openrice
更新餐廳資料 商戶專區
搵餐廳
旅遊.訂座
OpenJobs
餐廳 + 地區/地址, 菜式/食品…
地圖

粉絲
關注
gfgm.hk.by.mochi
Level 3Hong Kong
𝔾𝕠𝕠𝕕 𝔽𝕠𝕠𝕕 𝔾𝕠𝕠𝕕 𝕄𝕠𝕠𝕕, 𝘣𝘺 𝘮𝘰𝘤𝘩𝘪 🐼 一個會因為食到好味嘅食物而感到幸福嘅為食港女🤍 🌟 𝘍𝘰𝘭𝘭𝘰𝘸 @𝘨𝘧𝘨𝘮.𝘩𝘬 𝘰𝘯 𝘐𝘯𝘴𝘵𝘢𝘨𝘳𝘢𝘮 𝘧𝘰𝘳 𝘮𝘰𝘳𝘦 🌟
概要
食評 (72)
相片 (448)
《又靚又好食嘅散水芝士撻🧀🥧》
Bubble Bu Cakery
2024-07-05
依間芝士撻分5cm同7cm,有超過12款口味選擇,會食到個底有淡淡芝士味,但主要都係本身個款口味,所以唔洗擔心唔鍾意食芝士嘅人會卻步😝
訂左經典三重芝士、Oreo、伯爵茶麻糬、三重朱古力脆脆麻糬、檸檬柚子、咖啡朱古力、特濃開心果、焙茶生朱古力麻糬、抹茶生朱古力紅豆、藍莓、抹茶士多啤梨等。每件撻四十幾蚊,算係中高價散水餅之選,但個樣好靚好得體,味道方面亦獲同事一致好評!我食左特濃開心果同焙茶生朱古力麻糬,兩款都好好食🤤另一個吸引嘅地方係間舖可以官網下單,超方便!

…查看更多
2024-05-03
Delivery
$45 (Tea)
《預約困難嘅人氣壽司店🍣》

Sushi Kumogaku
2024-07-05
姊妹請食生日飯,第一次到訪依間高人氣嘅壽司店食omakase,只能話真係名不虛傳,食完幸福感滿瀉🥹以下介紹印象最深刻嘅幾貫,下次有機會要試埋名物太卷🥢

🍊🐡 河豚刺身配柚子安康魚肝醬 (𝟙𝟘/𝟙𝟘)
係香港唔係好經常可以食到河豚,就算有得食都未必敢食,今次有機會一試好驚喜,肉質比想像中扎實🧐安康魚肝醬味道好濃郁,幸福感滿滿,如果可以買返去撈飯就正😝
🐙 汁煮柚子皮八爪魚黃芥辣 (𝟡/𝟙𝟘)八爪魚嘅肉好軟淋淋,個汁少少咸少少酸咁,配埋黃芥辣開胃👍🏻

🦑 螢光魷魚茶碗蒸 (𝟠/𝟙𝟘)
螢光魷魚係我日本料理嘅其中一樣最愛,熱食又有另一番風味!🍣 小肌 (𝟠.𝟝/𝟙𝟘)
口感彈牙,好好食😗
🐚 北寄貝 (𝟙𝟘/𝟙𝟘)
本身唔係貝類嘅fan,但依隻北寄貝軟得來有咬口,應該係我有印象食過貝類以來最好食嘅一次🥰🐟🥯 安康魚肝泡芺 (𝟙𝟘/𝟙𝟘)
對泡芺嘅概念停留左係甜品度,以前真係想像唔到泡芺可以咸食🙈安康魚肝醬好好食,超級推介!
…查看更多
+ 14
2024-03-10
$1000 (Lunch)
慶祝紀念
Birthday
《超高質抵食嘅串燒店🍢》
Skewer Kitchen
2023-12-12
每次有朋友話想食串燒我都會諗起依間,基本上三個月就會返去報到一次😎餐牌上有幾十款選擇,每款隔離都會括住係日、泰、港、川、西、台、韓、新疆定自家製嘅整法,有啲組合仲好有創意👍🏻除左串燒好食外,另一賣點係生啤長期買一送一🍻中環、尖沙咀、紅磡同旺角店我都食過,經過多次實測,除左旺角店質素有啲跌watt外,其他分店都質素一致!🐥🦑 雞皮墨魚滑 $𝟛𝟠 (𝟙𝟘/𝟙𝟘)薄薄嘅雞皮燒到非常香脆,包住墨魚滑依個組合好特別,大粒得來口感好彈牙,墨魚滑多左雞油香,表面再灑少少椒鹽已經好出色😍朋友都大讚,果然係餐廳推介嘅十大必食💯🧀🥚 焦糖鰻魚芝士玉子燒 $𝟚𝟠 (𝟙𝟘/𝟙𝟘)玉子燒外面嘅焦糖好脆,配溶溶地嘅芝士同少少流心嘅玉子燒,外脆內裡軟綿綿,口感好有層次,超推介!🍏🍞 焦糖青蘋果鵝肝多士 $𝟙𝟘𝟠 (𝟙𝟘/𝟙𝟘)鵝肝好香同好多油,配焦糖青蘋果中和到唔會太漏,成個組合好夾,每次來都必點!🐷🥒🍭 豚肉節瓜波板糖 $𝟛𝟠 (𝟡.𝟝/𝟙𝟘)豚肉同節瓜切成薄身再捲成波板糖形狀,未食都感受到心機。付月見,味道香濃,好好食!🟠🍗 明子太雞腿肉 $𝟚𝟠 (𝟡.𝟝/𝟙𝟘)雞腿肉嫰滑,明太子醬都好足料!🐷🌱 鹽燒豚肉露荀卷 $𝟛𝟚 (𝟠.𝟝/𝟙𝟘)露荀冇overcooked保持到多汁,豚肉都好食!🐥🍄 汁燒免治雞肉軟骨釀冬菇 $𝟚𝟠 (𝟠.𝟝/𝟙𝟘)冬菇燒完後都保持到好多汁好嫰滑,配免治雞肉軟骨依個組合幾特別,好食,不過下次我可能會點返普通嘅免治雞肉軟骨棒,個人口味而已😆🐷🥚 海苔黑豚肉鵪鶉蛋 $𝟚𝟠 (𝟠/𝟙𝟘)鵪鶉蛋同豚肉都好夾,但如果豚肉多啲調味會更好。…查看更多
+ 8
焦糖鰻魚芝士玉子燒
焦糖青蘋果鵝肝多士
豚肉節瓜波板糖
汁燒免治雞肉軟骨釀冬菇
2023-12-02
$250 (Dinner)
《價錢親民嘅台式小食🍢🍗》
One Point Zero One
2023-11-15
觀塘好多隱世小店而且性價比高,依間台式小食唔係位處觀塘嘅核心地帶,但估唔到平日放工去都full house。職員笑容滿面,有小店嘅親切感覺。食物唔錯,本身價錢已經唔貴,仲要兩點半後入座有九折😳同朋友兩個都大食,叫左一個飯、四款小食、兩杯飲品,埋單唔洗$250但最後爭啲食唔哂,真心好抵食👍🏻下次會再去試其他款式!🥭🍚 芒果魯肉飯  $𝟝𝟠 (𝟡.𝟝/𝟙𝟘)芒果配魯肉真係一個完全幻想唔到嘅組合,雖然我覺得一齊食唔係太夾,但兩樣分開一啖一啖隔住食又出奇地好食!芒果甜嘅程度係滿分💯魯肉肥瘦適中,同飯嘅比例剛剛好唔會太鹹,加埋咸菜、蔥花等配搭,口感好豐富,係驚喜之作!🍳🥓 熔岩蛋之戀 $𝟜𝟛 (𝟡.𝟝/𝟙𝟘)蛋餅餅皮好薄, 半溶嘅芝士充滿拉絲感,睇相都感受到有幾膨湃,要趁熱食!沙律醬份量好多,超邪惡但好好食,如果比個option可以揀低脂沙律醬就更好🙈🥪 脆炸鮮奶卷 x 古早芋泥二文治 $𝟜𝟠 (𝟡/𝟙𝟘)炸鮮奶外面好脆,牛奶饀甜度適中。芋泥二文治用左夾心餅,食落啖啖芋泥,芋泥愛好者一定滿足!🌭🍗 台北夜市小食拼盤 $𝟜𝟛 (𝟡/𝟙𝟘)花枝丸本身彈牙,炸得夠乾身同唔油,台灣腸香脆同加左蜜糖甜甜地,兩款都好好食😋相較之下鹽酥雞較為失色,炸得未夠脆,但以依個價錢來講合格。🥚 鵪鶉蛋 $𝟙𝟚 (𝟡/𝟙𝟘)我同朋友都好鍾意鵪鶉蛋所以叫左,花雕好香!🧀🍠🥛 芝士奶蓋芋頭鮮奶 $𝟛𝟛 (𝟠/𝟙𝟘)標榜全手工製作,芋泥好綿密,唔會太甜,飲得出個種手工感,但芝士奶蓋可以多啲。…查看更多
芒果魯肉飯
熔岩蛋之戀
脆炸鮮奶卷 x 古早芋泥二文治
脆炸鮮奶卷 x 古早芋泥二文治
台北夜市小食拼盤
台北夜市小食拼盤
2023-11-02
10 分鐘 (Dine In)
《性價比高冇限時任食火鍋🍲》
Hotpot King (Chong Hing Square)
2023-11-07
最近天氣涼左少少,平日放工去打邊爐,搵到依間冇限時任食試下,印象中好似係第一次食冇限時嘅火鍋,冇壓力下可以慢慢講住野咁任食都幾好!依間除左地理位置方便外,環境都好舒服同抽風幾好,唔會食完成身味!開始打邊爐前餐廳會送一份鹹蛋黃魚皮,同四款唔同口味嘅shake shake粉。我地揀左藥膳養生花膠雞涮涮鍋,湯底比想像中有少少失望,比較淡味😥肉類方面,因為朋友唔食牛肉,所以叫左最平$308嘅餐,包美國安格斯肥牛同西班牙無激素豬肉,估唔到肥牛肥瘦適中,好好食,我一個人啪左兩碟😍雞脾肉好嫰滑,仲有打邊爐少有嘅鵪鶉蛋,好滿足!我打邊爐最鍾意食丸,依間款式好多同質素好!好多款手工丸同餃都可以不斷encore,我推介口感好特別嘅手工香菇雞軟骨餃、爆汁嘅手工牛丸,仲有手工黑松露墨魚丸同芋泥貢丸都冇得彈🥟🍢海鮮方面,海蝦好新鮮好好食,但沙白就略嫌有少少沙。另外仲有脆鯇魚片、帆立貝等,不過我地冇試。蔬菜方面都好多款,有粟米、紫薯、金菇菜、雞髀菇、羽衣甘藍等🥬🌽麵類有幾款選擇,包括出前一丁,我揀左試好出名嘅台灣王子麵,口感有少少似細細個食嘅福字上湯伊麵,但掛湯力超強😱放落火鍋湯底兩三分鐘已經索哂啲味,第一次食好驚喜,食左兩個👍🏻飲品方面都好多選擇,包括自家製冷泡茶,仲有維他奶!每人最後可以揀一款Mövenpick、Häagen-Dazs或Dreyer’s雪糕🍦…查看更多
2023-10-19
$350 (Dinner)
《大圍盒子吐司打卡ᴄᴀғᴇ🍞🍳》
E FOR EGG
2023-11-01
依間以雞蛋為主題嘅吐司專門店係大圍區內嘅人氣小店,經常都要排隊,有日平日下午唔洗返工所以去試下!Cafe走日系風格,純白色裝修加上木系擺設,感覺舒服。食物賣相好靚好打卡able,以定價來講質素算唔錯,但服務態度一般,員工都係走慢活同cool嘅路線,唔係太熱心招呼😂整體而言個人認為唔值得花時間排隊,建議平日非繁忙時間得閒先去試🤣🧀🐷🍞 ᴅᴏᴜʙʟᴇ芝士豬柳盒子吐司 $𝟝𝟝 (𝟙𝟘/𝟙𝟘)盒子吐司先用牛油煎香,吐司香脆微焦,豬柳煎得好香,芝士份量一啲都唔吝嗇!雖然芝士同豬柳係好簡單嘅食材,但都可以整到好吸引,滿滿嘅餡料同時滿足視覺及味覺😍另一驚喜係我本身以為配菜係薯條,但今次用左日式芝士年糕拌碟!年糕本身甜甜地而芝士就有少少鹹,兩者平衡得好好,加上口感煙韌,真係好出色👍🏻沙律菜亦都中和油膩感,以定價來講值得滿分💯🌰🥛 開心果特調 $𝟝𝟞 (𝟟/𝟙𝟘)作為開心果同豆腐嘅超級粉絲,依個組合本身令我好期待,雖然唔係難飲,但有啲失望😭首先係奶泡太厚,開心果味唔夠濃郁,整體比例完全失衡,唔知係咪一時失手?豆腐比較淡味同軟身,好快溶哂,無論味道同質感上都冇起到加乘作用🤦🏻‍♀️可取之處係開心果碎鋪滿杯邊,賣相好靚,打卡able📸🍊🍰 柳橙布丁焙茶戚風蛋糕 $𝟝𝟞 (𝟠.𝟝/𝟙𝟘)是日精選蛋糕,我好鍾意橙味嘅甜品,所以毫不猶豫。焙茶好香濃,而橙味酸酸地帶來左一陣精新感,戚風蛋糕口感鬆軟,好食!…查看更多
ᴅᴏᴜʙʟᴇ芝士豬柳盒子吐司
柳橙布丁焙茶戚風蛋糕
2023-10-13
10 分鐘 (Dine In)
$180 (Lunch)
《灣仔高質墨西哥餐廳🇲🇽》
EL GORDO Tacos & Grill Factory
2023-10-27
朋友極力推介依間墨西哥菜,首先一入到去氣氛好好同好異國風情除左墨西哥風佈置,包括有亡靈節主題嘅壁畫同墨西哥帽外,餐具都好靚好色彩繽紛👒🥳Lunch set百幾蚊包餐湯或沙律同main,like餐廳嘅ig同fb送非酒精飲品同甜品,食物質素好高,近乎係驚喜一浪接一浪,性價比極高👏🏻唯一要進步嘅地方係墨西哥比人感覺熱情,但依度嘅waiter比較cool,會有少少影響左個vibe,仲有就係比較遊魂,包括唔記得左上餐湯、上漏左一個餐包同上錯飲品😂不過食物質素完全足以cover依啲小過失,有機會會再訪!🥙 ᴄᴀʀɴᴇ ᴀsᴀᴅᴀ ᴛᴀᴄᴏs $𝟙𝟚𝟠 (𝟡.𝟝/𝟙𝟘)墨西哥出產辣椒,所以墨西哥菜偏酸辣。Lunch set依款青醬牛肉tachos加左少許辣椒及洋蔥,自己決定落幾多青檸汁,辣味唔重,酸酸甜甜地超開胃。Tacos皮係軟身個款,好好食!🥩 ᴛᴀᴊɪɴ ʀɪʙ ᴇʏᴇ sᴛᴇᴀᴋ $𝟙𝟜𝟠 (𝟡.𝟝/𝟙𝟘)牛扒煎得好好同份量好大。薯角簡直驚為天人,外皮好脆好香但入面軟到直情有少少流心感,係我食過外脆內軟嘅第一名。薯仔味好濃,唔係一般薯角得個咸字,完全唔需要點茄汁!🐷 ᴘᴏʀᴋ ʙʙǫ ʀɪʙs $𝟙𝟚𝟠 (𝟠.𝟝/𝟙𝟘)肉質好軟嫩,骨肉分明一切就切到,好食但相比其他菜式冇咩驚喜,配好好食嘅薯角挽回左啲分數!🥣 sᴏᴜᴘ (𝟙𝟘/𝟙𝟘)跟餐嘅雜菜忌廉湯超級creamy幼滑,明明入面放左我唔鍾意嘅椒同西芹,但煮到爛爛地咁好好飲同味道好豐富。🐥🌮 ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ǫᴜᴇsᴀᴅɪʟʟᴀ $𝟙𝟘𝟠 (𝟙𝟘/𝟙𝟘)A la carte左一個經典墨西哥芝士餡餅,餡餅夾住煎香嘅雞肉、溶溶嘅芝士同香料,即使唔點醬都好好食同有二合為一嘅感覺。另外提供左莎莎醬及酸忌廉,點埋就更加多層次。好食到有幸福感,總共有八件都好多!…查看更多
ᴄᴀʀɴᴇ ᴀsᴀᴅᴀ ᴛᴀᴄᴏs
ᴛᴀᴊɪɴ ʀɪʙ ᴇʏᴇ sᴛᴇᴀᴋ
ᴘᴏʀᴋ ʙʙǫ ʀɪʙs
ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ǫᴜᴇsᴀᴅɪʟʟᴀ
2023-10-06
$220 (Lunch)
《滿滿意大利歌劇氣息嘅ʙᴜʀɢᴇʀ店🍔》
Exotica Gelatea
2023-10-27
完成左個大project想奬勵下自己食餐好,係銅鑼灣時代廣場附近搵食,見到大大個招牌寫住World’s Best Wagyu Burger,所以決定入去試下!雖然門口感覺唔大,但原來內有乾坤!裝修走意大利歌劇風格,掛左好多西洋畫、歌劇面具、精緻吊燈,加上播古典音樂,營造出歐式典雅嘅氛圍🎼好有格調,同平時係快餐店食burger嘅感覺好唔同,係一個幾特別嘅體驗🤩依間小店主打burger同gelato,burger分original、combo同tasting,tasting細份啲啱女仔,好貼心!雖然將本身係fastfood嘅burger變得高檔,但一個combo set都係一百蚊鬆啲,同啲外國連鎖brand差唔多😎而款式選擇多左好多,味道亦好有驚喜,絕對係誠意推介!有機會會再返去試其他burger同gelato👍🏻🍔 ғᴏɪᴇ ɢʀᴀs ʙᴇᴇʀ ʙᴜʀɢᴇʀ (ᴄᴏᴍʙᴏ) $𝟚𝟞𝟡 (𝟙𝟘/𝟙𝟘)因為係奬勵自己所以揀左個比較貴嘅set,雖然真係偏貴但turn out都冇令我失望,一上菜已經覺得好surprised😍Burger超大個,而且目測完全見到鵝肝同和牛漢堡扒超級厚💯食過第二間嘅鵝肝牛肉漢堡,依度嘅份量真係好均真。漢堡包熱辣辣之餘好軟熟,蛋黃醬嘅份量恰到好處,唔會太漏或搶左主角風頭。和牛漢堡扒煎到八成熟左右,內質好鬆軟同juicy,一路食一路好多汁滴出來🤤鵝肝亦煎到外脆內軟同好有油香,配合半溶嘅芝士、番茄同生菜中和油膩,真心係我食過最出色嘅burger之一!至於薯條亦好有驚喜,幼身同炸得好脆🍟本身嘅調味剛剛好,唔需要沾茄汁都好好食,而且食完burger再食薯條時都keep到未淋😝🌹🍷 ᴇxᴏᴛɪᴄᴀ ʀᴏsᴇ sᴘᴇᴄɪᴀʟ $𝟟𝟡 (𝟡.𝟝/𝟙𝟘) 玫瑰奶昔好香花香味,味道唔假,配搭嘅rose mulberry gelato質地好幼滑同有好多莓籽,分開食好好食,夾埋奶昔都好match,奶昔唔係好厚身好漏個種,好快已經飲哂!見到依家跟兩個餐有買一送一,可惜我今次係獨食🤣…查看更多
ғᴏɪᴇ ɢʀᴀs ʙᴇᴇʀ ʙᴜʀɢᴇʀ
ғᴏɪᴇ ɢʀᴀs ʙᴇᴇʀ ʙᴜʀɢᴇʀ
ᴇxᴏᴛɪᴄᴀ ʀᴏsᴇ sᴘᴇᴄɪᴀʟ
2023-10-18
$380 (Lunch)
《寵物友善元朗工業風ᴄᴀғᴇ🐶🐱》
Proton
2023-10-11
假日去元朗brunch,依間cafe裝修幾靚,以灰色水泥牆為主調,走型格路線!最大賣點係歡迎寵物,空間都夠寬敞同舒服🙌🏻我地坐出面bar枱,隔離放左兩部風扇仔,所以帶到入面啲冷氣風出來,一啲都唔會覺得熱🪭環境同食物都算唔錯,唯一係服務態度真心一般般,想要杯水都叫左三次,由食緊野中途叫到最後臨埋單前先有水飲😭🦀🦐🍝 虎蝦蟹棒蟹籽粉紅汁卡邦尼手工意大利麵 $𝟙𝟘𝟠 (𝟡/𝟙𝟘)手工意粉粗身,有少少似烏冬但口感比較煙韌,算係我食過覺得幾好食嘅手工意粉😎雖然話係卡邦尼,但個汁比較似龍蝦忌廉汁,最似卡邦尼嘅位係有海量煙肉。另外虎蝦同蟹棒各有兩大件,性價比算唔錯!🍔 安格斯牛肉漢堡包配薯條 $𝟡𝟠 (𝟟.𝟝/𝟙𝟘)安格斯牛肉好厚身但肉質偏實,唔夠鮮嫩同juicy,薯條亦都唔夠熱同口感麻麻,本身以為burger係穩陣之選,有啲失望😥🍵🥛 ᴍᴀᴛᴄʜ ʟᴀᴛᴛᴇ $𝟜𝟜 (𝟠.𝟝/𝟙𝟘)抹茶味夠香,好飲👍🏻🍫 ᴇᴀʀʟ ɢʀᴇʏ ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ $𝟜𝟜 (𝟡/𝟙𝟘)Earl grey同朱古力兩種味道平衡得好好,整杯飲品唔會太甜😝…查看更多
虎蝦蟹棒蟹籽粉紅汁卡邦尼手工意大利麵
虎蝦蟹棒蟹籽粉紅汁卡邦尼手工意大利麵
2023-10-02
$150 (Lunch)
《樂富超高質日式洋食餐廳🎌🍝》
Gochi
2023-10-11
樂富算係比較平民嘅地區,大部分餐廳價格都好親民。依間餐廳主打日式洋食,係樂富價,但食物質素高之餘環境仲好舒適🥰裝修走歐式休閒風,上層餐廳嘅大玻璃窗採光度高,整體感覺好好,好適合一班朋友聚會🎉平日lunch set有三個價格,選擇好多,除左主菜外,包水果茶、酸種麵包同沙律或湯,較貴嘅兩個set仲包埋甜品,超級抵食👍🏻唯一挑剔嘅係啲侍應好多都好似好green咁,落單同上菜都比較遊魂,服務質素有待改善!🍗🍚 南蠻烤雞西班牙鍋飯 $𝟙𝟝𝟠 (𝟡.𝟝/𝟙𝟘)上菜時見到擺盤好驚喜,雖然叫西班牙鍋飯但唔係個回事,個飯加左蛋沙律,整體感覺好特別同fresh,雞腿肉好嫰滑!🍆🍅🍝 烤茄子蕃茄手打意粉 $𝟙𝟙𝟠 (𝟡/𝟙𝟘)手打意粉質感好好同好掛汁,烤茄子好好食,比想像中驚喜!🐮🍝 自家製和牛肉丸手打意粉 $𝟙𝟛𝟠 (𝟠.𝟝/𝟙𝟘)自家製肉丸好澎湃,肉味濃但較鬆散,有少少肉碎同芝士撈埋意粉一齊食,好食!🟠🍝 明太子忌廉手工意粉 $𝟙𝟛𝟠 (𝟡.𝟝/𝟙𝟘)招牌菜式之一,明太子忌廉汁唔算好突出,勝在上面放左好多魚子,夠鮮味同令口感豐富左。意粉放左少量薯仔,比較硬身,個人來講幾鍾意😎🦐🍝 白酒海鮮忌廉汁扁麵 $𝟙𝟝𝟠 (𝟟/𝟙𝟘)海鮮只有細細粒嘅蝦,意粉亦冇咩特別,雖然唔難食,但係有種貨不對辦嘅感覺。🧀🍕 四重芝士薄餅 $𝟙𝟝𝟠 (𝟡.𝟝/𝟙𝟘)配蜜糖簡直係天堂級享受但真係好邪惡👿多人一齊share最啱!🍕 辣肉腸芝士薄餅 $𝟙𝟛𝟠 (𝟡/𝟙𝟘)啲料同某pizza牌子嘅味道好似,不過pizza唔同,個皮好鬆軟,好食!🌰🍰 ᴄʜᴇsᴛɴᴜᴛ ʙᴀsǫᴜᴇ ᴄʜᴇᴇsᴇᴄᴀᴋᴇ +$𝟛𝟘 (𝟡/𝟙𝟘)賣相靚同味道唔錯,唯一係basque cheesecake冇流心感,但當普通cheesecake咁食絕對係唔錯的!🍰 ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ (𝟡/𝟙𝟘)好大件同質地偏實淨,如果bailey味再重啲更佳。🍠🍮 番薯奶凍 (𝟟.𝟝/𝟙𝟘)番薯同奶凍分開,奶凍冇番薯味亦冇奶味,比較失色,唔建議。…查看更多
+ 12
ᴄʜᴇsᴛɴᴜᴛ ʙᴀsǫᴜᴇ ᴄʜᴇᴇsᴇᴄᴀᴋᴇ
ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ
番薯奶凍
2023-10-06
$180 (Lunch)
《灣仔區上班族嘅ʟᴜɴᴄʜ好地方🍜》
Biang Biang Noodles
2023-10-03
依間湯麵專門店主打每日新鮮製作手工麵,有五款麵選擇,包括擔擔麵、蛋麵、闊麵、菠菜同來自陝西嘅Biang Biang麵。啲麵唔會有梘水味,灣仔區來講講價錢算合理!平日午市時間有好多人係門外排隊,不過等大約十至十五分鐘就入到🙈🦀🍜 鎮店蟹皇拌麵 $𝟡𝟠 (𝟠/𝟙𝟘)蟹黃汁用大閘蟹肉及蟹黃製作,冇加蛋黃及蟹油,個人覺得好稠身但味道較淡,作為鎮店介我覺得比想像中有啲失色😥優點係份量好闊綽,足夠沾哂成碗麵👍🏻我本身唔食醋,但加左自家製蟹醋後冇咁單調。擔擔麵好幼滑,份量好大好夠飽!🐷🍜 台式滷肉拌麵套餐 $𝟠𝟠 (𝟠.𝟝/𝟙𝟘)午市嘅一人拌麵套餐包拌麵、小食同飲品,算係性價比之選👏🏻滷肉味道濃郁,擔擔麵掛汁力強😋小食手拍小青瓜酸酸甜甜咁好開胃,份量非常多。洛神花蜜就比較淡味。🌟 Follow @gfgm.hk on Instagram for more 🌟…查看更多
2023-09-27
15 分鐘 (Dine In)
$100 (Lunch)
《食物超豐富嘅ʙᴜғғᴇᴛ🍖🥘》
PLAYT
2023-09-28
依間buffet係我食過最多款式嘅其中一間,海鮮方面有兩款即開生蠔(法國同愛爾蘭)🦪仲有龍蝦、雪蟹腳、青口、蝦🦞作為生蠔控,雖然每次只限取兩隻,但職員開得好快,加上我去個晚唔多人食生蠔,基本上可以行多幾轉拎多幾隻返去慢慢歎🤤冷盤方面有幾款芝士同各式嘅 cold cuts,包括煙三文魚、parma ham、意大利肉腸同salami腸等🧀🥓刺身同壽司方面選擇都唔少,有帶子、雕魚、三文魚、八爪魚、花之戀等🍣最令我震驚嘅係平時我食buffet好少食熱盤,但佢嘅熱盤好多款式。除左西式嘅羊架、燒牛肉同意粉外,仲有中式嘅點心、粉麵、燒味同鑊氣小炒、日式嘅和牛壽喜燒同天婦羅,仲有印度咖喱同小食🍛好多都令我忍唔住手,其中西班牙烤脆皮乳豬超好食,我食左四五件🙈中式燉湯好夠火喉,忍唔住飲左第二碗!另外仲有台式果茶無限添飲🍹甜品方面,淨係蛋糕等嘅小甜點都有十幾款選擇,仲未計多款自家製gelato、中西式糖水等,選擇多到令人眼花繚亂🧁🍨見到有茅台雪糕好特別,不過我冇勇氣試🤣鍾意食甜品嘅女仔一定會覺得好滿意! 平日dinner buffet $758一位,食三個鐘,但網上訂位長期有折,仲要都折好多下,會抵好多😆…查看更多
+ 4
2023-07-06
$600 (Dinner)
《價錢親民嘅高級日本料理🍱🎎》
You
2023-09-18
星期六中午係銅鑼灣lunch,係日本菜林立嘅永光中心度揀左依間試下,估唔到好有驚喜🤩除左餐廳環境有格調同舒適外,連餐具都好靚,包括筷子架係日本武士裝飾🥢我地叫左兩個午市定食,兩個都價錢親民但質素意想不到地高,包括跟餐嘅配菜都好有驚喜👏🏻一定會再訪,下次可能試下omakase!🍮🍋 花膠雞湯果凍配柚子酸汁 (𝟙𝟘/𝟙𝟘)果凍用日本武士設計嘅器皿裝住,未食已經覺得好精緻👺花膠粒爽口,配柚子酸汁好清新開胃,啱哂女仔食!🍣 刺身定食 $𝟜𝟞𝟠 (𝟙𝟘/𝟙𝟘)六款刺身包括帶子、赤海老、真鯛、池魚、銀鱈魚同腦天(吞拿魚頭頂肉)。順序由淡味慢慢食到濃味,淡味嘅帶子、赤海老、真鯛同池魚都好鮮味,特別真鯛好厚切好有口感,赤海老真係好鮮甜🦐另外兩款直情係滿分之作,刺身級銀鱈魚比平時個啲西京燒銀鱈魚肥美同滑好多,帶濃厚油香。至於腦天,一條吞拿魚得兩片,筋少而脂肪多,口感肥美同軟滑得來,食到成個口腔都係滿滿嘅油香,超有幸福感🥰依個價錢食到依個質素嘅刺身(仲未計配菜)真係性價比好高💯🐮🍚 黄金和牛油炒飯 (𝟠/𝟙𝟘)跟刺身定食嘅炒飯,上菜時聞到好香好香,炒飯質感亦好食,但整體來講略嫌單調,同刺身亦唔算好夾🙈🦀🍜 蟹黃磯煮鮑魚伴日本稻庭烏冬 $𝟚𝟞𝟠 (𝟡.𝟝/𝟙𝟘)本身係配闊身嘅花山烏冬,不過當日缺貨換左稻庭烏冬,但鍾意食烏冬嘅我一樣滿足😋蟹黃用松葉蟹肉同蟹膏混合而成,味道濃郁,鮑魚用日式醬油同和昆布慢火炆煮,肉質鮮嫩,好有驚喜!唯一係個人覺得蟹黃比較適合熱食🤣🐟🥣 鯛魚湯 (𝟙𝟘/𝟙𝟘)跟餐嘅鯛魚湯用黃腳立同金鯛魚頭熬製,除左鹽冇落其他調味,一飲就感受到好creamy好足料,仲有種滿滿骨膠原嘅感覺,飲多幾碗都絕對冇問題!🥚🦀 松葉蟹栗子茶碗蒸 (𝟠/𝟙𝟘)依餐唯一比較冇咁啱我口味嘅係茶碗蒸,可能慣左茶碗蒸係咸味,有機栗子蓉太甜反而覺得怪怪地,同其他味道唔算太夾,但蒸蛋好嫩滑。…查看更多
花膠雞湯果凍配柚子酸汁
刺身定食
蟹黃磯煮鮑魚伴日本稻庭烏冬
鯛魚湯
2023-09-16
$400 (Lunch)
《經典意大利餐廳sᴇᴍɪ ʙᴜғғᴇᴛ😋🍴》
VA BENE Italiano
2023-09-18
依間餐廳曾經係蘭桂坊開業超過二十年,當時算係香港人氣數一數二嘅意大利菜始祖,之後輾轉遷移到上海,被評為上海五大最佳餐廳!餐廳近年將重心回歸香港,係又一城重開😳午市嘅semi buffet非常受歡迎,最初只係百幾蚊,雖然加左幾次價,但仍然吸引到我回頭🙈依家平日$278一位,有超過二十款沙律同熱盤前菜🥗有燒牛肉、燒雞、青口同虎蝦等海鮮🦐仲有多款甜品🍰我覺得燒牛肉同沙律通粉好好食,特別係自家製意粉煙韌彈牙🤤唔夠飽可以每人叫一款主菜,有意粉、pizza、魚同牛扒等,大部分款式只係加$20,可以幾個人一齊share!餐廳refill速度快,保證食到飽,以半自助餐來講性價比高👍🏻…查看更多
+ 4
2023-09-12
$300 (Lunch)
《又送ᴅʀɪɴᴋs又送魚子醬🥂好有驚喜嘅ғɪɴᴇ ᴅɪɴɪɴɢ 🌌》
181 FORTNUM & MASON
2023-09-08
依個牌子擁有三百幾年歷史,係英國皇室都享用嘅茶葉品牌,鍾意英國文化同下午茶嘅人應該唔陌生!雖然我未試過啲茶,但今次去食晚餐體驗好好🥰餐廳坐落係尖沙咀海傍,一入到去淨係見到靚景加埋英倫裝修已經覺得好有情調🇬🇧唔係我book位,所以本身唔知道二人同行食晚餐會送Peach Condition Mocktail同5克魚子醬,仲有侍應即席表演,好驚喜同覺得好抵🤣⚫️ ᴄᴀᴠɪᴀʀ (𝟙𝟘/𝟙𝟘)點餐後侍應突然推左架trolley出來,話依家做緊promotion送魚子醬,仲配酸種麵包、炒蛋、焗薯同乳酪等配料,成件事都幾開心🤭侍應會問隻蛋想點整之後係你面前整,我想要soft佢都炒得好軟滑,仲話自己結左婚四年,佢太太一餐都冇煮過佢食,所以佢廚藝了得,好風趣😆唔止魚子醬夠香,其他配料都好好食同有驚喜,誠意十足👍🏻🥩 ᴘʀɪᴍᴇ ʀɪʙᴇ-ᴇʏᴇ sᴛᴇᴀᴋ, ᴡᴀᴛᴇʀᴄʀᴇss, ʜᴀɴᴅ ᴄᴜᴛ ᴄʜɪᴘs, ʙᴏɴᴇ ᴍᴀʀʀᴏᴡ, ʙéᴀʀɴᴀɪsᴇ sᴀᴜᴄᴇ $𝟝𝟠𝟠 (𝟙𝟘/𝟙𝟘)肉眼扒叫左medium, 又嫰滑又夠juicy,牛骨髓牛油嘅汁都好香,而且份量好大,兩個人食都好飽下🤰🏻另外薯條切到好似薯角咁,夠熱同外脆內軟,十分高質!🦀 ᴅᴇᴠᴏɴsʜɪʀᴇ ᴄʀᴀʙ, ʟᴇᴍᴏɴ ᴀɪᴏʟɪ, ᴡʜɪᴘᴘᴇᴅ ᴄᴏᴅ’s ʀᴏᴇ, ᴄɪᴀʙᴀᴛᴛᴀ ᴄʀᴏᴛɪɪ $𝟚𝟛𝟠 (𝟡.𝟝/𝟙𝟘)英式蟹肉沙律調味好出色,唯一美中不足係多士有啲細件,沾唔哂啲沙律🙈🐮🥟 𝟛𝟘-ᴅᴀʏ ᴀɢᴇᴅ ʙᴇᴇғ ᴄʜᴜᴄᴋ ᴀɢɴᴏʟᴏᴛᴛɪ $𝟚𝟞𝟠 (𝟟.𝟝/𝟙𝟘)第一次食牛肉做底嘅意大利餃子,結論係覺得牛肉口感有啲太實,唔係好襯做意大利餃子。依款係餐牌上係under Heirloom Tomato嘅欄目,個smoked tomato saurce的確幾出色👏🏻伴洋薊味道幾特別,不過未必人人鐘意。…查看更多
2023-08-19
$600 (Dinner)
城市
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice