去澳門,除了要去吃米芝蓮餐廳外,最重要的環節當然是要去吃葡餐。係氹仔,小妺覺得很好吃的葡國餐廳會有亞馬交,吃完了會有想去再吃的衝動,但是因為份量很多,2個人吃不了太多,所以今次選擇了去試一些新的餐廳。我們為了方便就腳,便不去太遠的地方,選擇了在官也街的安東尼奧餐廳。無獨有偶,呢間餐廳係米芝蓮指南中有也佔一席位。今次個trip 原來3餐都係食米芝蓮💁🏻‍♀️安東尼奥餐廳是走歐陸風情,餐廳外面有小桌子,植物,燈飾,氣氛很好,牆上更掛滿了米芝蓮的牌。而店內的裝潢則是典型的葡式格局,用上了木地板,葡式瓷磚及皮椅,很有歐陸式的感覺。由於我們下午吃得太飽了,今次只點了2樣食物,飽到連最喜歡的牛仔肉都食唔落🤦🏻‍♀️餐牌上有一些廚師推介,本身好想食焗乳豬🐷,不過都係覺得太heavy。最後揀左個白洒蒜容炒蜆$185,及炭燒馬介休(鱈魚)配薯仔及橄欖油汁熱蒜片$280。餐前的麵包都沒有烘熱,而且有點硬。所以我們直接跳過,唔好浪費quota😂 ~白洒蒜容炒蜆味道不錯,有很香的蒜容味,肉質鮮嫩,味道新鮮而且彈牙,每粒肉都大大粒,不過吐沙有少少做得唔乾淨,間中會食到有少少沙~炭燒馬介休(鱈魚)其實馬介休就是鱈魚經

白洒蒜容炒蜆

炭燒馬介休(鱈魚)
其實馬介休就是鱈魚經鹽醃製而成,簡單d 講就係鬼佬咸魚,不過就梗係冇中國咸魚甘咸!
今次食呢個馬介休都食到有醃製過的味道,因為醃製過所以肉質比較廷身,味道很正中,伴碟的薯仔亦煎得好香口,加埋個橄欖油蒜片一齊食很惹味😋

整體來說,呢間餐廳味道比較西式及正宗,除左餐包外,味道也算唔錯,不過定價卻有點overprice。

説到尾,我還是喜歡亞馬交多一點😙
2018-07-14
  • 炭燒馬介休