Hong Kong | Eng

Follower
Following
may711
Level 1Hong Kong
Overview
Reviews (4)
Photo (6)
九流服務比錢買難受
Hansong Korean Restaurant
2013-03-31
其實早幾年呢間餐廳新開既時候已經去過食飯,當時對佢既印像唔差,估唔到時隔幾年再去幫趁,可能紅左旺左,服務真係差到無朋友!早個幾禮拜打電話去訂位訂7點,臨收線同我講左句 ︰ 坦白講如果唔係生日既朋友揀呢間餐廳我當時一定會cancel booking揀過第二間!大佬唔係放題任食,限時一個半鐘我真係接受唔到!韓國餐館唔係得佢一間,同朋友聚餐梗係唔想趕頭趕命咁食啦!今日我同一個朋友準7點去到,但因為落大雨另一個朋友塞車遲到,咁我地2個唸住叫個湯飲住先,所以先叫左個人蔘雞湯,個湯有成隻雞向入面架,雖然係好細隻,但人蔘雞湯無人蔘味亦都無雞味,我真係唔係好明點解可以用一隻雞煮出一窩無雞味既雞湯,就算係食啲雞肉都係淡到雞味近乎零。。。。真係重衰過嗰啲$128任食韓燒任飲既人蔘雞湯!:(7點20分塞車既朋友到左,叫左個女仔埋黎落單,我朋友先問左句︰[可唔可以上左啲前菜比我地先],個女仔黑口黑面好不屑咁答︰[落左單咪比你地囉],態度差到呢。。。。我忍唔住指一指佢面前個雞湯話︰[我頭先落左單叫左個雞湯喎],個女仔用眼尾喵一喵個湯,繼續黑口黑面好唔耐煩咁問︰[咁你地而家落唔落單丫?]。大佬我有錢比架,我唔係黎乞架 之后叫多左1個王牛排,1個燜牛肋骨,1個韓式生牛肉,1個韓式炒粉絲,除左個人蔘雞湯之外,其它幾樣食物雖然唔算好出色但都算及格。準8:30拎張單埋黎,8:33找完錢見我地重食緊,態度極差咁同我地講︰[唔該你地快啲食完夠鐘交枱!] 呢間唔係我食過最平亦唔係最貴既一間韓國菜館,但肯定係我食過既餐廳入面服務最差既一間,因為唔係單一個侍應差,係接觸到既幾個,包括傳菜、突然幫我地將啲食物放落镬燒既,除左其中一個擬似韓國女仔之外,個個都黑口黑面態度奇差!…Read More
2013-03-30
Celebration
Birthday
可以走油嗎?
Menya Musashi
2012-11-05
1個人叫了碗餐牌上寫著"必試"的豚骨湯底豚肉片拉麵&芥末雞肉牛油果沙律。湯麵先上,一看見漂浮在湯面的一層油已經倒胃,先吃麵,個人覺得偏硬,味道一般,勉為其難試了一口湯,很奇怪居然是雞湯的味道,但我明明是點了豚骨湯底的啊,而且餐牌根沒有賣雞湯底的拉麵,真不知道是我的味覺有問題,還是這店的湯底真的有加雞湯而我那碗重手了!!!味精超重,麵未吃完已喝了2杯茶,湯麵的份量偏少,吃完感覺跟沒吃差不多。再來是沙津,最初幾口感覺還不錯,少少芥末辣,牛油果很清新,但多吃幾口開始覺得"漏",醬汁太濃太多,雞肉粒很硬很乾!!!埋單連加一盛惠$117.70,貴唔貴就見仁見智,但我吃不飽是事實!!!…Read More
2012-11-05
$118 (Dinner)
食過返尋味
NZ餐館
2012-03-21
今次是第二次來這間餐廳了,感覺還是很『正』。很愛這裏的環境,情侶約會氣氛肯定一流,可惜陪我來的並非我愛人 ,但知己談心這裏也是很好的選擇啦。今次三個人來點了以下食物:1.泰式鳳爪 – 酸辣適中極合我胃口,最驚喜是連蘿蔔絲也很入味2.泰式燒象拔蚌 – 上次食完之后念念不忘,所以今次可以說是專程為這道菜而來,象拔蚌新鮮有咬口,再加上那個泰式酸辣醬料,簡直令人一試難忘3.德國豬手(碎上) – 我喜歡食德國豬手但很懶得切,再加上三個人share所以乾脆請餐廳幫忙切好。豬手味道不錯,皮脆而不硬,可惜我們叫了黑椒汁,汁味太濃有點搶了豬手的原味。驚喜點是伴碟的幾粒薯角,新鮮熱辣薯味香濃,結果我一個人就搶了三粒,hehe~~4.銀雪魚扒 – 這個也是上次吃過很好吃所以再點的,但今次有點兒讓我失望,煎得不夠香感覺較像是蒸熟再淋上醬汁,雖然味道還好不過比較起上次就差了點兒5.煙三文魚凱撒沙律 – 三文魚質素不錯生菜也新鮮甜美總括來說食物質素整體都算不錯,值得推介。至於服務方面之前見很多食評講法都比較極端,有些說很好,有些又評很差,但以我惠顧2次的經驗覺得還算不錯啊!我2次都是星期六去,都是爆滿狀態,特別是第二次去那天剛好有人包了其中一部份場地開party,再加上可能因為餐廳佔地很廣,有室內室外,人手可能稍嫌不足,但我眼見待應生都很勤快的撲來撲去,而且都很有禮貌,算是很難得了。…Read More
泰式鳳爪
泰式燒象拔蚌
德國豬手
銀雪魚扒
2012-03-10
$150 (Dinner)
悠閒的午餐
Sky Platform
2012-02-15
前陣子病了個多星期,病至什麼食慾也沒有,這個星期總算病好了,無意中在openrice的地圖搜尋上發現這家餐廳,是意料之外的收獲,讓我可以獎勵自己一頓悠閒的午餐!午市主要是做套餐包括自助餐湯,沙律及甜品吧及選擇一個main course。今日四款主食是1.雜菌海鮮粒意粉 2.豬扒 3.雞扒 及 4.薄牛扒意粉味道尚可,硬度應該算適中,但因個人偏好軟身一點所以覺得還好。反而最喜歡那個雞絲雜菜清湯,最初看到覺得那麼清的一個湯味道應該很淡吧,誰知一試郤有驚喜,湯內的肉及菜都被切成很幼的一絲絲,味道介乎中湯與西湯之間,我也不懂怎麼形容,總之兩個字 [好味],結果我這個極愛喝湯之人厚著臉皮喝了三碗。沙律吧只得幾樣選擇,生菜、粟米、蕃茄、青瓜、薯仔及長通粉,沒什麼特別。吃畢主菜再吃了一小件蛋糕,味道也算不錯。埋單68元沒有加一今時今日這般漂亮的環境,不錯的食物質素,這個價錢簡直是超值,值得推介。…Read More
2012-02-15
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice