2020-10-07 819 views
之前見好多人分享呢間位於摩珀斯三樓「風雅廚」,主打做法國經典菜,本來想一試最有名威靈頓牛扒,可惜當日無曬,而另一款較出名海鮮拼盤亦僅剩一份,有興趣試既下次真係要提早預約定。剛落座未點餐,調酒師已經推住推車為客人調酒,介紹今期來自日本酒,會詢問想要果香味定香料味重啲,我揀左一款比較輕鬆少少既酒,唔會太烈,要左重果香味,所以特別多水果加落去。.是日餐點:酥皮鴨肝肉批 ($178)巴黎式牛肉他他 ($208)特色海鮮拼盤 ($988)巴黎澳門 ($98)法式千層酥 ($88)餐車調酒 ($78/杯).前菜牛肉他他,用生和牛肉搭配脆麵包,個人推薦呢道,牛肉唔會有腥味,比預期中味道更有驚喜。.第二道前菜係服務員特別推薦,聲稱澳門無咩邊間法菜有「酥皮鴨肝肉批」,話非常值得一試。聽完介紹幻想同現實差好遠,圖中好似記憶麵包既就係佢真身,酥皮香牛油味但偏乾,鴨肝肉札實,中間有部分位似骨膠原啫喱口感,唔可以講唔好食,但確實不是我杯茶😅。.最期待一定係海鮮拼盤,有生蠔、青口、鮑魚、龍蝦、蝦、北極貝等分開上下兩層擺盤,搭配左檸檬、醋汁、沙拉醬等幾款醬汁,另外有一碟元貝同細麵包。非常值得讚揚龍蝦同蝦已經剝好殼,

是日餐點:
酥皮鴨肝肉批 ($178)
巴黎式牛肉他他 ($208)
特色海鮮拼盤 ($988)
巴黎澳門 ($98)
法式千層酥 ($88)
餐車調酒 ($78/杯)

最期待一定係海鮮拼盤,有生蠔、青口、鮑魚、龍蝦、蝦、北極貝等分開上下兩層擺盤,搭配左檸檬、醋汁、沙拉醬等幾款醬汁,另外有一碟元貝同細麵包。非常值得讚揚龍蝦同蝦已經剝好殼,唔洗搞到咁狠狽。海鮮方面,生蠔🦪對我來講腥左少少,青口蝦鮑魚貝類正正常常,龍蝦意外地特別有彈性鮮甜,整盤未到傳聞中驚艷,至少未到失望。

甜品千層酥內餡係雲呢拿味cream,唔會過甜,整體食後唔會太膩,適合唔喜歡死甜既人。另一款巴黎澳門,類似泡芙甜品,對我個人來說超級甜,亦難搵其他詞語形容😂

食物方面今次有點小失望,唔會話特別驚喜,如果慶祝活動可以考慮選擇呢間,服務好,環境又靚,調酒做得唔錯,最後仲有執朱古力做ending。
_
⭐️ 需加一服務費