2017-05-30 3404 views
甘多個澳門朋友我特別中意今日食飯嘅呢一個人,寶寶哥。點解?因為拒最識得帶我去塭食,同埋拒嘅名句--就係最緊要開心。做人甘辛苦,唔開心就真係對唔住自己嘅人生。今日拒帶著我嚟到呢間略為偏離城市的酒店,我起初都想,甘偏究竟有乜特別嘢可以食。原來呢到有一棟特別嘅入口,入面有六家餐廳,每一家都是負盛名的。今次到嘅係有米之連叔叔坐陣的帝影樓。除了米之蓮叔叔助陣之外,入邊有一啲獎項,係福布斯排名磅嘅三星級飲食餐廳。一轉入去已經有一大塊水晶嘅窗簾,加上雀兒嘅裝飾。落地的大玻璃更清楚的望到藍天白雲。服務不用說,一坐低侍應就已經為我地介紹左唔同嘅茶,幫助我們選出自己鍾意嘅茶。通常我都會發板選擇自己喜歡的食物,但今天當然由寶哥決定。一口就說出的煎糯米雞,果然名不虛傳,外面的皮煎到薄薄的一層焦,帶點香脆,還不失糯米的黏。入面還有鮑魚,珍貴非常。燒味併盤,如果單叫叉燒的話,服務員會即場用明火為大家燒熱叉燒,務求熱辣辣吃出最好效果。雖然雙拼都好吃,但就缺少了現場表演,哈。蝦餃皮薄,蝦爽口,份量足。做到了皮薄餡靚嘅原則。帶子燒賣,比起普通的燒賣更豪華。原來多了帶子的味道,能夠多了一層鮮味的口感,不錯不錯。還有一個斑

蝦餃皮薄,蝦爽口,份量足。做到了皮薄餡靚嘅原則。

還有一個斑魚米線,主角真係魚,魚的鮮甜雪白湯底,加上一件件大大件的魚,是先經過煎煮,香口非常,完全沒有腥的味道。

說上了焦點係呢個菠蘿包,真係有菠蘿喺入面的菠蘿包。外層金黃,飽滿,鬆碎。入面有菠蘿的酸甜加上吉士忌廉的滑滑質感。必吃之選!

還有個甜品,南瓜的做型,流心餡,再配上曲奇碎同雪糕。又好睇,又好食。

埋單1000蚊左右,用匯豐信用卡還有9折的優惠。對於甘嘅質素嚟講,絕對係唔貴。難怪攞甘多獎。
  • 菠蘿包