Hong Kong | Eng

Follower
Following
zoie.l.0202
Level 2Hong Kong
Overview
Reviews (5)
Photo (52)
屯門終於有放題‼️‼️‼️
御滿屋日本料理
2025-08-21
爸爸媽媽一直都好鍾意食放題🥰可惜屯門一直都冇開🥹不過‼️‼️‼️不負眾望 最近屯門終於開咗間任食放題啦🥰就係御滿屋 @superiormanyatm😋今次我哋一家人揀咗套餐🅰️經典鮑魚鵝肝撻海鮮海洋盛宴🐟共有77品😍無論你鍾意食海鮮定係熟食 日式定中式 大人定係小朋友都一定啱你食😚當中有幾樣食物特別想分享俾大家❤️假期嚟講 $318一位大人其實真係唔算好貴 而且有咁多嘢食 性價比都真係幾高👍🏻…Read More
刺身
燒蠔
海膽手卷
紅酒鵝肝士多啤梨撻
香港世一高質西餐廳
Chef's Stage Kitchen (西菁街)
2025-07-26
前幾日包包同媽媽👩🏻公公婆婆👵🏻👨🏻‍🦳😂一齊去咗 @chefsstagekitchen 食晚飯❤️估唔到咁高質 走田園風格🌿充滿格調😝🫶🏻🌈前菜:沙律🥗龍蝦湯🦞🌈沙律嘅份量唔少😍有媽媽最鍾意嘅薯仔🥔同埋蕃茄🍅蔬菜新鮮 兩個人食絕對冇問題🥰龍蝦湯鮮甜濃郁 亦有小龍蝦喺入面👍🏻公公讚不絕口😂😂仲話想飲多碗添🌈鵝肝多士🌈大大塊 外脆內軟嘅鵝肝配上脆卜卜嘅多士😝絕對係完美嘅配搭 份量亦都係超級足夠 三個大人食啱啱好 食完鵝肝之後仲可以食埋佢嘅配菜同埋無花果 再加上黑醋🥰酸甜味可平衡咗油膩感 令味蕾重新充滿清嘅感覺✨🌈兒童餐🌈係我見過份量最多嘅兒童餐😂😂😂集齊主菜🍝配菜🍟水果🍓同埋甜品🍰主菜係黑松露雞肉通粉 包包食到一粒都冇剩😹薯條熱辣辣 香口 係小朋友嘅至愛😚🌈香草牛油焗波士頓龍蝦尾(2隻)🌈餐廳已經好細心將龍蝦尾起肉👍🏻食起上嚟一啲都唔論盡🥰龍蝦肉飽滿結實 肉質彈牙 新鮮😍再配搭埋香草牛油 令人回味無窮 亦都可以加埋檸檬汁🍋消除油膩嘅感覺🥰🌈炭燒美國頂級1855肉眼牛扒(12安士)🌈炭燒味濃郁 肉眼牛扒煎至外焦內嫩👍🏻外層微微焦香可以鎖住肉汁🔒切開牛扒仲可以見到粉嫩嘅牛肉🥰千層忌廉薯蓉外酥內軟 芝士忌廉同埋薯蓉完美結合😛再加上西蘭花碎 襯托出主菜嘅風味😋🌈 Tiramisu🌈質地幼滑香濃 一入口已經聞到香濃嘅酒香 但係又唔會搶走咖啡嘅味道☕️ 可可粉嘅微苦平衡咗甜度😋🌈美女與野獸🌈一杯充滿仙氣嘅Cocktail🍸加上花瓣嘅點綴🌺帶俾人夢幻嘅感覺🤤喜歡玫玫瑰露酒同花香嘅朋友不妨一試☺️Chef‘s Stage Kitchen📍元朗西菁街富達廣場地下52-56號鋪Shop52-56, Manhattan Plaza, 23 Sai Ching Street, Yuen Long, N.T.…Read More
沙律🥗
龍蝦湯
鵝肝多士
兒童餐
香草牛油焗波士頓龍蝦尾(2隻)
炭燒美國頂級1855肉眼牛扒(12安士)
Tiramisu
美女與野獸
2025-07-22
觀塘日式洋風輕食🍴
ICHIJUISSAI (Yen Sheng Centre)
2025-06-15
前日同包包去咗觀塘嘅 @ichijuissai食晚餐🥳過二人世界❤️餐廳主打簡約日式洋風輕食🍴 店內設計貫徹簡約日式木系風格 帶俾人一種溫馨舒服嘅感覺✨🍃特選肥牛壽喜燒🍃湯底甜鹹平衡👍🏻醬油香濃 滲透哂肥牛🐮同豆腐 仲有吸汁力max嘅芋絲同娃娃菜😍牛肉片雖然唔係頂級A5️⃣但勝在嫩滑唔韌 蘸埋生蛋液🥚更滑溜✨🥳🍃一汁一菜和牛羅宋湯🍃羅宋湯超足料🍲飲到啲牛肉粒同埋蕃茄蓉仲有啲蔬菜🥗好濃味 酸酸甜甜好開胃🥰而且質地濃稠 除咗可以當湯飲之餘仲可以當汁撈飯😍🍃日本白桃意式奶凍🍃嫩滑奶凍上放有香甜多汁的白桃果肉🍑賣相精巧可愛☺️每一口都充滿清新果香和濃郁奶香🍼🍃喫茶店雞蛋布丁🍃日本cafe一定有嘅布丁🍮好鍾意佢嘅焦糖汁😛唔會死甜😙有少少甘口💖布丁質地幾實淨 落咗好多雞蛋🥚感覺Q彈 食落有陣陣蛋香🍃100%日本產蜜柑汁🍃原本以為好似普通果汁咁死甜🥹結果完全唔係❣️❣️果汁味道清新 唔會太甜 酸酸地好開胃👍🏻👍🏻包包飲咗好多啖🤣🤣…Read More
+ 1
特選肥牛壽喜燒
一汁一菜和牛羅宋湯
100%日本產蜜柑汁
喫茶店雞蛋布丁
日本白桃意式奶凍
2025-06-13
$100 (Dinner)
尖沙咀網紅打卡木系Cafe
Ukiyo
2024-07-19
最近上網睇到一間網紅打卡木系Café📸有特大落地玻璃 採光度非常好☀️枱與枱之間寬敞 而且四周圍都有綠色嘅盆栽植物🪴 望上去舒適優雅 自然🥰 ☆龍蝦汁配大蝦三文魚籽手工意大利寬條麵 $188☆賣相精緻😍三文魚籽同平時食嘅唔同 暖笠笠 口感獨特 大蝦🍤爽口彈牙👍🏻手工意大利寬條麵厚薄適中 龍蝦汁突出 非常Juicy😋☆香煎一口澳洲和牛板腱 $98☆擺盤精美🥰和牛板腱擁有濃厚嘅牛肉香氣 風味濃郁 烹調嘅時間啱啱好 唔會太韌 Bb食都冇問題👌🏻☆炸薯條 $68☆薯條上枱時熱辣辣 乾身 每條都灑咗啲紅椒粉 食落去好似卡樂B熱浪薯片味🤣明太子蛋黃醬味道特出 一食落口已經有浸明太子味湧出嚟😘蛋黃芥末醬辣辣地 好夾鹹鹹地嘅薯條🍟☆海鹽焦糖比利時朱古力麻糬窩夫 $168☆麻糬軟糯煙靭 可以拉到非常高 好似瀑布咁🙂‍↕️比利時朱古力雪糕朱古力味濃郁 窩夫喺開放式廚房即時炮製 令到成間餐廳都非常香 食完超級飽超級滿足😋👍🏻…Read More
香煎一口澳洲和牛板腱
龍蝦汁配大蝦三文魚籽手工意大利寬條麵
炸薯條
海鹽焦糖比利時朱古力麻糬窩夫
龍蝦汁配大蝦三文魚籽手工意大利寬帶麵
2024-06-28
$400 (Dinner)
❤️小清新日式西餐廳❤️
Grass and Sea by PEKO PEKO
2024-06-22
最近元朗開咗間新嘅商場🥰叫做「元點YOHO MIX」 所以就同爸爸媽媽一齊去踩踩點🚶‍♀️上網做research發現呢度有一間日式嘅西餐廳👉🏻ɢʀᴀꜱꜱ ᴀɴᴅ ꜱᴇᴀ ʙʏ ᴘᴇᴋᴏ ᴘᴇᴋᴏ👈🏻媽咪係日式食物嘅頭號粉絲😍於是就決定去試吓好唔好食😻☆白汁海鮮釀蟹蓋意大利麵☆白汁非常多 而且味道非常濃郁 Creamy 食耐咗都唔會覺得好膩 海鮮有蝦🦐同埋八爪魚🐙八爪魚唔韌 非常爽脆 蟹蓋有一層厚厚嘅芝士覆蓋住 釀咗蝦魷魚同埋蟹🦀入去 口感非常豐富☆鰻魚炒飯☆一上到枱已經聞到好香嘅鰹節 即係我哋平時食開小丸子上面一條條 會郁下郁下嘅食物😘鰻魚嘅醬汁同鰻魚完美融合 唔會食到好乾 炒飯嘅飯粒粒粒分明👏🏻面頭仲灑咗啲海苔 令到味道變得更有層次☆白酒忌廉煮澳洲新鮮藍青口 (700g)☆呢一度餸係侍應特別推薦嘅🤩每一粒青口都包裹住濃厚嘅忌廉 食落去口感非常嫩滑 新鮮之餘唔會好腥 仲食到好明顯嘅白酒味提升青口嘅鮮味 仲有啲煙肉調味 yummy😋☆脆炸胡蔴雞☆一咬落去聽到好酥脆嘅聲音😜嘴刁嘅包爸爸都話好好食 雞肉一啲都唔柴 炸嘅時間啱啱好 再配合埋胡蔴醬令到成塊雞肉嘅味道昇華🤯☆香脆廣島蠔☆每次食廣島蠔都係配搭沙律醬 呢間餐廳採用BBQ醬 包爸爸話應該仲有落醋 所以酸酸地 廣島蠔嘅鹹味再加埋BBQ醬嘅酸味 帶來味覺上嘅衝擊 成個味道感覺好新鮮 生蠔亦都好Juicy☆百香果蜂蜜檸桃梳打☆梳打用咗新鮮嘅水果造成😈有百香果同埋檸檬 今次忘記咗嗌少甜但係好啱包媽飲🙂‍↕️酸酸甜甜 十分開胃😝整體上食物我哋好滿意 但係最令我哋滿意嘅係餐廳嘅服務🥰包爸爸話最鍾意一飲完水就有人斟返滿😂眼見佢都飲咗4 5杯😂😂一入到餐廳已經幫我哋準備好BB凳同埋BB餐具😚同埋staff好鍾意同包包玩🤣搞到包包捉實佢隻手唔放😂希望新餐廳生意興隆 生意蒸蒸日上❤️Grass and Sea by Peko PekoShop B141-142, 1/F Yoho Mix 1 Long Lok Road, Yuen Long, N.T.…Read More
+ 3
白酒忌廉煮澳洲新鮮藍青口
2024-06-20
$400 (Dinner)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice