openrice

Follower
Following
yoyo_lmeauknog
Level 1Hong Kong
Overview
Reviews (4)
Photo (26)
超中意開心果芝士蛋糕❤️
Layback Cafe & Bar
2025-11-02
Layback Cafe & Bar 係一間超有格調嘅西式咖啡店兼酒吧,店內裝修簡約工業風,水泥牆配埋熊啤啤、草泥馬公仔同埋張國榮黑膠唱片,感覺好有故事性。座位唔多,最好就book位先去。食物方面,Layback 以fusion菜式為主,融合西式、日式同韓式元素,每道都精心烹調,賣相一流。必試招牌「日本和牛粒」,和牛新鮮多汁,入口鮮嫩,散發濃郁牛肉香。另外叫咗款海膽帶子扁意粉,彈牙有嚼勁,帶子鮮甜唔搶味,用海膽汁煮有海膽味又唔會太漏,好層次!飲品選擇多樣,知道自己最尾會食甜品,所以點咗個花茶消滯。甜品推「開心果芝士蛋糕」,唔會太甜係香港人對甜品嘅最高評價😂,同埋佢勁有開心果味,不過食甜品真係要留肚,因為一件都已經好夠兩至三個人食。服務態度親切,店員效率高,雖然地方細,但氣氛熱鬧舒適,感覺好relax。價錢中檔,單人lunch約$150-200,性價比高,整體來講係會再去嘅一間Cafe。…Read More
+ 2
開心果芝士蛋糕
超正車仔面
HoCheNoodles (Tai Nan Street)
2025-11-02
何車車仔麵係香港一間備受歡迎嘅老字號,創立多年以嚟一直以物超所值嘅美味吸引唔少食客。佢哋嘅湯底清淡且鮮甜,唔會過鹹,特別係啱鍾意簡單自然口味嘅人。叫左個乜餸都有啲既十餸車仔面,餸料豐富,有經典嘅豬紅、蘿蔔、雞翼、陳皮魚蛋、雞翼尖、豬大腸、豬頸肉、炸魚片頭、魚肉春卷、炸腐皮蝦卷,款式多樣且新穎。當中我最欣賞既係陳皮魚皮,細細粒陳皮味又唔會令魚味冇左,蘿蔔煲得超入味,雞翼尖炆得好腍,入口即溶嘅感覺,雖然我唔係好食得辣,但係我都好鍾意食,但如果有得揀唔辣嘅就最好啦🥹而我覺得佢哋最特別嘅係可以揀撈麵同埋蕎麥麵,而且,餸料份量充足,性價比高,尤其係經濟套餐非常適合打工仔食晏。服務方面,員工態度熱情有禮又細心,當日員工見我食得慢個湯都冇曬既時候主動加湯俾我,真係好好。雖然經常人流多,但等待時間都唔算長。整體嚟講,何車車仔麵以其優質嘅食材、豐富嘅選擇同實惠嘅價錢,都會令我再想光顧!…Read More
10餸車仔麵
手工點心超值得試😍
Kam Kong Restaurant
2025-10-04
係香港尼個時候做飲食業仲要係開酒樓,其實真係好唔容易。襟江酒家最近在旺角家樂坊重開,聽講百年歷史的老字號,而且主打以全手工製作點心為賣點,堅持不用任何預製菜,保留新鮮和懷舊的味道,所以靜係尼點都已經想試,食過之後更加覺得值得一試!酒家的裝修風格極具懷舊風情,有以前推車叫賣點心既車仔,不過環境當然冇咁大可以周圍推住問人食咩,多數都係見食客自己岀去拎想食既野。點心分6個價位,從25元到48元不等,見佢有多款少見的經典點心,好似豬膶燒賣、豉汁蒸魚雲、冰花雞蛋球等。而我自己試左其中一樣特別中意既係雀巢芋角,口感勁鬆軟,入面足料芋泥仲有少糧肉粒芋頭粒,勁有口感,係岀面啲酒樓真係好少食到🥹雪山叉燒包,又係岀色地鬆軟。蓮蓉西米焗布甸新鮮出爐。蝦餃燒賣去酒樓都必叫,仲有馬拉糕,尼三樣點心係係最突出到佢點心真係人手整而非預製,因為蝦餃燒賣個皮好薄,而且蝦同肉都鮮脆彈牙,馬拉糕係軟綿綿個種,唔係實的的個種,自己係幾中意。自己覺得最值得讚嘅係個糯米糍,可能因為的自己本身中意食尼類食物就特別有要求,糯米糍係即刻包,個皮唔會太厚,有包得晒啲餡,糯米糍係芝麻餡,用咗芝麻打碎再加砂糖,好有口感,又唔會太甜👍🏻👍🏻👍🏻😍用餐環境潔淨友善,但係細左少少,不過香港寸金尺土既地方都明白酒樓已經係盡咗力,設計都有用心保留以前酒樓有一對龍鳳喺埲牆,真係有年代感,打卡一流。服務態度親切,不過可能真係新開,問啲員工野既時候係會有少少迷惘🤣。同埋始終新開都好多人去食同排隊,建議可以打定去訂位咁就唔洗等。總括嚟講都係一間好值得去既酒樓,野食都好食,價錢都比起大酒家係貴少少,但手工點心尼點都會值回票價,所以表示極度支持,值得去試👍🏻…Read More
+ 8
糯米糍
中意食壽司一定要試😍
Kokon
2025-09-27
古今是一間非常值得一試的日本料理餐廳,係雅蘭中心個間既裝修比較現代風格,一啲都唔似日本餐廳,感覺很放鬆。本身book 左7點半但早到,待應都肯俾我入去坐住等,態度親切有禮,效率也很高,不過要留意既係平時如果多人既話都有限時90分鐘既用餐,如果想同朋友促膝詳談就揀其他餐應啦。餐廳的食物品質穩定,無論是刺身還是壽司,都相當新鮮。我地兩個人叫左個「今」二人餐,有一個沙律,一個小前菜,一個小鍋物,一個壽司卷,一個五款既刺身,最後有杯野飲同甜品,最後埋單六百幾蚊,價錢合理。沙律正常發揮,用料都新鮮,爽脆的沙律菜,層次感十足,令人印象深刻。小前菜揀左燒茄子,面頭有勁多櫻花蝦,勁正。鍋物要左個壽喜燒牛肉,份量足夠,係啲牛肉質較韌,但味道係唔錯。卷物揀左個富士山,融合了鰻魚、蟹柳碎、芝士和脆片,口感豐富且配合得恰到好處,十分開胃。魚生雖然冇得揀款,但佢都係選擇左普遍香港人中意食既三文魚、帶子、生蝦、油甘魚同北寄貝,用料新鮮,口感甜美。最後甜品係紅豆仙草,做結尾唔錯。正當我地食完曬所有主菜,叫待應上甜品既時候,待應上左個刺身俾我地,先發現原來未食刺身,若果刺身早啲上俾我地會更好。總的來說,古今是一間能讓你品嚐到多款創新與傳統日式料理的好地方,無論是朋友聚會還是拍拖約會都很合適。下次想再試其他創新菜式,值得推薦!🍣✨…Read More
+ 2
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice