openrice

Follower
Following
cocooowong
Level 2Hong Kong
Overview
Reviews (8)
Photo (3)
口感非常不錯
MeokBang Korean BBQ & BAR (Butterfly Plaza)
2023-04-25
我最近去了屯門的「炑八韓烤」店,試了他們的特級牛肋骨、牛小排、鰻魚和醬油蟹,整體感受相當不錯。首先,這家店位於商場內,所以對我來說是一個驚喜,因為這樣的地點非常方便。店內有許多其他分店都有的經典菜式,但是這家店比市區的店舒服多了,至少我們沒有排隊,店面也很乾淨整潔,沒有太多油煙味。我們選擇了一人燒烤套餐,當中包括特級牛肋骨、牛小排和鰻魚。肉質非常鮮嫩,每口都能感受到肉汁的鮮美,烤得剛好,沒有過乾或太生的問題。特級牛肋骨尤其是值得一提,是我嚐過最好吃的牛肋骨之一,厚實的肉質加上美味的燒烤醬汁,讓人欲罷不能。此外,鰻魚也是非常美味的一道菜。鰻魚肉質鮮嫩,蘸上店家特製的醬汁後更是美味無比。醬油蟹也不錯,肉質鮮甜,配上濃郁的醬汁,口感非常不錯。…Read More
2023-04-13
必試黑毛豬餐及韓式牛五花餐
MeokBang Taste
2023-04-25
我今次去咗一間餐廳試咗佢嘅黑毛豬餐同埋韓式醬油牛五花餐。兩款餐都係配埋飯同前菜、湯、飲品,價格分別係$88同$92。我先試咗佢嘅黑毛豬餐。佢嘅黑毛豬豬肉燒得好啱口,顏色深嗰幾塊呢就比較好味,入味啲同埋啲肉淋啲有味。不過,其他猪肉就真係好一般。不過,我食咗個迷你五花肉飯,呢個額外加嘅驚喜真係好抵食,份量一啲都唔迷你,好多泡菜同埋幾多五花肉,味道方面除咗泡菜鹹咗啲,但五花肉好好味,好味過黑毛豬餐嘅烤豬肉。另外一款韓式醬油牛五花餐就比較特別啦,牛五花都有少少肉味,醃料味道都唔錯,不過每一件牛五花都有渣,可能係因為佢哋唔係特別處理過。不過我覺得呢一款餐好處係可以試下唔同嘅肉類,有啲新鮮感。同埋呢一款餐嘅湯好飲,唔係太鹹同唔係太濃,適合味蕾比較敏感嘅人。總括而言,呢兩款餐嘅口感真係有好大嘅差異。如果你鍾意豬肉嘅話,咁就選擇黑毛豬餐啦。如果你想試下唔同種類嘅肉類,又想要啱口味嘅話,就可以揀韓式醬油牛五花餐。而迷你五花肉飯就係可以加$16嚟試下啦,份量夠食同埋味道好好。…Read More
2023-04-19
整體不錯
Kim Mun Dong Korean Restaurant
2023-04-25
我今日特意到沙田石門京瑞廣場試試呢間韓燒,整體來說食物質素算是一般般,但價錢親民且食物份量十足,加上店員服務態度不錯,讓我吃得心滿意足。我到達餐廳時是中午十二點左右,客人不算多,很快就入座了。餐廳不算大,但簡約的裝飾和充足的光線讓整個氛圍都感到舒適愉悅。午餐韓燒套餐只需 $125,其中包括前菜、熟食、燒烤區和甜品,價錢實在。由於今天是假日,加多$10,即$135,加上服務費和稅款後,總共埋單$149。前菜包括冷盤和熟食,質素一般,但也還算可以。燒烤區的食物類型不算豐富,但份量足夠,包括牛肉、牛舌、牛仔骨、雞翼、豬扒、魷魚等食物,以及蔬菜類如洋蔥、翠玉瓜、茄子、粟米、金菇等。甜品款式不算多,但有西瓜、哈密瓜、蕃薯芋頭糖水、湯丸和多款口味雪糕任食,還有奶凍、啫喱和其他甜品,不過吃得太飽就吃不下了。…Read More
2023-04-17
Lunch
集海鮮、牛肉和燒烤於一身的任食
林洪記
2023-04-25
喺我哋食飯嘅過程中,最令我哋印象深刻嘅當然係啲指定嘅九款海鮮。所有嘅海鮮都新鮮美味,特別係啲龍蝦同埋肉蟹,鮮嫩多汁,令人回味無窮。生蠔都非常新鮮,味道清甜,可以單獨食用或者搭配醬汁享用。M5和牛嘅質素亦非常高,肉質鮮嫩,口感豐富。值得一提嘅係,餐廳仲有提供美國安格斯牛肉,非常適合牛肉愛好者。除咗海鮮同埋牛肉,林洪記嘅任食選擇亦非常豐富。由小食到燒烤,由主菜到甜品,餐廳提供咗好多美味嘅選擇。我哋特別推薦燒烤放題嘅雞全翼,非常美味,外皮烤得香脆,內裏肉質鮮嫩…Read More
龍蝦
肉蟹
鮑魚
生蠔
M5和牛
2023-04-18
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
Dinner
一樣都好鮮美
Wagyu Yakiniku Ichiro (Tsuen Wan Plaza)
2023-04-25
今日去咗荃灣嘅和牛燒肉一郎食咗一個100分鐘72款美食放題同埋舟‧盛合,真係食到我口腔都喺呻吟。佢哋有精選牛肉11款、豚肉8款、雞肉3款、海鮮4款、野菜10款同埋其他36款嘅美食,真係滿足咗我對美食嘅渴望。佢哋有牛肋肉、牛肋條、薄炙牛肋肉、牛里脊肉、薄炙牛里脊肉、牛外橫膈膜、牛肉角切、牛肋肉角、兩色蔥花牛舌(鹽味)、薄切上等牛舌芯同熟成壺漬牛外橫膈膜。每一款都有佢哋獨特嘅味道,有啲係濃郁嘅肉味,有啲係香口嘅燒烤味,每一口都令人滿足。除咗牛肉之外,佢哋嘅豚肉、雞肉同埋海鮮都好鮮美。特別係佢哋嘅野菜,有各式各樣嘅青菜、豆腐、蘑菇同埋玉米,令人好似喺嘅山野大餐一樣。食完美食之後,我仲試咗佢哋嘅舟盛合。佢哋嘅船形盤裝滿咗豚肉、牛肉、蝦同埋蔬菜,每一樣都好鮮美,特別係佢哋嘅豚肉,入口即化,好嫩滑。…Read More
牛肋肉
牛肋條
薄炙牛肋肉
牛里脊肉
薄炙牛里脊肉
2023-04-18
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$170 (Dinner)
推薦大家
HK Gyu-Kaku Jinan-Bou (Tsuen Wan Plaza)
2023-04-25
我被「牛角」這兩個字吸引,對於這裡的肉類有很大的信心,果然沒有讓我失望。當中有一道聲稱擁有16寸高的牛肉飯,因此我立即點了來試試,更可以選擇汁多少、飯少多少,做到燒肉有不同口味的感覺。實物比預期還要吸引,但我並不會去計算它實際上有沒有16寸,只是好奇底下到底收藏了些什麼。哇!原來肉層有兩層,之後是芽菜球,最後才是飯。整體來說非常豐盛,反而因為碗比較平底,如果你比較能吃,可能會感到飯不夠。至於味道方面,我選擇了多汁的口味,剛好,不過不要太乾。我會推薦大家都選擇多汁的口味,因為不會太鹹,反而汁少的話,我會擔心太乾。…Read More
2023-04-03
Waiting Time
13 Minutes (Dine In)
Dinner
價錢唔貴,燒肉質素又好
Gyumai by Beefar's (One Pacific Centre)
2023-04-25
可以食到澳洲和牛或者精選燒肉全日放題。呢個放題嘅價錢相對於其他餐廳嚟講算係比較平民化,食物嘅質素亦都唔使擔心,好新鮮好美味。首先,就話嚟睇呢間餐廳嘅裝潢,佢嘅環境同氣氛都非常唔錯。座位都好舒適,餐桌嘅面積亦都幾大,而且每個餐桌都有個小鐵爐,可以自己燒肉或者涮火鍋。加上佢嘅燈光同音樂都好適合食燒肉,氣氛好好。接著,就話嚟講佢嘅食物啦。佢嘅精選燒肉包括咗牛舌、和牛、黑毛豬肉等等,每一種燒肉都好新鮮好有嚼勁,而且都唔會好嘅燒肉一樣好硬好難嚼。而且佢嘅和牛質素真係好好,啲肉質好細緻,一入口即化,非常滑嫩。佢嘅牛舌亦都幾好味,口感軟熟,而且肉汁都非常豐富。除咗燒肉,佢嘅涮涮鍋亦都唔俗。佢嘅湯底味道好鮮甜,而且好適合涮啲海鮮,例如蝦、帶子、魷魚等等。佢嘅菜品種類都好豐富,有啲嘢係其他餐廳冇嘅,例如唐揚雞、壽司等等。…Read More
精選燒肉全日放題
2023-04-21
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$320 (Dinner)
燒烤美味佳餚,豪快海鮮煎蔥餅令人驚艷
JEJU BULGOGI
2023-04-25
今次我同幾個朋友去咗濟州燒肉食堂食飯,真係好開心!環境舒適,氣氛愉快,好適合大家聚餐。我哋首先叫咗一杯蘋果梨汁,酸甜可口,好消暑,特別啱哂呢個天氣。然後就開始揀菜,我哋揀咗牛小排同埋豪快海鮮煎蔥餅做主菜,前菜就係特選黑毛和牛上貝身肉。而且佢哋仲有啲醬汁可以配搭,令味道更加豐富。上嚟嘅菜色,個個都好精緻,賣相都好靚仔。而且最令我感動嘅係,佢哋嘅服務員好細心,即刻幫我哋擺好啲菜,同埋幫我哋燒烤。佢哋令到我哋感覺好舒服同埋受到尊重。牛小排肉質好嫩,而且煮嘅啲草本汁令到味道更加香濃。豪快海鮮煎蔥餅係一個好創新嘅菜式,入口脆身,內裏有啲海鮮同埋蔥味,好好味。特選黑毛和牛上貝身肉好滑嫩,令到我哋都唔捨得食。…Read More
食堂牛小排
特選黑毛和牛上貝身肉
2023-04-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$198 (Dinner)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice