Hong Kong | Eng

Follower
Following
坐蠟不安
Level 1Hong Kong
Overview
Reviews (3)
Photo (17)
服務好,多種類又好食!
Peninsula Cuisine / Ah Yung Hotpot Cuisine
2025-08-08
幫家人慶生,搜索到資料生日優惠,3人同行生日者半價,打電話確認過後火速訂了位。當天家人先到,來到店裡裝修富麗堂皇,燈火通明,可能是閒日的關係,有卡位提供,非常舒適,通風設備良好,不會受火鍋的蒸氣影響,冷氣也適當,沒有吃得身水身汗。家人叫了點食物和拿了些丸啊什麼的,加上前盤只是一趟就已經有九分飽,所以只額外多叫了一轉大頭魚。前盤有5種,其中的雲吞相當一般,猶其是蝦的部份隻數足夠但肉質和味道都不行;刺身還可以,食得出有鮮味;鵝掌鮑魚都煮得夠軟身,2位長者都咬得開;牛頸脊睇圖就知到位,不過可以任叫既肥牛同羊肉都唔錯 (雖然我地淨係叫左一次);最後海鮮前盤蝦每人有兩隻,其他各一隻,都食得出新鮮,前盤呢個水準食完一轉已無得輸。要彈既位主要墨魚滑既無口感亦無味(蝦滑ok),仲有脆肉鯇根本唔係個回事,軟到不行,連我係hktvmall買既脆肉鯇都好太多。服務態度好,換碟勤快,服務人員基本都可以叫到過黎,唔會出現咩“我唔係負責呢台“或者扮睇唔到既情況。有主動講有糖水食。…Read More
+ 2
肥牛,羊肉,大魚頭
肥牛
鮑魚鵝掌
2025-08-07
$270 (Dinner)
Celebration
Birthday
應該會有下次
Hokkaido Katsu Sushi
2023-11-03
今次去旺角係為左下次旅行去買鏡頭,買左平平地既10-18mm鏡頭,然後去之前因為旅發局搶獎賞而念念不忘的活海鮮,不過因為睇openrice食評近期好似麻麻地,就無帶家母黎食。3點幾入到店,場面極度冷清,一度以為唔係開緊工。入坐之前已經諗好食咩,等左一段時間,蒸蛋同烏冬仲要比錯隔離位客人(在我之後入座),係比蒸蛋同烏冬既同時,廚師都遞上左三件頭既主菜。先食蒸蛋,相當一般,偏咸,得條蟹柳,仲有其他人講過既水汪汪,到最後我係飲完既。烏冬,正常。以天婦羅為名的午市餐,塊葉可謂開胃硬菜,超級硬,食過咁多間最唔掂既。其他兩款普通。全場最佳,最少這盤沒有不新鮮,兩款魚生都新鮮有香味、蝦刺身鮮甜彈牙,有挑腸,唯一要彈既地方係蝦頭無膏香,比較失望。相當一般,用料沒有刺生盤那麼新鮮,味道最突出的是甜蛋,壽司飯好似我每日放工既坐墊一樣壓到又死又實。下次應該可以再帶家母黎食多次,到時淨係叫刺身睇睇…Read More
+ 1
Like
海鮮三味天婦羅定食
刺身
2023-11-03
$104 (Tea)
團購二人行_環境水平與食物質素有落差
Shanghai Po Po 336
2018-08-23
自身情況屬於甚少外出用餐,沒有團購基本不可能在中價位餐館用餐,隨行基本附帶65+家人乙名,首重於性價比、次重環境食物健康。是次團購於某網站購入,99=160現金劵,共購兩張,叫了六款食物,共計361元,加一再加12蚊茶錢,400有找。預約星期三晚上6:30,約6點25分到坐,到坐時人數不多,這裡先讚一下,排位睇黎應以先後次序安排,我地落坐係卡位,走既時候餐館未滿,但客人坐的幾乎全屬卡位,似無特意留坐的行為。點餐既時候,基於職業習慣,甚為喜歡他們的餐牌和餐紙,可惜只有些老上海的字款和招牌,如果再加一點老上海風格的人物插畫感覺更好。由於身體問體,近日蝦蟹酒之類食物不能點,還好上海菜選擇不少,基於現金劵的320考量下,我們最終選擇了六道菜:1.上海小籠包 4個36元上海餐館既優先選擇,雖然餐牌上無標推介,不過價錢相宜就叫左,可惜⋯⋯皮係簿既,湯汁唔會太油,但肉一D都唔香,湯汁唔夠熱,一般酒樓水平,不屬於期待級別,不推介。2.鱔糊粗炒呢道菜未上既時候,家母就四處亂瞄侍應遞送既菜式,當時佢好興奮地同我講,人地碟粗炒好靚好大碟,而等左一陣,我地道菜上檯,望上去一樣好靚好大碟,我本人唔係特別鐘意食鱔既,因為多骨,但係都食過大排檔之類,知道鱔可以好香好好味,但呢碟所謂既鱔糊粗炒,就既唔香亦唔好食,而佢同時係一碟粗炒,上海粗炒,所以佢係我眼中,只係一碟索價92元既油膩粗炒一碟,如果佢鱔香好食,我完全可以接受佢多油,然而⋯⋯3.北京炸醬麵彈咁耐又讚返個先,都係我去呢類店鐘意叫既一款菜式,簡單實惠,拉麵口感非常不錯,不過如果想兩人分既要技巧少少,因為佢係撈麵風,你好難分開個團麵,給果有下次既,我想我會揀叫兩道北京炸醬麵,口感同味道都令人滿意!4.砂窩雲吞雞份量令人滿意,湯既雞味濃郁,兩小塊金華火腿明顯出曬味,單點一位兩人分就好夠,因為入面既野基本各1-2件。5.糖醋魚塊呢道菜係掙扎左好一輪既⋯⋯本來想嗌松子魚既,但計左N耐之後,都係比176既價位勸退~事實上,根據上面幾道菜既情況,我認為呢間菜館師傅既技術係有一定水平既,但材料真係拖累曬,鱔糊唔夠新鮮唔夠香、小籠包豬肉又唔夠香,呢道魚塊呢,雖然都關師傅事,因為外皮太軟,但最緊要係入面D肉一樣咁軟而且係無香味,簡而言之就係雪到死曬,完全係度食汁同食洋蔥,家母表示D魚軟到無牙都食得,有需要人士我會作為特供推介⋯⋯無魚味、無口感、但汁極濃、無牙都食得!6.香蕉高力豆沙呢度有個小插曲,一般黎講你叫晚餐都係一次過叫,又唔係茶餐廳叫奶茶⋯⋯咁我地直落六道菜,侍應就問高力豆沙係唔係一齊上,咁我諗住一般高力豆沙都需時不短既,不過呢次話曬五道菜,咁就諗住佢問得就應該有得適時後上既,結果佢係叫我自己因住時候再叫⋯⋯我唔係想投訴侍應態度或者服務,只係我覺得後上甜品呢樣野真係比較基本既一個服務,所以比較意外咁提一下呢樣野,希望佢地老闆考慮下係POS系統搞搞佢⋯⋯然後講返道菜,係我今日用餐最推介既一道菜,口感非常好,蛋香濃郁,中間既香蕉差少少,但豆沙甜度雖高,但勝在份量少,不會過甜,個人強推!最後提下服務,沖茶埋單速度理想,上菜速度超神,落單不足5分鐘全上。…Read More
+ 2
北京炸醬麵
砂窩雲吞雞 一位52 一例176
香蕉高力豆沙
2018-08-22
$189 (Dinner)
Dining Offer
Group-buy, Voucher
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice