2018-12-11 3177 views
去左澳門幾日都係食中菜或西餐,終於係走之前搵到時間食葡國菜啦~😋我地揀左呢間係官也街隔離地堡街既呢間波爾圖,貪佢多人推介,應該都唔會差得去邊掛。我地11點零到準備食中午,佢11點半開門,我地做左佢今日第一枱客人。入到去餐廳入面發現佢地方唔大,四四正正的擺佈,我地被安排坐係靠牆的四人枱,都幾闊落。佢既裝修都唔係新既,有D 90年代風味😂不過環境都係乾淨既,咁就冇咩所謂啦。我地見餐牌入面的套餐唔算好啱食,所以就散叫左我地想食既野 – 都係不外乎個幾樣,就係炸馬介休球、乳豬🐷焗飯,男友鍾意食蜆,所以揀左個檸檬白酒煮蜆,同埋呻左個菜,兩個人食都好夠了。先叫左飲品,男友點左個澳門啤酒試下,佢話都幾有麥味,都叫正正常常。先來左個炸馬介休球,我地兩個都好期待~ 一來我地冇食早餐,所以特別肚餓! 佢係剛剛炸好所以好熱,但食入口又唔會好油,有D似焗薯波,但又好香! 而且一咬落去D薯仔好軟熟好香,馬介休味會食入口之後出黎,唔會太濃但又會提升到個薯香味! 加上佢細細粒可以一口食,正!😍之後黎既檸檬🍋白酒煮蜆都好好! 難得唔係以忌廉去煮為主,清清地仲啱我食! 個檸檬味唔係好重,但剛好可以去左海鮮既腥味。而且蜆

炸馬介休球

之後黎既檸檬🍋白酒煮蜆都好好! 難得唔係以忌廉去煮為主,清清地仲啱我食! 個檸檬味唔係好重,但剛好可以去左海鮮既腥味。而且蜆肉都洗得乾淨同幾大粒,食落除左有檸檬白酒味,個蜆肉鮮味都好出。
葡式乳豬釀飯都好食,雖然乳豬🐷係偏油左少少,但個肉質又真係幾嫩,同埋好似佢個飯就唔係太索油! 可能肉比較油,所以建議可以比例上減少D,或加多少少飯會更好。
馬介休炒西蘭花🥦都好食,兩者幾夾,如果賣相再整靚少少會更好。不過佢個味道唔錯,而且佢唔太油膩,配返個乳豬食都幾夾。
檸檬白酒煮蜆
西蘭花炒馬介休
焗乳豬釀飯
2018-12-01
$200 (Lunch)
炸馬介休球
檸檬白酒煮蜆