Hong Kong | Eng

Follower
Following
hpo
Level 2Hong Kong
Overview
Reviews (6)
Photo (4)
店員態度差
YOLO
2024-03-21
堂食過3次,其實覺得幾好食同抵食,第一次食嗰時係有個女侍應係幾好人又好禮貌!但其餘2次都要受氣!一次係第二個年輕女侍應;一次係一個高嘅男仔態度好串!以後都要考慮一下仲嚟唔嚟幫襯😤…Read More
Like
丁晓 新都城商場冇嘢食咩?食幾次都仲來啊?
2024-04-22
Type of Meal
Tea
環境舒適
Ruby Tuesday (新都城中心二期)
2024-03-01
第一次嚟新都城呢間Ruby Tuesday, 估唔到呢度下晝都幾多人食,好彩經Open Rice訂咗位所以唔擔心冇位!我哋兩位但店員話大枱舒服啲就俾咗張大枱我哋坐👍🏼👍🏼Set lunch好抵食!味道唔係超好食但都還好!不過覺得炸魷魚好似炸得燶咗啲啲🤏🏻Btw, 環境舒服,好適合同朋友食飯傾偈!…Read More
Ratings
咖啡好飲,有個叔叔好好人
Coffee Art
2024-02-26
寶琳附近都冇咩呢啲coffee shop,好彩呢間嘅咖啡都好好飲,嘢食還可以啦!唯獨有一次食All Day Breakfast 嘅薯蓉嘅時候,一入口我都唔知自己食緊咩,因為係好酸的,酸到乸口!問店員嗰Pat係咩嚟,佢答係薯蓉,我仲問佢係咪酸忌廉薯蓉😅佢再幫我問廚房話唔係酸嘅,所以廚房俾過新嘅薯蓉我哋,我再食嗰個薯蓉係唔酸的,所以證實咗之前嗰個薯蓉係變咗🥶🥶好彩我即刻吐咗冇吞😳除此之外,其實其他嘢食都好好食個長通粉味道特別!好食😋Latte 好飲!價錢都比其他cafe平!另外有位叔叔服務好好好細心!服務態度好已經加好多分!…Read More
Latte
炸粗薯條配黑松露醬
焦糖雞翼
$150 (Tea)
某一服務員態度極差
Greyhound Café (時代廣場)
2020-11-14
攞咗兩杯水後想後加要多一杯熱水時,一個齊陰札馬尾高瘦冇咩化妝嘅女侍應即刻發晦氣極不滿再串咀地問「仲有冇其他嘢要啊?」我哋好聲好氣唔該前唔該後,攞多杯水都唔係啲咩無理要求,你咁願意唔好做服務業喇…Read More
Celebration
Birthday
失望....
Momentai
2019-02-24
難得平日入左西貢又冇咩遊人所以想chill下咁搵個地方入杯咖啡睇下書,咁見到哩間餐廳喺海邊又有咖啡飲環境又好好店入面又冇咩人咪入去飲杯咖啡。飲到咁上下時有個貌似菲律賓藉既女店員就走嚟問我仲要唔要叫其他野食野飲,我話唔使就繼續睇書。再坐多一陣個女店員就走嚟放個留座既牌喺我張枱同隔離張枱,但其實間鋪咁大佢都冇放其他位。再隔多陣同一個女店員又再走嚟問我要唔要叫野食同野飲?!我話唔使佢就放個menu喺我張枱度!!即刻覺得佢好唔尊重客人!我問佢我要走啊?佢就話佢地6點要返張枱。佢冇講過客人唔可以只飲一杯咖啡又或者限時只可以坐幾耐,當時餐廳都冇咩客人又冇人等位我明點解佢要咁唔尊重只係想飲杯咖啡chill下既客人!一定要叫好多野飲野食先被尊重?係既你整個最低消費$100或以上啦!當我走左之後6點半再行過哩度時依然係冇咩客人同埋跟本就冇客人入座我頭先坐嗰枱!本來都幾鍾意哩度但而家對哩間餐廳好失望,唔好叫無問題喇改名叫好有問題啦!…Read More
Siu Long Bao Yes! Totally bad service here
2019-05-18
2019-02-20
等了又等!!!!!!
Chao Inn
2011-08-08
一早已訂了8點8人檯.....未夠8點已去到攞位,但最後等了最少半小時先有得入座!!你冇咁多檯就唔好繼續俾人訂啦!!訂左位又係要等咁耐,我訂黎做咩???!好喇...算....最後終於有位喇....入去點菜.....又等左超過半個鐘,一條菜都未黎過!!!!真係火都黎!!!!訂左8點食飯....到9點半都未有野落肚!!!!大家都超燥底!!!最終認唔住走人!!!!!真係痴線架!!!離晒譜!!!…Read More
Like
choyki 我 2012-04-30 等咗幾個鐘先有位,本來想食一蚊雞,結果食咗一肚氣!今日入嚟,睇第1篇已經係「等」,宜家第3篇,又係「等」!
2012-05-01
choyki 一向只懂光顧快餐店(美心、大家樂、麥當勞)的我,對茶樓的運作程序並不了解。稻香集團的 $1 雞已聽聞多年,卻始終未敢一試。本年終於決定一試,首先積極搜集資料,知道 8 個品牌共提供 4 款 $1 雞,晚上 6:00 至 9:00 供應。恐怕晚上去到無位,早上致電「潮樓」訂位。知道我只欲訂一位,便稱訂位已滿,但仍有 walk in 位,5:30 開始派籌,建議我到時去拿籌。由於恐人多,早少少去。到達時,雖然離派籌尚有一些時間,但已起碼有 60 人在排隊。排我前面的女士說隔鄰「上樓」提供的 $1 雞,她吃過,並不好吃,凍冰冰。「潮樓」提供的 $1 雞,她在 apm 的「潮館」吃過,好吃,但比較鹹,送飯不錯,過後則會感口渴。5:30 開始派籌,按人數、光顧的品牌分了幾種顏色的籌。「潮樓」與「上樓」share 同一個接待處,隊是分開排的,籌也是分開派的,為免混淆,用不同顏色的籌。我報上 1 人,拿了藍色的籌,前面那位女士報上 2 人,也是拿了藍色的籌。後來我發覺其他人好像最少都報 2 人,似乎沒有報 1 人的,而前面那位女士似乎也並沒有同伴。不知人數對入座有甚麼影響?不知是否他們對運作程序有些了解,知道如何報會比較有利?6:00 陸續入座,但見很多大枱並沒有人,直至接近 7:00,才逐漸有人入座。這時,結合我早前欲訂位的情況,我猜她們是分了兩種枱,一種供預訂,一種供 walk in,6:00 入座那些多數是 walk in 枱,多數 7:00 才入座的那些則是預訂枱,預訂枱是大枱,1-2 人是不能預訂的,3-5 人可能也不能預訂。6:00 至 7:00,空的枱較有人的枱多,但等的人(包括我在內)卻也很多,正是「有人無位坐,有位無人坐」。由於未能入座,我到處觀察,發覺「潮樓」與「上樓」似乎除了 share 同一個接待處外,收銀處、洗手間也是 share 的,廚房不知是否 share 的,供客人用餐的地方則並不 share。「上樓」那邊的籌叫得很密,但「潮樓」則要等很久,而一枱較多人的綠色籌也叫得較密,我的藍色籌則沒甚進展。排我前面的那位女士似乎一早意識到情況嚴重,找了其他人讓她黐埋入去。期間有人在接待處催促,表示明明見到有空枱,卻又不讓他們入座。也見有位女士取了張意見紙填寫,只見到她剔「不滿意」,但那豐富的內容則看不到。我由於不了解運作程序,沒有經驗,只有靜靜地等。結果 9:15 才叫到我的籌,我進去後,張枱並不只可坐 1-2 人,問侍應還有沒有 $1 雞,得到的回覆為「已沒有」。一心為了 $1 雞而來的我,唯有失望的離去。結果花了交通費及數小時,期間沒喝過一滴水,沒屙過一滴*,最終只吃了一肚氣,以及得到一個極為不快的體驗。
2012-05-08
choyki 日期為 2012-04-30
2012-05-08
等
2011-07-08
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice