鍾意食日本嘢嘅香港人,呢排應該留意到有間日本好出名嘅迴轉壽司喺香港開張,就係大名鼎鼎嘅壽司郎。聽過人話開門前已經會有一大條隊,所以今日11點幾就開始嚟排隊。嚟到嘅時候發現前面已經有超過100人,排隊嘅盡頭會係壽司店嘅門口,可以拎飛,之後大約時間返嚟就可以。我拎嘅係90號飛,大約1:30入座,可以俾大家作為一個參考。
等候嘅期間有店舖嘅餐單睇睇,覺得佢嘅種類比正常迴轉壽司多,而且款式亦都有較為港式嘅風格,幾期待呢!終於入到餐廳,店員會先以日本人嘅方式痞低同你介紹電子顯示屏嘅用法同其他指引等等,令人有置身於日本嘅感覺。
餐廳大部份嘅設施都係自助,杯、餐具、紙巾、濕紙巾都係可以自己拎,壽司除咗可以喺前面嘅迴轉帶拎之外,仲可以用電子顯示屏落單,以我哋兩人枱為例,每次落單可以點四件,之後大約幾分鐘內都會喺枱對上嘅輸送帶度送達。
介紹吓我哋食過嘅壽司啦。個人好鍾意食蟹,所以叫咗兩款蟹壽司試試。水煮松葉蟹,蟹好新鮮,冇過分嘅調味,食得出鮮甜。
另一款係蟹肉蟹膏壽司,蟹膏味道好重,鍾意食蟹應該喜歡。北海道八爪魚壽司,三文魚子軍艦,赤蝦壽司,有水準。
炙燒鹽味三文魚,表面燒得香脆,食落入口即溶,肉汁保存到,推薦。醬烤日本產帆立貝壽司,本來以為係燒熟左成粒帆立貝,原來只係表面嗰浸熟,所以食落都係好似刺身咁,而且大大粒,鮮甜又有肉感。
蜆肉味噌湯,蜆肉份量都唔少,味噌唔會過鹹,飲晒成碗都唔會覺得好膩。茶碗蒸嫩滑,材料有帆立貝同蝦等等。
除咗平時都會食到嘅食物外,仲叫咗一啲比較特別嘅壽司,例如茄子田樂味噌,竹輪天婦羅壽司等。茄子味噌壽司估唔到又幾夾,味噌有畫龍點睛之用。竹輪天婦羅略嫌有點太厚,食落會有點粉。
最後,見到甜品上面有一個好少見嘅名-卡達拉娜,好奇心驅使下叫咗嚟試吓。卡達拉娜其實係意大利嘅高級甜品,Catalana。表面上會有用砂糖烤成嘅焦糖,雞蛋同忌廉作為甜品嘅主要材料,食啦好似一個唔會溶嘅雪糕咁,又有啲似蛋糕,非常特別。
食完買單,兩個人冇點睇價錢叫嘅情況下,每人大約$180,真係幾抵食!
…Read More
炙燒鹽味三文魚
卡達拉娜
2019-08-17
Waiting Time
100 Minutes (Dine In)
$180 (Lunch)