openrice

Follower
Following
PoYanSze
Level 2Hong Kong
Overview
Reviews (11)
Photo (20)
難食垃圾,錢比正價,下午茶份量
Viet's Choice (Plaza Hollywood)
2021-09-26
唔確定越棧係唔係特許經營,每間分店質素十分參次,個人經驗,只有九龍灣店去得過。我係下午茶時段嚟,但係我係叫正價,而唔係叫下午茶。碗嘢嚟到我已經發現好似比錯下午茶份量,但我趕時間,唸住食完先同佢講解返,因為就算佢肯換個碗,我都冇時間等。佢最後係有改返張單,只係如果未嚟過或者唔係成日幫襯嘅客人就要小心啲比佢坤,錢比正價,下午茶份量,真係好唔老實!同埋碗嘢好難食,仲有我坐嘅位對正廚房,我眼見係無一個廚房職員有戴口罩,真係離晒譜!我個人就一定唔會再嚟!…Read More
2021-09-25
$45 (Tea)
名過於實,可一不可再
Amigo Restaurant
2021-09-26
平日陪朋友嚟lunch,環境係懷舊有古典美,侍應服務正常,食物就真係心好一般,個人認為係貴價版X園餐廳,X園餐廳可能仲好食(似乎你去邊間分店啦),另外餐廳侍應每次用bonaqxx膠樽幫你加水,感覺好奇怪,或者直接向每個客人提供一樽更好。枱上面嘅不知名消毒搓手液好阻掟。上餐時上錯其中一道菜,放低半分鐘攞走,直接放返隔離枱客,其實幾肉酸。女廁洗手間水龍頭漏水,日久失修。以上幾點都係我唔會expect係所謂嘅高級餐廳體驗得到,又一間名過於實,可一不可再嘅餐廳。…Read More
View previous comments(1)
Yau wai atsApp傾好曬寫得好清楚生日要寫啲乜嘢唔係咩?足足一個月仲寫得唔清楚?系要喺我在餐廳已開始進餐中係咁炸我WhatsApp?點解到咗我食飯嗰日仲喺度問緊嗰個生日寫乜嘢?你哋真係好搞笑仲話會有職員幫我根本啲同事都冇禮貌,答我唔知或者講一完句嘢擰轉頭就走,個個都行行企企,完全唔會同個客有任何交流只會送餐同收餐而且食完飯我想影埋相先走好似好想快啲講個客走就幫佢拎遮又幫佢開門想趕佢快啲走!影相都唔爭個幾分鐘啦!仲有我不停聽到你哋有啲比較老嘅職員喺度講,‘如果啲客no show 取消就唔好再俾佢再book唔好比枱佢啊。。。’之類呢啲咁嘅嘢其實係咪要特登俾啲客聽到?
2021-10-11
Yau wai 你哋唔係會唱生日歌同埋會幫個客影張相嘅咩?我見到隔離枱有唱生日歌但係我就冇囉乜都冇 不過都唔緊要其實冇所謂但係細節咪會有人睇到囉!送上生日甜品仲要好隱晦地同我講‘生日快樂’!唔明點解我個人都上到間餐廳點解你哋咁多個職員都冇人再reconfirm 問我個生日甜品點寫 點解會係由你呢個WhatsApp度講?仲要係我食緊生日飯嘅時候係咁炸我WhatsApp超級奇怪仲有你哋今朝早負責開門嗰個職員 啲客逐個排隊入你哋負責開門嗰個職員有推開我呢個動作 佢唔好意思都冇句定係佢扮唔知我地杯嘢飲飲到一半嘅時候啲職員就趕住行埋嚟收走我啲糖同埋奶 我地都未用完而且行埋黎問都冇問就收走曬糖和奶但係支飲管
2021-10-11
Yau wai 嘅袋同埋啲垃圾紙巾佢又冇收喎!食物方面食物質素超級普通 但賣相係超核突
2021-09-15
$500 (Lunch)
走訪黃店 希望尋找台灣的味道,結果失望而回
Cheng Banzhang Taiwan Delicacy
2020-09-29
由於疫情關係,同好多香港人一樣都好掛住台灣嘅味道。程班長呢間黃店一向備受好評,老實講我自己都食過幾次,不過覺得水準好參差,唔係次次都咁好食,而且中伏嘅次數比 好食嘅次數多,特別係繁忙時間,真係求x期煮俾啲客食就算,碗麵好快就上枱,份量覺得偏小,如果for男士嚟講應該唔夠食,牛筋腩普通貨色好一般,麵條同牛肚就煮得唔夠淋,好x硬,硬過你同我條命,湯底死咸無層次,所以最後食咗幾啖就冇再食到啦......俾咗$50幾蚊食碗咁難食嘅嘢,真係非常失望。…Read More
2020-09-24
$55 (Lunch)
食物不潔,瀨嘢之選
Grandpa's Hotpot
2020-07-07
朋友嘅同事介紹嚟呢度試吓,又見到其他食評大部份都係👍🏻👍🏻,所以就決定試一試。由於呢間餐廳都幾爆嘅關係,我哋早一個星期之前已經打電話嚟訂位,當日嚟到講返Booking Number,其實都唔使點等,直接有職員帶你入坐。首先,講返呢間餐廳的確係好旺場,我哋預約咗7:30pm去到已經人山人海,而且座位比較迫夾,職員都算多,但運作極之混亂,佢本身限時兩個鐘,我哋落單之後,差唔多等咗15 mins先有嘢食上枱,仲要中間追左N次,嘢食未食完,又趕住收走,勁趕客!不過,都知香港好多任食嗰啲餐廳都有同樣嘅問題!嘢食方面佢有刺身,雞煲,多種海鮮,賣相都算新鮮。本來以為佢除咗人多,座位比較迫同埋嘈啲之外,點知到咗第二日中午,我開始肚瀉,瀉咗3-4次,我冇睇醫生,因為唔想食止瀉藥,變相困住啲菌係入面,仲衰!跟住即刻whatsapp我個friend,佢話佢冇事,仲話可能係啲火鍋蠔有問題,因為淨係我有食到(佢冇)點知去到差唔多傍晚,我個friend whatsapp我話佢開始肚瀉+發高燒,之後仲入埋廠,從此呢間嘢永久blacklist 完!…Read More
2020-07-03
$400 (Dinner)
勁難食, 湯極淡, 自己買粒濃X寶仲好過
Vermicelli and fish soup specialist
2020-03-25
米線一嚟到, 二話不說飲啖湯先,  非常淡完全食唔到鮮魚嘅鮮味, 非常失望, 自己買粒濃X寶無咁嬲招牌魚腐份量足但極多骨, 係極多骨(一粒內3-4條) 亦係無鮮味可言,  成碗米線完全誠意欠奉, 非常失望唔通出咗名嘅老字號, 唔憂做...所以質量監管都hea做?…Read More
2020-03-18
$50 (Dinner)
食物強差人意,瀨嘢之選
Gold Mondo Vietnamese Restaurant
2018-09-09
同老公兩個人去食, 叫咗兩碗粉一份小食, 兩碗粉個湯底莫講話要求佢做到正宗越南風味, 根本淡而無味! D粉一嚿嚿食到一肚氣! 最火滾加咗個小食$27, 餐牌寫扎肉薰蹄(一客), 碟野嚟到兩片仲要一開二變四咁上枱, 之後睇番張單發現 扎肉薰蹄 (二件), 餐牌就寫(一客), 張單就打(二件),認真唔老實!! $27兩大片仲薄過你同我個荷包既扎肉薰蹄, 都唔明依間野D Like點得返黎! 老實講, 同樣級數, 差唔多價錢, 食越南粉既, X棧好食好多! …Read More
2018-09-01
$60 (Tea)
遇支持良心小店, 好好味
Kinkin House
2018-08-22
D相雖然我求其影, 不過煮果位就絕對唔係求其煮! 真材實料, 價錢合理, 好味道! 試過好多出面痳婆豆腐, 小籠包入面果D豬肉又肥又有豬臭味真係好難食, 呢間就唔會, 另外貼心地仲有埋素食Menu, 有算朋友係素食都無問題, 見到素食選擇也不少喔!  …Read More
2018-08-11
$150 (Dinner)
nice coffee and cake for tea time
Bien Bistro
2018-08-22
I'm not really a coffee addict, but still a chilling activity to have a cake and a cup of coffee during weekend late afternoon. The price is reasonable, both cake and coffee are more than expectations. …Read More
2018-08-05
$40 (Tea)
又貴又唔好食
Tasty Veggie
2018-08-21
因為生日的朋友係素食者, 所以選擇素食餐廳, 雖然我唔係素食者, 不過出街食素的體驗都唔算少, 未試過咁難食!呢個價錢咁既食物質, 反映咗大部份去咗租金度而唔係食材上。細碟料少無味hea煮 - 一食就食得出 !! 而且一間素食餐廳做得好唔好, 調味係好重要, 比起葷食, 素食菜式可選用的調味較少, 廚師亦需要更有技巧調味... 好明顯呢間做唔到.. 後來先知原來朋友都係第一次黎, 唸住試下, 點知梗係一試無回頭, 朋友生日都要食埋D咁難食既野, 真係好唔開心!…Read More
+ 3
2018-07-04
$250 (Dinner)
Celebration
Birthday
嘢食唔錯, 服務九流, 名符其實貼錢買難受
潮公館
2018-07-15
住喺係油塘呢個美食沙漠, 潮公館我基本上幫襯過超過十次,  食物味道算幾好, 不過服務質素就一如既住差!! 員工個個都好似無帶腦, 而且經常唔夠人, 嗌極唔應,  一定要check單 (經常上漏菜之餘但張單又照收你錢), 同經理講完都係應完你就算, 今日去食晏叫六樣野, 有四碟都攞咗去隔離枱, 佢第一次攞錯已經同佢講咗, 不過之後三碟都係照攞咗去隔離枱, 真係食到火都黎, 之後D野黎到一半, 嗌佢加碗白飯, 到D野食都差唔多上齊 (白飯未黎, 咁就追啦) 之後全部野黎齊而且差唔多食完(白飯都仲未黎, 咁就叫佢取消啦) 到取消咗 準備叫埋單 先攞碗白飯出黎比你 真係離晒譜, 員工之間零溝通 D經理又愛理不理,  呢間野即時blacklist 無下次!!…Read More
2018-07-15
$130 (Lunch)
垃圾 無論食物質素同服務質素都令人非常失望 絕對無下次
Cafe Pho 1975
2018-05-05
呢間嘢攪到我旅行完一返黎, 忍唔住即刻要開個a/c比comment!最哀無影相, 不過我地簽卡有簽帳記錄!新開張第一日幫襯, 見佢門面裝修得幾靚 就同老公黎食, 叫咗2碗湯粉, 個湯一飲已經知係唔正宗, 唔香冇香料味 完全唔覺食緊pho。酸辣鳳爪, 呢D開胃前菜應該算是cold dish 唔應該室溫上, 同埋冇酸酸辣辣開胃既感覺 因為鳳爪完全唔入味。牛油雞翼, D雞翼本身都係好似冇醃過咁 無牛油香。豬頸肉米紙卷,  一黎我老公食第一舊(一碟四件), 依冇豬頸肉既, 就叫侍應黎換過啦, 個侍應發緊夢咁講野又唔正 跟住叫個經理黎, 好唔情願咁換比你, 碟野返到得三件加一絛尾指咁大條既豬頸肉, 一定唔係重新整過, 只係每件同你塞番條豬頸肉入去 米紙卷變哂型咁款 加埋果條孤獨的豬頸肉, 真係見到都唔開胃,我同個經理講我地唔食喇!同我取消咗佢啦! 碟野咁核突 我地唔食喇, 佢就話無得退仲要個面口西到呢!! 之後我忍住道氣同老公頭也不回走咗 (因為依間野係食之前已經收咗你錢先架喇) 並非常一致咁話絕對無下次!…Read More
Ratings
$150 (Dinner)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice