Hong Kong | Eng

Follower
Following
Kiwiwee
Level 2Hong Kong
Overview
Reviews (5)
Photo (19)
不醉無歸🤪
M.L.L Private Kitchen (Ginza Square)
2025-10-04
我哋嘅飲酒根據地🔥 今次嚟補祝朋友生日加開餐😁 點左佢哋嘅招牌麻辣雞煲🌶️ 個湯底麻辣得嚟又夠香,唔會死辣,啲雞件好嫩滑,勁正🔥之前食過安格斯牛肉盛宴圈,加$188就有一圈,食到好多款靚牛,今次當然都唔執輸,嗌返個🥩 嗰圈擺盤靚到好似藝術品咁,入面有安格斯牛肉粒、崩沙腩、薄切牛舌同美國安格斯牛頸脊,每一樣都高質到爆!安格斯牛頸脊輕輕烚幾秒就入口即溶,崩沙腩爽口,薄切牛舌又彈牙,真係食得好滿足!而且酒水選擇都超豐富,有清酒、白酒、啤酒、生啤,連果酒都有!🍻 我哋呢班酒鬼嚟到真係好似天堂咁,不醉無歸🥳最驚喜嘅係,佢哋而家生日慶祝,會送三文魚蛋糕!🍣 個蛋糕造型超靚,三文魚刺身堆成玫瑰花咁,睇得又食得,超級有心!💖 聽店員講,如果我哋夠六個人嚟,仲會免收一位,下次一定要拉多幾個friend嚟食!麻甩爐真係一個好岩同朋友聚餐嘅地方,可以食得咁豪氣,又任飲各種酒精免額外收費,最重要係無限時唔洗趕住走!真係無得輸,下次會再嚟🍻…Read More
+ 1
儀式感鐵板燒🍽️
Teppanyaki Honmei
2025-10-04
前排去咗銅鑼灣本命鐵板燒,試吓佢哋個雜錦盛套餐,成件事好有儀式感,睇住師傅喺你面前showoff下,下下手起刀落,真係好正!( ´▽` )ノ 嗰套餐有齊晒海陸空,由前菜、甘鯛、大蝦,到和牛、蟶子,再到鵝肝,等你食到差唔多先整下一道菜,好細心💕必須讚!甘鯛真係好正!師傅CLS,竟然燒到塊魚皮脆卜卜!而鵝肝亦燒到外脆內軟,油香爆發,食落去一啲都唔腥。同埋嗰個和牛,同埋啲蒜片一齊食,解膩又惹味🤤 食到尾聲有炒飯、吸物同炒菜,我食到炒飯已經太飽,為左甜品食唔哂😂 最後個焦糖多士配雪糕,一冷一熱,個焦糖脆卜卜,係個完美嘅ending!我個日去仲有個優惠:依家消費滿 $1500,會送一隻溏心瀨尿蝦✨ 望住啲溏心流哂出黎勁正!呢間大推比大家一齊去食🤤…Read More
+ 2
我乖乖叫返舊批🙈
Pizza Hut (Metroplaza)
2025-10-04
襟襟下外賣,見到Pizza Hut出左海賊王批🤩 作為三層飾櫃都係海賊王figure死忠粉既我,即刻狗衝order💃外賣一黎到即check有無官方講既襟章⋯無襟章既⁉️係咪panda落單無得送😱 nami杯套/貼紙又無⁉️ 我唯一得到既周邊係薄餅盒,仲要因為放重野扁鬼左⋯唯有寄望野食⋯ 👒ONE PIZZA:海王芝士扭紋批🍕 一如既往,薄餅盒面一定放滿野,一如既住,薄餅撐得兩個,草帽扁哂😭 味道方面唔明點解會千島海鮮加西蘭花⋯係咪喻意草帽一伙終於到嗶嗶嗶嗶?(唔劇透啦) 係滿滿既海鮮草味⋯一言難盡🍃猛烤威靈頓豬脾皇,呢個真係個人口味問題,我覺得太濃,酥皮包兩大塊煙肉膽腌過既豬髀,仲要有埋啲醬,極濃味🤯 不過我家既食肉獸好like⋯🤡橘子鎮·橙柚梳打,正路野,不過再落啲橙皮先⋯?有橘子皮係底,好神奇😂唉,我都係乖乖叫返千島海鮮/錦繡至尊批🙈…Read More
忠於自己~最愛綠茶🍦
Tezukuri No Mise
2025-10-04
清清相簿出食評!📸 呢張相嘅重點唔係個景深,係後面想入鏡嘅職員,望鏡頭望得幾專業!😎其實我真係好鍾意食雪糕,仲要係呢種綠茶味,每次都係兩球特大筒裝唔該!🫣 有朋友話過我,呢啲只係維記雪糕嚟,係「垃圾」嚟㗎!但我必須講,對我呢個 cheap 口嚟講,「你是最好der」🤤。專業少少講,佢個茶味唔會好出,係偏向奶香味濃嗰種,但勝在質感夠厚實,唔會好快融,重點係性價比真係高!🍦 雖然我喺日本都食過好多種貴嘢,食完一輪,最後都係鍾情呢種「垃圾」,我都係 cheap 口只愛食 cheap 野㗎啦,算叫忠於自己!( ´▽` )ノ如果你哋嚟西九龍中心,唔想食到肉赤,呢個平民雪糕真係可以試吓!…Read More
貓貓佈置嘅甜品店🐱
Tan's Dessert Cafe
2025-10-04
早排喺Threads度見到有間甜品店勁紅,話啲嘢食好正,搞到我個心囉囉攣!🤩 難得有日得閒,即刻約埋朋友去試吓佢!一入到去,成間舖頭都係貓貓🐱🐱嘅佈置同公仔,超可愛!😍 搞到我哋又影相又摸公仔,都唔記得叫嘢食添!坐低咗先發現 Menu 上面全部都咁吸引,搞到我哋有選擇困難症,掙扎咗好耐呀!🙈最後我哋點咗幾個招牌嚟試吓!首先要講呢個芒圓丸,一端上枱已經夠晒吸引!每粒丸子圓碌碌,外皮軟糯Q彈,咬落去內餡係新鮮嘅芒果肉,爆汁又香甜,果香喺口中瞬間散開,甜中帶點微酸,清新又唔膩。食完真係好似食咗成個夏天嘅精華咁,真係完美嘅下午茶或者飯後甜品呀!食完甜又想食鹹,蜜糖雞翼嘅金黃色澤同濃郁香氣真係令人忍唔住流口水!🤤 雞翼烤得外皮香脆,微微焦香,咬落去肉質嫩滑多汁,仲帶有蜜糖嘅甜香同焦糖風味。調味恰到好處,甜中帶點鹹,真係食到停唔到口!之後嗰個開心果窩夫(畫碟),又係一個令人眼前一亮嘅甜品!一上枱就用佢嘅賣相同香氣搶晒我哋眼球!窩夫烤得金黃鬆脆,外層微脆,內裡軟綿,口感層次分明。開心果醬嘅濃郁堅果香氣同窩夫完美融合,甜度適中,唔會膩滯,仲帶點淡淡嘅鹹香,令人一試愛上!畫碟嘅設計更加分,擺盤精緻,每一啖都係視覺同味覺嘅雙重享受!呢間店嘅嘢食真係有水準,環境同服務都好好,係同朋友或另一半嚟chill嘅好地方!下次仲想試吓佢哋其他新奇甜品,強烈推介俾鍾意甜品嘅你!…Read More
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice