Hong Kong | Eng

Followers
Following
EliseLee1212222
Level 1Hong Kong
90後吃貨一枚,熱愛探索城市中的隱藏美食! 喜歡打卡新店、挖掘小眾美味,也愛分享真實的用餐體驗。 無論是街頭小吃還是精緻餐廳,只要好吃,我都願意嘗試! 跟著我,一起發現美食的無限可能吧! ❤️探店風格: - 專注挖掘性價比高的美食 - 喜歡嘗試新奇創意菜 ❤️最愛菜系: - 日式料理、火鍋、甜品 ❤️社交平台: - Instagram: - 小紅書:
Overview
Reviews (4)
Photo (38)
🍜高蛋白低脂輕食首選
銘記潮汕牛肉粉麵
2025-03-31
🍜【銘記潮汕牛肉粉麵】油麻地隱世牛魔王天堂!🐮 每日鮮切・低脂高蛋白・打邊爐生料外賣🔥作為一個Keep Fit但又鍾意食好嘢嘅90後診所助理👩⚕️呢間📍銘記潮汕牛肉粉麵已經成為我嘅飯堂!食4-5次都唔會厭因為佢哋嘅👉潮汕鮮切牛肉‼️真係無得輸💯 部位多到可以開牛牛解剖課仲可以買生料返屋企打邊爐🍲~ ✨ 牛の百科全書|必試部位+英文小課堂🐮 嫩牛肉(Tender Beef Slice)-超軟嫩冇筋,減肥必點! 🔪 牛黃喉(Beef Throat Cartilage)*- 爽脆過薯片,低脂高蛋白💪 💛 牛胸爽(Beef Brisket Fat)- 甘香牛油脂,放肆日首選~ 🥩 **牛吊龍(Beef Ribeye Cap)** - 油花靚到似和牛,潮汕人最愛! 🦴 牛骨髓(Beef Bone Marrow)- 爆膏級邪惡,補鈣神器😈 🍡 **牛丸(Beef Meatball)** - 彈牙爆汁,手工打製! **💡 Keep Fit點餐Tips** ✅ 可以Order **純牛肉(No Carbs Mode)** + 娃娃菜,低碳又滿足! ✅ 清湯底唔油膩,飲多兩啖都唔怕~ ☕ 飲品推薦🍋 凍檸茶(Iced Lemon Tea)** - 清新解膩,必點! 🧋 熱奶茶(Hot Milk Tea)** - 茶底濃郁,港式風味~ 📍 銘記潮汕牛肉粉麵🏠 地址:油麻地砵蘭街35號地舖(果欄附近!) ⏰ 營業:6:30am-11:30pm(早餐直落宵夜🌙) 💰 人均:$50-80(性價比之王👑) 🔥 溫馨提示✔️ 餐廳有👉生牛肉外賣👈打邊爐唔使四圍撲! ✔️ 牛黃喉同牛胸爽限量供應,早去早享受~ #潮汕牛肉 #油麻地美食 #低脂高蛋白 #打邊爐生料 #牛魔王必試📸 Follow @eliselee121222發掘更多Keep Fit都可以食嘅好西!👉 **Like & Save 下次lunch唔使諗!💛**…Read More
+ 8
健身輕食之選
Marouf Coffee
2025-03-30
**📍 Marouf Cafe - 尖沙咀健身之選!💪☕** 放工同朋友去咗我平時最愛嘅 Marouf Cafe打卡!呢度係我嘅私藏健身餐寶藏🏋️‍♀️食物健康又好味,仲超適合影相📸! 🥪 **烤牛肉三明治 Roasted Beef Sandwich** 麵包外脆內軟🥖,烤牛肉🥩份量足又嫩,配上新鮮蔬菜🥬同特製醬汁,口感豐富又唔會膩!Perfect for post-workout meal! 💯 ☕ **冷萃咖啡 Cold Brew Coffee** 清爽順喉,帶微微果香,夏天飲超refreshing!朋友大讚~ 🥗 **雞胸肉沙律 Grilled Chicken Breast Salad** 雞胸出奇地juicy!沙律菜新鮮爽脆,加埋light dressing,健康又飽肚,健身人士必點! ✨ **開心果拿鐵 Pistachio Latte** 驚喜之選!堅果香濃郁,奶泡綿密,唔會太甜,飲完成個人都開心咗~😆 📍Marouf Cafe🍽️地址:尖沙咀天文臺道8號地下3號舖💰 人均 **$51-100**,性價比高! ⏰ 營業時間:Mon-Sun :07:30-21:00#MaroufCafe #健身餐 #健康飲食 #尖沙咀美食 #ColdBrew #PistachioLatte #食好西都要KeepFit你哋有冇私藏嘅健康餐廳?留言話我知!👇😋…Read More
+ 5
開心果咖啡
2025-03-28
$70 (Dinner)
打工仔食堂😋
Red Rice (Elite Industrial Centre)
2025-03-25
週末放假進修🎒順便探索荔枝角工廈美食,竟然發現在學校樓下的寶藏茶餐廳「紅米」!工廈茶記一向是打工仔的食堂,這家都唔例外,✨環境乾淨又接地氣,滿滿的港式風情,完全沒有工廈的壓迫感,反而多了一份親切感~ 🍛 **和風燒汁肥牛飯** 肥牛🥩份量多到驚喜!💦燒汁香甜濃郁,🧅洋蔥絲炒得剛剛好肥牛🥓嫩滑入味,搭配熱騰騰的白飯🍚簡直是打工人的療癒✨神器!重點是🤩價錢親民,CP值爆表,完全符合工廈茶記的風格~ ☕ **熱鴛鴦** 熱飲唔使加錢🎈由於好眼訓就oder熱鴛鴦💁🏼‍♀️咖啡和奶茶的比例完美,香濃順滑💧喝下去整個人都醒神曬‼️!搭配肥牛飯,簡直是絕配,吃完立刻充滿能量! 💡工廈茶記特色: - 隱藏在工廈地下,低調但充滿驚喜,完全是打工仔的私藏食堂! - 價錢實惠,份量十足,絕對是「大件夾抵食」的代表~ - 環境乾淨舒服,沒有一般茶記的嘈雜,適合靜靜享受一頓飯~ 這家「紅米」絕對是荔枝角工廈的隱世美食!如果你在附近上班或進修‼️🔆一定要來試試~工廈茶記的魅力就在於它的樸實和溫暖,吃完立刻充滿力量!💪 #荔枝角美食 #工廈茶記 #和風燒汁肥牛飯 #熱鴛鴦 #紅米茶餐廳 #打工仔食堂 #隱世美食…Read More
2025-03-15
$46 (Lunch)
正!!餐廳推任食menu
Crêpe Delicious (Urban Cafe) (南豐大廈)
2025-03-17
最近同朋友去咗上環一間主打可麗餅嘅餐廳,近排佢哋推任食menu,真係超級抵食!Starters🥗、drinks🍹同gelato🍨都可以任點主菜每人限點一款,選擇好豐富絕對係食量大同甜品控嘅天堂! 先介紹一下主菜方面我哋分別點咗:北海道帶子蟹肉可麗餅:可麗餅外皮煎得香脆,內餡滿滿嘅北海道帶子同蟹肉,帶子鮮甜彈牙,而且好多粒帶子!!蟹肉份量十足,搭配濃郁嘅白汁,口感層次豐富,每一啖都超滿足! 香烤安格斯肉眼扒🥩配薯蓉:肉眼扒烤得恰到好處,外焦內嫩,肉汁豐富,薯蓉綿密滑順,搭配埋一齊食簡直係完美組合!蔬菜嘅搭配竟然係成條水果紅蘿蔔🥕Starters選擇非常多,我哋試咗以下幾款: 蒜蓉焗青口:青口鮮嫩,蒜蓉香味濃郁,非常開胃。 個人最喜愛🤩凱撒沙律配煙三文魚:沙律新鮮爽脆,煙三文魚鹹香適中,搭配起來好平衡。 🍱小食拼盤:⭐️蜜糖雞翼:外皮香脆,蜜糖甜度剛剛好,食完一隻接一隻! ⭐️水牛城雞翼:酸辣惹味,鍾意重口味嘅朋友一定會愛上。 ⭐️黑松露薯條:松露香氣撲鼻,薯條炸得金黃酥脆。⭐️吉列炸蝦:外皮酥脆,蝦肉彈牙,蘸上醬汁更美味。 粟米片配牛油果🥑墨西哥辣椒醬🌶️:粟米片香脆,牛油果醬清新,加上微辣嘅墨西哥辣椒醬,口感豐富又有層次🤩。 🍹Drinks方面,我哋點咗水果茶,清新解膩,啱晒配搭豐富嘅主菜同starters,有其他熱飲、汽水☕️最後當然唔少得任點嘅gelato🍨特別推薦荔枝玫瑰味🍨Gelato,一款充滿浪漫與優雅氣息的甜品,結合了荔枝的清甜和🌹玫瑰的芬芳,帶來獨特的味覺體驗。完美結束呢頓豐富嘅任食盛宴! 整體嚟講,呢間餐廳性價比高,可以任食咁多款starters、drinks同gelato,主菜嘅北海道帶子蟹肉可麗餅即係鹹可麗餅都係驚喜之作,絕對值得一試!推薦俾鍾意多樣化選擇同甜品控嘅朋友! **評分**: - 味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ - 環境:⭐️⭐️⭐️⭐️ - 服務:⭐️⭐️⭐️⭐️ - 性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ …Read More
+ 7
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice