Hong Kong | Eng

Followers
Following
OpheliaMa
Level 2Hong Kong
Overview
Reviews (5)
Photo (3)
高CP值
許記潮州人牛腩檔
2025-05-25
午飯叫咗個牛筋飯連熱飲,好足料 (不是其他地方只有兩三件),筋非常軟滑,湯汁好入味又唔令人口渴 (我仲撈埋飯),還有生菜做底。最欣賞是餸和飯分開上,不會搞到碟飯濕嗲嗲的 (有格調)。而且環境很乾淨 (杯碟碗筷枱面唔會有漬或肥立立的)。才$49! 性價比真的超高。服務員又好客有禮。真的值得推薦!A place highly recommended as I rate the CP value extremely high considering the meal portion, quality and clesniness.…Read More
牛筋飯
2025-05-25
$49 (Lunch)
趕客
Jinni
2022-08-27
一直想試,早兩日終於有機會。本人是用舊版安心出行,而針咭是分開用另一部機的醫健通。點知嘟完之後,個伙計唔俾入,話針咭一定要裝在安心出行內,有紅黃碼才可!我同佢理論完一輪,話我這個方法間間食肆都入到,就係你呢間唔得!把幾火走人!😠😠😠😠😠😠…Read More
和特首"共"餐
Tai Hei Hing
2011-06-25
今晚要去灣仔, 在OpenRice找到了這間"大喜慶私房菜", 評語不錯, 決定一試. 點了4小菜: 咖哩魚頭煲, 頭抽豉油雞, 士多啤梨骨, 蘭度炒豬肚尖. 水準很不錯, 又全無味精! 甚至連送的飯後甜品 -- 紅豆沙 -- 也是認真之作!! 本人特別喜歡士多啤梨骨, 個汁做得酸甜洽到好處, 排骨不肥卻鬆軟. 家人則大讚咖哩魚頭煲, 咖哩香而不刺鼻, 香芽的香味更提升了整味菜的吸引度. 相信很快會再光顧試別的菜式 值得一提, 曾特首這晚也是坐上客, 當然是坐廂房啦! 但可想而知這菜館質素真的有番咁上下…Read More
士多啤梨骨
2011-06-25
$230 (Dinner)
未見過咁差!!
Cafe Corridor
2011-01-10
今日和朋友去這間在openrice看到很多笑面的cafe lunch, 以為好正. 誰不知食物和服務都好差, 相對下, 收費就好高昂了!!坐下後, waitor自動給我們每人一杯暖水. 心想: 幾細心呵!我因為其實之前吃了少少嘢, 只想趁高興吃少少及試吓很多人讚的coffee, 所以我問個waiter有冇得叫凈toast, 他說有. 所以我只叫了一客牛油jam多士 + house coffee. coffee $25, 但toast他竟然當其他有配料的sandwich咁收我$25!!!! 咁都算啦, 因為我事先冇問清楚. 但份toast真係得兩塊乾憎憎的麵包!! $25 俾塊生菜都唔駛死啩!! 個coffee仲衰 - 苦的!!! 我啲朋友叫嘅all day breakfast, $55 份量一樣少得可憐, 連女仔都話唔夠, 而且d friend都話唔好食, 個hash-brown 好油 叫佢地加水時, 其中一個waitor竟然指住佢地有個斟水的水喉, 黑口黑面說: 呢度d水係自己出嚟去個水喉處斟架!! 講完繼續做自己嘢!!! 我地成班對這突如其來的低劣服務態度都唔識反應!!! 我走的時候, 同個counter講: 你地d服務態度真係好差, (指住那個waitor)尤其是呢個哥哥!!!" 點知佢竟然"嗄"一聲, 好似完全唔知自己有問題咁. 呢班後生仔究竟知唔知飲食服務業是怎樣做架!!!! 永冇下次!!!! 這間就是這裡係人都讚的Cafe Corridor!!! 千祈唔好幫襯!!…Read More
Like
View previous comments(13)
delilife 睇完呢個食評同comments, 我覺得好奇怪1. 一個苦字竟然可以否定一間獲獎無數既咖啡店, 究竟係OpheliaMa不懂"甘"和"苦"的分別還是他/她的品評已超越眾多專業評審? 奇2. 人地個menu set好左, 你要牛油+jam, 我諗唔到點解要加塊生菜, 加左你又話人甜多士加生菜好怪, 唔加你又話人地亂收費....你order多士要牛油加jam, 人地照做俾你, out of menu既野你又唔問又話貴, 奇奇3. 你想食少少, 又話人貴又份量細....每間食肆都有佢既 portion standard, 你又唔去amigo話人貴話人份量細????? 奇奇奇奇奇4. 如果你真係要求一個飲咖啡既地方有你要求既服務, 下次請入門前問清楚啦, 每間食肆提供既野都唔同, 我唔覺得任何客人可以將自己既要求凌架食肆既營運上面, 唔鐘意可以唔去, 不過真係唔好講d咁耐都無人遇過既奇怪經歷, 究竟係你唔好彩定係我好彩呢??? 我去過幾次都無投訴喎, 除左地方細d, 經常full house以外
2011-01-12
OpheliaMa 你咪一樣, 寫過食評complain人, 又話black list 人!! 乜你咁大, 有你講冇人講架咩?? 只想講句: 尊重別人!!
2011-01-12
delilife 你要別人尊重你, 請你先尊重別人, 要求牛油果醬生菜多士絕不是一個合理的要求要求食肆提供"額外特別"服務也不是一個合理既要求對食肆作出不合理批評也不是一個尊重自己的行為你批評一間以咖啡為名, 香港數一數二, 得獎無數既咖啡室既咖啡唔得, 你大概未知咩叫咖啡仲有, 我black list 一間食肆係我既個人行為, 我無要求其他人跟從, 我點大, 都唔夠你作得大
2011-01-13
OpheliaMa 我已經唔想同你講, 你咁緊張間cafe似乎已有點出奇, 所以睇你comment我的說話的人自有定論, 我不用多講.
2011-01-14
老貓追月 我都去過Cafe corridor兩三次, 一次都冇人比水我們! 點解你有嘅! 唔公平呀! 自助都比水你, 佢好得閒呀?不過講真呀。 我唔覺佢Dcoffee係你所講到咁差羅!! 你講到咁差但我又鍾意飲,即係味蕾問題姐。 我覺得你應該去多一次,如果都是一樣冇進步, 唔長進, 才確定它都唔遲! 你又會唔會以為我是cafe corridor 的人? 如果是的話,你就想得太多了!
2011-02-26
史蒂分 睇完你對回應留低既 comment,我真係感到可笑。第一,有讀者話你針對你唔代表佢係cafe corridor或者Openrice既人,大家係冇relationship既,我唔明你呢d道理係邊度聽番黎。第二,你不停copy你之前話人既comment,你唔會感到可恥架咩 ? 我唔知你咩原因,就算你要堅持自己既論點,你都唔應該咁做。好,講番你篇食評。我會建議你去每一間餐廳之前都做定research,呢間餐廳從來都係半自助式既service,個waiter (唔係waitor) 會比杯水,可能係見到你係新客,所以比杯水當係歡迎你咁 (因為我第一次去都比杯水比我)。仲有,同你講左要自己斟水之後,緊係做番自己,唔通佢同你講左之後會企係度望住你呀 ? 你估你係少爺呀 ? 我要講既係咁多,你會唔會反惜你既事。
2011-06-06
2011-01-09
$70 (Lunch)
Very Nice Food, Very Nice Service
Cafe My Dear
2011-01-09
看到這間cafe冇人給它一些評語, 實替它不值. 所以寫兩句.在那裡的兩小時lunch, 感覺很好. 店主態度很友善, 個all day breakfast 很有水準(係煎蛋比較油多少少), 又夠份量, 個cappucino一般. 環境就真是冇得彈 (已有的相片是真實的, 我和朋友就坐窗口位). 1pm-3pm 只得我們兩人, 完全是傾偈的理想地. 可惜之後有班青年人來了玩, 比較嘈. 但都唔關間cafe事. 所以lunch時候去最好!! …Read More
2011-01-08
$100 (Lunch)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice