Hong Kong | Eng

Followers
Following
Beautysong
Level 2Hong Kong
Overview
Reviews (9)
Photo (33)
唔止cafe咁簡單
shh Cafe
2022-12-20
話說之前係Klook買左按摩+晚飯package,琴日終於拉埋家姐嚟試,真係超驚喜喎!首呢個2人晚餐,包巴馬火腿蜜瓜沙律、水煮蜆、一個主菜、一個意粉、兩個甜品同嘢飲5百幾蚊聽落又唔係平呀,不過食落真係覺得物有所值,所以先嚟推介下!個牛扒係靚料,本身叫5成熟,個牛嫩到不得了,啲配菜係好有心思同埋好好食。之後叫埋大食嘅姐夫嚟,加多左個雞翼,又係正到不得了,雞翼上面搭烤煙肉,成件事昇華曬,大家必試!!跟住散叫多個豬扒,我初頭怕啲豬會有腥味同埋好實好鞋,點知個豬扒仲好食過牛扒,真係吹脹左,真係好水準喎,配個西西里菜一齊食好有層次,講真我係其他西餐廳都好耐沒食到呢個水準。最搞笑係個甜品,本身去凍櫃睇,十足Starbucks 個啲貨,睇落沒乜料,見係set跟就是但叫朱古力蛋糕,點知上菜個刻又係靚到暈,好食到打唔切卡就掃曬!食完之後再加叫左個聖誕限定嘅肉桂薑黃latte同埋焦糖燉蛋。個燉蛋係勁滑勁香,配埋個嘢飲真係成身暖笠笠~~本來以為係按摩完隨便就腳嘅地方食下嘢,估唔到咁驚喜,下次唔按摩都會再嚟食其他嘢😍So far 2人餐再叫小食2女1男都夠食,只係唔抵得再叫多個主菜同甜品~食到勁飽!嚟緊聖誕新年大家不妨考慮吓…Read More
玉桂薑黃latte
雞翼
Shh薯條
中秋節一家人食返餐
MOS's
2022-09-11
上網見咁多好評,都真係想試好耐終於book枱同一家人食中秋節一早經whatapps book枱、拎menu睇吓湯、海味、雞個啲要早3日訂如果決心嚟食建議早少少煲下個menu睇有冇嘢想食又要訂先今次做節,所以訂左個飽魚一品煲預先過左$500訂金啲嘢夠熱、入味,係個海參唔夠淋,但整體滿意薑蔥桶蠔超好食,但由於係跟重量,所以大就得4隻,如果細嘅就5、6隻咁樣,大家要留意返仲有好耐沒食嘅西湖牛肉羹,真係回憶嘅味道返曬嚟!呢度要加一,唔駛茶錢(但一個茶包泡一壺茶,感覺弱弱地)不過都合理呀,想飲靚茶自己返屋企飲啦整理嚟講,嘢食好味,但始終私房菜出菜唔會酒樓咁快,但都係合理範圍,食到回憶嘅味道係重點,老人家都好滿意…Read More
鮑魚一品煲
薑蔥桶蠔
西湖牛肉羹
2022-09-08
$260 (Dinner)
片刻珍貴的寧靜
Miranda.S Cafe
2022-09-11
今日同好姊妹一齊嚟試新野假日真係好怕同人迫,好怕去cafe飲杯嘢都要等位呢間就真心正要booking先入得每小時只能serve 3枱今日去到都有一枱帶曬單反、著靚靚嚟打卡難得有個日系風又安靜的地方留意返1)一定要預約,如未夠5日都可以whatapps 問吓有冇人臨時唔嚟攝期嘅(本人就係前一晚問有冇期)2)人均最低消費$80/位3)真係限時1小時,夠鐘就交枱,但可以影多陣相嘅如果大家想飲下嘢,靜靜地,不防嚟試吓…Read More
$248 +$1 /2位輕盈健怡自助午餐
MoMo Café
2021-02-10
話說琴日朋友同個女食完之後覺得OK推介我,我即時就book咗枱同媽媽提早食團年午餐。其實叫得「輕盈健怡」大家都知唔會好多嘢食,咁到底有咩食呢?1)沙律吧:唔同種類嘅火腿、吞拿魚沙律、水牛芝士蕃茄;水果類:切好一粒粒嘅橙、菠蘿粒、青瓜、蕃茄、幾樣唔同嘅沙律醬同埋麵包粒2)熱食湯粉部:自家製魚肉餅、魚皮餃、仲有其他腸仔啊、肥牛啊、蝦同埋青口係大熱,但一定都要經過廚師煮熱,並非凍蝦。3)點心部:蝦餃係超好食,羅漢齋水晶鮫、牛肉燒賣、奶皇包叉燒包都有4)湯:一個忌廉湯、一個中式湯5)飲品:紅茶、咖啡、水,每樣都有熱有凍,但係就冇檸檬有糖漿同奶,最後我自己過咗水果嗰邊拎咗啲橙同埋菠蘿粒自製冰紅茶🤣🤣總括來講,每人百幾蚊,你當去酒店飲茶食啲簡單湯粉麵,點心都OK啦,環境安靜,開晒dyson 空氣淨化幾。我同媽咪2個人去,媽咪最擦得,食左幾轉蝦同青口,我就樣樣都試下,12:00食到14:30,14:00後酒店仲送左每人一個芒果疏乎厘俾我哋食,開心到媽咪不得了!年廿九唔使同人迫,可以清清淨淨傾吓計食下野,真係一個唔錯嘅享受!驚OpenRice訂位仲有25 Asiamile ,正!…Read More
蝦餃
估佢唔到粥底煲火鍋再加粥嘅粥底火鍋
港島粥記海鮮火鍋
2019-05-09
今日去試SOGO對面黃金廣場的粥底火鍋。朋友仔食過介紹我話必試喎,唔講都真係唔知呢個商場開左火鍋店,原來係今年3月新開嘅。遲左放工去到大家已經開曬鍋啦,哇~成枱海鮮!仲要只係上左一半咋,肉類都未上!我仲以為$198試食係快餐店個種,每樣少少試下味,完全估唔到係咁足料!最興奮嘅係,原來唔係我想像個種蒸氣火鍋再加粥,而係食店一早淆好左煲粥,將粥同粥水分開,以粥水做鍋底,最後完曬個火鍋,先將個棉粥放返入個精華粥底入面,成件事真心驚喜。佢地有教學教點煮個粥(落左咩先),枱面有曬每樣食材煮幾耐,有埋計時器,我地幾個平日少煮海鮮嘅,都唔駛估估下推介:1)海蝦上到枱都仲識跳,要用碗蓋實嘅,原來每日下午5:00先返貨(這店只做晚市)真心新鮮2)鮑魚好鮮味(竟然有鮑魚!)我地用黎煲鮑魚雞粥3)A4和牛好香,但豬腩片仲好味,估佢唔到4)竹蔗水個味同出面真是唔同,職員姨姨推介必飲話明沒加糖精,係落紅糖煲,好有家的感覺,40蚊唔駛一杓可以有6杯,自家出品,我飲完勁問佢地有無得外賣(可惜沒)5)佢地嘅調味沙薑必試,唔多講~因爲出面沒呢種調味料6)全個鍋係粥水底,沒鹽沒味精,全吸收食材嘅鮮味,但本人鐘意濃味嘅,最後都係要問職員要鹽總結:5個女仔食到最後都食唔落個粥,實在太豐富,如果想食火鍋又唔想太膩,呢個海鮮為主,多菜少肉無味精嘅粥底火鍋真係好啱大家。$198試食係超級抵食,唔知新張優惠做到幾時。當日去個場都唔滿唔駛等位,但朋友話佢假期黎個次係爆曬~…Read More
+ 8
A4和牛
海蝦
2019-05-08
$270 (Dinner)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice