Hong Kong | Eng

Followers
Following
markyourfood
Level 3Hong Kong
Instagram: https://www.instagram.com/markyourfood/ Website: https://markyourfood.blogspot.com/
Overview
Reviews (73)
Photo (497)
[香港/中環] Food Court價錢 勝過一般泰國餐廳嘅質素 泰Grill
Thai Grill (Jardine House)
2024-01-03
推薦: 🍉🍉🍉🍉🍉 (5/5)       味道: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)       價錢: 🍉🍉🍉 (3/5)       打卡: 🍉🍉🍉 (3/5)         位置: 🍉🍉🍉🍉🍉 (5/5)       回訪: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)      蒜蓉包 $38  🍉🍉🍉🍉面頭舖咗好多蒜蓉,勁正!包邊脆得嚟麵包內層係軟心😍 呢個價錢有呢個份量同質素真係好抵食👍串燒 (豬牛雞各1串) $58  🍉🍉🍉🍉 估唔到會燒得咁香,仲脆卜卜😆 但係又唔會乾到柴咁,食落都仲幾軟嫩& juicy💦 醬汁係好濃味嘅沙嗲醬,有好多花生粒🥜 配合串燒食好夾🫶燒豬頸肉 $88  🍉🍉🍉🍉豬頸肉就正常發揮,燒得幾香脆,最特別係個醬汁! 隻Tamarind醬汁嘅味道好獨特,酸&辣味都好突出,但係完全唔會覺得佢重口味,係其他泰國餐廳未食過嘅味,正到想自己學吓個醬點整🤤菠蘿海鮮炒飯 $128  🍉🍉🍉🍉就咁睇好似份量唔太多,但係2個人差啲食唔哂😂 個飯炒得幾出色,粒粒分明🍚 海鮮都幾好,蝦幾彈牙🍤 魷魚青口都幾有鮮味~ 🦑泰式酸辣鳳爪沙律 (加配 $30)  🍉🍉🍉🍉🍉完全無諗到咁好食!😍每一隻鳳爪都好入味,酸得好惹味,又唔會太辣,非常開胃😋 因為呢個係跟炒飯加配嘅小食,所以份量少啲,食得唔夠喉🤤泰式奶茶 & 泰式檸茶 $32 (加配$20) 🍉🍉🍉🍉泰茶香好濃郁😍 比起其他泰式奶茶店嚟講,呢度嘅奶茶無咁甜,比較啱我口味🧋 檸茶係用青檸,配合泰茶嘅獨特茶香,好解膩😋後記 💟 可惜到訪當日無芒果,試唔到芒果糯米飯,下一次再嚟一定要試吓!💟 由中環站A 出口喺天橋經干諾道中巴士站隔離嘅樓梯行落地面,左邊就有樓梯,一行落去就直接到餐廳🫶 如果經怡和大廈入面嘅電梯落Base Hall 就會兜得多咗路~📍泰Grill地址:中環康樂廣場1號怡和大廈LG樓BaseHall內…Read More
蒜蓉包
串燒
燒豬頸肉
菠蘿海鮮炒飯
泰式酸辣鳳爪沙律
2024-01-02
$200 (Dinner)
[香港/尖沙咀] 環境&位置&舒適度一流 但食物少伏 Maison Eric Kayser
Maison Eric Kayser (棉登徑)
2023-05-08
推薦: 🍉🍉 (2/5)    味道: 🍉🍉 (2/5)    價錢: 🍉🍉 (2/5)    打卡: 🍉🍉 (2/5)      位置: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)    回訪: 🍉🍉 (2/5)   Pistachio & Rasberry Financier $32 🍉🍉杏仁味好出,不過開心果味同rasberry味都尋無此人,仲有少少藥水味🙈 本身應該外層要脆脆哋,但係完全無呢個感覺,食落過濕Almond & Chocolate Danish $28 🍉🍉🍉呢款比較正常少少,面頭嘅almond仲脆口+有咬口,有朱古力味不過唔濃唔甜,可能已經出爐太耐,酥皮層痴埋一嚿,唔算好酥脆Matcha Latte $40 🍉🍉抹茶同奶嘅比例唔差嘅,飲落都幾滑,不過抹茶味真係唔濃,太淡了後記💟 我當日係夜晚去,本身都預咗麵包出咗爐成日,啲質素會有所下降,可惜比我預期中質素更低🤦‍♀️ 相比之下,差唔多價位嘅bakehouse就算去到夜晚都仲可以keep到水準,可能呢樣要再改善下🙈💟 坐位好多,坐得好舒服📍 Maison Eric Kayser地址:尖沙咀棉登徑8號地庫地下G01及G02號舖…Read More
+ 5
Ratings
$100 (Tea)
[香港/尖沙咀] 新開張韓國Pocha 食物高汁 更適合飲酒作樂 2 Kims' Pocha
2 Kims' Pocha
2023-05-08
推薦: 🍉🍉🍉 (3/5)    味道: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)    價錢: 🍉🍉 (2/5)    打卡: 🍉🍉🍉 (3/5)    位置: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)    回訪: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)   辣炒年糕 $180 🍉🍉🍉🍉呢隻年糕係長條型,望落好似烏冬,食落好煙韌彈牙,本身以為無魚糕有少少失望,原來係哂最底😂 雖然同我哋想食個種炒年糕唔同,不過佢都好出色泡菜煎餅 $120 🍉🍉🍉🍉🍉係喺香港食過最好食嘅泡菜煎餅😍 煎得好香脆,完全唔粉,同平時喺香港食個啲,又濕又粉又嘅完全唔同!! 餅入面嘅泡菜片係一大塊一大塊,唔係切得碎哂/得啲泡菜汁,本身同朋友都以為會食唔哂,點知太好食,2個人食哂成碟😂牛肉 (原味) $200 🍉🍉🍉本身係想叫牛仔骨,不過叫錯咗haha😂 呢款中規中矩,牛肉炒得好軟熟,肉味唔濃,洋蔥好淋好甜不過唔算太入味,唔算太有驚喜後記💟 音樂聲勁嘈,要講得好大聲先聽到朋友講嘢,好似落咗club咁📍2 Kims' Pocha地址:尖沙咀尖沙咀赫德道4號The Hart地下…Read More
辣炒年糕
辣炒年糕
泡菜煎餅
泡菜煎餅
2023-03-01
$400 (Dinner)
[香港/尖沙咀] 高人氣和風木系餐廳 特色榻榻米座位 氣氛愜意 MUTA Restaurant by
MUTA Restaurant by ATUM
2023-05-08
推薦: 🍉🍉🍉 (3/5) 味道: 🍉🍉🍉 (3/5) 價錢: 🍉🍉 (2/5) 打卡: 🍉🍉🍉🍉 (4/5) 位置: 🍉🍉🍉🍉🍉 (5/5)回訪: 🍉🍉🍉 (3/5)壽喜燒牛肉蛋汁燉飯 $178 🍉🍉🍉🍉🍉好出色,壽喜燒汁甜而不膩,估唔到壽喜燒汁配忌廉risotto都會咁夾,飯粒都算係粒粒分明,就算連埋risotto汁,個濕潤程度都係啱啱好,牛肉好嫩滑唔韌,呢樣好過唔少餐廳👍蟹肉海膽奶油義大利麵 $188 🍉🍉🍉🍉意粉係pici pasta,粗身圓條實心,有少少咬口,配合個醬汁食落好creamy好滑溜😋 奶油同海膽好夾,食到好濃海膽味之餘亦都有少少奶油香👍 連埋蟹肉一齊食,增加咬口,好好食👍月見雞肉棒串 $88 🍉🍉上網見好多人推薦試呢個,所以叫咗嚟食,外層幾脆,咬落肉質幾紮實,有少少軟骨嘅口感,唔算太有驚喜抹茶奶油芝士.白玉丸子‧焙茶脆餅 $88 🍉🍉上網睇食評好多都話呢個甜品食落好似抹茶味tiramisu,嚟到食完一啖之後先發覺中大伏,中伏嘅位唔係佢唔好食,而係唔知點解會覺得呢個甜品似tiramisu🙈 一開頭以為白色嘅部份係cream包住蛋糕,但原來係徹徹底底成嚿都係cream cheese,對於一個唔係非常鐘意食cream & cream cheese嘅人嚟講,呢個部份真係好heavy🙈 cream cheese打到好挺身,口感好實好厚,唔係入口即融,底嘅白玉丸子好煙韌,焙茶脆餅Roasted Sweet Potato Latte $56 🍉🍉🍉🍉嚟到嘅時候店員有提醒杯底有蕃薯蓉,要攪勻先飲👍飲品溫度微溫,唔會好甜,蕃薯味好濃,入口好順滑,如果夜晚嚟唔想飲咖啡嘅話推薦可以試吓呢杯👍後記💟 建議訂位先嚟食,如果唔係有機會要等好耐💟 店舖入面有榻榻米座位,如果想坐嘅話記得訂位嘅時候講定~📍 MUTA Restaurant by ATUM地址:尖沙咀美麗華廣場1期地庫B131號舖…Read More
壽喜燒牛肉蛋汁燉飯
蟹肉海膽奶油義大利麵
Roasted Sweet Potato Latte
$250 (Dinner)
[香港/荃灣] 木系寫意cafe 食物飲品都有水準 hikari
HIKARI
2023-05-08
推薦: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)    味道: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)    價錢: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)    打卡: 🍉🍉🍉🍉🍉 (5/5)    位置: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)    回訪: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)   慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯 $138 🍉🍉🍉🍉🍉3大塊牛板腱煮到粉嫩色,好靚😍 肉味好濃郁,肉質頗軟熟,一咬就撕得開,就算牛板腱中間會有筋都唔會韌,有咬口😋 Jambalaya都好好食,類似西班牙飯,飯粒偏硬身,會有咬到一粒粒飯嘅口感,個汁重茄味,酸酸甜甜好開胃,汁量適中,唔會太濕,再加埋少少菇同蘆荀,口感好豐富,絕對值得一試!Iced Latte $31 🍉🍉🍉🍉🍉Fruity Blend (Columbia + Ethiopia)有得選擇fruity 豆😍 因為胃痛無叫Americano,飲奶啡就唔品評咖啡嘅風味了,啡味超香,就算加咗奶,陣啡味都好出,呢個價錢絕對係超值,好飲到想問店員係用咩豆沖嘅😆 希望多啲cafe可以有fruity豆嘅option!後記💟 一定要俾番個credit選擇playlist個位店員,播day6識啲嘢📍 hikari 地址:荃灣大壩街21號地舖…Read More
慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯
慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯
Iced Latte
$170 (Lunch)
[香港/尖沙咀] 人氣日系昭和風cafe 打卡必訪 婆婆珈琲屋
Grandmama Cafe
2023-05-05
推薦: 🍉🍉🍉 (3/5)    味道: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)    價錢: 🍉🍉🍉 (3/5)    打卡: 🍉🍉🍉🍉🍉 (5/5)    位置: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)    回訪: 🍉🍉🍉 (3/5)   豚肉櫻花蝦沾蕎麥麵 $128四款配菜:味噌昆布豆腐湯、柚子香里芋、啤酒柚子蘿蔔漬、清酒溏心蛋味噌湯濃味得嚟唔會太死鹹,香里芋好爽脆,食落好香柚子味,甚至蓋過芋頭味,蘿蔔漬同溏心蛋無乜酒味,蘿蔔漬酸酸哋幾開胃,溏心蛋配埋沾麵個湯汁好夾😋豚肉肉味唔太濃郁,稍微烹調過,唔會太韌,份量都幾多,沾麵汁櫻花蝦味幾出,啱啱好夠撈哂成個麵👍 蕎麥麵無咩特別,估唔到會咁大碗😂後記💟 有網上訂座📍 婆婆珈琲屋地址:尖沙咀彌敦道176號The Nate 1樓…Read More
$150 (Dinner)
[香港/長沙灣] 每日鮮製手打烏冬 彈牙煙韌高質推介 鰹烏冬
Katsuo Udon (Po Wah Court)
2023-05-05
推薦: 🍉🍉🍉🍉 (4/5) 味道: 🍉🍉🍉🍉 (4/5) 價錢: 🍉🍉🍉🍉 (4/5) 打卡: 🍉🍉 (2/5) 位置: 🍉🍉🍉 (3/5)回訪: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)抹茶竹簾烏冬 $56 (加配關東煮+$26) 🍉🍉🍉🍉抹茶味其實唔算太出,唔點冷麵汁嘅話會食到最尾吞個陣有微微嘅茶甘味,如果點咗冷麵汁基本上食唔出抹茶味🙈 重點係烏冬嘅質感,又煙韌又彈牙,界乎係煙韌同唔熟嘅中間,好似係第一次食到咁煙韌嘅烏冬,同解凍烏冬完全唔同口感😍 而且好滑溜,輕輕一吸已經成條吸哂入口,完全感受到師傅嘅功架同誠意👍  開頭有考慮過$26叫個關東煮會唔會好不智,不過因為我太想食,最後都係叫咗😂 關東煮包括有蒟蒻、蘿蔔、竹輪、高麗菜捲&蛋😋 所有食材都好入味,特別係個高麗菜捲,喺香港唔係好常見,啲菜吸哂個湯嘅精華,一咬落去爆哂啲汁出嚟,加埋入面嘅肉汁,好正!不過個湯濃到有啲鹹,飲咗一啖就無飲😂就咁睇以為佢份量好少,但係最後我食到捧住個肚走,差啲飽到食唔哂,應該唔加小食都夠飽👍  鰹魚半湯烏冬 $46 (加配骨付雞+$37) 🍉🍉🍉🍉烏冬嘅口質同抹茶烏冬基本上差唔多,不過因為呢碗浸喺鰹魚湯,所以食落味道會甜啲啲,海帶俾得好多,就算係一個無餸嘅烏冬都唔會覺得單調,個湯好清甜,就咁聞已經聞到好香,飲落非常清淡,鰹魚味唔太濃,好適合冷烏冬👍骨付雞其實就係雞脾😆 肉質真係好嫩滑,煎到微帶粉紅色,用刀輕輕一切已經肉骨分離,本身隻雞已經醃得好入味,肉汁再加埋外層嘅蜜糖同七味粉,好似去燒嘢食嘅燒雞翼味咁,好惹味好正!後記  💟 一入門口就聽到店員話海苔烏冬停,希望下次再嚟個陣食到呀😭💟 烏冬同拉麵都係日本最出名嘅麵食,香港拉麵舖開到周街都係,相比之下烏冬專門店少見好多,希望會有多啲啦😭📍 鰹烏冬地址:長沙灣元洲街450/464號寶華閣地下4號舖…Read More
抹茶竹簾烏冬
抹茶竹簾烏冬
鰹魚半湯烏冬
$100 (Dinner)
[香港/旺角] 旺角人氣正宗酸菜魚 大份足料 質素中規中矩 捌壹壹
811 Sichuan Cuisine (Nelson Street)
2023-05-05
推薦: 🍉🍉 (2/5)    味道: 🍉🍉 (2/5)    價錢: 🍉🍉 (2/5)    打卡: 🍉🍉 (2/5)    位置: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)    回訪: 🍉🍉 (2/5)   必食冷鍋酸菜魚(加大) $338 🍉🍉🍉份量都幾多,4個人都好夠食,鍋底有極多芽菜,反而酸菜金菇都唔太多,寬粉係粗身+加厚個隻,咬落幾煙韌,魚肉係魚塊,好大嚿,唔係魚片,魚肉好滑但係無乜魚味,同埋略嫌唔夠香辣同濃味,無乜花椒味,小辣似bb辣,平時會飲幾啖啲味精湯今次都無🙈黑糖糍粑 (細) $42 🍉🍉🍉一上枱個陣係熱辣辣,啱啱新鮮出爐,外脆內軟,入面好軟糯😋 坊間一般都係紅糖,呢間係用黑糖,食落個味道甜度再高咗,幾好食👍**建議大家要趁熱食!辣子雞 (半份) $118 🍉🍉雞粒都細細粒同有骨,有好多都骨多過肉,做法好正宗,不過要係咁搵先搵到啲雞粒同花生嚟食蔥爆牛肉 $98 🍉🍉蔥味爆得好香,好有鑊氣,但係牛肉"拿"到無哂咬口,無肉味,食落似乾炒牛河個隻味🙈夫妻肺片 $68 🍉🍉🍉🍉呢碟反而最有驚喜,牛𦟌、牛脷同金錢肚都好入味,夠香夠辣🤤干煸四季豆 $78 🍉🍉可能因為係漏單後加,感覺上四季豆未炸夠時間就上碟,四季豆唔夠皺皮同入味,同埋都係唔夠辣😢後記💟 晚市無得book 位,只可walkin💟 座位偏窄,坐得唔算好舒服💟 嘢飲唔係太抵飲,價錢偏貴之餘唔太好飲,但係食呢啲都預咗會辣同口渴,所以都係要焗住叫嘢飲📍捌壹壹地址:旺角奶路臣街33號地下F號舖…Read More
+ 1
夫妻肺片
$200 (Dinner)
[香港/元朗] 老式餅店傳統水果蛋糕 物超所值 金蘋菓餅店
Golden Apple Cake Shop
2023-05-05
推薦: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)    味道: 🍉🍉🍉 (3/5)    價錢: 🍉🍉🍉🍉🍉 (5/5)    打卡: 🍉🍉 (2/5)      位置: 🍉🍉 (2/5)    回訪: 🍉🍉🍉 (3/5)   芒果蛋糕 $155係衣家100蚊都未必食到一餐飯嘅世界,點諗到仲有地方比百幾蚊就買到個夠4個人食嘅蛋糕!今次食呢款係普通嘅水果蛋糕,入面係cream同海綿蛋糕層夾住幾款唔同嘅水果,cream打得好輕盈,全部水果都唔會有罐頭生果個陣藥水味/怪味,亦都唔會好酸,屋企人食得非常滿意 💜 後記💟 蛋糕餡仲有好多款唔同嘅選擇 e.g. 栗子蛋糕、黑森林蛋糕等,真係任君選擇😂 呢個價錢有呢個質素,仲有咁多選擇, #仲想點呀 😂📍 金蘋菓餅店地址:元朗安寧路84號地下…Read More
芒果蛋糕
$150 (Other)
Celebration
Birthday
[香港/太子] 全香港最好食嘅酸辣粉 必試肥腸 值得回訪 旦王酸辣粉
旦王
2023-05-05
推薦: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)    味道: 🍉🍉🍉 (3/5)    價錢: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)    打卡: 🍉 (1/5)    位置: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)    回訪: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)   正宗重慶酸辣粉+肥腸+牛柏葉 (多麻) $27+$20呢間又係俾米線關注組燒到我去試嘅🤣 行到差唔多到個陣,見到排哂隊個間就係啦! 試完終於明點解會俾人吹捧成全香港最好食嘅酸辣粉🤤薯粉好Q彈,咬到中間都完全唔會覺得韌,掛湯汁能力一流,肥腸無染成橙色,非常彈牙,腸中間嘅肥膏唔算多,亦無怪味,牛柏葉好爽口,呢2樣餸吸哂啲渺汁,非常惹味! 😍雖然係叫小辣,但係愈食愈覺得辣,食到出哂汗💦 鹹酸菜份量都幾多,酸味都幾突出,唔會淨係一味覺得辣,微微感受到少少麻感,覺得下次再食可以叫多麻! 😍後記💟 只有立食區+冷氣完全唔夠,如果天氣熱去食要有心理準備會爆汗📍 旦王酸辣粉地址:旺角弼街72號地舖…Read More
正宗重慶酸辣粉
2023-01-14
$50 (Dinner)
[香港/屯門] 超高質特色烏冬x咖啡店 超有心思認真製作 值得支持 頂立
Dann Rapu
2023-05-05
推薦: 🍉🍉🍉🍉🍉 (5/5)味道: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)價錢: 🍉🍉 (2/5)打卡: 🍉🍉🍉 (3/5)位置: 🍉🍉 (2/5)回訪: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)地 - 豚背脂豚骨魚介湯 + 鬼套裝 (冷萃咖啡&布甸) $95+70店員有教我哋飲一啖湯底之後飲一啖咖啡,再食烏冬,湯底同咖啡交錯入口會產生科學反應,令風味有所改變🙌🏻湯底好濃稠,好厚身好creamy,啱啱好未去到會漿住個口嘅texture👍🏻 烏冬入口順滑,咬口煙韌,好掛湯,非常高質呀😍豚腩肉& 豚肩肉慢煮叉燒各有1塊,豚腩肉個塊偏肥,平時我一定唔會食,但係因為呢度處理得好好,豚肉柔軟得嚟仲保持到咬口,加埋面層少少焦香,所以最後連脂肪個啲位都食哂🤤當日嘅冷萃咖啡係用columbia x ethiopia yiragacheffe 豆沖嘅,根據店員所講,呢款咖啡配呢款湯底會愈飲愈酸,啱哂我心水!入口嘅花香明顯,好清新,酸度適中,未去到真係好酸,完全係接受到嘅範圍內😍相比之下布甸比較平凡,蛋味唔太突出,杯底嘅焦糖都唔算好香,甜度適中,最主要就係可以減輕膩感😂👍🏻後記💟 店員得知我哋第一次嚟食,超詳細地講解menu同根據我哋嘅喜好推薦相應嘅食物俾我哋,超貼心!💜💟 有同行朋友覺得湯底稍微濃味咗少少,鐘意食個湯底清啲嘅朋友可能都會有呢個感覺📍 頂立地址:屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖…Read More
豚背脂豚骨魚介湯
$165 (Lunch)
[香港/尖沙咀] 澳洲式文青舒適cafe 又健康又好食 Reaction Coffee Roaste
Reaction Coffee Roasters
2023-05-05
推薦: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)    味道: 🍉🍉🍉 (3/5)    價錢: 🍉🍉🍉 (3/5)    打卡: 🍉🍉🍉🍉 (2/5)      位置: 🍉🍉🍉🍉 (2/5)    回訪: 🍉🍉🍉 (3/5)   Spicy Prawn Orecchiette $138 🍉🍉🍉🍉Orecchiette 即係貓耳朵,好少見到有得食貓耳朵,所以決定食呢個😍 蕃茄味酸酸甜甜好開胃,每一粒貓耳朵都兜住好多蕃茄醬,蝦嘅份量都幾多,我同朋友每人都食咗幾隻😆 食到後期都幾辣 🔥Superfood salad $110 🍉🍉🍉🍉稍微燒過嘅粟米係成碟salad嘅MVP😂 燒得好香口,外層微脆+栗米嘅甜味,好夾好好食😂 仲有紅酒醋帶少少蜜糖味,甜甜哋,令成碟沙律更加容易入口,就算我平時唔太鐘意食羽衣甘藍 (覺得佢唔好食),個晚都食左好多😂因為蕃薯+牛油果真係太飽,最後食唔哂🙈Matcha Tonic $58 🍉🍉🍉其實係夜晚唔想飲咖啡,又見到人哋叫呢杯望落幾靚先決定叫呢杯😂 抹茶味幾濃,就咁飲上層會覺得有少少苦,底層嘅tonic起到好好嘅中和作用,撈埋之後有少少似日本個隻抹茶波子汽水(無糖版),搵次係屋企試吓自己整先😍Hojicha Latte $52 🍉🍉🍉中規中矩,焙茶味唔算太突出後記💟 vegan-friendly ✅📍 Reaction Coffee Roasters 地址:尖沙咀麼地道32-48號麗東大廈地下A號舖…Read More
Spicy Prawn Orecchiette
Superfood salad
2023-02-09
$150 (Dinner)
[香港/黃埔] 人氣日式連鎖cafe 感受名古屋早餐文化 コメダ珈琲店 KOMEDA's Coffe
KOMEDA's coffee
2023-05-05
推薦: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)     味道: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)     價錢: 🍉🍉🍉 (3/5)     打卡: 🍉🍉🍉 (3/5)     位置: 🍉🍉🍉 (3/5)     回訪: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)    紅酒燉牛肉 $90 🍉🍉🍉🍉通常呢個價位嘅紅酒燉牛肉都係無酒味+韌到香口膠咁嘅牛肉,呢間比想像中好🍷 微微帶有酒香,牛肉都燉得好軟綿,美中不足就係牛肉份量比較少,要喺隻碟尋寶先搵到啲牛肉🙈 另外!芝士份量極多!多到好似唔洗錢咁,喺邊個方位拮落去都會有芝士😂 牽絲效果有80分😂拿破崙意粉 $78 🍉🍉🍉份量偏少,質素中上嘅一般蕃茄醬煮意粉🍝 意粉煮得好淋身,蕃茄醬好足料,做到每一條意粉都沾到蕃茄醬之餘又唔會太濕,微微帶酸幾開胃👍炸豬排方堡 $75 🍉🍉🍉🍉🍉成個方堡嘅口感好出眾,先係麵包嘅鬆脆感,麵包烤得外脆內軟,之後感受到炸豬排外層麵包糠超酥脆嘅質感,薄薄嘅豬排夾係麵包糠中間增加咬口,豬排唔會咬落覺得柴口/太韌 (如果豬排嘅肉汁再juicy啲就更加出色🤤 )配合最底嘅椰菜絲,好清爽,唔會有臭青/苦澀味,非常推薦大家試呢個方堡👍雪糕歐蕾咖啡 $55 🍉🍉🍉🍉 奶嘅比例好重,比latte可能再多咗1/3奶 (日本奶茶相比起香港嘅奶茶都係多奶好多,就係呢個感覺) 咖啡味未至於香濃,但係同奶都幾夾,亦都無日本奶茶個種奶香味,平時唔太飲咖啡嘅人應該都可以輕易入口🥛如果將個雪糕推落下面同杯咖啡一齊飲嘅話,成杯就會變哂雪糕味,唔係太建議🤣 建議食哂個雪糕先飲杯咖啡😂特別推薦:果凍朱古力咖啡!咖啡凍份量好多,啡味濃得嚟唔會太苦,朱古力咖啡嘅朱古力味超濃郁,加埋咖啡凍一齊飲勁正!🤤福岡士多啤梨 冰與火 (迷你) $58 🍉🍉- 牛奶軟雪糕🍦配自家製丹麥麵包🍞一個字:甜,真係可以用甜到糖尿嚟形容... 大量嘅士多啤梨糖漿+雪糕浸淋哂個丹麥麵包 + 麵包內層每一層都吸收哂啲士多啤梨糖漿,失去咗麵包本身應有嘅鬆脆感,甜到食咗2啖就無食😢 無諗過主食會比甜品更出色🙈 後記 💟 平時下晝排哂長龍,今次夜晚嚟食,成場只有幾枱客,完全唔洗等位👍 💟 嗰包附送嘅花生好好食😂💟 屯門會開分店!  📍コメダ珈琲店 地址:紅磡黃埔天地黃埔號(第6期)AEON Style地下G01號舖…Read More
+ 4
紅酒燉牛肉
炸豬排方堡
雪糕歐蕾咖啡
果凍朱古力咖啡
$100 (Dinner)
[香港/元朗] 隱世泰國餐廳 渡假式玻璃屋 打卡勝地 旦王花
Red Penny - Thai Viet Chisine Bar
2023-05-05
推薦: 🍉🍉🍉 (3/5)      味道: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)      價錢: 🍉🍉🍉 (3/5)      打卡: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)        位置: 🍉 (1/5)      回訪: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)     清邁鐵板蠔仔蛋 $128 🍉🍉🍉🍉蠔仔幾新鮮,無沙、唔腥,粒粒都漲卜卜,好飽滿👍 蛋煎得好香口,邊位好脆冬蔭功蝦湯 $128 🍉🍉🍉🍉偏重口味,酸味同辣味都好出,非常濃味,好多隻蝦🍤椰汁咖哩雞+印度烤餅 $128+42 🍉🍉🍉🍉烤餅好出色,1份係1大塊分做5塊,外酥脆內軟熟,配埋咖哩汁勁夾😆 咖哩雞唔算好重椰香,少少扣分係無薯仔🥹醃酸辣無骨鳳爪 $98 🍉🍉🍉醃得好入味,微辣,酸甜炭燒豬頸肉 $108 🍉🍉🍉燒得好香,如果啲邊位再燒焦多少少仲正🤤泰式炭燒鹽燒烏頭 $228 🍉🍉🍉🍉燒到啱啱好熟,魚肉輕輕一推就離骨,唔太老,魚肉唔算滑,但至少咬落實肉菠蘿海鮮炒飯 $128 🍉🍉🍉🍉賣相幾靚😂 以呢個價錢嚟講份量少咗啲,旁邊嘅魷魚馬拉盞炒通菜 $88 🍉🍉🍉正常發揮,菜幾新鮮,唔會太鹹芒果糯米飯 $88 🍉🍉🍉有黑糯米嘅就要加分,略嫌椰漿多咗少少,同埋芒果唔太新鮮 (不過唔係當造季節,都可以理解) 後記 💟 交通都幾唔方便,無車好難去 (用餐泊車費$35)  📍 旦王花 地址:元朗錦上路148號地下…Read More
$150 (Dinner)
[香港/荃灣] 荃灣露營風pet-friendly cafe 期間限定抹茶x草莓祭 Corefy
Corefy
2023-05-05
推薦: 🍉🍉🍉 (3/5)     味道: 🍉🍉🍉 (3/5)     價錢: 🍉🍉 (2/5)     打卡: 🍉🍉🍉🍉🍉 (5/5)       位置: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)     回訪: 🍉🍉 (2/5)     抹茶御前盛合 $318 🍉🍉🍉🧇熔岩抹茶窩夫賣相非常美觀😍就咁食窩夫嘅話抹茶味唔太濃,反而個抹茶cream仲出色,好濃抹茶味,同草莓﹑藍莓好夾,焦糖脆餅有微微燒焦嘅香味,入口即溶👍不過略嫌士多啤梨醬太多,搶走咗成個waffle嘅焦點,感覺似草莓係主角多過抹茶🙈(waffle嚟講一糖都仲係世一)🍨草莓抹茶華爾滋非常大杯嘅芭菲🤤 頂層有抹茶雪糕﹑蕨餅、百力滋、白玉,忌廉層中間夾住草莓,最底再有抹茶凍同紅豆,足料到一路食一路心諗點解仲未食哂😂 雖然有咁多材料,不過都唔會覺得超甜,蕨餅、白玉都係正常水準,係忌廉多咗少少,食到最尾有少少膩🤏🌳霧の森唔知係咪太趕時間出餐,面頭本身會有嘅抹茶粉無哂 (我見其他post嘅全部都有🥹🥹) 拿破崙層好酥脆,中間夾住嘅抹茶吉士醬同前面2款甜品入面出現嘅抹茶醬係一樣味,雖然都係好食,不過食到有少少審美疲勞🙈 面頭個3塊香蕉有少少奇特,唔知點解要放上去😂☁️雲朵抹茶其實就係奶蓋抹茶🍵 面層嘅奶蓋飲落幾綿滑,唔太濃稠,有微微嘅鹹味🥛 奶蓋下層嘅抹茶飲落好濃郁,微帶回甘又唔會太苦澀,同奶蓋溝勻都好夾,比例配合得幾好🍓抹茶莓姬好少飲純抹茶配士多啤梨嘅嘢飲,因為大多數都係溝糖漿/藥水味,不過呢杯係加草莓醬,味道酸酸甜甜,幾有特色安格斯手打牛肉漢堡配薯條 $138 🍉🍉🍉🍉呢個價錢喺荃灣嚟講都幾進取,不過可能定位唔係淨係吸納區內客人,所以就算定呢個價錢都有唔少人到訪🤔漢堡包都算外脆內軟,牛肉好多肉汁好juicy🤤 略嫌唔太夠洋蔥汁,所以有少少似分開食緊包、牛肉、蕃茄同菜咁🙈薯條啱啱炸起就上碟,灑咗少少辣椒粉喺面,又夠脆又惹味,加埋唔會覺得好油膩,好好食,幾分鐘就掃哂全部😍😂後記💟 上網見過有唔少食客反映樓面情況混亂,到訪當日入座初時客人唔太多,所以點餐&開頭嚟main course個陣都幾正常,不過當餐廳客人坐至7成滿之後就好明顯咁感受到樓面情況混亂嘅感覺🤦‍♀️ 我哋叫咗個main course,抹茶祭嘅甜品後上,差唔多食完個burger就已經叫店員上得甜品。由我哋叫上甜品,等到隔離幾枱遲過我哋入座嘅客人食哂成個抹茶祭+埋單走埋,我哋都仲未有得食,最後等咗50mins先到🤦‍♀️ 中間其實已經催過幾次,店員真係態度好好,知道我哋等咗好耐,係咁講sorry同幫我哋追單,但係見住隔離枱食完走埋我哋都未有得食,真係等都等到無哂癮😐 呢個多客嘅情況應該都唔係第一日嘅事,到衣家都仲咁混亂真係要花少少心機研究吓點樣解決💪💟 用餐時間90分鐘📍Corefy @corefy_地址:荃灣享和街68號2樓…Read More
安格斯手打牛肉漢堡配薯條
2023-04-15
$200 (Lunch)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice