2021-01-13 491 views
入倫敦人食中餐,唔一定得太二海底撈,仲有呢間「翡翠拉麵小籠包」中餐廳,燈亮明亮,環境又舒服,而且有透明玻璃睇到廚房整拉麵和小籠包過程,即叫即整架,現時有一個兩人優惠套餐選擇,有齊前菜、主食、小菜以及甜品。.🦀 蟹粉小籠包 ($78/4隻)😋 美食優惠套餐 兩位用 ($280*)花雕醉雞八式小籠包京蔥爆牛肉豆瓣菠菜招牌擔擔麵高力豆沙.優惠套餐共有六個菜(餐牌見圖九),固定款有花雕醉雞、八式小籠包和豆瓣菠菜三款,而以下三款要各自選一款:京蔥爆牛肉/回鍋肉配薄餅、招牌擔擔麵/雞火炒飯以及高力豆沙/薑茶湯圓。.「 八式小籠包 」最特別當然莫八式小籠包莫屬,一份滿足三個願望,影得估得又食得😂來到都必點一份。每一個不同顏色,不同味道,我突登唔望餐牌介紹食時估下咩味。小籠包既皮談不上薄,但咬落去肉汁適當,感覺不錯。普通幾款(如原味、鮮蝦、鮮肉)最易食得出,其次是麻辣牛肉、口水雞和芝士味都不難估,麻辣相對是小辣,口水雞就偏重花椒味,最特別應該要數黑松露和鵝肝味,食落感覺似曾相識,但又講唔出😅。起初以為中間個粒係一舊麵團,點知包住奶黃餡,外皮煙韌,幾驚喜會有甜味😆。八味各有特色,各有創意啦!.「 花雕醉

🦀 蟹粉小籠包 ($78/4隻)

😋 美食優惠套餐 兩位用 ($280*)
花雕醉雞
八式小籠包
京蔥爆牛肉
豆瓣菠菜
招牌擔擔麵
高力豆沙
「 八式小籠包 」

「 花雕醉雞 」肉質唔嫩又唔算老,不過花雕酒味重。

「京蔥爆牛肉」爆炒得夠香,牛肉份量亦多。

「豆瓣菠菜」味較淡,感覺似屋企煮咁健康。

「招牌擔擔麵」擔擔麵望落勁辣,實情只有小辣程度。麵條軟硬程度適中,會帶點咬勁,混有香濃麻醬味,果然叫得招牌有番咁上下👍。

整體不算驚喜,勝在菜式味道不錯,以酒店內二人套餐價錢來講,性價比算高,人均不到150蚊,已經相當飽。過來食下影相打卡都值得一試,我唔係有心等齊曬先影😂,主要係佢上菜速度夠快。
_
⭐️ 套餐已包加一服務費*