Hong Kong | Eng

Follower
Following
wongkakiu614
Level 2Hong Kong
Overview
Reviews (5)
Photo
幕多
幕多
2024-06-12
醬油蝦濃湯麵 $118醬油蠔(一隻) $38👼🏻推薦指數:❤️❤️❤️❤️環境指數:❤️❤️❤️裝修方面有少少工業風既元素,牆身同地下都係水泥色。店舖雖然細,每張台凳其實可以容納4個人,但見到店員都係安排每2個人坐一檯,所以無迫既感覺。食物質素:❤️❤️❤️❤️全店只係售賣一款湯底既拉麵,都依然排曬隊就知呢間鋪頭既食物幾出色。店員會係幫你係湯頭加上自己制既蝦油,飲落有好濃郁既蝦味,亦唔會覺得鹹,食得出唔係味精煮出黎,配料有蔥同櫻花蝦,仲有值得一讚既係有兩隻剝左殼經過醬油調味既鮮蝦。後尾就記起之前youtube有睇過有人介紹佢既片,發現真係好用心煮好多個鐘先有咁既水準,值得專登撘車去食~🥳但係~個人覺得配料有d少,一般出面既拉麵都會配搭一隻/半隻溏心蛋🥹另外我地叫左小食,醬油蠔,蠔既size好大隻又嫩,自家製既醬油味道偏甜,但無搶到蠔本身既味道,係一個好好既開胃小食,勁推👍🏻服務質素:❤️❤️❤️坐低後店員有講解今日既限定小食,每日都唔同,今次中到我地最愛既蠔🦪~留意到店員見到自己熟客會主動打招呼,如果會主動比埋水仲好🤣Xd性價比:❤️❤️❤️(滿分為五個❤️)…Read More
十三姨
Lady 13 Kitchen (Tung Choi Street)
2024-06-12
老闆娘鵝肝煎蛋XO醬撈飯 $157👼🏻推薦指數:環境指數:❤️❤️❤️店鋪裝修風格中式為主配合木系餐桌用具。座位之間距離較近。不過小店坐得舒唔舒服都唔係重點。食物質素:❤️❤️❤️❤️撈飯配料包括蔥、半生熟煎蛋、XO醬、蒜片等。店員建議再額外加佢地特製既醬油。但個飯撈完之後已經好夠味,所以唔建議加。主角鵝肝入口即溶,鵝肝油脂亦都好香,生熟程度啱啱好,不過鵝肝本身既油脂同埋xo醬既紅油,令到個飯比較油膩,食到一半已經有飽既感覺。建議二人同行,其中一個叫呢個飯share黎食比較好。服務質素:❤️❤️❤️一坐低店員會放低一碗蝦片,味道正常。店員都有主動幫客人加茶。性價比:❤️❤️(滿分為五個❤️)性價比不算太高,但食物水準對得住價錢,鵝肝飯並唔係到到都有得食。值得一試!…Read More
蒸廬
The Steam Hut
2024-06-12
🍴🧸蒸廬🧸鰹魚絲金粟肉餅飯 $50花膠蟲草花粟子燉土雞湯 $60咖喱土魷蒸豆卜(頂) $35鮮蝦菜苗餃(特) $31👼🏻推薦指數:❤️❤️❤️環境指數:❤️❤️❤️整間店舖面積比較細,大家坐得會比較親密🤣但衛生都唔錯既,小店黎講算乾淨!食物質素:❤️❤️❤️❤️食物質素ok! 首先講個肉餅飯,個肉餅好特別唔會有我最唔鍾意食嘅馬蹄,變咗做粟米,但係個飯就少咗啲TT~個湯感覺上可以再多啲雞肉味,因為成個湯偏甜,冇乜肉味,土魷唔錯,菜苗餃啲蝦都好新鮮!服務質素:❤️❤️❤️係自助落單掃QR code,唔小心叫咗三個湯,店員都有好心提醒我哋幫我哋改返做兩個🥳~出面大把餐廳會嚟直接收你三個湯嘅錢🫠性價比:❤️❤️❤️❤️(滿分為五個❤️)…Read More
京都鐵板居酒屋
Kyoto Teppanyaki & Sushi Bar
2024-06-12
🍴🧸京都鐵板居酒屋🧸京都"OMA"刺身壽司十八品廚師發辦午餐【京都”OMA“刺身壽司十八品廚師發辦】• 京都前菜三品• 時令刺身五品• 廚師發辦壽司八貫•活蜆味噌豆腐湯• 京都甜品*時令食材每天不同限量供應,視乎餐廳供應而定今次買咗KKday優惠 一位$329 計埋加一~超抵!👼🏻推薦指數:❤️❤️❤️❤️‼️環境指數:❤️❤️❤️❤️❤️環境好好~對比上一個post,今次係坐廚師發辦Bar枱!今日平日去仲包埋場😚全部碗碟都精心佈置得好精美~食物質素:❤️❤️❤️❤️❤️食物質素好好~刺身壽司都好新鮮~好少去一間餐廳會有咁多記憶點!最記得嘅係廚師同我哋講有一隻魚一定係養殖魚,由細到大都係食蜜柑長大,所以食落去啲肉都會有柑嘅味,幾得意!另外一樣記得嘅係,廚師介紹咗日本特有嘅淡雪鹽,好特別!服務質素:❤️❤️❤️❤️4個心心都係比廚師既🫡!!今次平日去包場~廚師好用心為我哋講解每一件食物,食嘅次序甚至連出產地都講埋😆有被驚喜到!但員工唔多,好少主動幫我地加🍵~今次其實係第二次嚟呢間餐廳食omakase,上次公眾假期去員工比較多,係有不停主動幫我哋加茶的!性價比:❤️❤️❤️❤️❤️(滿分為五個❤️)…Read More
滝雲𝑻𝒂𝒌𝒊𝒈𝒖𝒎𝒐
Takigumo
2024-06-12
🍴🧸滝雲𝑻𝒂𝒌𝒊𝒈𝒖𝒎𝒐🧸茶碗蒸刺身三點(每款兩切)串燒六本各兩串:明太子雞翼,雞軟骨,一口蕃薯)壽司十二貫(每位六貫)米國牛肉讚岐烏冬甜品(焙茶蛋糕)今次買咗KKday優惠 一位$355 計埋加一~👼🏻推薦指數:❤️❤️環境指數:❤️❤️❤️❤️入到去環境都唔錯~食物質素:❤️❤️❤️食物質素都唔錯~刺身壽司用了都新鮮既~係海膽比較遜色本身期望太高🥲加上相對份量比較少~不過呢個價錢都差唔多既💁🏻‍♀️😂同埋食物全部一碟過 冇乜omakase嘅感覺🥺服務質素:❤️❤️❤️今次去係好小人~會係咁留意我地洗唔洗加🍵~但係失望嘅係明明全場得我地兩個人~居然安排我哋坐最入邊嘅二人座位 都唔俾我哋坐廚師發辦吧枱..🤥同埋未食完上一樣嘢就比甜品~不過基本服務都有做到^ ^性價比:❤️❤️(滿分為五個❤️)…Read More
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice