Hong Kong | Eng

Follower
Followings
javiandie
Level 2Hong Kong
Overview
Reviews (2)
Photo (53)
為期間限定炙燒焦糖鵝肝壽司而來🔥
Sushiro (Olympian City 2)
2024-11-08
因朋友大推「炙燒焦糖鵝肝壽司」,所以抓緊平日放假的機會來食下午茶🔥逢星期一至五供應2-5pm的下午茶餐($40),最初推出嘅時候多啲款揀,但而家只得三文魚盛合配烏冬或拉麵之前喺唔同分店都食過下午茶餐,呢間分店都唔係第一次食,水準穩定,每次都好滿意烏冬個湯幾好飲,但少少鹹,唔可以飲太多至於三文魚盛合都係一如既往的好味~同埋唔知點解下午茶餐三文魚盛合嘅三文魚我總係覺得好食過單點嘅三文魚🤣所以我好鍾意叫呢個餐😋明眼人應該不難留意到上圖的三文魚壽司飯有啲唔同,因為而家做緊期間限定「全部壽司均以赤醋飯提供」,正👍🏻於是其實我都有更仔細地食嚿飯,我覺得同白飯個分別係「juicy」啲、軟身啲、濕啲有味啲,整體口感好啲令我諗起不久前喺Donki買嘅三文魚腩壽司,都係呢種飯,我覺得非常好食⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️好喇食完個下午茶餐,係時候叫萬眾期待的炙燒焦糖鵝肝($17一件):一入口嗰下非常震驚味蕾,因為外層酥脆、一入口即溶嘅感覺非常正但第一口之後,中段就略為不似預期了,因為我expect會係滿口鵝肝味🙈(尤其正值上星期剛好在康得思酒店The Place食咗三塊燒鵝肝,所以對鵝肝味記憶猶新,甚至少少心心念念🥺)但呢件壽司唔太有鵝肝味,而aftertaste亦係強烈的焦糖味我睇咗好多壽司郎social media上網民嘅留言,都係一半話好好食、希望變成長期品項;一半話太多焦糖味令鵝肝味冇埞企,唔加焦糖會好啲,我非常認同,如果係淨燒鵝肝就好了食完鵝肝仲想食多少少,所以再加咗碟吞拿魚($12):賣相賞心悅目!令我精神一振🤩吞拿魚一直係壽司郎賣點,每次必叫奧海城店雖然已開張一段時間(半年多啲),但依然好乾淨(MOKO同瓊華分店冇咁乾淨的),同埋窗口位夠開揚,好好坐最近埋單時我成日唔記得撳「結帳」🥲今次又唔記得撳,終於出狀況,就係畀完$92,我諗一諗點解咁貴嘅?睇睇張單先發現計多咗一碟鵝肝壽司,由$17變咗$34,我即刻同店員講計多咗,但因佢哋服務超迅速,我張枱已經還原咗畀下一位客人食緊,所以數唔返啲碟,要花多少少時間等店長去check,好在店長非常好人,check完最後都有退返錢畀我🙇🏻(店長哥哥如果睇到呢度,想同你講多聲唔好意思同麻煩晒你了🙇🏻 冇撳結帳係我唔好🥲)我出去埋單前都聽到店長哥哥同前台接待的店員細細聲講如果客人遲咗一兩分鐘埋單唔好催佢呀、畀人投訴太多喇,我覺得呢種人性化處理先係待客先道呢🥹 帶領店舖營運不容易,大家的努力客人係見到的🥹付款收據上面有問卷QR code,填妥問卷下次惠顧可以減3蚊,有效期1個月內,我每次都有用到~因為通常差不多1個月就會想再食壽司郎~(每次我都冇睇實到期日去用,而係真係自自然然再去就係在期限內😛)除咗減3蚊,填問卷係因為我真係鍾意填問卷,寫完呢個食評之後,我先發現喺問卷講漏咗… 我應該喺問卷建議吓增加下午茶組合的選擇,同埋鵝肝唔加焦糖😂今次我都有用上次嘅3蚊優惠,所以埋單只需$73😋…Read More
+ 4
吞拿魚壽司
吞拿魚壽司
下午茶盛合配烏冬
2024-11-07
$73 (Tea)
平靚正家庭式泰式小店😋
Market Thai
2024-11-06
(第一次寫食評,多多指教🤪)一直有幫襯開呢間街坊小店,因為近、乾淨好坐又清靜,嘢食又平靚正。每次去都係食晚餐A,因為「黃咖喱蛋汁軟殼蟹飯」真係好好好好食,每次都食到lam清晒隻碟。今次費事又食同一個飯,所以特登試試C餐,套餐可選冬蔭功湯或木瓜沙律。冬蔭功湯同木瓜沙律都是我飛佛,但因為今晚有點凍,熱湯會令個人舒服啲,所以揀冬蔭功湯~剛入座時有一枱客,但好快走了,然後就是我一個人包場體驗了。通常好快就會裝好碗湯出嚟先,然後食完主食先會出甜品,但唔知點解今次出得好快😂 我仲影緊碗湯,主食同甜品就來了~不過唔緊要,反正一個人都係想快快食完,一次過出晒絕對冇問題👌🏻炒粉絲第一啖食落覺得…哎呀早知都係食返A餐,但食食吓又越食越好食喎,雖然係炒粉絲但冇乜油,感覺幾健康,同埋就咁食粉絲都好好食呀,係甜甜地嘅,好開胃的味道~雞又係雞柳,唔怕膽固醇高👍🏻食食吓終於有客入嚟,但入嚟問有冇alipay或wechat,老闆娘答冇之後佢哋就走了,又變返我一人包場,靜過屋企🥺 (好在過咗幾分鐘後佢哋返嚟喇~應該係撳完錢返嚟👍🏻 好怕咁優質嘅小店做唔住㗎嘛,多啲客我都開心👍🏻)冬蔭功同甜品(椰汁西米糕)都係一如既往咁高質👍🏻 好少餐廳可以咁平嘅價錢($62)食到有前菜有甜品咁圓滿嘅一餐🥹每次食完都會覺得滿足,唔需要再食其他嘢補飛只收現金,所以嚟幫襯前記得帶足夠現金👛‼️埋單時經常會睇到泰文字便條貼,同埋老闆娘本身廣東話都唔係話非常精通,加添幾分道地泰味~🇹🇭👍🏻小店經營不易,大家一定要多多支持~!!…Read More
+ 6
Ratings
晚餐C 泰式雞肉炒粉絲,跟冬蔭功湯和甜品
2024-11-06
$62 (Dinner)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice