Hong Kong | Eng

Follower
Following
Wu44
Level 1Hong Kong
Overview
Reviews (1)
Photo (8)
【😍長洲高質素芋圓甜品🍡 🍧】
Cheung Chau Bing Sutt
2019-01-03
好多年無入過長洲,一念起長洲都係「大魚蛋,芒果糯米糍 」,講真食到有D悶。前排一直見到好多人介紹長洲開了好多新店,我地專登避開聖誕假期遊長洲。結果,小島都係人流處處。今次,決定同朋友們一試bookmark左好耐既文青小店【長洲冰室】。估唔到,平日27號入去竟然都係爆滿😱!店員一見到我地一大班人,好快手幫我地係店入面搬位比我地坐。 店內設有最低消費,我地決定點唔同既甜品試。① 芒果糯米飯必食:✭✭✭✭✭味道有泰國既level,芒果份量多,係一整個芒果開兩邊切好,又夠新鮮好甜!飯分為原味和綠色班蘭味,糯米飯好煙un,重點係佢地係飯上加脆脆!!!!配埋個椰汁,芒果同飯更加香甜,帶出唔同層次的甜,食落更有不同的口感。店員仲提醒如果食到尾時覺得唔夠椰汁,可以再加添!暫時係香港泥講,我覺得好有水準既【芒果糯米飯】!!朋友食完仲外賣兩盒帶返香港比屋企人分享。② 招牌綜合三色圓必食:✭✭✭✭呢度既招牌係芋圓,梗係要叫返碗!起初睇個甜品比我想像中有d細碗,但料係好足嘅!有仙草、蜜紅豆、薏米、西米、三色圓、黑糖水底。我覺得做得幾出色,三色圓軟硬適中,而且食落去會分得出三隻味😆唔會覺得咬緊無味粉團,仙草好嫩滑,食得出有回甘味道👍店員仲細心講解,「熱」仙草不會太熱,因為個仙草太熱會溶曬,所以建議暖暖地咁食最好。③ 桂花酒釀三色圓必食:✭✭✭✭一向都好怕食上海個種酒釀小丸子,因為通常酒味太重又酸過頭,重點係個糖水口感好”杰”😑 但哩到個桂花酒釀三色圓比我想像中好,口感清新又唔杰,食到桂花清香味,唔會比酒釀搶到個味,配埋芋圓食好合!終於對哩味甜品改觀!哩到仲有得買佢地個「自家製桂花糖 」!④ 芒果三色圓剉冰 必食:✭✭✭✭✭哩個冰好有份量,配料除了基本鮮芒果肉、芒果汁、煉奶,仲有地瓜圓、芋圓、紫薯圓,哩個冰咁既價錢根本無得輸,我估夏天食仲正透心涼! 😋⑤ 泰式奶茶三色圓剉冰必食:✭✭✭✭✭未食都知泰式奶茶係偏甜,佢哩個冰做到岩岩好,個冰底真係泰式奶茶整,而唔係好hea咁淋D醬上去,唔會太甜好香奶茶味。朋友們大愛,仲搶住食,食到底雖然有D溶,但當埋奶茶飲一流! 絕對有質素👍🏻⑥ 椰香芋泥三色圓仙草必食:✭✭✭✭本身我對芋頭芋泥無咩特別喜好。但哩個「芋泥」真係不得了,好香又重芋頭味,甜度適中,配埋嫩滑仙草好有回甘味,整體泥講芋泥+仙草+椰汁+芋圓係一絕配!⑦ 椰皇湯圓三色圓燉奶必食:✭✭✭✭✭哩個絕對要用「出色」泥代表佢😍!椰皇入面有好香滑既燉奶,係好香滑,好好好香滑!(因為好好食,所以重點要講三次!😍),配上一個好香椰汁味既糖水底,入面仲有三色圓同湯圓,成件事好豐富,每樣都好配合!不過建議同人share 住食,因為一個人食會好「濟」。⑧ 雪糕抹茶紅豆奶凍必食:✭✭✭✭奶凍唔會好甜,好濃既奶味,口感好滑!奶凍配起個抹茶好合,個紅豆煮得好有口感,絕對唔係hea! 下次可以試埋另一個芒果味,我估奶凍配芒果一定會好正! 整體泥講,可惜佢唔係開係市區,如果唔係真係成日去食。同一大班朋友去,雖然平日客人都好爆滿,但環境坐位都好寬落,小店仲有好多懷舊裝飾擺設,裝修好文青柔和,絕對好呃like!…Read More
+ 4
椰皇湯圓三色圓燉奶
雪糕抹茶紅豆奶凍
2018-12-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$40 (Lunch)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice