openrice

Follower
Following
Hearthsoul
Level 1Hong Kong
Overview
Reviews (4)
Photo
無蛋奶傳統港式蛋糕
Atlantic Bakery
2019-11-29
上網搵左一段時間,亦都去一些實體店問有沒無蛋(蛋糕),之後搵到大西洋餅店。好耐無食蛋糕關係(小弟對蛋,奶過敏),而有機會試無蛋奶傳統港式蛋糕,晚上打過去訂蛋糕,店員好有心機咁解釋做法,訂左個黑森林雜果無蛋奶cake,豆味香濃,唔知是味有豆味襯托,顯得cream十分香,水果也很FRESH,過了一個很感動亦很美味的生日。謝謝。…Read More
2019-11-28
Waiting Time
120 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Tea
Celebration
Birthday
人情味小店,車仔麵。
Noodle House
2017-11-25
今日睇戲路過荃灣,見場戲就上又餓餓地咁就響荃豐呢幾個商場搵下野食,之後荃豐再過幾個商場見到呢間小店,其實都唔係第一次黎食,不過唔同既係今次食下午茶。下午茶唔想食太飽叫左個兩餸車仔麵,五香肉丁,腐皮卷河粉,用手寫單方式,唔洗聽唔咸唔淡廣東話,老闆友善。腐皮卷一d都唔腐皮,店主採用舊式茶記五香肉丁,加埋自家制腩汁,淡淡都好滿足。仲有個自家制辣椒油,不過個人偏向只接受微辣,無放太多。裝修格局唔似一般米線店,比較偏向日式格調配上港式車仔麵,成個感覺唔同晒,而且會有輕量既音樂,對坐都方便傾計又唔怕太嘈!總結:26蚊兩餸車仔麵,下午茶送豆漿,都算抵食,份量足夠,想食小d就叫幼麵,食飽點就叫粗麵。睇到呢個位可能你會諗除左裝修之外仲有咩特別? 而且荃灣咁多米線車仔麵店?答案咪就係食「自家制」同有「人情味」。…Read More
Ratings
腐皮卷,甜酸齋,五香肉丁,腩肉
日式餐廳,茶記服務
Dreamliner
2017-11-02
晚上九點同朋友路過女人街,見到寫住創意料理,潦潦地既英文名,加埋裝修好似幾特別咁就無睇食評就入去等,望一望響收銀部侍應A沒反應,明明不是在收錢(?),咁就主動同響比較入既侍應B打手勢,之後坐低侍應B放低餐牌然後行開,當我想囉起餐牌既時候聽到左邊又突然侍應A用比較大聲同粗獷既女人聲加上用"命令式口音"話:你2個人,食2人餐啦。 果一刻我朋友答: 我地睇下先(心諗我連餐牌都未睇)(黑人問號上身),之後佢又走番去收銀。睇完餐牌就同侍應B點左晚市套餐"炸雞讚岐湯烏冬,而朋友就點左牛肉讚岐湯烏冬,因為我地坐比較入近廚房(八至十步之遙)之後聽到叮一聲,侍應B行過去囉餐,忽然聽到廚房有把男人聲爆粗,唔知係埋怨定點一句說話夾雜左三次問候別人娘親,心諗間餐廳咁靜好多客都聽得清楚(?)之後上完野飲再上烏冬,份量比較偏少,不過大讚湯底唔差,烏冬唔太硬,又唔會煮軟左,剩係呢到已經優勝過好多連鎖日式麵店,炸雞有四件,鬆軟而不太油膩。進食期間聽到另一對食客西人夫婦(鬼佬)想去toilet, 咁我望一望侍應A好有耐性同細細聲咁用英文同矩講解turn right and go straight。食左大半個餐,我朋友食野比較快,而我就用筷子夾埋最後一舊炸雞(細雞翼連尖),忽然間左邊又出現一把女聲講左句"食完啦麻",侍應A就一次過收晒我朋友既餐,連埋我個炸雞碗,我心諗(我同朋友都未答你食完未)又自把自為?  之後awkward位就出現,筷子夾住一件雞翼,碗入面仲有1/3烏冬,如果食完件雞都唔知放邊好(?)之後當我食完,侍應A又黎啦,極速收埋我個餐走去廳房,我呆左望住佢,佢仲對住個廚房講: 無錢食完快D埋單送你走sin。我望一望其他食客,望一望個錶,晚上九時35分,入座率只有5-6成,有必要這樣做嗎?侍應A咁多出位行為,又要單單打打話人無錢,無錢買樓我成日聽,無錢食飯都有?九十年代?響呢個位things go bad, 但又唔想咁ugly,咁就拿拿淋行出去埋單(太急無影單) 2個套餐連野飲加一$117, 咁岩頭先果對西人夫婦又埋緊單,見侍應A好好態度咁遞個找續比佢又用溫柔聲講:Thank you so much。 然後我打開銀包,諗都無諗抽張$500連單遞比佢。總結:今次無睇食評walk-in, 優點食物唔差,猶其是湯底,價錢亦可以接受,缺點份量比較少,有加一,不過如果接受唔到worse than澳牛既服務態度真係要三思。P.s 二人餐不是這樣sell的#茶記服務#金玉其外敗絮其中…Read More
炸雞讚岐湯烏冬
2017-11-01
$60 (Dinner)
未試過響咁差環境既地方食野
Jar Nei Lo Mei
2017-07-15
眼見98%人都係比好評同ok, 小弟去左試呢間野, 星期六既晚上路過入去試食,入面無咩客, 咁抱住試新餐廳心態。整間店好似takeaway shop咁, 但比較亂,椅子隨便放, 之後簡左面牆(其實還有中間一小桌,但是對正出入口和兩部冷氣)既位坐, 發覺桌子下面塞滿貨, 掃視一下發覺整間店面牆位塞滿貨)雙腿無法申至桌子下,加上呢間店只有高倚子,彎著腰吃飯,響我望住三個店員聽完有人點餐都沒什麼反應,用電話再等四分鐘左右(出餐突然幾快)之後聽到店員叫餐號(因為間店開好大聲歌,咁我望一望佢, 再confirm個餐號係咪我手上果張, 之後店員好大聲講左句:係你呀。 咁我心諗點解要叫餐號?之後呢間店細細地,裝修唔錯, 但有兩部大冷氣,基本上吹住整個用餐範圍,避無可避,而且這店是開放式廚房,咁諗住快手食完就走, 叫左個雞批飯同三串滷味,雞批味道同口質唔錯,但即使有滷水汗覆蓋情況下飯有點涼,響一口雞批一口飯既時間下, 我再試下3串滷味,但滷味從我在店員手上暖的時間拿開,到我第一口放進口已吹漸涼,味道欠奉。Ps 響咁樣既情況下吃飯我只知道我在吃較涼/漸涼既雞批飯和三串滷味。每一口味道不同,而且我只能彎著腰或手持整盒飯吃。Conclusion總結: 開放式廚房,夏天開大冷氣直吹用餐位置。播歌大聲,店內溝通困難,店員禮貌欠奉。店內食飯桌下塞滿貨物,基本上在雙腳不能申到桌子下的情況下,彎著腰或手持飯盒吃飯。人流不足時店家處理食物較隨意。長用電話。第一次寫劣評,已盡量解釋店鋪情況,多多包涵。…Read More
Like
chuwaiin 你可以去福榮街218號美居中心41號A地舖-阿賢麵線。台灣菜館,師傅系台灣人,招牌大腸麵線28元/碗,也有肉燥飯一樣28元/碗,大大碗,價錢實惠,很正宗,很好味,不會令你失望的
2018-01-02
Hearthsoul 遲來。。岩先睇到。。無機會試。。。
2019-11-29
Hearthsoul 因為openrice 唔比刪食評(寄過email過去),有關上面食評小弟有再去炸理滷味試食,發覺以上食評列出的問題要完全解決,customer service 亦很好,大家可無視此食評,謝謝!
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice