Hong Kong | Eng

Follower
Following
NBA223
Level 1Hong Kong
Overview
Reviews (4)
Photo (18)
人生無常,活在當下,用食物撫慰心靈
LOK TIN CAFE (Maxgrand Plaza)
2025-11-21
今日專程去送別一位無血緣關係嘅世叔伯,佢和藹可親,風趣幽默,熱愛家庭,德高望重,相識滿天下,陪伴大家幾十年,其實唔係為咗去睇明星,因為從來無試過親身去送別藝人,只係好似其他市民一樣,想誠心獻上一支花,感激佢幾十年黎帶歡樂俾我哋,真係好唔捨得佢 - Benz 哥!一路好走 … 之後想飲杯凍檸茶同凍奶茶,所以搭返車出市區,係鑽石山站行咗一陣見到樂天冰室,好自然就坐低咗,望住個餐牌突然有選擇困難症,樣樣都想食D,所以唔理只係一個人,一口氣叫咗干炒牛河,雞批同埋星洲炒米,食物果然係可以撫慰心靈,味道係好食,相比其他冰室茶餐廳已經比較高質素,干炒牛河好夠鑊氣,雞批足料,2杯茶都好飲,星洲炒米味道就OK,可惜用嘅米粉就太幼,可能用咗新竹米粉之類,口感唔得太乾同粗糙,總之都係懷念以前嘅米粉. 而家係市面都好難搵到好食嘅星洲炒米. 另外好開心遇到位侍應姐姐叫玲姐,又好笑容有禮貌又細心,服務殷勤,特此讚揚…Read More
干炒牛河/雞批/星洲炒米
干炒牛河/雞批/星洲炒米
2025-11-17
$117 (Tea)
失望&難食😔
Sam Tor
2025-06-07
以前中環返工成日去食三多菜肉雲吞,今日去開中環就入去幫襯一下,點知中伏,菜肉雲吞都幾咸,最慘係碟麵苦🤮!!!超重梘水味,細細聲客氣地同長頭髮嘅小姐反映,佢話我食過,我答佢未食過點知個麵苦? 同埋我只係食咗個麵一啖,我只要求會換過米粉底俾我,亦冇話唔俾錢,點知佢話俾啖粉米我了事,真係一啖嘅份量. 我懶得再同佢講,再冇食個碟麵,跟住我照俾$72就走人,永別了三多. 你唔再係以前嘅三多喇!!!不過一單還一單,收銀姐姐係有禮貌. 所以服務粒星係俾佢,之後去買咗份三文治填肚. …Read More
+ 1
2025-06-07
$72 (Lunch)
服務殷勤🙏🏻☺️,食物保持水準😋
The Greenery
2024-04-23
好幾個月沒有跟朋友見面,朋友約食lunch又想食蛋糕,反正沒有特別嘢想食,但突然諗起牛仔肉,所以約去帝苑食lunch buffet. 一入餐廳接待員Betty 小姐很熱情招呼,侍應Ali 小姐見我手持一罐汽水問我需唔需要一杯冰想幫我送到我的座位,很細心,另一位侍應Mon Mon 小姐收執已用過的碗碟也很勤快,還有一位應該是叫 Pinky 小姐吧,她是負責蛋糕和壽司吧,態度殷勤,笑容可掬,她和Betty 見我行動不便手拎拐仗,特意為我拿取蛋糕,雖然這是她們的職責,但作為顧客的我深深感受到她們敬業樂業的態度,由心而發的笑容,是真心想為公司提供愉快用餐的體驗去吸引客人再次光臨,除了去米芝連餐廳外,就算其他比較昂貴的餐廳也少見這樣的態度,所以特此感謝她們,希望她們身體健康,工作愉快😁食物水準依舊👍🏻,有機會會再次光顧👏🏻…Read More
燒牛仔肉
蝴蝶酥
刺身
長腳蟹
pancake
甜品
拿破崙
2024-04-20
$411 (Lunch)
食物保持水準,服務細心體貼
TONKICHI TONKATSU SEAFOOD (World Trade Centre)
2024-02-24
韓國朋友久唔久就想食韓式炸豬扒돈까스 .我話不如今晚去世貿中心13樓Tonkichiとん吉食炸豬柳. 一定唔會失望. 移民潮,北上消費,經濟不景氣,連帶銅鑼灣都蕭條咗好多,話晒我嘅讀書時代係呢區,特別有感情,而家真係好唏噓.以前唔book 位都要排好耐隊,甚至成晚都冇位,要擇日再嚟. 今晚7:00零鐘到餐廳,男經理笑容可鞠咁叫同事安排座位. 目測入座率都有8成. 埋單時都應該接受滿座.食物方面:依舊保持水準.服務方面:本來的座位對住冷氣風口,坐一陣間已經發覺頂唔順,一名女職員見我坐位不安,主動問我有乜嘢需要幫忙,佢了解後,幫我去嘗試調節風速,但後來發覺仍然好大風,於是佢幫我轉去另一張檯,問題得以改善.另一位女職員亦好殷勤招待我哋,主動斟茶,加椰菜絲,詢問有冇其他需要.今次係我第一次寫食評,我有個習慣,想為曾經為自己用心提供服務嘅人加許稱贊一下,將心比心,因為任何人都鍾意被稱贊嘛.於是問咗2位女職員嘅稱呼,一位係Ann 小姐,另一位係亞芳小姐,仲有男經理. 多謝你哋今晚嘅熱情招待,令我同韓國朋友今晚都有一個愉快嘅用餐體驗,因為而家好多食肆嘅服務水平好低,毫無服務可言,有時真係食到一肚氣,影響心情. 我嘅朋友係中環某數字燒味店就食到一肚氣,係呃遊客啫,除非你係名人咪扮好nice, 大家可以睇吓食他食客嘅留言. 我班親戚朋友都bad list 咗最後,希望大家嘗試盡量留港消費,繼續支持本地優質服務嘅餐廳商店,否則我哋只會更少選擇,亦影響本地就業率. 惡性循環.是次用餐係自費,唔係鱔稿. 完全出自本人嘅真心誠意,多謝大家花寶貴嘅時間睇我嘅評論,祝大家身體健康,生意興隆,萬事如意.…Read More
炸豬柳,炸蝦
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice