2017-02-23 1606 views
澳門已來過幾十次了,但這間麵食店還是第一次來,之前看到旅遊書上介紹過,覺得應該幾好味,但它的位置又不是太近我們會常去的地步,所以一直未有特別來試。今次住十六蒲,在google 查看只要行15分鐘左右,又想試下新野,又不想再吃祥記蝦子撈,終於黎左。中午十二時,已經有成十人在門外排隊,條街好窄,有人行過都好容易碰到。望入間舖細細地(其實大部分澳門D平民店都係咁上下)好彩又坐得唔算迫,二人坐卡位唔洗搭枱。等左二十分鐘左右,ok la。之前已經諗左吃什麼。我點了肉丸粉絲,老公要豬雜肉丸金邊粉,都是最熱門的選擇。好快就有得食枱面有一大樽青辣椒醋,個樣好似好辣,其實一點都不辣,少少酸,幾啱key。我果碗肉丸粉絲好細碗,雖則唔係好餓,但份量也太少了吧。肉丸其實一般,不會是潮州肉丸的彈牙,反而有真.肉丸的覺。可能我加左青辣椒醋的關係,個湯底有酸甜味,我幾鍾意。豬雜好碎濕濕,唔覺有異味,可接受,感覺上沒有食港式豬雜咁罪惡(自我安慰中)澳門的地道小店都有自家的歷史和味道,很值得我們去發掘、欣賞,亦希望它們不會被社會淘汰,一直承傳下去。在連鎖店充斥的香港,這些店舖實在難得。

2017-02-15
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$45 (Lunch)