種麵,雖然我自己就唔太鍾意鹼水嘅味道,但佢嘅鹼水味就唔太明顯,食落口彈牙唔會過淋,令人滿意。

鹼水拉麵幾傳統

鹼水拉麵幾傳統

用豬骨煲嘅湯,就點都會有油花嘅,不過睇下湯面嘅油花其實唔多,絕對配得上清湯呢個名。飲一啖,醬油味突出而不失豬骨同木魚嘅鮮味,飲真啲仲會飲到薑味,好有日本嘅感覺,喺香港屬一流水準,就算走到日本都唔失禮。以為咁就完?少年你太年輕了,枱頭仲有一支醋,一加落去,由豬骨風變成魚介風,用清鮮嘅味道作結,就唔覺得有罪惡感啦。

醬油湯底夠和味

醬油湯底夠和味

無論湯底、叉燒都唔會輸畀日本嘅拉麵,價錢亦同日本相差無幾,唔想食香港主流嘅豬骨湯底,呢度絕對係個好選擇。
推介美食: 真叉燒拉麵
是次消費: 每人約$98

2018-05-09
類別 : 日本菜拉麵

香港嘅拉麵店,我最鍾情就一定係漁場台風,佢係咪全港最好食我唔敢講,避免某某黨走出嚟話某某先至係世界級,但我可以肯定漁場台風一定係全港宅味最濃嘅拉麵店,啲宅味唔係貼幾張poster整幾件figure就扮得到,而係連員工、食客都係非等閒之輩臥虎藏龍,唔知咁講店主會唔會怒った呢?

適逢三週年慶祝,出咗兩日限定嘅海膽拉麵,真係要神咁早出去排隊,果然未開舖已經排一百幾十人,前面有人用tablet打太鼓,後面有人話爆咗幾袋UO…呢啲嘢你唔會明嫁喇。

當日只賣一款海膽拉麵唔需要頭痕,只要揀好湯底濃淡同埋落唔落蔥就得,不過麵質都可以手寫決定軟硬,我就一定食硬身嘅。講起上嚟我其實無食過漁場台風嘅拉麵,因為我鍾意食沾麵多啲而沾麵只有午市會做。

雖然係最忙嘅週年慶,枱面都唔會七國咁亂。牆身有好多客人同餐廳嘅互動,裡面真係好多宅嘢…咳咳。

唔使好耐拉麵就已經做起,呢日排長龍都咁高速真係要用摩打手做嘢。湯底明顯比其他拉麵舖少,可能濃湯嘅意思就係唔去兌水掛。個濃湯味道就真係好重豬骨味,飲落亦夠漿口,鹹味重少少啦,或者正常濃度會更適合我。

聽講今次嘅豬肉係荷蘭豬,荷蘭豬又係咪真係荷蘭叻啲荷蘭好食啲呢?咁佢梗係出色過荷蘭叻果個渠頭啦,瘦肉嘅部份就韌少少但係肉香味濃,肥肉部份就入口即融充滿油香,平時街市啲豬肉梗係比唔上啦。呢度嘅叉燒又比其他舖頭嘅厚肉,啱晒我。

週年慶嘅麵聽講係特製,我無食過呢度嘅拉麵底所以比較唔到。落單時要求咗硬麵,呢點毫無疑問做得到,食落口硬度夠又唔會未熟。麵條掛湯能力亦強,吮麵時可以將豬骨湯一齊吮入口,唔會比沾麵遜色喎。

食拉麵溏心蛋就唔少得嘅,不過隻蛋蛋唔見咗?得返阿黃係度?平時溏心蛋我就成隻啪,既然佢搞成咁我直頭打散佢連埋拉麵一齊吮落去。就算無咗蛋白都仲有濃厚蛋黃香,一樣令人滿足。

話明海膽拉麵,說好的海膽呢?咁係得返呢舊嘢姐?之但係,泡嚟嘅?食一啖,師父明白了。點解隻蛋骨肉分離無咗蛋白,因為個蛋白用咗嚟打泡,否則單單係海膽又點會係白色?咁即係有無海膽味呢?係食得出嘅,但味道梗係無直接食一板板咁濃,$50就唔好要求太過份。只用蛋白嘅聰明之處係蛋白幾乎無味,所以就唔怕蓋過海膽味,同理我覺得唔好同個湯溝埋一齊食,否則就只會食到豬骨味。

$50蚊可以食到一碗完整嘅拉麵,計埋燈油火蠟人工舖租點都無可能有錢賺,絕對係感謝祭殺必死,為咗以後都有得食週年限定,係要多啲幫襯嘅。
推介美食: 海膽拉麵
是次消費: 每人約$50

2018-05-09
類別 : 泰國菜海鮮酒家海鮮

雖然米芝蓮係飲食指南,不過佢哋鬼佬嘛,講到香港菜,真係識條鐵咩。生抽皇黃秋生就唔同,雖則佢都係半個鬼佬,但最少係香港土生土長,佢話好食嘅,我信嫁。早排見到佢去屯門食海鮮食得咁開心,梗係跟,做唔成影帝都可以食影帝餐嘅﹗

餐廳就酒樓格局,無咩特別,最多就係坐房同坐大廳有唔同收費。平時食飯就頭痕揀咩食,今次簡單,黃秋生食咩我食咩,唔夠飽就搵伙記推介,完全係思想殘廢餐。唯一要揀嘅,咪汽水定啤酒囉,畀我見到佢哋係玻璃樽版本,一定係飲汽水,啲氣「鋸」好多~

影帝餐第一道係白酒忌廉煮花甲烏冬,花甲係啲肉係飽滿到貼邊而唔係空殼公司,抵食吖,同埋就算有忌廉汁係度都食得出隻花甲嘅清甜。作為好酒之人我當然希望白酒味再濃啲,不過食得出白酒嘅香味已經好夠。而忌廉就比平時食西餐嘅白酒忌廉黃身同多幾份甜味,量多但唔係水汪汪,就算攤凍咗入口都唔會好膩。烏冬本來無太大期望,又估唔到佢食落夠滑溜,口感唔會過鬆散或太結實,唔係我買開十蚊幾包果種純醫肚Cheap貨。

泰皇芝心蝦丸就係成粒手榴彈咁嘅炸芝士蝦丸,香脆嘅麵包粒食落去無油膉味,裡頭包住嘅蝦丸亦彈牙唔係一口麵粉,而且仲有個一咬就爆嘅芝心,除咗要小心啲芝士係口裡面爆出嚟,仲要注意唔好畀滾熱辣嘅芝士顏射哦~

雖然佢係一碗蕃茄薯仔海鮮湯,但並唔係橙紅色,呢碗湯都應該係我人生中最貴嘅蕃茄薯仔湯喇,佢係用咗瀨尿蝦同沙白去煮,真係一聽就知佢鮮味。飲落就好老實,蕃茄味唔重,海鮮嘅鹹鮮味比較明顯,咁嚟得呢頭食飯海鮮先係主角嘛。飲完湯梗要食埋湯渣,可以見到十隻八隻瀨尿蝦隊落去煲,真材實料嫁﹗

薑蔥鮑魚煲聽個名好似晒咗隻鮑魚,不過佢地係用鮮鮑魚而唔係乾鮑,而鮮鮑味道其實幾淡,配薑蔥簡簡單單就相當好。呢個薑蔥鮑魚,爆香咗大量薑蔥蒜,再加埋強勁嘅鑊氣,淡味都升級成惹味。而且鮑魚夠大隻又夠嚼頭,真係唔會比乾鮑輸蝕。

蒜茸粉絲蒸元貝雖然屋企有時都會整,不過屋村街市仔要又大又靚嘅元貝唔容易,既然呢度有大隻元貝,梗係唔可以錯過。個元貝殼大過我隻手,肉就有掌心咁大,咁大粒元貝真係可以話係肚滿腸肥,食落啖啖肉又唔會黐殼,加埋蒜香粉絲真係無敵組合。

呢度嘅招牌菜焗芝士龍蝦呢個無理由唔食啦,我要了解吓咩叫做有芝士香無芝士臭嘅芝士。睇報導話用咗三種芝士,小弟不才唔會食唔到係邊三隻,不過有芝士無拉絲,應該都無水牛芝士。首先由個頭開始食,啲芝士味確實香濃,同埋食落去面頭微脆裡面就似蛋糕咁軟熟,幾有趣而且我鍾意。焗過嘅龍蝦肉並無焗過龍,口感唔韌而且有肉汁,扯起成舊龍蝦肉然後好似雞髀咁一啖咬落去,真係好爽。食完終於明咩叫有香無臭嘅芝士,應該係指佢無芝士果種奶膻味--雖則本人係連羊奶羶都唔怕。

雖然食咗好多海鮮,但係見秋生哥食過鹽油焗奄仔蟹,一場嚟到唔嗌又好似可惜咗啲。望住啲蟹黃漏出嚟咁款,梗係一啖啜落去阿黃度。阿黃同大閘蟹黃其實幾相似,味道一樣都係鹹中帶甜。呢隻奄仔蟹嘅蟹肉明顯比大閘蟹肉厚紥實,唔似大閘蟹食完個黃就無肉食,同埋唔使等咩九圓十尖一年一造咁悽涼,幾時都有得食。

食海鮮,最緊要食得夠鮮,有咩鮮得過係海邊食先?再加埋有影帝加持,個朵夠響嘢食夠鮮,值得食啦。
推介美食: 鹽油焗奄仔蟹, 焗芝士龍蝦, 薑蔥鮑魚煲
是次消費: 每人約$450

2018-04-26
類別 : 日本菜拉麵壽司/刺身烏冬

上次喺大圍搵到間平靚正嘅日本嘢,我個返鄉下(I mean日本)仲多過我嘅老死又話想去試下,諗起又好耐無喺果邊踩單車,就決定踩完單車再過嚟吔。

以前運動完可以大吃大喝,而家老喇,反而係攰到食唔到咁多嘢,就揀啲特別想食嘅啦。

魚生飯本來就唔特別,不過呢碗山形角切魚生粒珍寶赤蝦飯,多出嚟隻蝦就真係夠大隻喇,純目測佢有成六吋長兩隻手指粗,蝦肉口感結實帶黏性唔會霉爛,再啜埋個清甜嘅蝦腦,感動。魚生粒就符合預期,都係三文魚吞拿魚油甘魚呢啲,睇個色澤都知品質唔錯,魚生粒嘅份量甚至乎多過飯添﹗

魚生赤蝦用料足

魚生赤蝦用料足

點刺身飯可以換購三文魚頭鮫,我係相當鍾意食三文魚頭嘅,應該話我鍾意食熟嘅三文魚多過生嘅,因為煮過嘅三文魚啲魚油逼咗出嚟更好食。有時啲餐廳嘅燒三文魚頭,就真係得個頭無肉食,呢度仲有埋個魚鮫位,價錢相同肉量Double up。雖然魚頭係樣衰咗少少,但食落去肉質就好細滑,而且魚頭皮(唔係柒頭皮)燒得香脆嗦嗦聲。而魚鮫就幾厚肉,魚肉夾起嚟唔會散但入口即融,又伴隨住魚油嘅甘香,呢個價錢真係自己整都無咁平。

脆皮魚頭夠抵食

脆皮魚頭夠抵食

明太子手羽個樣脹卜卜好似BB嘅雞髀仔咁,賣相相當吸引,見佢咁脹卜卜就知裡面釀咗唔少明太子啦。雞肉咬落去雖然肉汁唔多,但肉質唔會霉,雞皮如果再脆口啲就更好。裡面嘅明太子份量同預期一樣多,辣味唔會好強,加杯啤酒就爽喇。

少辣雞翼好送酒

少辣雞翼好送酒

今次食嘅款式同上次唔同,不過一樣水準唔錯,尤其係呢度價錢夠街坊,又唔使係旺區排大隊,同埋我喺度返屋企仲快過由旺角返呢。
推介美食: 山形角切魚生粒珍寶赤蝦飯, 三文魚頭鮫
是次消費: 每人約$80 (晚餐)