Hong Kong | Eng

Followers
Followings
prudenzze
Level 2Hong Kong
Overview
Reviews (7)
Photo (65)
水準不錯
URBAN COFFEE ROASTER (Fashion Walk)
2025-04-25
長假期前的晚上,銅鑼灣的餐廳幾乎間間滿座,我們最後去了這間之前試過、印象不錯的餐廳,今晚三人共點了五道菜:🍟 鹹蛋黃炸薯條今晚的亮點⭐!鹹香滿滿,每一條薯條都炸得非常脆口,令人忍不住一口接一口 🤤,而且份量驚人,感覺是其他餐廳的兩倍!性價比超高 💯,絕對值得一試!👍🍝 明太子意粉味道微辣🌶️,味道濃郁但不膩 😋,連小朋友都食到的辣度👶,表現穩定🍳 All Day Breakfast略嫌蘑菇調味較淡 🍄,香腸切開再煎,雖然火候控制得不錯,但肉汁流失,口感幾乾😞🐷 炸豬扒滑蛋飯豬扒的炸漿太厚,口感上粉多於肉 😕,雖然外層炸得酥脆,但還是掩蓋不了這一缺點 💔。滑蛋的部分則合格,沒有特別驚喜 🍳。🍅 蕃茄濃湯偏酸,唔會太甜,喝起來很開胃 😌,是個人喜愛的口味,保持一貫水準太飽的關係,冇試到甜品 🍨,下次想試試Pancake🥞…Read More
+ 2
鹹蛋黃薯條
4個人送燒雞,抵食!
Apinara
2025-04-17
Apinara平時返工都去食,見到佢出晚市新出$10雞再送啤酒,即刻上Openrice book檯!隻香茅燒雞唔行貨,肉嫩又入味,如果個皮可以脆D就更好。當晚再叫咗幾樣嘢,最後埋單4個人$1000多D,食得好飽下! 生🦐刺身配青木瓜沙律🥗:賣相特別,係撈沙律來,生蝦口感爽口,味道清爽微辣,青木瓜切片上,感覺比切絲仲好口感。雜菜椰子🥥雞湯:選了不辣的,味道都keep到濃厚,飲完個人暖哂😊🐮封門柳炸河粉:第一次食呢個配搭,好新奇!賣相吸引,牛肉熟成道啱啱好,河粉炸過幾脆口;底下有啲汁,成件事幾夾。牛肉船麵🍜:湯頭好濃郁,所以個金邊粉都掛到汁,配料睇相就知,d肉肥瘦適中,食落估唔到咁嫰,同埋好鐘意有埋脆嘅炸豬皮😊。黃咖喱軟殼蟹🦀:初初見到仲諗點解d汁好似好乾身,唔似平時出面咁滑嘟嘟嘅,但食落又覺得ok喎,個咖喱味相對較少,甜味較突出,配埋個蟹係好夾嘅、所以忍唔係叫左Roti又叫埋個白飯食🤭P.S. 個餐仲包左🍺,個芒果糯米飯仲係半價,覺得都幾抵食呀!…Read More
+ 5
2025-04-16
不可一不可再:不建議小朋友食
Watami Japanese Casual Restaurant (Windsor House)
2025-03-09
最近一次到訪和民的經歷讓人非常不愉快,以下是我們的實際體驗,希望能幫助其他顧客作出選擇。1)餐牌資訊不清晰,處理態度令人失望 我們點了味噌叉燒拉麵,但餐牌上完全沒有標示這款拉麵是辣的。我喝了一口湯才發現它是辣的,原來使用的是赤味噌。向店員反映後,對方態度非常冷漠,直接表示「冇得退」,因為已經食過了,並說問題不在他們身上。當我指出「唔食又點知佢辣呢?」時,店員只是不耐煩地說會向公司反映,完全沒有處理當前問題的意圖。最後,是我要求加一碗清湯沖淡麵的辣味,才算勉強解決問題。整個過程中,完全沒有一位員工表現出歉意,也沒有任何人以關懷的態度安撫客人,甚至添水讓我們解渴(因為拉麵很辣小朋友不斷喝水解辣);反而讓人感到被指責是自己的問題。2)上菜速度嚴重緩慢 我們在18:16點餐,但直到18:55才上菜。期間也沒有人主動解釋或表示歉意,整體服務效率非常低。整體評價 這次用餐體驗讓人非常失望。餐牌資訊不清晰,服務人員態度冷漠且缺乏解決問題的能力,上菜速度也不合格,食物也是普普通通。這樣的服務和態度,實在讓人無法再光顧。…Read More
驚喜低碳 Keto 選擇
Oliver's Super Sandwiches (海富中心)
2025-02-17
最近想食得健康啲、清淡啲,所以去到邊都會搵低碳/生酮食物,咁arm經過金鐘廊,竟然比我見到Super Sandwich 有健康早餐 $52,塊多士竟然仲係keto (有食開既都應該知道keto 包唔平)!試左個早餐有:• 蘑菇炒蛋: 正常發揮,但只是微溫,落左芝士粉都唔溶• 水耕菜胡麻醬沙律 :正常,不算好新鮮,份量略少但可以接受既・無糖低碳水奇亞籽高蛋白多士:好鍾意呢個多士,輕輕微甜,食完唔會胃漲!• 鮮茄濃湯低碳椰菜湯:好好味,又夠熱,入面有椰菜花粒令個湯更有口感,仲會飽肚啲;個人口味會喜歡再減甜啲• 咖啡轉豆奶:個人口味問題,好苦,唔啱我 😬😬其實早餐有低碳選擇已經好開心喇,quality仲要唔差,價錢接受範圍內、希望會繼續長keep 呢個系列啦!下次都會試下其他低碳選擇!…Read More
2025-02-17
$52 (Breakfast)
豐富的一餐
Auntie MALAY
2025-01-24
和家人吃晚飯,餐前小食有炸蝦片,菜式試左豬肉船麵,湯底濃、味甜(走辣),上面配料有芽菜、通菜、豬肉碎、豬肉片、肉丸、炸豬皮,口感豐富、美中不足係個湯唔夠熱。海南雞煲仔飯份量夠兩至三個人食,有飯焦,要撈埋蔥油豉油,海南雞不過不失,肉偏韌,有臘腸同芋頭粒,$158 性價比還好。另外還試了香茅椰塘烤雞全翼,一上碟熱辣辣,惹味,要趁熱食;肉碎生菜清新但頗辣,上湯菜心清淡,甜品試了班蘭咖耶多士及香蕉薄餅,較欣賞前者。…Read More
+ 8
海南雞煲仔飯
香茅椰塘烤雞全翼
泰式豬肉船麵
肉碎生菜包
2025-01-11
$200 (Dinner)
食多幾麵😋
Nooodies
2018-09-17
自己向來鍾意食麵,見到Facebook介紹呢間新開麵店,好sharp好吸引,去開德福就即刻拉朋友一試。Lunch有套餐,麵加一款小食最平$58,最貴就$88。我地一行四人,今次只試左兩款麵,當中一至認同擔擔麵同番茄牛腩麵最正😋!擔擔麵個湯好香濃,但係冇杰撻撻,個麵質都好彈牙,$58可以話係超值!番茄牛腩麵個湯又係好濃郁,牛腩有d肥但入口即溶,幾滋味!仲要一讚超級夠熱,可能係用石鍋嘅關係,加分👍🏻!跟套餐嘅小食份量細左d,味道ok。其中皮蛋豆腐用黃金皮蛋,係落本嘅。見餐牌仲有好多撈麵,同埋好多人叫喇沙,下次會想試呢兩個。其實佢地策略都幾成功,餐牌個個麵都幾中香港人口味,叫港麵子都幾啱。…Read More
麻麻辣辣擔擔麵
番茄牛腩麵
2018-09-14
$80 (Lunch)
新鮮足料果汁!
Cheers of Fresh
2017-11-03
因在附近工作關係,差不多試勻天后及炮台山大部分果汁店,這間一定是水準最高!門口擺放新鮮水果,果汁餐牌選擇豐富,配搭種類多,更可加入紅菜頭,薑等,追上健康潮流!出品方面,所用的生果非常新鮮,這次剛好用完已經切好的哈密瓜及鮮奶,態度誠懇的老闆便即場開新一個,再到附近便利店買鮮奶,確保新鮮!最重要是標明不加糖及水,所以每一口都是原汁原味,每一滴都是精華!試過芒果奶、木瓜奶、哈密瓜奶,蘋果汁等,每次都不會令人失望~希望可以繼續保持水準及熱誠!…Read More
芒果奶
2017-11-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$25 (Lunch)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice