Hong Kong | Eng

Follower
Following
lolesleyell
Level 2Hong Kong
愛嚐新菜, 食評初哥!
Overview
Reviews (5)
Photo (19)
去左日本的感覺
Hiroshi
2021-12-27
今日同朋友來到尖沙咀附近行街,見差唔多食飯時間就入左呢間主打日式甜品嘅“宏“,不過我地食佢嘅套餐就已經好飽好滿足。朋友叫左個蝦天婦羅海藻烏冬餐,天婦羅外脆內裏都鮮脆。佢話數量又滿足天下間的大食男士,無可挑剔。服務態度五星級的水準,因為當發現套餐冇味增湯,服務員即刻送左一碗俾佢,朋友既弱小心靈即刻溫暖番好窩心好驚喜。另外我叫左日式海鮮意粉+日式餃子,餃子的味道都係超一流的水準,脆而不膩,讚!意粉可以再淡少少就好,不過帶子同蝦都算大隻。總體來講幾好食。另外我哋仲有額外送嘅一口甜品,柚子蛋糕同朱古力慕絲。價格相宜,完美的一餐,有機會會再次光臨。…Read More
2021-12-27
打卡半日遊的起點
Not Just Coffee (Man Hoo Court)
2021-10-11
星期天的早上特意踩點這間位於油麻地與佐敦交界的咖啡小店,作為我們半天遊的第一站,填飽肚才出發。到達的時候十二點半,剛好成為最後一台直接入座的客人。我們二人坐在中間的位置,看著頭頂的大束乾花隨空調的風飄來飄去,頗有休閒氣氛,就是風稍為大了點。另外,餐廳歡迎寵物內進,也是少有的特色了。點餐、取水、取餐具全自助,餐點上菜時間還可,一人份量食得好飽。相信對於“好蟹之人” 這個意粉不容錯過!足料的蟹醬、蟹籽、蟹肉,值得順路一試!加上一杯飲料,為打風天後增添多份清涼感~飲品 Mojito soda 是無酒精飲料,薄荷葉+青檸+梳打水讓人一試難忘,清新又消暑,為不過不失的一餐🙂…Read More
味噌蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉
2021-10-10
$176 (Lunch)
抗疫疲勞下的小滿足
i kitchen
2020-12-29
觀塘不嬲出名工廈尋寶,好不容易約到朋友時間,就係openrice度搵咗呢間有得book枱嘅西餐廳。事前已經上網睇過相,好多人都點咗有樣我一直都好想食完再食嘅野,就更加期待了。去到嗰日book咗12:30(5分鐘留位時間),先發覺未去過嘅就算有google map都要問路,佢就喺2間找換店中間的停車場入口位,要身份證登記先上到去,如果唔係成日來呢區的都有啲難搵。因為人哋12點先開門,基本入到去得我哋呢枱,一眼望曬,如果夜晚黎食埋氣氛的話,仲正啦 !睇下個餐牌先…叫左餐冇幾耐,頭盤就上嚟啦,朋友點的湯送到上枱已經聞到就好濃的香味,比起我點的沙律明顯吸引好多,配兩條餅乾,但個人覺得還是小麵包更好。而我的沙律有數片薄芝士,加上黑醋都幾開胃。餐廳上菜嘅時間抓得不錯,前菜食完冇耐就上主菜,終於到期待已久嘅主角出場啦!先講我的主菜--輕煎北海道刺身帶子黑松露意大利飯($98),本身鍾意腍少少的意大利飯,呢個未夠腍同埋太濃太杰身。雖然細細地一個飯,但食到一半多啲已經要飲水...好彩有我最鍾意食的輕煎帶子刺身救番,口感一流!!好想瘋狂encore!!朋友叫的--香煎厚切鵝肝,牛肝菌意大利飯($118)亦都同時上菜,第一次食鵝肝的朋友想「奢侈」一下,食到滿口油的滋味😂😂果然呢度的鵝肝大大嚿,切開見中間軟心漏油,膻味一下子佈滿整口得來帶點苦味,應該「好高級」 下~甜品部分係各一件檸檬餅配蜜瓜塊,每碟甜品都有唔同圖案,幾有心思。飲品叫咗凍檸茶同埋有粒荔枝的草莓熱綠茶。全程我哋慢慢食咗半個鐘頭之後先有第二台客入嚟,所以都食得好舒服、好輕鬆,加上服務員都好有禮貌。加分嘅!依家餐廳做緊1人餐有8折優惠,所以最後兩個人埋單都係$195,抵啦!…Read More
+ 4
2020-12-27
久違抵食的日式料理
Pig House Japanese Restaurant
2019-08-23
一直以來對 大圍美食的印象都離不開火車站附近,殊不知約舊同學見面,搜尋附近食肆時,竟留意到Openrice有些評語說CP值高的這間 主推日本便當的餐廳。雖然不太熟悉大圍地理位置,但經朋友指路,在港鐵大圍站B出口乘搭68K小巴、叫「水龍頭站」有落,過對面馬路往右直走5分鐘,到街口轉左行前幾步便找到。以「平民價」提供晚市定食的食店買少見少,一個豐富的便當售$65已是驚喜價! 閒日晚上六時多,店內仍可自由選座位。兩個人叫了一個水戶便當和一個蒲燒三文魚腩燒汁飯。五樣食物夾成一個便當賣相顯得豐富,晚餐來說很滿足。-左上、下:豬軟骨 + 加州卷-右上、下:天婦羅蝦 + 中華沙律 + 甜咖喱飯評: -豬軟骨軟腍、入味,讚!-天婦羅蝦炸粉稍厚,蝦都算大和爽,推!-加州卷多蟹籽 + 甜咖喱飯 -- 不過不失。我沒有正式問過朋友的食後感,只好憑目測。4塊三文魚腩看上去有點乾,魚皮有少許燒焦,配菜方面若多添一些更能減少整個飯的單調感,而且見朋友食完還剩了點飯,可能要再叫其他小菜才夠。店內棕色的餐桌使氣氛變得溫馨,讓人有可放鬆短聚的感覺,即使是家庭式聚餐,亦有大檯可選擇,至於食物用符合港人口味的日式料理設計,是一間若到附近,必會再嚐的食店。…Read More
水戶便當
各款便當
2019-08-20
$65 (Dinner)
物非 人是 的回憶排檔
陳根記
2019-07-31
週末總是讓人有外出用膳的意欲,猶記得往時在禾輋的大排檔風味,現已於石門重開,便與父母四人行重嚐滋味。當晚 6:30 到達,慶幸前面有幾枱叫號無回應,只需等15分鐘便入座。一坐下來發現位子很擁擠,跟人搭枱不是問題,而是枱下一點空間也沒有的感覺 很糟糕。新人事新作風,落單須自己寫菜式編號。四人點了一個冷盤、三個主菜和 自助點了飯後甜品。-手撕雞落單 半隻 才夠四人分量,不過是全晚最滿意的。評: 開胃菜, 當頭盤不錯, 蟹籽有點綴作用, WASABI拌醬手撕雞味道夾, 推介!-時菜種類「隨你說」--- 挺欣賞這種表達方式,代表有多款選擇。菜炒到翠綠,果然是大排檔!評: 除了斑塊 過鹹, 其他OK , 菜為西蘭花 很爽脆,夠鑊氣-雖然知道椒鹽本來偏鹹,但吃下去真的太鹹,即使有醬蘸也平衡不到鹹味。評: 另一道過鹹的, 九肚魚看起來夠大條, 實炸粉亦不少大鱔肉質適中,味道亦可,但塊量比想像中細。評: 本來想「相機先吃」,  一時忘了, 本來還有4塊鱔魚-記憶中必點甜品「芒果一口脆」好像比較大塊,好幾年前的印象還不錯。評: 8 小件一口脆可以再貴點 , 但大口一點嗎?最後留意到店內整體裝潢嘗試回到以前風格,由於變成室內冷氣供應,少了大排檔那種 室外熱烘烘,卻能隨意點的感覺。這次光顧暫告一段落,盼數年後再來尋味吧。…Read More
+ 1
WASABI蟹籽手撕雞
2019-07-27
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice