Hong Kong | Eng

Followers
Followings
Eneko
Level 4Hong Kong
IG: @Foodie_S_Adventure Email: foodiessadventure@gmail.com
Overview
Reviews (175)
Photo (1508)
朝啡夕酒· 必點愛爾蘭咖啡
Mansons Lot (汕頭街)
2025-11-16
喺香港會做朝啡夕酒,即係day time serve啡,夜晚serve酒嘅餐廳越黎越多,之前就去咗灣仔一間以黑膠唱片為主題嘅朝啡夕酒餐廳。講明係朝啡夕酒,一黎梗係講咗兩杯cocktail先:🍸Irish Coffee🌟 - 我會形容呢杯愛爾蘭咖啡係今日嘅MVP。杯Irish Coffee 一到,除咗靚,最surprise我嘅係調酒師有喺杯邊掃一層糖,細節滿滿。喺香港有得飲Irish Coffee嘅地方唔多,咁有心機嘅,真係好難得。然後,一飲係有驚艷嘅感覺。表層有綿滑奶泡,入口溫暖順滑。朝啡夕酒亦唔係浪得虛名,感受到調酒師係有好好選用咖啡豆,之後再搵相對應嘅威士忌黎調配。呢杯絕對係一杯飲得順滑舒服,會令人keep住想咁飲落去嘅cocktail 。細個時沉迷睇痞子蔡,睇完佢嘅《愛爾蘭咖啡》,就入咗心,然後每次去到有愛爾蘭咖啡點嘅餐廳,都會點。歷年試盡唔同餐廳嘅愛爾蘭咖啡,做得好嘅有,做得求其嘅亦大有所在,而好似呢杯能夠做到聲色藝都有嘅,更係少之又少。為咗呢杯Irish Coffee,我諗我會返黎呢間餐廳好幾次。🥃Old Fashioned - 呢杯cocktail,除咗主角威士忌,仲有淡淡嘅橙香,好聞又好飲😙除咗cocktail, 食物仲叫咗:🥗Seared Tuna Salad - 吞拿魚有輕輕炙過,比生食嘅多咗一層口感。個沙律仲有牛油果、蕃茄仔同三文魚。如果減緊脂,呢個高蛋白質沙律真係必叫!🦀Crispy Crab Cake - 勁足料嘅crab cake,啖啖蟹肉,食得好滿足🤤🧀Four Cheese Omelette - 雖然夜晚揀奄列食係少見啲,但as一個芝士控,見到呢個集4款芝士於一身嘅奄列,真係覺得唔叫唔得呀!個奄列啖啖芝士,仲有足料厚蛋,係每個細節都做得好好嘅一個奄列😋🐷Pan Fired Pork Lion with Roasted New Potato - 呢個豬里肌肉鮮嫩多汁有肉味,加埋煎香咗嘅薯仔香甜又爽脆,兩樣配搭得勁好! 🍎Apple Crumble - 啱啱焗好嘅Apple crumble熱辣辣上枱,連埋雲呢拿雪糕一齊擺入口真係冇得輸!成個甜品仲要唔太甜,大推!灣仔美食多,但呢間一定已經入咗我個返啅list入面,絕對會再去!!☕️Mansons Lot (灣仔)🥃📍灣仔汕頭街1-3號地舖#mansonslot #精品咖啡 #灣仔美食 #coffee #手工啤 #黑膠唱片 #朝啡夕酒 #灣仔coffeeshop #灣仔cafe #愛爾蘭咖啡 #IrishCoffee …Read More
Ratings
Old Fashioned  +  Irish  Coffee
Seared Tuna Salad
Seared Tuna Salad
Crispy Crab Cake
Crispy Crab Cake
Four Cheese Omelette
Pan-Fired Pork Lion with Roasted New Potato
Apple Crumble
Irish  coffee
Crispy  crab  cake
Apple  crumble
Pan-fired  pork  loin
2025-11-14
呢度有芫荽控最愛嘅芫荽湯底呀!!🌿
Hotpot King (Chuang's London Plaza)
2025-11-03
食打邊爐最緊要湯底同配料要夠新鮮我同我個friend都係芫荽控,見到芫荽就開心😂見到佐敦鍋霸有芫荽湯底,咁啱想打邊爐,諗都唔諗就揀呢間!一坐低梗係揀返個芫荽湯底先,我哋同時又想食麻辣湯底,所以就叫咗個鴛鴦鍋。話晒麻辣湯底係每間打邊爐店嘅考牌之作,對我黎講,得好食麻辣湯底得天下😌湯底黎到後,喺未放任何食物之前就試咗個湯先!麻辣湯底夠香辣,唔會死鹹或死辣,再試個芫荽湯底,有勁濃嘅芫荽味,完全冇着晒芫荽控嘅食慾🤤喺套餐方面,我哋揀咗嗰個養生火鍋套餐第二級-美國Prime Grade 牛肩胛肉我哋同時間一併點埋其他配料。呢度嘅配料有成70款咁多!最初都有少少花亂,但好快就鎖定目標要食出面冇嘅嘢!因為咁,所以我哋就點咗手工黑松露墨魚丸、手工麻辣牛丸、八吋長蟹棒、麻辣頁丸等等。特別推介方形魚腐同台灣鴨血,真係勁好食!午市任食4.5小時,湯底同食材都好食不特止,仲包Dreyer’s甜筒!除咗嘢食好食,staff嘅service都好有禮貌,加加埋埋所有,我覺得呢度值得一黎再黎!…Read More
芫荽湯底
方形魚腐
火鍋配料
肉類
2025-10-26
Lunch
入味雞煲,仲可以任飲任食
HomeFood
2025-05-24
生活有時就係想簡簡單單。食個好食嘅雞煲,就可以開心一整日。住家飯主打唔同風味嘅即炒雞煲啤酒火鍋任飲任食,仲要係無限時放題。天時暑熱,想食大排檔風味嘅雞煲但又唔想食到身水身汗,就要揀間坐得舒服,又有強勁冷氣嘅雞煲店,住家飯就係一個好選擇!住家飯嘅雞煲有幾款口味,識揀梗係揀麻辣,所以就點咗個川味麻辣滑雞煲!雞煲黎到,除咗量多,仲好入味,可以想像師傅應該好早就開始準備材料,醃定晒啲雞,啲雞先可以咁入味。食完雞煲,就加湯黎變打邊爐。數數menu上面嘅item,剩係火鍋料,都有五十幾樣咁多!火鍋小食都有成七樣,再加埋飲品任飲同不限時,唔怪得之六點左右已經坐滿人。唔一早book定位,真係唔會有位!呢度老闆娘好nice,同佢傾偈,真係有同好熟嘅隔離鄰舍傾偈嘅感覺,而且呢度仲係長者平啲兼免加一,心地好嘅店,真係要多啲黎幫襯!🥘住家飯 (屯門)📍屯門青海圍8號屯景大廈地下C號舖…Read More
川味麻辣滑雞煲
川味麻辣滑雞煲
2025-05-18
Dinner
想食爆膏醬油蟹黎呢度!
Han Ah Rum Korean Restaurant
2025-02-05
天寒地凍,真係勁掛住韓國嘅人蔘雞同埋韓國嘅地道菜醬油蟹。既然係食韓國嘢,梗係搵返一間地道嘅韓國餐廳黎食。銅鑼灣呢間由門口已經感受到個轉風!今日個餐由豐富前菜開始🤩然後我哋就嗌咗呢幾樣嘢嚟食:🦀韓雅林醬油蟹 - 呢度嘅醬油蟹大大隻、爆晒膏,黎到見到已經係哇一聲🤩跟埋隻蟹黎嘅仲有牛油飯,跟足韓國傳統食法,牛油飯加埋蟹膏、麻油、醬油一齊黎食,越食越香,食到舔舔脷😋😋🐤蔘雞湯 - 天寒地凍嚟講,呢個又係另一個必叫。呢個蔘雞湯雞入面有糯米、人蔘、紅棗等等,燉煮後嘅糯米吸收咗雞湯同人蔘嘅精華,而且仲有紅棗嘅清甜,香而軟糯,食完個人即刻暖晒😚🐷藥膳菜包豬肉 - 烤好嘅豬肉連同泡菜、蒜片、青椒同生菜一齊食,減膩之餘又食到大量蔬菜🥬🦐香蝦煎餅 - 個蝦餅連蝦一齊煎,配埋個酸酸甜甜汁,真係一流!🦀韓雅林 (銅鑼灣)📍銅鑼灣軒尼詩道489號銅鑼灣廣場一期6樓…Read More
前菜
韓雅林醬油蟹
韓雅林醬油蟹
香蝦煎餅
香蝦煎餅
2025-01-26
Dinner
旺角都有得食黯然銷魂飯啦!
餃燃串
2024-11-20
旺角咁多嘢食,有時真係唔知揀邊間好不過,而家我諗我搵到我嘅飯堂啦!食過呢間,真心推介!🍚黯然銷魂丼飯 - 雖然個名係gimmick咗啲,但佢絕對唔係只賣gimmick。呢個黯然銷魂丼飯溉手叉燒肉質夠滑又燒得啱啱好,醬汁又濃又入味,仲有隻溫泉蛋,可以同啲飯撈埋一齊食,啲飯吸咗所有精華,勁好味。呢個飯真係對得住個名有餘🤩🐮日式牛舌溫泉蛋丼 - 牛舌燒得啱啱好又夠嫩滑,咬落去仲有種肉汁四溢嘅感覺。呢碗飯都有搭配隻溫泉蛋,連埋流心嘅蛋黃,同碗飯撈埋一齊食,都好好食。如果想食牛多過叉燒,一定要揀呢個!🥟東坡冰花餃 - 餃子夠大隻,皮薄多餡,又夠IG-able,好啱叫黎打咭同一齊share 🍧紅豆爆珠冰荳花 - 必食甜品,豆腐花夠香,爆珠紅荳勁有咬口,加埋個靚靚嘅器皿,又係又好食又好睇嘅一個甜品🥤嘢飲叫咗旺角黑牛同白桃梳打,如果身體有朋友唔知咩係黑牛,真係要叫黎試下😆因為已經唔多餐廳有得叫呢個傳統茶餐廳嘅飲品得飲,有得叫的話,真係要試下😆最重要係除咗食物好食又新舊兼容,staff都好nice,態度又好,呢間真係要一黎再黎!…Read More
+ 7
旺角黑牛
黯然銷魂飯啦
2024-11-13
Dinner
手工pizza就係正!
FATTYBOI Pizza and burger
2024-11-07
元朗國一向多好嘢食,今次就食呢間手工pizza店。呢間手工pizza小店,雖然鋪頭細細,不過麻雀雖小,五臟俱全。店鋪除咗門口有塊玻璃show到整個手工嘅製造過程,鋪內仲有個好大個嘅焗爐,係真· 手工fresh made pizza🍕 今次揀咗: 🍕超級至尊手工薄餅 - 呢個pizza嘅料有Mozzarella 芝士、意大利辣香腸Pepperoni、火腿、洋蔥、蘑菇同墨西哥辣椒。喺鋪頭塊玻璃度,見到全個pizza嘅製作過程,由搓皮開始見到曬各個步驟,再見住佢入焗爐,再到新鮮出爐🤩新鮮焗出黎嘅pizza無論香氣、口感都冇得輸🤤一路拎住佢行返屋企,一路聞到香氣,就好想快啲返屋企開黎食。口感上,pizza皮厚薄有致,餅底少少咸多多脆,加埋香氣濃郁嘅芝士同配粒,成個體驗都好enjoyable😋😋😋🍔煙肉芝士和牛漢堡 - 愛芝士又愛和牛,所以一早就睇中呢個漢堡,而呢個burger完全係超出期望,餡料夠香又夠juicy,和牛勁有牛味,大推!🍟黑松露薯條 - 所有嘢加黑松露就變得無得輸😆🍫西班牙小食朱古力churros連朱古力醬 - 如果喺呢間店,只揀一個小食,一定係揀呢個。首先香港唔多地方有得食,想食啲口味新鮮嘅小食,真係要揀呢個。個churros好脆,內裡嘅朱古力同跟埋嘅朱古力醬又濃郁又香,拎到返屋企,脆脆嘅外皮加柔軟又幼滑嘅朱古力,又係一個必食🤤🥤支裝可樂 - 飲品方面,有可樂同啤酒揀,我哋就揀咗可樂食晒成個set, 真係大滿足😆😆😆…Read More
+ 6
煙肉芝士和牛漢堡
黑松露薯條
西班牙小食朱古力churros連朱古力醬
西班牙小食朱古力churros連朱古力醬
2024-11-03
TakeAway
🧀芝士控必到屯門正宗韓式烤雞店🍗
Goobne Chicken (屯門時代廣場北翼)
2024-08-26
喺屯門市中心有好多嘢食,要食韓式炸雞同烤雞,我一定黎呢間。餐廳喺屯門時代廣場,地下行過去嘅話,喺正V City對面,好易搵鋪頭由韓國老闆主理,正宗不在話下,重點係份量足,用料新鮮。食飯當日,都有韓國人幫襯,就知呢度連韓國人都like👍🏻我哋今次點咗:🛸 UFO芝士火鍋 (無骨) - 呢個芝士控必點! 😋呢個芝士火鍋一共有6款烤雞可以揀,我哋揀咗甜辣烤雞同蜜糖蒜香烤雞。上菜時,見到一個UFO形狀嘅鍋。呢個UFO形狀嘅鍋,中間半圓型凹咗入去,載住滿滿嘅芝士,鍋嘅側邊就排滿晒烤雞,睇到都覺得勁滿足🤩店員拎黎時,會俾我哋打咗咭,影咗相先,到個鍋燒得咁上下,佢就會黎幫我哋炒芝士。店員一路炒,就見到啲芝士有幾煙韌同痴纏,而且一路炒,一路會聞到芝士香🧀對芝士控而言,見到呢毎畫面,真係未食都先興奮!炒完後,就可以用烤雞點黎食,烤雞惹味,再加份量極足嘅芝士,成件事真係勁夾!一路食一路覺得點解啲芝士咁香,睇返menu,先知佢唔只用咗一款Cheese,而係三款呀!!佢係mix咗車打芝士、Mozzarella同Grana Padang巴馬臣芝士🧀🧀🧀 無論係芝士控定食肉獸,都一定會好滿足!😋😋😋🥚韓式雞蛋卷 - 黎到韓國餐廳,叫個紫菜包飯係基本啦😌😌呢個雞蛋卷,其實就係用蛋皮包住嘅韓式紫菜包飯,佢嘅餡有青瓜、醃紅蘿蔔、餐肉、紫菜同我最愛嘅芝士,又係一個冇得輸嘅組合😍上菜時仲會跟埋個芝士醬,勁正同惹味!🦈 鯊魚之淚 - 呢杯嘢飲係mix咗檸檬同桃嘅飲品,有酒精版cocktail或者冇酒精版mocktail可以揀,都一樣正~~仲有個小小嘅鯊魚擺設喺杯飲品度,極IG-able😆🍹西柚韓式米酒 - 去韓國餐廳,點米酒是必需的😌餐牌上有三款,今次就點咗呢款,順便補充下維他命C😆值得一提嘅係,餐廳店員極nice,食得滿足,坐得舒服又好食,已經諗好咗下次黎屯門食烤雞或炸雞都會揀佢😋😋😋…Read More
+ 5
韓式雞蛋卷
韓式雞蛋卷
鯊魚之淚
西柚韓式米酒 + 鯊魚之淚
2024-08-22
元朗 No. 1 梳乎厘班戟之選
TERA (形點 I)
2024-07-02
元朗餐廳眾多, 但這間是長期在我的飯堂之列😋鹹點和甜點都非常出眾的一間店✨✨首先, 來這裡, 一定一定要點一個梳乎厘班戟來吃過, 就知道為什麼這個是必點還未吃, 單是打咭, 也已經值回票價🧇今次點的是金箔Nutella 梳乎厘班戟這梳乎厘班戟有可可豆條果仁醬和金莎朱古力脆脆,再配以金箔,金光閃閃的外表,賣相100分😍拍這梳乎厘班戟的照片, 總可以輕易地就能拍到班戟左右晃動, 可見這梳乎厘班戟有多鬆軟😍剖開來, 蛋香撲鼻, 吃下去, 滿口蛋香, 鬆軟有加, 再搭上金莎榛子朱古力醬, 完全是上上之選!主食點了:🥐招牌香煎雞扒煙肉牛角包窩夫伴薯菜🧇牛角包窩夫和香煎雞扒是主角,牛角窩夫很脆,雞扒煎得很香。一起吃,超級配!伴上其他配菜,煙肉、薯菜、沙律菜,夠飽又好吃!🍳All Day Breakfast整個All Day Breakfast,所有配料都💯!這個All Day Breakfast有黑松露炒蛋、大啡菇、煎肉腸、車厘茄、乳酪、美式煙肉、牛油果,還有重點牛角包窩夫!另加 $38 煙燻三文魚也極抵食,煙燻三文魚捲成玫瑰花🌹型,而且每朵玫瑰花有三片厚實的三文魚,極推!點了三款菜式都賣相精緻,由主食到甜點都非常出色,員工有禮,環境舒適,日式木裝潢配上黃色燈光,帶來輕鬆感。由食物質素到服務都是5🌟🌟,平常想吃有質素的食物,我一定都會到這裡來!…Read More
招牌香煎雞扒煙肉牛角包窩夫伴薯菜
All Day Breakfast
2024-06-26
元朗足料有位座的手搖茶店
Han Cha
2024-06-28
在香港很多手搖茶店, 但位於元朗Yoho Mall的閑茶的最大賣點是用料足, 而且比其他手搖茶店更優勝的是有位坐, 而且不只一兩張椅, 是有一張大圓椅子在店內可以任人坐! 這絕對可以成為在元朗逛街購物, 行得累時的歇腳點!來了幾次, 我這次點了我最喜歡的胖胖桃桃沙冰 。胖胖桃桃沙冰用水蜜桃為主料並搭配綿密滑順的沙冰。沙冰當中有著桃汁,不僅令飲品的顏色更好看, 品嚐時, 也會感受到桃的清甜味從沙冰中滲透而出, 是一級消暑良品!另一杯飲品, 我點的是青桔檸檬晶球多多。晶球多多其實就是寒天晶球。寒天晶球也稱為“魔芋晶球”, 是吃起來感覺像小塊果凍的一種晶瑩剔透的小球,口感Q彈。寒天晶球不含脂肪,所以這配料不會增加額外的卡路里, 也是我最喜歡的配料。最令人喜出望外的是, 從透明的杯蓋裡會看到, 這手搖茶用的都是新鮮的青桔和檸檬, 而且份量很多, 絕對足料! 所以這手搖茶不會有人工的酸甜味, 所有酸甜果香都是天然的!!坐者歇腳, 有飲品, 當然要來個小吃。這次點了QQ腸來吃。這個QQ腸一共有6件, Q彈有口感, 用來配茶不錯!下次到元朗行街購物, 想歇腳, 一定要來閑茶~~…Read More
Ratings
胖胖桃桃沙冰+青桔檸檬晶球多多+ QQ腸 (6件)
胖胖桃桃沙冰  +  青桔檸檬晶球多多
QQ腸 (6件)
QQ腸 (6件)
胖胖桃桃沙冰  +  青桔檸檬晶球多多
胖胖桃桃沙冰
2024-06-26
Tea
CP值高居酒屋
一方堂居酒屋
2024-05-23
這家居酒屋藏在尖沙咀的商廈上,食物、味道和裝潢都很驚喜,超級有氛圍感,很適合和朋友來聊天喝點酒,小酌一下。CP值高,價格不貴,而食物味道很不錯!點了:🍣上壽司 $268 - 一來就先點一盤壽司,一吃壽司,就知道一間日本餐廳的水準如何,結果是喜出望外!材料新鮮,飯粒也是日本米的那種粒粒分明😙當然,來居酒屋,點串燒是指定動作啦!好多個燒物都燒得好出色!最愛:🍇香印豚腩卷 $38 - 最愛燒物之一!香印提子加豚腩肉🍗月見免治雞肉 $42 - 微甜燒汁,脆脆嘅雞軟骨,加上濃郁嘅生蛋黃做醬汁,雞肉串變得口感豐富而且多一層蛋香!🧀炸芝士年糕 $48 - 用筷子剖開來,熱騰騰的芝士就跑出來了,芝士控一定吃得超滿足!🐷露筍豚肉串 $32、🐮牛肉蘆筍卷 $48、🐥雞翼$30和🐮牛肉串 $48 也很不錯!每份串燒也有柚子胡椒附上,這柚子胡椒令整份串燒都更都多一份層次和口感,必試!🏮一方堂居酒屋 (尖沙咀)📍尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈9樓#尖沙咀美食 #尖沙咀 #居酒屋 #日本料理 #日本居酒屋 #一方堂 #TST #日本菜 #尖沙咀居酒屋 #串燒 #厚福街 #izakaya …Read More
上壽司
露筍豚肉串
雞翼
2024-05-21
世一醬油蟹!
Hanmat Korean BBQ Restaurant (Empire Centre)
2023-09-03
愛韓食,韓燒同醬油蟹係兩大至愛。甫坐低喺韓脈,咩都唔理就叫碟八方美人先。叫完,再慢慢食前菜😙順帶一提,呢間喺帝國中心嘅韓脈原名叫韓珍,係近日先改左名。 🥩八方美人包啲咩呢?佢包咗牛舌、雪花牛肉、豬頸肉、護心肉、豬肩肉、醬油雞肉、烤大蝦(兩隻)同鮮鮑魚(兩隻)。除咗有肉,八方美人仲跟埋個蛋餅。肉好大盤,都好新鮮,仲每枱都有staff幫手燒,唔洗驚唔識燒,又唔洗驚唔熟擺入口。如果嫌齋食肉比較膩,仲有啲生菜跟埋,生菜夾住肉一齊食,冇咁膩之餘,仲有多一層口感。黎到重點嘅醬油蟹🦀🦀🦀!我哋一黎就叫兩隻,一人一隻最滋味!醬油蟹係其中一個韓國傳統菜式,亦係「五大名菜」之一。做法係將生蟹放入醬油醃製而成。韓脈嘅醬油蟹入口有鮮甜嘅蟹肉、蟹膏,仲有加埋自家嘅秘製醬油。醬油蟹最好嘅食法係將一齊奉上嘅紫菜芝麻飯加入去蟹蓋當中,將飯同蟹黃一齊食,超一流,超能夠送飯!食極都想再食,呢個醬油蟹簡直係名副其實嘅「白飯小偷」!韓脈坐位闊落,坐低傾偈,慢慢燒肉、食韓菜,而且仲有多款真露、米酒、啤酒可選,傾偈一流!難怪星期四晚黎係坐無虛席。下次一定要再黎試其他款式嘅菜!🇰🇷 韓脈 (帝國中心) (尖沙咀)📍尖沙咀麼地道68號帝國中心地下高層UG43號舖…Read More
Ratings
八方美人 - 牛舌、雪花牛肉、豬頸肉、護心肉、豬肩肉、醬油雞肉、烤大蝦(兩隻)、鮮鮑魚(兩隻)
醬油蟹兩隻
醬油蟹
八方美人
2023-08-24
Dinner
百款選擇,正宗川燒首選!
烤焰官
2023-06-08
香港要找正宗川燒不易,而原來旺區旺角就有一間!星期五晚來,坐無虛席,建議想來的,都要先訂位,而且現在訂位,還有淄博卷餅送!烤焰官串燒、小吃種類超多,過百款選擇,而且都很正宗四川風味,真的是內地才吃到的那種。從前到國內出差,就有吃到,而且經常回味!現在一回味,就可以來這裡囉!這裡的選擇之多,感覺是可以整晚都喝啤酒,再加串燒,就會是美好的一天✨✨烤焰官的串燒都是川式烹調,醃製後即叫即燒,燒好後,再加上孜然粉,然後再熱辣辣上枱, yum, yum🤤🤤現在想起,也嘴Lam Lam😋✨主打推介🌮淄博卷餅 ($38 - 訂座免費) - ✨訂座免費送✨這卷餅免費送,超值之選!卷餅配有香葱、調味醬料,配已點的串燒,抵食又好吃!🐟雞泡魚乾 $68 - 魚干烤製而成,口感是韌性和鮮嫩度的結合,配上獨特的調味料和香料,很惹味!🐟燒多寶魚 $168 - 必點,燒魚加上辣椒及八角等食材烤成,味道絕配且惹味,口感豐富,絕對值得試!🥘潮汕炒米粉 $68 - 潮汕特有的鳳凰米粉配蔬菜炒製而成,口感輕盈爽口,而且正宗得連同行的潮州朋友都大讚,必點主食。🥬蔬菜類 - 幾樣燒蔬菜,最推土豆片加蓮藕片,表面微焦,外脆內軟,入口juicy。- 青瓜配上芥末醬汁製成,口感酸辣清爽。- 燒尖椒較辣,燒香菇串較香濃,燒四季豆串較爽脆,總之都各具特色!🥔土豆片 $12🥬蓮藕片 $12🥬芥末青瓜 $32 🥬香辣毛豆 $32🥬翠玉瓜串 $14🥬燒香菇串 $22🥬燒韮菜 $14🌶️燒尖椒 $16 🫛燒四季豆串 $13🍖燒烤肉類 - 基本上,全都皮脆肉嫩,肉汁滿滿!很多款都味道夠, 辣味足!全都熱辣辣上桌!🍖雞皮串 $18、雞肉串 $19: 皮脆肉嫩,肉汁滿滿!🍖雞軟骨串 $24: 味道夠, 有少少辣味,口感是韌性和嫩度的結合,加上烤製後的香氣和調味,配酒絕對一流!另還點了🍖新疆羊肉串 $21和🍖燒牛肉串 $21,都很惹味😋🍖炸牙籤雞 $36 - size 剛好,可以一口一個!⚡️錫紙類 - 不管是鴨血、金針菇還是花甲,用錫紙包著的,打開錫紙的一刻,未吃都已經知道會是好吃!兩個錫紙的菜都大力推薦!⚡️錫紙麻辣鴨血 $48 - 鐘意麻辣鴨血嘅必食!份量足,大片又入味,強力推薦!