openrice

Follower
Following
3000GT
Level 1Hong Kong
Overview
Reviews (4)
Photo (3)
落山會再食
ASAM CHICKEN RICE (Peak Galleria)
2025-08-05
內地朋友嚟香港玩幾日,唉,咁即係要上山頂睇夜景啦。起碼超過廿年未嚟過,早咗上嚟,入商場行吓先,(纜車好纜貴呢!!!)商場十室九空,唉~~~!無盡寒冬!!!!行過阿參,出面四眼姐姐好熱情招呼,咁入去食少少啦,橫掂得嗰六點幾。3個人,叫咗個雞飯同喇沙,間舖似新開,好光猛乾淨,入座舒服,伙記招呼有笑容,有介紹,以宜家飲食業嚟講,叫少見嚕。雞飯上先,雞算係滑,但開心位係Juice ,好耐冇試過$100樓下食到唔錯嘅雞,飯ok香啦,湯好味,有菇菇喺入面。喇沙,湯俾我想像中厚身,飲落入面都多香料,有蝦有蛋有豆卜有菜,都叫足料嘅。招呼開心嘅,伙記埋親枱都有笑容嘅。埋單兩舊多dd,杯拉茶都好飲㗎,因為冇影相就唔講喇,佢好飲在,佢係泰茶但未算勁甜囉,(冇Greyhound 咁死甜囉),第二時搵返呢個品牌食吓先,d嘢都真係幾唔錯,我想試豬手。…Read More
海南雞
喇沙
2025-08-01
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
驚喜!!!
Sugar Dessert House
2007-09-23
同老婆行完利時,想搵地方坐坐,等夜d做節,(原本想去甜xx,but有不快經歷)見有新甜品店,(我估)未試過,膽粗粗入去試吓,竟然有驚喜!裝修十分簡潔,but好鍾意張紅色櫈,有一種好舒服及暖暖的感覺,總之好warm咁啦!老婆試咗朱古力堡壘鎮店之選!(我覺得)軟雪糕是自家製的,屬頂級之作,(自家係行內人,知部軟雪糕機唔平,間嘢都肯落本,好感+1)中間一層是朱古力奶凍,奶凍選用55%Valrhona朱古力整(佢\\\話!),but朱古力味又真係幾濃(睇返價錢,係都唔奇!),朱古力甘多甜少!我老婆最鍾意個底d朱古力chip,口感十足我試咗Q版朱古力香蕉窩夫窩夫切得細細粒,買相好得意,配雲尼拿雪糕同chip,好咬口,有小小冰火位,唔錯!抵讚位:有水飲!一般甜品店都唔會俾水,局你叫嘢飲,呢間唔錯,會俾水,好感+2班年青人服務好nice,有笑容,(甜xx學吓啦,串串咁!玩高姿態!全尖沙咀得你一間甜品店呀!最憎d鋪唔憂做咁!討厭!!!)好感+3一定會再試!!!尤其係有個甜品佢\\\話用意大利米做,(唔記得叫咩名!)極想試!!睇吓你玩乜!唔好眼高手低就得嘞^_^有得俾分嘅話,我會俾95+,如果出貨再快d就更好嘞!俾心機,好想你做得住!…Read More
Ratings
應該要心存希望定撤底失望呢?清水!!!
Yokozuna
2007-08-09
十年有多,好味道!真係實至名歸嘅!但經過今晚,我覺得有d嘢應該要出聲喇!始終有d嘢係唔可以俾人情分嘅!首先,侍應服務態度方面:冇笑容!問乜都唔知!目無表情!黑口黑面!喺客後面鬧客!(你哋當其他客死架?)自己幾個喺度玩同嘻嘻哈哈!落單經常有失誤!有問題時只會黑面同拋底一句唔知就行咗去!極度廢話!(試過一個人去食,叫位時問我人齊未,人齊先入得!(???)),又試過幾個人去食,人齊都唔入得(冇位)(我哋四個,但唔緊要),不過後尾叫我哋不如搵兩個入去先,(食住等?)咁我問陣間有冇得坐返埋一齊,又係嗰句~唔知!盡量安排!再加多句,咁你坐唔坐呀?(好似我問多句都阻住佢做嘢咁!)相比以前嗰班侍應,起碼有笑容,有d仲會認得你,有時仲叻到記得你食開d乜,有新嘢又會叫你試吓,見你點煙,會自動攞個煙灰缸埋嚟,我諗呢d先至係叫做侍應,仲只係好基本嘅基本功,依家呢班,炒哂我都唔會覺得可惜,因為我覺得,冇咗佢哋,我自己招呼我自己會仲食得開心d!!第二,水準開始唔穩定,清水喺度,當然絕對冇問題,但清水唔喺度呢,的確有時會失準,希望情況唔會再惡劣落去啦,因為舊時嗰幾個師父仔都唔會有呢d情況出現,但新呢幾個呢………..就…………呀!!……..一句講哂~~~差咗d啦!不過,仍然係可接受,可包容嘅!極度期待你哋嘅進步!!…Read More
Ratings
點解會咁架!!!!!
California Pizza Kitchen
2007-06-26
尋晚同老婆週年紀念,上咗呢度食飯,貪個老婆鍾意食佢個雞沙律同甜品,點知..........叫咗 普普通通嘅 沙律,pizza 同意粉,食物方面冇大問題,不過份量好明顯係細過以前,不過,ok啦!但當我清咗碟意粉時,隻吉碟落枱唔洗一秒,已經唔見咗!!!!!!!!有黑洞?心諗!咁趕?好旺咩?(當時大約有六,七成滿)唔覺呀~~~~~以為係幻覺,繼續!到清埋碟意粉,又係咁!!!!到我老婆finish, 隻叉一放低,連刀,碟,用緊嘅紙巾,一次過唔見哂,淨返隻杯!!(開始起火!)(額頭有十字!)到我finish,連墊杯張紙巾都冇埋!(但我係有叫甜品噃!)(用手食?)到上甜品, 攞咗埋枱又攞返走,(因為乜都冇!)再上,個雪糕已經溶咗三份一,...................(咁點呀!'_'!!)到埋單,十五分鐘!整整十五分鐘!!!!!!!!食物上,真!絕對冇問題,ok嘅,甚致其實係可以讚,不過,咁嘅服務concept,食完識飛都冇用啦............一句講哂"好失望!!!"會唔會再去?depants on 啦,絕唔會係first choice !!!!!!!!!…Read More
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice