AntoAnto

AntoAnto

我是 AntoAnto
訊息
正顯示第 110 篇(共 45 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
豆腐皮蛋
2011-04-05
是次消費
每人約$78 (晚餐)
APR 11

自從去完台灣旅行返黎之後, 時不時都想食返台灣d麵~ 咁岩黎到元朗就見到有間台灣麵, 咪入去試下囉~ 叫左一個牛肉麵, 另外叫左個我最鐘意食既豆腐皮蛋!!!!呢個牛肉麵份量不大, 味道不濃~ 同我食過的有點分別. 牛肉肉質幾林, 味道唔錯~ 麵底都算ok, 不過始終個湯唔濃, 所以食落有點清淡.凍豆腐皮蛋, 一專豆腐上面鋪滿左肉鬆~ 一隻切開左4份既皮蛋~ 豆腐的確好凍, 夾住肉鬆黎食好味~ 皮蛋份量太小, 而且細隻~ 所以唔夠喉, 值得一讚隻皮蛋好好食~
餃子
2011-03-30
是次消費
每人約$50 (晚餐)
APR 11

叫左2碗烏冬 一個係狐狸烏冬, 一個係叉燒烏冬~ 2set 都有6隻餃子~~ 仲有可樂~狐狸烏冬係一塊大腐皮, 雖然睇落冇咩特別, 食落甜甜地, 都幾好食~ 得2塊叉燒, 而且都幾薄~ 味道一般~ 講到餃子, 真係唔錯, 因為即叫即煎, 所以夠晒新鮮熱辣辣~ 感覺唔多味精, 味道岩岩好~ 記得點d餃子汁~
豬骨湯叉燒拉麵
3分鐘 (堂食)
2011-03-27
是次消費
每人約$60 (晚餐)
APR 11

行完街, 但又唔太肚餓, 所以去左食碗麵, 坐下~環境唔錯, 間格幾好~ 我地2個人坐最入面, 都幾靜~ 因為唔係太肚餓, 所以我只係叫左一碗豬骨湯叉燒拉麵夠了~smile 3塊叉燒都好精美, 望埋去都幾吸引, 雖然係有點肥~ 不過~ 好食就得啦~tongue湯底唔濃, 清清地幾OK~ 最特別係個碗勁大, 就咁睇以為勁少麵~ 食落份量都唔算話好少. 反而覺得佢呢度D荼勁好飲~ 我都飲左4,5杯~~~正~
檢視所有留言 ()
20分鐘 (堂食)
2011-03-24
是次消費
每人約$180 (晚餐)
APR 11

我地6個人所以等檯都等耐d. 叫左$138果款, 選左豆乳同海苔湯底, 同埋叫左甜果隻湯.牛同豬既品質老實說很一般, 食落都冇咩肉味, 又唔可以涮得太耐, 一定要7成熟, 如果唔係就勁鞋~ 所以專注食菜同埋豆腐.最欣賞加20蚊有asahi放題, 飲得夠放~ 氣氛唔錯, 加上係放題, 所以食得開心~ 90分鐘交檯, 冇催我地走. 仲慢慢食埋個雪榚先~~~smile
2011-04-24
是次消費
每人約$100 (午餐)
APR 11

8個人! 叫左都幾多野食 share的有沙爹豬牛雞各1打~ 炒左2個菜, 春巻, 泰式豬頸肉. 另外每人叫自己一份主菜, 我就叫左海鮮炒河, 濕炒!!smile 沙爹黎講我覺得最好食係個牛, 咬落好香牛肉味~~smile 豬就比較遜色, 雞味道都唔錯炒菜其實好普通, 無咩特別. 最難食我覺得係個春巻, 有味, 又唔脆.mad 豬頸肉都係一般sad海鮮炒河, 次次黎都會叫, 因為炒得好香, 海鮮主要有幾隻蝦, 魷魚, 仲有隻青口, 青口好鮮~ 因為係濕炒, 所以個汁好重要, 個汁偏濃味, 好泰式~~~另外每人都叫左個椰青, 好解渇~ PS (另外呢度既串燒雞翼都好...
凍蝦杯
肉丸
2011-03-20
是次消費
每人約$22 (下午茶)
MAR 11

開始行之前去填一填個肚, 本來諗住食肉丸就算, 之後見到有個凍蝦杯好吸引. 排隊買既時候都見到有好多人食凍蝦杯, 其次就係肉丸.一如作風, 有舊薯容, 有JAM, 有10粒丸, $19蚊. 好濃香既肉味, 點少少JAM 味道唔錯~~~ 薯容味道都OK!!! 滿意!!!!蝦杯 $22蚊, 有22隻!! 都開多丫~ 食第一隻已經覺得好好味, 因為好多膏shocked 食晒22隻, 隻隻都有膏!!! 蝦肉又夠鮮甜, 所以$22蚊絕對抵食, 鐘意食蝦既朋友一定要試下喇!!!!
腐竹糖水
15分鐘 (堂食)
2011-03-17
是次消費
每人約$22 (宵夜)
MAR 11

食完飯去左松記排隊食糖水, 好多人shocked, 足足等左有15分鐘. 坐低叫左腐竹糖水, 蕃薯糖水, 仲有擂沙湯丸.腐竹糖水有隻雞蛋, 有白果, 腐竹煲到融晒. 味道唔錯, 一碗唔多夠喉.smile蕃薯糖水冇蕃薯味, 好大陣薑味, 糖水好重薑味仲有點辣, 同埋拿喉….唔好味….sad擂沙湯丸夠大粒, 味道OK. PS 最低消費每人要$15蚊, 2碗糖水都只係$14蚊, 所以就叫多個擂沙湯丸
超正!!!
超正!!!
勁正!!!!
勁正!!!!
炸軟殼蟹
香矛炸乳鴿
2011-03-17
是次消費
每人約$85 (晚餐)
MAR 11

4人行. 諗住食湯檬唔會太熱氣, 點知一睇menu就比d炸野吸引了~ chopstick香矛炸乳鴿: 越南餐廳既炸乳鴿第一次食!!! 水準唔錯~ 好熱! 皮脆!! 肉嫰!!! 一定要叫呀!!!chopstick香蒜雞翼: 本來以為係炸的, 上檯先知道原來係炒的, 所以唔係好特別.chopstick炸軟殼蟹: 呢個不得了!!!shocked 勁好食!! 隻軟殼蟹都幾大舊架!!! 咬落去仲有好多汁必出黎~ 好香好味道!!! 一定要叫!!!smilechopstick生牛湯檬: 呢碗湯檬勁小檬粉, 牛肉較厚而且冇咩牛肉味. chopstick豬肉凍檬: 呢碗凍檬我可以用唔好食黎形容, 檬粉林謝謝, 豬肉硬掘掘, 唔夠乾...
特盛牛丼
2011-03-16
是次消費
每人約$44.5 (晚餐)
MAR 11

食飯時間勁多人~ 咁岩我去到有位唔使等~~smile 今次黎吉野家叫左個特盛牛丼($33.5), 另外叫左一條鯖魚($11). 可選擇飲氣水 / 綠茶 / 麵豉湯. 碗麵豉湯唔合格, 又唔熱, 又唔好味sad....下次叫氣水好過.... 碗飯就一冠作風, 牛肉依然保持吉野家牛丼味道, 特盛既牛肉份量真係勁多!! 多到食晒d飯都未食完d牛~~~smile 條鯖魚味道一般, 如果自己整過都知鯖魚幾容易整.. 吉野家呢條就細條d, 而且整出黎唔熱....如果有d要求其實呢條魚真係唔合格. 其實依家吉野家仲有好多唔同款式既野食. 下次就算唔食牛丼都有其他野簡...
蒲燒鰻魚飯定食
2011-03-13
是次消費
每人約$51 (晚餐)
MAR 11

10:20先去到趕到佢地山門前叫野食, 叫左我同女友最鐘意食既蒲燒鰻魚飯, 仲有幾件壽司分別有三文魚, 玉子, 魚子, 甜蝦, 蟹棒. 呢度既蒲燒鰻魚飯定食 (有一碗湯, 一細碟前菜) 一向水準都唔錯, 但可能就快山門既關係, 睇相都睇到條鰻魚睇落一D都唔吸引, 平時食脹卜卜, 咬落熱啦啦, 仲好香醬汁味. 今次失準了, 下次如果晏左真係唔好叫鰻魚飯, 佢地會冇心機整, 仲有D飯勁硬....呢度既壽司比起出面舖頭舊飯會大D, 其實都好架, 食得飽D. 壽司味道都唔錯, 價錢都好合理 所以好多街坊都黎食架smile
Top