2018-04-16 839 views
黎到澳門去完金沙玩廿一點,肚餓餓去搵食,皇朝區0既餐店都好多選擇,茶餐廳、咖啡店、日、美、意式都有。但如果你玩0既時間有限,要快得黎又想試下特別0既澳葡菜,重點係要想平平地,就可以去位於金沙賭場後面的冼星海大馬路,的星海茶餐廳,茶餐廳澳葡菜必食係乾免牛,乾免豬,乾免雞飯,乾免食時就脆口D,薯仔係煎炸左,所以係好香口﹔有乾就有濕,如果食濕0既呢,就會有多劈肉醬,以我對身邊人訪問,乾免治0既係受歡迎D。「免治」(Minchi)這個名稱源自英文「Mince」(剁碎)的諧音,指經攪碎後的豬肉或牛肉。以前的土生葡人十分喜愛這道菜色,是當代家傳戶曉的土生美食之一。現在,許多澳門茶餐廳都會供應免治豬肉或牛肉飯,但做法與傳統的土生葡人免治不同,大多會加太陽蛋或三色菜。好可惜,呢間海星0既乾免豬飯,係整得「唔好食」,因為太油了,D 油令到個咀濕淋淋,口感好不爽,明明乾免豬飯變左油濕免牛,果種濕係油住濕囉,太陽蛋熟曬,熟到實呀,無左果種用筷子一介下去會有軟既快感之餘,亦都無左撈埋蛋汁一起食0既味道。飯量係好多,份量黎講係好底食,但係多白飯有咩用呢,薯仔炸左但不香脆,三色豆又只係普通超市包裝貨,即係粟米唔會

好可惜,呢間海星0既乾免豬飯,係整得「唔好食」,因為太油了,D 油令到個咀濕淋淋,口感好不爽,明明乾免豬飯變左油濕免牛,果種濕係油住濕囉,太陽蛋熟曬,熟到實呀,無左果種用筷子一介下去會有軟既快感之餘,亦都無左撈埋蛋汁一起食0既味道。飯量係好多,份量黎講係好底食,但係多白飯有咩用呢,薯仔炸左但不香脆,三色豆又只係普通超市包裝貨,即係粟米唔會甜,青豆唔會鮮,甘旬唔會爽,最最最大問題係,洋蔥多到呢,真係有人咁中意食洋蔥,食完成口洋蔥味,超唔中意,食剩絕對係比正常更正常。

一碟有質素0既乾免治飯,係油少少,口感香脆又不油不膩,有洋蔥香但又不嗆口,太陽蛋、薯仔、肉、飯、什豆係呈現完美配搭而形成非常豐富0既口感。

食用環境方面,0係得茶餐廳食,我就唔會要求靚裝,呢間係呈現舊舊地但係乾淨0既!而服務員都以禮相待。

自己煮都係好簡單,乾又得,濕又得,任你喜歡!
Other Info. : 呢間無下次,0係附近食日本拉麪仲好,0個間真係幾一樓,好快介紹大家。
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)