⚡️錫紙金針菇 $38 - 口感香脆可口,還帶有金針菇的獨特風味⚡️錫紙花甲 $68 - 口感鮮嫩多汁,花甲鮮味足!🍧甜品🍨Oreo雪山牛奶綿綿冰 $58✨絕對是打咭首選!這個綿綿冰以Oreo餅乾、牛奶和綿綿冰組成,口感清爽甜美,還帶有Oreo餅乾的香氣🍧黑糖桂花豆酪 $32 - 餐牌上寫必點,而這個確實是必吃🤩豆酪的口感像布甸,味道不太甜,滲出濃濃桂花香,真的是必吃!🍧四川冰粉 $28 四川冰粉是一種傳統小吃,主要流行於四川和重慶地區,由澱粉、水和其他配料製成。冰粉的口感柔軟滑爽,清涼解暑,常常搭配麻辣燙、火鍋等重口味食品食用,清涼解辣。烤焰官這款冰粉配有花生、合桃、提子乾,提高了口感之餘,又爽滑清甜,解暑一流!🍹飲品🍹草莓繽紛樂冰桶 $198/桶 - 燒烤和酒精超配!這冰桶足夠4-5人飲用,酸酸甜甜,減膩解渴!🍶陶瓷桂花味釀酒 $68 - 酒精不高,花香味濃,女生必喝🌸🍶陶瓷花果釀酒 - 山渣酒 $88 - 喜歡山渣酸甜味的話,這個也很推!另還點了:🍹檸檬百香果茶 $32🍹熱白桃烏龍茶 $25🍹檸檬百香果茶 $32餐廳環境闊落,食物好吃!旺區要吃川燒/串燒的話,這裡確是首選!🔥烤焰官 (旺角)📍旺角彌敦道726號18樓…Read More
淄博卷餅
2023-06-02
中環chill chill意式小餐館
Acquasala
2023-05-25
中上環,餐廳臨立,看到這間很chill的意式小餐館就選了來個weekday的light dinner。點了:🧀Burrata $148Burrata cheese是一種新鮮的意大利芝士,跟Mozzarella有點相似,都是軟軟的,味道不會太濃。Burrata cheese的口感豐富,外皮QQ,內陷又會爆漿。這個菜除了芝士本身,還搭配了番茄、羅勒葉、蜂蜜、橄欖油、Balsamic醋、鹽、黑胡椒,意大利麵包,非常意式的一個頭盤,喜歡意式菜的一定要點!✨Herb Ravioli $188超級推薦的一個主食這個人手造的意大利小雲吞,由雞蛋和麵粉整成的皮包著肉碎、芝士餡,用湯煮熟,再配以芝士做的醬汁,口感超豐富!🐮Roast Beef Japanese Rice $188擺盤很合打咭用的牛蓋飯!燒過的薄切牛肉配上半熟蛋,加上日本珍珠米跟蘋果醋,絕對能滿足味蕾,難怪看到每枱都有點!星期一晚吃飯,點了兩杯mocktail,精緻好看,推薦給weekday晚上想喝非酒精類飲品的大家:🍹Queen Raspberry $55🫐 Blueberry Fizz $55🇮🇹 Acquasala (中環)📍中環蘇豪伊利近街13號地下及閣樓…Read More
+ 5
Burrata
Herb Ravioli
Roast Beef Japanese Rice
Queen Raspberry
Blueberry Fizz
2023-05-23
高質一人之境燒肉店
GYU SHIGE (Lang Ching Place)
2023-05-03
一人燒肉大行其道,因為方便又可以一人之境,當然質素都好重要。今日就搵到間喺旺角嘅呢間一人燒肉店黎試試佢。兩個人,點咗兩個餐。同行朋友都愛食牛,就點咗兩個以牛為主嘅餐:🐮北海道十勝A5黑毛和牛肩胛肉套餐秘製燒汁 再加50 gram牛胸肉 $185🐮A7澳洲M9橫膈膜肉+里脊肉配月見汁同秘製燒汁 $133幾款牛入面,最鐘意係A5和牛,加埋個秘製燒汁,燒完係肥而不膩。里脊肉都唔錯,佢肉味濃郁,配埋月見汁,更加食到佢嘅肉質鮮嫩。牛肉方面,整體都真係好唔錯!兩個餐都跟咗泡菜、白飯同玄米茶,食完都真係飽飽。成間餐廳好大,雖然主打一人燒肉,但坐位空間感都好夠;套餐嘅性價比都好高,而且餐廳內嘅抽煙系統仲做得好好,我同朋友食完,係完全冇油煙味黐喺身,完全可以放心食完,再約人下場。又見到店員們喺上一枱客走咗之後,都用心清潔個爐先俾下一台客上黎,衛生方面絕對做得足同放心!牛繁位處旺區,就腳方便,服務好之餘,牛又有質素,下次黎開想方便地食個燒肉、一定會再黎!🐮牛繁一人燒肉 (旺角)📍旺角砵蘭街215號朗晴坊2樓#燒肉 #燒肉套餐 #和牛 #朗晴坊 #wagyu #beeflover #烤肉 #hkfoodie #lunchset ️ #牛繁一人燒肉 #牛繁 #gyushige #日式燒肉 #一人燒肉 #yakiniku #旺角美食 #旺角 #mongkok #FoodieS旺角…Read More
+ 1
Ratings
北海道十勝A5黑毛和牛肩胛肉套餐連秘製燒汁 再加50 gram牛胸肉
A7澳洲M9橫膈膜肉+里脊肉配月見汁同秘製燒汁
北海道十勝A5黑毛和牛肩胛肉套餐
A7澳洲M9橫膈膜肉+里脊肉配月見汁
2023-04-27
Dinner
食物優、環境好、店員nice, 灣仔區極優質意大利餐廳 🇮🇹
Crust Italian (和昌大押)
2023-04-14
選意大利餐廳,當先要選有意大利人在工作的餐廳。Crust Italian 座落於有百年歷史的和昌大押內。Crust Italian的門口旁是和昌大押的招牌,走進去是意大利式的氣派裝潢和熱情的意大利店員。甫坐下,先點兩杯酒作開胃之用😌這兩杯酒由店員推介,Sauvignon Blanc未喝前,花香撲鼻,喝下去喝到蜂蜜味,甜甜的,開胃很合用另一杯,點了Campania,用來配海鮮一流🥂New Zealand Sauvignon Blanc $128 Italy Campania $148🍏青蘋果吞拿魚他🐟 Tuna tartare with green apple & celery $188一直酷愛吞拿魚他他,見到這個,什麼都不管就先點下來。新鮮的吞拿魚,再加爽甜帶點點酸,清新開胃,優質前菜🥘白酒黑胡椒煮青口 Mussels m’petata (half kilo) $258 - 首先!青口超大隻!其次,那個白酒調出來的汁非常惹味!會嚐到白酒的味道,但不會太搶,用伴青口來的蒜蓉麵包點來吃,是超強配搭🍝招牌拿坡里黑松露芝士意大利🌟Signature Mix Neapolitan Pasta $238 這裡每道菜都超高質,但這個意大利粉絕對是今晚的MVP🌟🌟未食先興奮的是店員會告訴你他現在會為你準備這道菜,告訴你的原因是因為他現在就會在你面前即席表演燒芝士🧀️!燒好後,店員再把剛燒成的芝士,加到已烹好的意大利粉上,最後即席撒上新鮮黑松露😍芝士是整個意大利粉的靈魂喜歡芝士的話,這個太太太值得叫🤩🥥椰子意式雪葩 Coconut Sobert $128椰子雪葩盛在椰子殼上,冰鎮上碟吃下去,會吃到啖啖椰肉天然清新的椰子味,清甜好吃!🍋Limoncello 0.300 mln $250意式檸檬甜酒發源於意大利南部,主要成份包括檸檬皮、酒精、水和糖,是意大利很常見的餐後酒。點了一瓶,甜甜酸酸的,當甜品酒來幫助消化,非常好。餐廳意大利式裝修,空間感大,也坐得舒適而且要一提,店員們都服務態度超好所有店員都帶有溫暖微笑,笑容可掬,而且整間餐廳的客人絡繹不絕的,都是外國人,其實是真有到了意大利吃飯的感覺😂和店員談天,知道這裡逢星期四5-7pm就點一杯酒,可就可來個意大利食物放題,實在太太太吸引!下次會來試!高質食物+漂高裝潢+有禮友善店員經過今晚,這家餐廳一定是我到港島區吃飯的必然之選!🇮🇹 Crust Italian (和昌大押) (灣仔)灣仔莊士敦道60-66號和昌大押地舖…Read More
Ratings
New Zealand Sauvignon Blanc + Italy Campania
青蘋果吞拿魚他 Tuna tartare with green apple & celery
招牌拿坡里黑松露芝士意大利 Signature Mix Neapolitan Pasta
椰子意式雪葩 Coconut Sobert
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice