2022-05-26 3285 views
偶然放假想食下自助餐,同事大力向我推薦「皇冠假日酒店」內 藍灣餐廳 生蠔自助晚餐,雖然整體不算特別多款式選擇,勝在有生蠔任食,而且做折有優惠,平日晚上買四送一之下每人二百多,計番性價比還不錯,個自助餐深得一班姨姨們的歡心😆!至於抵唔抵食睇個人點睇,多一間比大家參考下,以下簡單分享每個區野食啦~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~新鮮生蠔自助晚餐**星期一至四 成人$318* / 小童 $188*星期五至日 成人 $398* / 小童 $208*~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~前菜款式比想像中多選擇,有沙律菜、雜果沙律、手撕雞、越南春卷、火腿等十多款。冷盤海鮮得青口和蝦,蝦爽口,青口不過不失,等即場燒的更好。.全場重點 即開生蠔 每人每次限三隻,有少少金屬味,食左十幾隻!旁邊日式區(刺身、壽司、中華沙律和蕎麥麵等),當中三文魚刺身也是每人限幾塊,的確比另外兩款刺身好食。.約十幾款的主食和熟食菜,肉食唔少得燒味以及牛扒,無太多記憶點,印象牛扒有啲韌,但值得分享的即整 #羊架 ,肉質嫩而香口,一人解決左四五塊😋!平時在自助餐中較少食即煮麵食區,今次都試一試,水

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
新鮮生蠔自助晚餐**
星期一至四 成人$318* / 小童 $188*
星期五至日 成人 $398* / 小童 $208*
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

約十幾款的主食和熟食菜,肉食唔少得燒味以及牛扒,無太多記憶點,印象牛扒有啲韌,但值得分享的即整 #羊架 ,肉質嫩而香口,一人解決左四五塊😋!平時在自助餐中較少食即煮麵食區,今次都試一試,水餃雲吞味道又不錯喎,可能指定一碗要標配幾粒,想試真係搵人一齊分享下。

每輪廚師亦會即場燒不同的海鮮,當晚係蒜蓉青口、蒜蓉扇貝、芝士生蠔、燒大蝦等,可能需要排隊等新鮮出爐,⚠️唔好一開始急住食太飽,扇貝大蝦個啲差不多後面七點多八點先出。

甜品約十款左右,以慕絲蛋糕、海綿蛋糕、布丁、泡芙等為主,款款試一件,個人口味覺得斑斕蛋糕和焦糖布丁可回頭,而中式糖水綠豆沙不算太甜,感覺一試無妨,五款口味杯裝雪糕,好耐無食過雀巢牌子雪糕,真係食埋雪糕做飯後甜品就滿足晒。

湯品分別係蟲草花燉雞湯和南瓜濃湯兩款,飲品方面主要有西柚汁、茶飲、咖啡、汽水、瓶裝果汁和啤酒等。
另外提供幾款麵包、生果、軟糖等等。
_
⭐️ 五月優惠 五人同行 一人免費**