Hong Kong | Eng

Followers
Following
nikiB_pang
Level 4Hong Kong
Overview
Reviews (177)
Photo (1499)
炑のOmakase真係有驚喜!🍣✨ 刺身🍴、天婦羅🍤及魚生御飯🍚都好正!
Mu
2025-12-03
呢間omakase真心好好味😍 食材新鮮,配搭有驚喜~大推!👍👍一開餐就食到酸甜清新嘅靜岡蕃茄🍅 即刻打開晒味蕾~好醒神!🌟跟住師傅準備咗超靚嘅刺身:
🔥石雕刺身🔥 配蔥花+淡味豉油,肉質爽口彈牙😭
🦪兵庫縣生蠔🦪 海水味好濃,口感清爽,食完仲留香喺口,好回味~💙天婦羅有三款(其實有四款啦🤭):
🍤瀨尿蝦🦐
🦪北海道燒蠔
🌽黃粟米
🍁山梨縣柿餅配芝士+紫蘇葉✨每款都即炸即上,熱辣辣超卜脆!🔥
尤其是柿餅:先係芝士香→再甜到入心嘅柿餅味→最後紫蘇葉清新~三重驚喜!😍👏跟住就係重頭戲~魚生御飯🍱✨
牧丹蝦🦐 中拖羅🍣 海膽🟡 銀雪魚❄️ 全鋪滿滿,色彩超豐富!食完超滿足😭💕最後甜品:杏仁咖啡雪糕🍨
每一啖都有杏仁碎,雪糕煙煙靭靭,口感超豐富~☕✨埋單有七折💸 人均約$870
性價比超高!好抵食😍
整體好滿足,強烈推介啦~~~🙌✨…Read More
盛記酒家嘅乳豬好好食呀😋✨
Sing Kee Restaurant
2025-11-08
朋友喺外國移民返嚟約食飯,中菜一定係首選!🥡🍜 聽聞勝記酒家嘅乳豬一絕,所以帶朋友去試一試!👫🐽乳豬- 呢度嘅乳豬真係超班,個皮好脆😍,唔會好多肥膏,但又保留肉汁!💖 點上特定醬料,再加埋一個包夾住食,好味道!🍤🥚滑蛋蝦仁煎米粉- 煎米粉喺外國都好難食到!😅 呢度嘅米粉煎到金黃色🌟,配上滑蛋蝦仁口感剛剛好,蝦仁都好爽口彈!🦑椒鹽魷魚- 椒鹽魷魚就係送汽水必備🥤,一路傾偈一路食魷魚都幾享受!埋單$865,價錢合理!💰 ✨推!…Read More
Ratings
🌟 曦 - 平日都爆滿的Omakase,小店大實力! 🍣
Hikari
2025-10-19
曦是一間位於大坑的小店 🏠,我哋早早到達時只見幾枱客,心想平日應該正常,點知15分鐘後全場滿座!😮 目測多數係街坊捧場,令人對呢間店期待值再升幾分!💖 咁多忠實粉絲,必定有過人之處!Dinner menu有三個選擇:$880 Mini Hikari、$1380 曦 同 $1500up嘅Hoshi。第一次嚟,揀咗中間價位的$1380試試水溫!😉$1380套餐有16道菜,由刺身到白肉壽司、紅肉壽司,再到濃郁海膽魚子和甜美蜜瓜,樣樣精彩!😋 以下逐一介紹:🍴 胡麻豆腐 - 清新開胃,完美前菜!
🐟 真鯛刺身 - 店員建議放紫蘇花🌸,增添風味,儀式感滿分!
🐟 鰆魚刺身 - 魚皮烤得脆脆,配柚子清香,口感層次豐富!
🦪 象拔蚌刺身 - 爽脆彈牙,超新鮮!
🐟 鯖魚刺身 - 厚切,味道濃郁有彈性!
🥄 魚湯 - 濃郁奶白色,魚肉粒粒分明,暖胃又滿足!
🍣 間白壽司 - 白肉魚清新淡雅,簡單調味已突顯鮮味!
🍣 池魚壽司 - 同樣白肉,魚肉細嫩,油脂感稍低但依然美味!
🦐 牡丹蝦 - 超大隻,飽滿鮮甜,一試難忘!😍
🐟 秋刀魚 - 濃郁鮮香,令人回味!
🥚 蟹肉蒸蛋 - 滿滿蟹肉配蟹膏,超足料,豪華享受!🦀
🐟 鰹魚 - 味道濃而不膩,魚肉彈牙,活力十足!
🍣 拖羅壽司 - 吞拿魚最肥美部位,油脂爆棚,滿足感爆表!😋
🐟 自家製鮟鱇魚肝 - 入口即化,配蔥花絕妙搭配!
🌊 海膽魚子 - 無腥味海膽配粒粒魚子,味蕾高潮!😍
🍜 素麵 - 雖然已經好飽,但麵條質感一流,不知不覺食晒!
🍈 日本赤肉木瓜 - 甜美多汁,完美作結!總結:呢間餐廳食材新鮮,質素超高,無花巧但靠實力取勝!💪 無論味道、環境、服務同衛生都滿分!😍 性價比亦唔錯,絕對值得一試!…Read More
Ratings
🍢日式串燒·震驚味蕾的生蠔🦪刺身·必吃厚切白金豚肉🍖·焦糖燒菠蘿🍍
Mokumoku Yakiton (厚福街)
2025-09-20
Happy Friday 最好係約朋友relax下。-路食下串燒、-路傾下公司瑣碎事。美食在前,煩惱一掃而空。Mokumoku Yakiton的串燒真係好出色。我哋食左:-🦪生蠔刺身- 新鮮滑嫩,帶有海味。 🍍焦糖燒菠蘿- 甜美的焦糖菠蘿,外脆內嫩。 🥓燻豬腩- 濃郁的煙燻味,口感豐富。 🍖西班牙黑豚后肉串- 肉質細膩,香氣四溢。 🥩豬脷串- 獨特風味,外脆內滑。 🍖豬肝串- 濃郁的豬肝味,滑嫩可口。 🥓厚切白金豚肉- 鮮嫩多汁,肉質厚實。 🧄蒜芯豬肉卷- 蒜香四溢,口感柔軟。 🍗雞翼串- 外酥內嫩,調味可口。 🥩芝士翠肉- 滑順可口,味道鮮美。 值得推介!…Read More
高質Omakase 🍣 招牌彩羽太卷 🥢 夏祭桃刨冰 🍧
sushi iroha
2025-08-31
夏天嚟咗,食壽司係唔錯嘅選擇🍣。彩羽嘅Omakase有三款,我哋試咗「雅」,$580蚊,包括刺身、串燒、和牛壽喜燒、壽司、玉子燒同甜品。咩都試到,性價比高👍。生蠔配松露汁,好鮮甜,食完口內都係松露香氣🐚🍄。煙燻鰹魚有驚喜,師傅即場加泡泡,影相幾靚📸。重頭戲係彩羽太卷,賣相吸引—拖羅、海膽、醬油漬蛋黃、青瓜包成一卷🥒🍣。店員建議一口食晒,味道層次豐富,好享受🤤。最後甜品係夏祭刨冰🍧,師傅當場準備,有儀式感,令人期待😊。呢個價錢有咁嘅質素,值得一試🍽️。…Read More
Ratings
🌞盛夏必試甜品🍧—榴槤😋、荔枝👑、桃🍑泡芙大公開!✨
Chez Choux (Sha Tin MTR Station)
2025-07-28
☀️夏天你最愛的水果是什麼?🍉 我超愛榴槤😍、荔枝🌸同桃🍑!西樹全新推出三款盛夏水果泡芙,簡直係味蕾嘅狂歡🎉!快來同我哋一齊試試呢啲甜到心坎嘅滋味吧~😜1️⃣ 榴槤泡芙 🥭💛
外表看似普通,但嗰陣濃濃嘅榴槤香氣真係擋都擋唔住😤!一咬下去,滿口奶油甜香🧈,仲有豐富榴槤餡料,果肉纖維感滿分,帶點嚼勁,甜中夾雜微醺酒香🍷,超有層次!😋 以$29嘅價錢,性價比爆燈💥,榴槤控絕對唔可以錯過!🔥2️⃣ 荔枝泡芙 🌺💖
荔枝連楊貴妃都為佢瘋狂😍,古時皇帝千里送荔枝只為博美人一笑👸!呢款荔枝泡芙外表超吸睛,淺橙色cream鋪滿泡芙頂,貴氣十足✨!咬一口,荔枝嘅甜美多汁💦同濃郁果香撲鼻而來,口感柔嫩,微酸嘅餘韻令人回味😌。仲有荔枝果肉增添口感,超有驚喜!🥰3️⃣ 桃味泡芙 🍑😎
桃味泡芙造型超可愛,似足大口仔咁塞滿泡芙餡料同桃肉😄!桃肉多汁,果肉軟滑嫩口,甜度剛剛好,微微酸澀增添層次感,清新又滿足🍃。同其他兩款比,呢個桃味更清爽,夏日必試!🌴🌟夏天未試過呢啲滋味?即刻衝去西樹試試啦!🏃‍♂️💨…Read More
金子半之助 - 必食江戶前天丼 🍤✨
Kaneko Hannosuke (Lee Tung Avenue)
2025-06-09
如果你想食天婦羅,金子半之助絕對係首選!價錢合理,份量十足!💰🍽️🍚 江戶前天丼我最愛佢的江戶前天丼!材料包括:- 穴子(鰻魚)🐟- 海老(蝦)🍤- 小柱魷魚天婦羅餅 🦑- 溫泉蛋 🍳- 海苔 🌿- 莢豌豆 🌱穴子脆內軟,小柱魷魚香口彈牙!熱騰騰的飯加上流心的溫泉蛋,簡直係絕配!❤️ 食完飽到上心口,大滿足!🍽️ 上天丼材料同江戶前天丼一樣,但穴子改做白魚,朋友們也非常喜歡!👍🌶️ 辣味鮭魚他他拌蛋黃另外,我們重叫了辣味鮭魚他他拌蛋黃。新鮮鮭魚加滑溜的蛋黃,配上微辣的調味,口感同味道層次好豐富!😍可以成為口袋飯店!💖…Read More
+ 3
鮨燐高質 Omakase 🍣開盲盒的驚喜🎁
Sushi Rin
2025-05-10
今日同朋友慶祝生日,去咗鮨燐食 Omakase。我哋簡左基本 set,HKD1,380 有 14 件壽司🍣,另外加左北海道海膽壽司🦑。店員同廚房都好用心為我地介紹每一道菜式👨‍🍳✨。體會到廚房對每一個食材嘅要求、用心制作,亦令我地格外期待🤩。當中的最大的Surprise如下:🍅梅酒啫喱配蕃茄 : 梅酒啫喱很出色,味道微酸清新。🍤蝦膏牡丹蝦: 肉質彈牙,伴隨著濃郁的炒蝦膏香氣。🐟野生油甘魚: 口感滑溜,帶有少許的甘甜。🍣中吞拿魚拖羅:油脂豐富,味道濃郁。🦪海膽壽司:鮮甜如奶油,口感滑順。🐟青森縣魚子壽司:魚子粒粒飽滿,鹹香濃郁。🍵宇治抹茶奶凍:清新回甘,抹茶的苦香與奶香配搭得很好。整體用餐感受很好🥰,食材夠新鮮!👏🎊…Read More
推介西班牙黑豚肉拼盤🍖及日本大船渡市的燒蠔🦪
Mokumoku Yakiton (永光商業大廈)
2025-05-01
有朋友移民返香港探親,我哋想搵一間舖頭可以坐耐啲,一路食一路傾 🍢💬,有咩好得過食日本串燒呢?🥢✨呢間餐廳地點方便 🚇,地鐵出口行5分鐘就到。環境亦都幾舒服 🛋️,所以枱中間又有啲距離。最重要係佢嘅服務 🥰,服務員會為我哋細心介紹推介菜式,走嘅時候亦都有問我哋好冇味 👍。我哋食吓傾吓都試咗好多唔同串燒。其中最推介嘅係西班牙黑豚肉拼盤 🍖🇪🇸。西班牙黑豚肩肉串、西班牙黑豚豬頸肉及西班牙夾心肉。黑豚肉外層燒到黃金焦香 🔥,脂肪分布均勻、油脂感十足,食完大滿足 😋✨。另外,還推介來自日本大船渡市的燒蠔 🦪,大隻好肥美,鮮味香甜 🤤。我覺得呢間舖頭絕對係同朋友把酒談心嘅好去處 🍻❤️。推介給大家!🌟…Read More
高質龍蝦和牛鐵板燒晚餐🥩🦞大滿足❤️
OTETSU
2025-03-31
最近我喺一間餐廳享受咗一次難忘嘅美食之旅,整個過程真係令人驚喜,尤其係坐喺吧台前,親眼睇住廚師嘅高超技藝。 👨‍🍳🔥我哋揀咗$1198嘅套餐,呢個價錢對於咁豐盛嘅餐點嚟講,真係幾抵食!套餐入面有龍蝦同和牛,食到好飽! 😋💖🐟🌊南非包魚首先上到嚟嘅係南非包魚,搭配海苔醬汁同牛油香味,味道層次分明。魚肝嘅香脆外皮同柔軟內裡形成鮮明對比,真係一試成主顧! 🤤💥🦞😍龍蝦接住就係龍蝦,使用蝦高醬同牛油調味,呢個真係最邪惡嘅搭配!龍蝦肉質鮮甜,七分熟啱啱好,每一口都透住濃郁嘅海味,真係無法抗拒! 💖🌊🥩🔥牛舌心同鹿兒島A4牛肉牛舌心嘅口感非常細膩,而鹿兒島A4牛肉就係五分熟,肉質鮮嫩多汁,配埋牛油雜菜更加完美! 🍽️👌🍚🦑海膽海鮮炒飯跟住就係海膽海鮮炒飯,米飯吸收咗海鮮嘅鮮味,口感豐富,真係令人欲罷不能! 😍🍽️🍦🍮甜品嘅完美結尾最後,甜品嘅焦糖脆餅搭配雪糕,為整頓餐點畫上完美嘅句號!甜而不膩,口感酥脆,令人回味無窮! 🍰💖今次嘅用餐體驗唔單止係味蕾嘅享受,仲係一場視覺同味覺嘅盛宴!如果你都想體驗呢份奢華嘅美食,不妨親自來試試,相信你會同我一樣愛上呢度每一道菜! 💯✨…Read More
Hungry Monkey 日式鐵板燒 🔥
Hungry Monkey (金朝陽中心二期 - Midtown)
2025-02-15
Happy Friday! 🎉 想同朋友搵個地方傾吓偈,日本鐵板燒真係唔錯嘅選擇!🍻 叫杯熱叫碟燒物,一路傾一路食,唔夠又可以再叫嘢食,真係好好享受!😋今次我哋每人嗌咗杯梳打,桃味梳打🍑同柚子梳打🍊,有果味之餘又唔會太甜,真係好岩女士!💁‍♀️我哋叫咗好多美味燒物,啖啖都係享受:- 頭盤沙律 🥗- 芥辣八爪魚 🐙- 唐揚雞翼 🍗- 明太子奄列 🍳- 鐵板帆立貝 🐚- 白鱔 🐍- 厚燒牛舌 🥩- 蟹盛御好燒 🦀特別推介明太子奄列,明太子好惹味,奄列煮得啱啱好!😋 另外白鱔口感鮮味十足,厚燒牛舌更係必食推介,外脆內軟,滋味無窮!🤤整體食物質素真係好好,大推!🌟…Read More
高質和牛鐵板燒🥩慶祝的好地方🍾
JYU BEI
2025-01-21
香港話晒係美食之都,任何嘅食品料理都可以整得好出色。我自己最鍾意嘅菜式就係鐵板燒,咁啱朋友生日想搵個坐得舒服有氣氛嘅地方,所以我就book咗壽兵衞。店員介紹咗我哋兩個唔同嘅套餐。分別係 **Supreme Wagyu set** ($1280) 及 **Deluxe Wagyu set** ($980)。主要的分別係Supreme個set有A5及A4和牛,而Deluxe係美國及日本和牛。店員話牛肉可幫我地分,share食。所以我哋就一人order一個不同的set,咩都試吓。以下係我覺得好有驚喜嘅菜式:🍽️前菜三點磯煮鮑魚鮮嫩可口,蟹膏豆腐*很滑嫩及口感豐富,水雲酸醋清新可口,讓人胃口大開。🍣刺身三點帶子新鮮、口感爽滑,深海池魚肉質厚實、鮮味十足,牡丹蝦甜美彈牙,讓人一口接一口。🌊🥩海膽和牛他他呢個菜式超有驚喜!海膽好鮮甜,一啲都冇腥味,配合埋和牛他他,簡直係世一,完美融合!👅香煎牛舌外脆內嫩,香氣四溢,咬落去令人欲罷不能。🥩 A5牛肉眼肉質細膩,油花分布均勻,簡直係和牛中的極品,口感絕佳!🔥 A4和牛西冷入口即化,肉香撲鼻,讓人感受到牛肉的極致魅力!廚師嘅烹調口味恰到好處,我覺得價錢對得起食物質素,所以推介!👍✨…Read More
高質嘅龍蝦饗宴🦞🎉
Toretore Hamayaki
2024-11-30
最近和朋友一起慶祝生日 🎂,選擇了漁獲浜燒這間人氣餐廳 🌟。餐廳的位置非常方便 🚶‍♂️,吸引了不少食客,讓我們充滿期待 😋。我們點了「龍蝦饗宴」🦞,價錢是$728供兩人 💵,因為龍蝦牛柳一直以來都是我們的最愛 ❤️,所以毫不猶豫地選擇了這個套餐。點完餐後,廚師會將新鮮的食材展示給我們看 👨‍🍳,龍蝦和帆立貝都非常新鮮 🍽️,讓人感受到食材的高質 💎。開胃前菜 🍽️首先上來的是蟹籽蟹肉沙律 🦀,令人食慾大開!接著是刺身三點 🍣,采用深海池魚,搭配蜜柑香味 🍊,清新可口。主菜 🍴🦞龍蝦浜燒- 這道菜烹調得非常好 👍,龍蝦肉質彈牙,搭配香濃的芝士 🧀,真是讓人陶醉 😍。😋活帆立貝浜燒- 有兩種烹調方法 🔥。第一是高湯清酒 🍶,鮮味十足;第二是蒜蓉牛油 🧄,香氣四溢。廚師在我們面前現場烹調,香味撲鼻而來 🌬️,食慾瞬間被挑起 🍴。🐂紐西爾牛柳- 肉味十足 🍖,口感鮮嫩,令人印象深刻 🤤。🥢龍蝦湯頭味噌烏冬- 這道湯面熱辣辣的,龍蝦的味道濃郁,湯底非常入味 🍜,讓人一口接一口。總的來說,漁獲浜燒的用料新鮮 🥗,烹調技藝高超 👌,無論是食材的呈現還是味道的搭配都讓我們大快朵頤 😋,是一次十分美好的用餐體驗 🎊,值得推薦! 🌟…Read More
台灣風味 - 燈籠滷味 🍲✨
Lantern Lomei (Telford Plaza 1)
2024-11-05
近排天氣涼涼哋,真係好啱一碗熱辣辣嘅滷味麵!🔥 我今次簡左滷味「台灣至尊」,材料非常豐富,簡直係視覺和味覺嘅雙重享受!😍雞翅膀的香氣撲鼻🍗,黑輪條的嚼勁⚡️,凍豆腐的滑嫩🥢,鳥蛋的鮮美🥚,大豆皮的韌性,還有通菜搭配刀削麵的獨特風味,讓這道滷味充滿層次感,令人回味無窮!🤤小食方面,我叫了涼拌滕椒魚皮醋香木耳。🍽️ 魚皮的脆感與香木耳的彈牙相得益彰,讓人欲罷不能。酸酸的醋香🍋更是提振了整道菜的風味,讓人感受到開胃的愉悅!😋另外,我亦叫了甘梅香脆地瓜條,香甜的味道🍠與脆脆的口感,真係係一道很好嘅伴菜,完美配搭!👍飲品方面,我選了古早冬瓜菜,清甜得來熱辣辣,真係非常暖胃!☕️💖美好嘅一餐點少得甜品結尾呢? 芋芋冰奇脆絕對是完美的收尾!🍦✨ 香芋雪糕的細膩、芋圓與地瓜圓的Q彈,搭配黑糖珍珠和紅豆,口感層次分明🤩,脆脆的口感讓人愛不釋手,仿佛每一口都是幸福的滋味!💕整體而言,這一餐不僅滿足了味蕾🥰,更讓人感受到溫暖與幸福。無論是熱菜還是甜品,每一道菜都充滿了用心與美味,期待下次再來享受這一場味覺盛宴!🎉🍽️…Read More
+ 5
韓大叔的美味之旅 - 品味韓式風情 🇰🇷🍽️
HANAJEOSSI POCHA
2024-10-02
在香港的美食地圖上,有不少值得一試的地方,而「韓大叔大排檔」絕對是其中一個不容錯過的選擇。這裡的韓式料理不僅美味 😋,還兼具性價比 💰,特別適合一班朋友聚餐 👯‍♂️👯‍♀️。🍤🦀韓大叔醬油拼盤這道拼盤包含了醬油蝦和醬油蟹,味道鮮美。蟹膏的濃郁與紫菜飯的搭配,讓人一口接一口,回味無窮 😍。🐟醬油三文魚鮮嫩的三文魚搭配特製醬油,讓每一口都充滿海鮮的鮮甜,絕對是海鮮愛好者的最愛 ❤️。🍲韓式醒酒湯這道湯上菜時滾熱,喝下去非常暖胃,強烈推薦給需要解酒的朋友 🍶。湯底清淡卻不失深度,讓人感受到家的溫暖 🏠。🥞海鮮煎餅煎餅外脆內軟,海鮮的鮮味在每一口中都能感受到,絕對是一道值得分享的美食 🤤。 🍗🍯蜜糖芥末炸雞這裡的炸雞可以選擇半隻,份量適中,外脆內嫩的口感,加上蜜糖和芥末的獨特風味,讓人一試成主顧 🔥。🌶️🍜辣炒韓式豬五花粉絲這道菜的辣味適中,並不油膩,粉絲吸收了豬五花的鮮香,讓人食指大動 🤭。🍹荔枝梳打這款飲品不會過甜,荔枝味道清新 🍃,特別適合配合辛辣的韓式料理,幫助解辣 ✨。「韓大叔大排檔」的每一道菜都充滿了誠意 💖,無論是口味還是份量都讓人感到驚喜 😲。這裡的性價比極高,是與朋友聚會的理想地點 🎉。如果你也喜歡韓式料理,不妨來這裡一試 🍽️!…Read More
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice